Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ατζέντα - φωτιά με Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις



Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης μπαίνουν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη Δευτέρα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου κινούνται ακόμη σε εορταστικούς ρυθμούς αφού δεν κατέστη δυνατή ούτε μία άτυπη συνάντηση εργασίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του σήμερα το πρωί για τον συντονισμό των ενεργειών τους, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει θέσει αρκετά ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό και κατ΄επέκταση τα θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αμέσως μετά τα Θεοφάνια, ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, οι διαδοχικές κατ'ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10:00 Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ

12:00 Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

14:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ

17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού

19:30 Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων

20:30 Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι αυτές οι συναντήσεις θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταλλάξει ο πρωθυπουργός απόψεις με τους επικεφαλής των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για την πορεία του προγράμματος αλλά και για την διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει διεθνείς πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο αυτό θα καλέσει και τους αρχηγούς των κομμάτων με επικοινωνήσουν με τις πολιτικές τους οικογένειες στην Ε.Ε. προκειμένου να πιέσουν για την λύση στο Κυπριακό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης διίστανται οι απόψεις σχετικά με το εάν είναι χρήσιμο να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από την πολυμερή διάσκεψη. Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών έχουν εισηγηθεί αρνητικά στην προοπτική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς μία τέτοια εξέλιξη εκτιμούν ότι θα υποβάθμιζε την διεθνή διάσταση του Κυπριακού προβλήματος ενώ στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει διάφορα θέματα και θα καταγράψουν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων στα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

Σε κάθε περίπτωση η 12η Ιανουαρίου είναι μία ημερομηνία κομβική  καθώς εκτός από την συνδιάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου αναμένεται να διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών για το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος αλλά και για την πορεία της αξιολόγησης που θα κριθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.  

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις επί του θέματος ενόψει των συναντήσεων που θα γίνουν στη Γενεύη. 

Eν τω μεταξύ, το Σάββατο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,επαναβεβαίωσε τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν, ότι θα συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη. Πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα και η Βρετανία αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στο υψηλότερο επίπεδο. 

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν, πάντως, ότι η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά είναι πιθανόν να αποδειχθεί κρίσιμη για τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στο Κυπριακό. Ενδεικτική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος τόνισε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τους εθνικιστές, λόγω της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης. «Ας ελπίσουμε ότι η πραγματιστική πολιτική που καταγράφηκε στη Συρία θα καταγραφεί και αλλού» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ρ/φ σταθμό «Στο Κόκκινο». Τόσο η Αθήνα όσο και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο φαίνεται να θέλουν μία λύση, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως «οι Τουρκοκύπριοι εξαρτώνται απολύτως από την Τουρκία. Επομένως ο αστάθμητος παράγοντας είναι ένας, η Άγκυρα και το κατά πόσο θα συνεχίσει να προωθεί ακραίες θέσεις».



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου