Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Αντίδραση Καμμένου στις δηλώσεις Βούτση για την Ορθοδοξία



Η απόφαση της κυβερνητικής ηγεσίας για επικέντρωση του κυβερνητικού έργου στην καθημερινότητα –και μάλιστα με πρωτοβουλίες που θα καθιστούν διακριτό το αριστερό αποτύπωμα της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με την αμιγώς προσανατολισμένη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και στην εκπλήρωση μνημονιακών υποχρεώσεων, που εκ των πραγμάτων είχε επιβληθεί μέχρι πολύ πρόσφατα– θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού. Χθες, ο επικεφαλής του μικρού κυβερνητικού εταίρου Πάνος Καμμένος αντέδρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική, ούτε η Ελλάδα, η μεταμνημονιακή, για την οποία όλοι πρέπει να εργαζόμαστε και να έχουμε ένα όραμα, να είναι του “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”», δήλωσε ο κ. Βούτσης (ΕΡΤ). Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η επαναφορά συνεχώς μιας ατζέντας η οποία παραπέμπει, σε τελευταία ανάλυση, σε βαθύτατα συντηρητικά αποτυπώματα του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι η σημαία της μεταμνημονιακής Ελλάδας». Ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε, επί της ουσίας, ένα πλαίσιο που, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να αποτελέσει το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει η χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο. Μάλιστα, σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι ο ελληνικός λαός είναι ορθόδοξος, ο πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να παρατηρήσει ότι «στην Ελλάδα η Ορθοδοξία αφορά το 90% του πληθυσμού» και να προσθέσει ότι «είμαστε σύγχρονο κράτος. Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό ορθόδοξο κράτος, ούτε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας».

Πάντως, αν οι απόψεις του κ. Βούτση, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τις επιλογές που θα πρέπει να προσδιορίσουν τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, εκφράζουν ευρύτερα τους σχεδιασμούς του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, θα βρουν σθεναρή αντίσταση από τους ΑΝΕΛ. Αυτό κατέστησε σαφές ο κ. Καμμένος, ο οποίος έσπευσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ξεκαθαρίσει ότι «οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής μάς βρίσκουν απόλυτα αντίθετους όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ορθόδοξων Ελλήνων».

Η αντίδραση του κ. Πάνου Καμμένου έρχεται σε συνέχεια της πολύ πρόσφατης διαφοροποίησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ και αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο για την επαναφορά του ασύλου στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση για ανάδειξη των σημαιοφόρων με κλήρωση. Καθίσταται σαφές αυτό που και κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναγνωρίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις τους: ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, πέραν του κεντρικού άξονα, που αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων, καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτος σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπου οι προσεγγίσεις των δύο κομμάτων είναι διαμετρικά αντίθετες και η ατζέντα που προκρίνουν πολύ διαφορετική. Τα ζητήματα που με επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της στροφής στην καθημερινότητα και της εδραίωσης του προοδευτικού προσήμου της κυβέρνησης, αγγίζουν εξαιρετικά «ευαίσθητες χορδές» των στελεχών των ΑΝΕΛ, του ακροατηρίου τους και της συντηρητικής ατζέντας με την οποία απευθύνθηκαν στους ψηφοφόρους. Μένει να φανεί πού θα βρεθεί η ισορροπία στην αναζήτηση της μεταμνημονιακής ατζέντας.


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου