Προβληματισμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες. Γώρά η τέλη Οκτωβρίου. Τα συν και τα πλην.
Η διαρροή το απόγευμα της Τρίτης από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έξω από το Μαξίμου ότι οι οποιες πολιτκές πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα καταδεικνύουν τον προβληματισμό που υπάρχει στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Αλλωστε όπως σημείωνε η κυβερνητική πηγή οι «κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές χωρίς ρίσκο, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό»
Και ασφαλώς οι παράγοντες αυτές που θα κρίνουν την τελική επιλογή έχουν να κάνουν με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό μέτωπο (μέτρα, Αριστερή Πλατφόμα) αλλά και με τη στάση των εταίρων. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες μελετούν τις εισηγήσεις και εξετάζουν τα συν και τα πλην, κυρίως για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες.
Καλπες τώρα ή τον Νοέμβριο; Τα συν και τα πλην
Η μια εισήγηση είναι στηθούν γρήγορα κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου. Οπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της άποψης αυτής τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: Δεν θα έχουν γίνει αισθητές στο πορτοφόλι του πολίτη οι συνέπειες από τα επώδυνα φορολογικά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις μετρήσεις με ποσοστά πάνω από 35% και πρέπει να αξιοποιήσει το momentum διότι τον Οκτώβριο θα έρθουν τα φορολογικά μέτρα και επιπροσθέτως θα έχει δοθεί χρόνος στην Αριστερή Πλατφόρμα και στους αντάρτες να οργανωθούν. Σημειωτέον ο Κώστας Λαπαβίτσας προανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος.
Η διενέργεια εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο έχει όμως ένα αγκάθι, τη στάση των εταίρων, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι μια διαδικασία που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην υιοθέτηση των εφαρμοστικών νόμων. Οπως εξάλλου σημείωνε με νόημα η κυβερνητική πηγή έξω απο το Μαξίμου «το επίδικο είναι να μην διαταραχθεί η σταθερότητα της οικονομίας και να μην χαθεί το δίμηνο μέχρι την πρώτη αξιολόγηση»
Η πρώτη αξιολόγηση είναι το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν αρχές Νοεμβρίου. Την εισήγηση αυτη υπηρετεί και το σενάριο που εξετάζεται να κλείσει η Ολομέλεια και να ανοίξουν τα «ελεγχόμενα» θερινά τμήματα ώστε να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι σύντομα χωρίς νέες απώλειες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό διάταγμα για κλείσιμο της Ολομέλειας είναι έτοιμο να προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν τελικά προκριθεί η επιλογή αυτή.
Σύμφωνα με τους θιασώτες της άποψης για κάλπες αρχές Νοεμβριου, θα έχουν περάσει οι εφαρμοστικοί νόμοι και θα ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο η πρώτη αξιολόγηση, ωστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους- ήδη έχουν υπάρξει θετικές δηλώσεις και από το Βερολίνο. Συνεπώς κυβέρνηση θα μπορέσει να ρίξει το χαρτί αυτό στην προεκλογική αρένα, προσδοκώντας να αντισταθμίσει τη αναμενόμενη φθορά από τα φορολογικά μέτρα.
Σκληρή γλώσσα Παππά κατά Πλατφόρμας
"Το αν υπάρχει ή όχι κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαπιστώνεται στη Βουλή με τις σχετικές ή άλλες ψηφοφορίες. Οπως βέβαια καταλαβαίνετε, η κατάσταση ερμαφροδιτισμού, «στηρίζω καταψηφίζοντας», δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ", δήλωσε για το θέμα των εκλογών ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", όπου εξαπολύει ευθείες βολές κατά Πλατφόρμας , λέγοντας ότι "θέλουν μνημόνιο και δραχμή, όπως ο Σόιμπλε".
Αναρωτιέται μάλιστα με νόημα και ελαφρά ειρωνεία "αν ο σύντροφος Στρατούλης μπορεί να εγγυηθεί τις συντάξεις με τη δραχμή".
Φλαμπουράρης: Εκτός λίστας όποιοι καταψηφίσουν
Ο έτερος υπουργός Επικρατείας, ερωτηθείς για το θέμα των πρόωρων εκλογών, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε: "Αν υπάρξουν 162 θετικές ψήφοι ή μια δυο λιγότερες εντάξει. Διαφορετικά δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν πέσει η κυβέρνηση, θα πέσει από αριστερούς βουλευτές. Θα πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στις εκλογές, σε 25 ημέρες. Και θα γίνουν με λίστα. Όποιος καταψηφίζει την κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να είναι στις λίστες", δήλωσε (Mega). Όπως είπε ο κ. Φλαμπουράρης, "από τη στιγμή που αμφισβητείται η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να πάμε σε εκλογές.
Πλατφόρμα: Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς
Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει εκ νέου η Πλατφόρμα Λαφαζάνη, χαρακτηρίζοντας μια ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης ως "εκβιασμό και τρικ υπό το κράτος πανικού" και προαναγγέλλοντας την καταψήφισή της από τους βουλευτές που κράτησαν την ίδια στάση και στο Μνημόνιο.
Οι βουλευτές αυτοί "δεν πρόκειται ούτε τώρα να υποκύψουν, σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσουν έμμεσα την εφαρμογή του νέου μνημονίου", τονίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Σόφη Παπαδόγιαννη σε άρθρο της στην iskra, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "θέλει με απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο σε εκλογές εξπρές".
Πηγή : Thetoc.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου