Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν οι ξένοι επενδυτές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ότι έχουμε μια σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση


Εισαγωγική τοποθέτηση και σημεία από τη θεματική συζήτηση Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φίλες και φίλοι, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμη  μια φορά μαζί σας σήμερα στο Ηράκλειο, εδώ στο λιμάνι, με αυτό το πανέμορφο φόντο στην τελευταία δημόσια εμφάνιση την οποία θα κάνω στο Ηράκλειο πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Έχω έρθει πολλές φορές στην Κρήτη, έχω έρθει πολλές φορές στο Ηράκλειο, έχω περπατήσει ολόκληρο το νομό, έχω περπατήσει ολόκληρη την Κρήτη, όπως έχω περπατήσει και ολόκληρη την Ελλάδα.

Εδώ στην Κρήτη, βέβαια, η καρδιά μου χτυπάει πάντα λίγο πιο γρήγορα διότι επιστρέφω στον τόπο μου. Και θέλω σήμερα να μου δοθεί η ευκαιρία να απαντήσω σε ερωτήσεις, προβληματισμούς που έχετε, να εξειδικεύσουμε λίγο περισσότερο το σχέδιό μας για την Κρήτη της επόμενης μέρας. Θα πω εισαγωγικά ότι δεν είμαστε εδώ για να υψώσουμε τείχη, είμαστε για να ρίξουμε γέφυρες, για να χτίσουμε γέφυρες με όλες τις Ελληνίδες και με όλους τους Έλληνες. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι βρίσκομαι σήμερα στο Ηράκλειο, έναν τόπο όπου η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία πάντα αντιμετώπιζε προκλήσεις και δυσκολίες. Και γνωρίζω ότι και ανάμεσά μας σήμερα είναι συμπολίτες μας που δεν μας είχαν ψηφίσει στο παρελθόν αλλά βλέπουν τώρα στη Νέα Δημοκρατία τη μόνη πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να οδηγήσει τον τόπο στην έξοδο από την κρίση. Ασθάνομαι, επίσης, ότι υπάρχει μια προσωπική εμπιστοσύνη σε εμένα, στις προτάσεις μας, στις σκέψεις μου αλλά και στην ειλικρίνειά μας, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική στον τόπο σήμερα.

Θα επιμένω να λέω μέχρι τελευταία στιγμή ότι αξίζουμε και αξίζετε καλύτερα. Και «αξίζετε καλύτερα» σημαίνει μεταξύ άλλων ότι αξίζετε συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, με κοστολογημένο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα. Σταματώ εδώ διότι ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να απαντήσω σε ερωτήσεις. Οπότε θα αναλάβω και το συντονισμό. Άρα παρακαλώ η πρώτη ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, καλωσορίσατε. Παπαδάκης λέγομαι είμαι ορθοπεδικός χειρουργός. Η ερώτησή μου είναι η εξής, λέτε για μια ανάπτυξη του 4%. Εύλογα τίθεται το ερώτημα, με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η ανάπτυξη του 4% και σε ποιο χρονικό ορίζοντα; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω το ερώτημά σας είναι εύλογο και είναι ένα ερώτημα το οποίο μου τίθεται συχνά. Καταρχάς να ξεκινήσουμε με τη βασική παραδοχή ότι αν δεν έχουμε ισχυρή ανάπτυξη που αποτελεί και το κεντρικό μας σύνθημα, δεν πρόκειται να βγούμε από τον κύκλο της φτώχειας και της μιζέριας. Όμως, σωστά επισημαίνετε ότι η ανάπτυξη δεν διατάζεται αλλά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών. Ο στόχος του 4% που έχουμε θέσει είναι ένας στόχος ρεαλιστικός και γρήγορα επιτεύξιμος, εφόσον έχουμε μία ισχυρή εντολή και μία ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Και σε άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από μνημόνια, από βαθιές κρίσεις, των οποίων η οικονομία συμπιέστηκε, όχι στην έκταση που συμπιέστηκε η ελληνική, είδαμε το λεγόμενο «φαινόμενο του ελατηρίου». Όταν τελείωσε η κρίση και όταν ήρθε μία σοβαρή κυβέρνηση, η ανάπτυξη που ακολούθησε την κρίση ήτανε γρήγορη, ήταν ρωμαλέα ανάπτυξη. Στην Ελλάδα δεν το είδαμε. Γιατί δεν το είδαμε; Διότι είχαμε μία κυβέρνηση η οποία εφάρμοσε μία αντιαναπτυξιακή πολιτική. Μία κυβέρνηση που πολέμησε τις επενδύσεις και που υπερφορολόγησε και τσάκισε τελικά τη μεσαία τάξη για να παράγει πλεονάσματα πολύ μεγάλα, για να μοιράζει  επιδόματα. Αυτή η πολιτική είναι πολιτική αδιέξοδου.

Εμείς θα στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα, θα στηρίξουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις. Και η ανάπτυξη του 4% είναι μία ανάπτυξη που θα προέλθει, όχι τόσο από την κατανάλωση και από τα δανεικά, τα οποία μπορεί να παίρναμε σε άλλες εποχές και τα οποία δεν αντέχουμε πια. Αλλά θα προέλθει πρωτίστως απ’ τις ιδιωτικές επενδύσεις, από τις εξαγωγές, από την εξωστρέφεια. Και μιλάω σε ένα τόπο, στην Κρήτη που έχει τόσες δυνατότητες να προσελκύσει επενδύσεις σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, αρκεί να μειώσουμε τη φορολογία, να διευκολύνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να βοηθήσουμε με τη ρευστότητα. Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που χρειάζεται σήμερα ο επιχειρηματικός τομέας, οι επιχειρηματίες για να μπορέσουν πραγματικά να απογειωθούν. Ο στόχος δεν είναι απλά επιτεύξιμος, είναι επιβεβλημένος. Μόνο με αυτό τον στόχο θα δημιουργήσουμε πολλές θέσεις απασχόλησης. Διότι η ανάπτυξη του 4% από μόνη της δεν λέει κάτι. Πρέπει να μεταφράζεται σε δύο πράγματα: δουλειές, πολλές καλές νέες δουλειές, και αυξημένα εισοδήματα. Άρα καλύτερους μισθούς. Χωρίς αυτή την ανάπτυξη, χωρίς φιλόδοξους στόχους, δεν θα έχουμε όσες δουλειές χρειαζόμαστε για ν’ αντιμετωπίσουμε την ανεργία, για να φέρουμε τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό πίσω και δεν θα έχουμε και τη βελτίωση των μισθών που χρειαζόμαστε για να αισθανθούν κυρίως οι χαμηλόμισθοι ότι κάτι πραγματικά άλλαξε στη ζωή τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα. Ονομάζομαι Βαρβανακάκης. Είμαι επιχειρηματίας.  Ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση. Μιλάτε για ξένες επενδύσεις. Πώς σκοπεύετε να τις προσελκύσετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μιλάω για όλες τις επενδύσεις, δεν μιλάω μόνο για ξένες επενδύσεις. Οι ξένες επενδύσεις είναι σημαντικές διότι σήμερα υπάρχουν στον κόσμο πάρα πολλά κεφάλαια και πάρα πολύ μεγάλη ρευστότητα, η οποία ψάχνει να διοχετευτεί κάπου που να μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις. Και η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Μίλησα λίγο πριν για την ανάγκη να έχουμε τις βασικές προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε επενδύσεις που είναι η επενδυτική και πολιτική σταθερότητα. Μία σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα την τετραετία -σε αυτό ελπίζω και προσβλέπω ότι θα το έχουμε το βράδυ της 7ης Ιουλίου- και στη συνέχεια μία πολιτική η οποία θα είναι φιλική προς τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι τι μας λένε όταν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα: «Βλέπουμε τις ευκαιρίες, αλλά βλέπουμε πρωτίστως μεγάλα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Θέλουμε χαμηλότερη φορολογία, δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση, όμως, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία και θέλουμε κυρίως σταθερότητα. Θέλουμε να ξέρουμε ότι αν  χρειαστεί να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη δεν θα κάνουμε δέκα χρόνια για να μπορέσουμε να βρούμε το δίκιο μας. Θέλουμε να έχουμε δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες και να δανειζόμαστε με λογικό κόστος δανεισμού». Αλλά πάνω από όλα, αυτό το οποίο απασχολεί τους ξένους επενδυτές, είναι η ρυθμιστική σταθερότητα. Να έρθουν και να ξέρουν ότι αν βάλουν τα λεφτά τους, δεν θα έχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την Περιφέρεια, από το Δήμο, από την Αρχαιολογία, από τα δασαρχεία. Όλα αυτά τα οποία ταλανίζουν όλους τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

Και βέβαια θέλω να σας πω στο ζήτημα των ξένων επενδύσεων ότι έχουμε ήδη ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για το πώς θα αναβαθμίσουμε πλήρως την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Για το πώς θα συνενώσουμε όλους τους φορείς εξωστρέφειας σε έναν φορέα, μετεξέλιξη αυτού που ονομάζουμε σήμερα Enterprise Greece, το παλιό Invest in Greece, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκτά άλλο χαρακτήρα και γίνεται Υπουργείο Εξωτερικών και Οικονομικής Διπλωματίας. Η δουλειά μας είναι να «πουλήσουμε» την Ελλάδα στο εξωτερικό, να εξηγήσουμε στους ξένους επενδυτές πού είναι οι ευκαιρίες και να τους διευκολύνουμε όταν θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας να μην ταλαιπωρούνται υπερβολικά. Αυτό το κάνουν όλες οι χώρες, εμείς δεν το κάνουμε. Άρα δεν θα αποκτήσουμε κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα αν το κάνουμε, απλά θα έρθουμε στο ίδιο επίπεδο που είναι όλες οι άλλες σοβαρές χώρες οι οποίες «πουλούν» την Πατρίδα τους ως επενδυτικό προορισμό. Και βέβαια, θα υποστηρίξουμε με αυτό τον τρόπο και την ελληνική εξωστρέφεια. Τις ελληνικές επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό, τις ομάδες παραγωγών σε συνδυασμό με τις δράσεις που μπορεί να αναλαμβάνει κάθε Περιφέρεια για να προωθήσουμε την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές. Άρα η αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό είναι για μένα  πρώτη προτεραιότητα.

Αν θέλουμε να δούμε ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να δείξουμε ότι κάτι αλλάζει, αρκεί να πάρει κάποιος τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα, να δει τα επιμέρους στοιχεία που τους συνθέτουν και να αρχίσει να κάνει παρεμβάσεις εκεί που ξέρουμε ότι έχουμε πολύ χαμηλό σκορ. Αν δείτε, μέσα σε έναν χρόνο μία αύξηση 10-15 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι αυτόματα σε μεγάλο βαθμό θα έχει ήδη αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό την επόμενη μέρα, να αντιληφθούν και οι ξένοι επενδυτές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ότι η κρίση τελείωσε, ότι έχουμε μια σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα τους διευκολύνει, εφόσον θέλουν να έρθουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Πατρίδα μας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου