Τα στοιχεία 5 κακοποιών που συνελήφθησαν για απάτη η ζημία της οποίας υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες:
α) ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Παύλος, της Σπυριδούλας, γεν. 14.12.1989
β) ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Διαμαντής-Πέτρος, του Ασημάκη και της Σοφίας, γεν. 1.1.1992
γ) ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Πέτρος, του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, γεν. 15.2.1967
δ) (επ) STANEVA (ον) DONKA–ANTONIA, του MARIN και της MELI, γεν. 15.9.2002
ε) (επ) NIKOLOV (ον) IVAN, του PETROV και της MARUSIA, γεν. 15.3.1988
Οι συλληφθέντες ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που είχαν διαπράξει συνολικά 42 απάτες πανελλαδικά. Η οργάνωση εξαρθρώθηκε και τα μέλη της συνελήφθησαν την 1η Απριλίου μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρησε σε Ηλεία και Αργολίδα.
Σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, που διαπράττε απάτες και πλαστογραφίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα κατ΄ εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (40) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια . Πρόκειται για άτομα που αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).
Το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ στις 2 Απριλίου:
«Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του έτους 2023, με συνεχή δράση, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γιάννενα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη) όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εξιχνίασαν συνολικά (42) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 180.000 ευρώ.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προφίλ, όπου αναρτούσαν σε πλατφόρμες αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων.
Στη συνέχεια ζητούσαν από τους υποψήφιους αγοραστές – παθόντες προκαταβολές ή προεξόφληση της αξίας των αγορών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα και απέστελλαν το αποδεικτικό στους παθόντες.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου