Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα συζητηθούν και οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων και συγκεκριμένα μαχητικών αεροσκαφών Rafale και πυραύλων.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχαν τετ α τετ με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Κων. Φλώρος και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στ. Πετράκης.
Επί τάπητος είχε τεθεί και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, που όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί.
Κατά πληροφορίες, άλλωστε, τα Επιτελεία των Εν. Δυνάμεων έχουν ήδη το προηγούμενο διάστημα καταγράψει αναλυτικά την επιχειρησιακή κατάσταση, δίνοντας πλήρη εικόνα στον πρωθυπουργό για το πού χρειάζεται ενίσχυση, είτε με νέο εξοπλισμό είτε με αναβάθμιση του υφιστάμενου, η αμυντική θωράκιση της χώρας. Οι συζητήσεις, όπως έχει γίνει γνωστό, με το Παρίσι για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο, όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, που κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε κατάλληλο το χρονικό σημείο για την ενίσχυση των Εν. Δυνάμεων.
Παράλληλα, συνομιλίες γίνονται και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες, καθώς μεγάλος αριθμός είναι μεγάλης ηλικίας και δεν «σηκώνει» κάποια αναβάθμιση. Το πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη. Δεν αποκλείεται άλλωστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με υπογεγραμμένη την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.
Σημειώνεται ότι χθες, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου..
Όπως ανέφερε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.
Ο κ. Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο κ. Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων». «Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν.
Σταύρος Παπαντωνίου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου