Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Από φίδια που έχουν φάει μολυσμένες νυχτερίδες προέρχεται ο φονικός κοροναϊός


Κινέζοι επιστήμονες φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο κοροναϊός προήλθε από την κατανάλωση φιδιών που είχαν φάει μολυσμένες νυχτερίδες. Ο ιός που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους έκανε την εμφάνισή στην επαρχία Γουχάν και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα παγκοσμίως.

Πρόκειται για έναν τύπο κοροναϊού με συμπτώματα παρόμοια με αυτά των SARS και MERS (του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής που καταγράφηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012). Για τον λόγο αυτό, ο ΠΟΥ και το δίκτυο των ειδικών του ίσως εξετάσουν θεραπείες και εμβόλια κατά του MERS για πιθανή χρήση κατά του νέου κοροναϊού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πηγή του κοροναϊού είναι η κατανάλωση κόμπρας, πολύ συνηθισμένο έδεσμα στην κινέζικη κουζίνα ή άλλου φιδιού που είχε μολυνθεί από νυχτερίδα και μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο. Πολλά από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν άτομα που είχαν επισκεφθεί μια αγορά τροφίμων στη Γουχάν. Η αγορά, η οποία πουλά ζωντανά εκτρεφόμενα και άγρια ​​ζώα, από εκείνη την ημέρα έχει κλείσει και έχει απολυμανθεί.

Πρόσφατη γενετική ανάλυση δείχνει ότι ο ιός μοιάζει με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες και φίδια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο νεός κοροναϊός είναι ένας συνδυασμένος, μεταλλαγμένος ιός νυχτερίδας και φιδιού.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο κοροναϊός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πουλήθηκαν στην αγορά και καταναλώθηκαν από τους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας δείγματα του ιού που απομονώθηκαν από ασθενείς, επιστήμονες στην Κίνα έχουν καθορίσει τον γενετικό κώδικα του 2019-nCoV και έχουν χρησιμοποιήσει μικροσκόπια για να το φωτογραφίσουν, ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στον τρόπο αντιμετώπισής του, πριν γίνει πανδημία.

Πρόβλεψη εφιάλτης

Ειδικοί από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προχώρησαν σε μία πρόβλεψη «εφιάλτη». Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο στην κινεζική πόλη Γουχάν, μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου θα προσβληθούν από τον κοροναϊό τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι.

Σημειώνεται πως η πόλη Γουχάν ήταν η πρώτη που μπήκε σε καραντίνα και ο πληθυσμός της φτάνει τα 11 εκατομμύρια άτομα. Οι ίδιοι ειδικοί αναφέρουν ότι μόνο μία στις είκοσι περιπτώσεις έχουν διαγνωσθεί.

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες του φονικού ιού

H εμφάνιση του ιού έχει σημάνει συναγερμό στην Κίνα ενώ 26 άνθρωποι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν πεθάνει. Ο φονικός ιός εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα ενώ οι νεκροί αυξάνονται όσο περνούν οι ώρες.

Η Κίνα έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφία με το πώς μοιάζει ο φονικός ιός. Ειδικότερα, η εθνική βάση παθογόνων μικροοργανισμών της χώρας έλαβε την απόφαση να δημοσιεύσει την εικόνα του νέου κορονοϊού, όπως αυτός φαίνεται σε μικροσκόπιο.

Δέκα πόλεις στην Κίνα σε καραντίνα
Η Κίνα καταφεύγει στα μεγάλα μέσα στην προσπάθειά της να περιορίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού, την ώρα που 10 πόλεις είναι σε καραντίνα, ενώ πολλές δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι. Ακόμη και αυτά τα μεγάλα μέσα όμως ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκή, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Χθες Πέμπτη οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν στα τρένα και τα αεροπλάνα να αναχωρούν από την Ουχάν, την πόλη που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 800.

Τα λεωφορεία και τα πλοία που διασχίζουν τον Γιναγκτσέ, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κίνας που διασχίζει και την Ουχάν, έχουν λάβει εντολή να αναστείλουν τα δρομολόγιά τους. Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει, ενώ έχει ανασταλεί και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και σε εννέα γειτονικές της. Συνολικά, περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα άνευ προηγουμένου αυτά μέτρα.

Εξάλλου σήμερα η κρατική τηλεόραση της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι αρχές θα λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για τον διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Γκάο Φου «αν η Ουχάν είναι υπό έλεγχο, ενδέχεται να μην υπάρξουν νέα κρούσματα σε άλλες περιοχές της Κίνας».

Όμως τα έκτακτα αυτά μέτρα μάλλον ελήφθησαν πολύ αργά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η Γουχάν είναι ένα γεωγραφικό, εμπορικό και τουριστικό σταυροδρόμι, κάτι που ενδέχεται να διευκόλυνε την εξάπλωση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και εξαπλώθηκε ως τις ΗΠΑ.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου