«Θόρυβο» έχει προκαλέσει στον χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και στην Ασφάλεια η πληροφορία ότι βαρυποινίτης, γνωστός για τoν ηγετικό του ρόλο στο «συνδικάτο του εγκλήματος», έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί για αποφυλάκισή του τον προσεχή Απρίλιο, κάνοντας χρήση του γνωστού «νόμου Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Eφόσον ο νόμος (που έχει ισχύ για ένα έτος από την ψήφισή του) λάβει μια μικρή χρονική παράταση δύο εβδομάδων -κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θεωρείται «σχεδόν βέβαιο»-, ο εν λόγω κρατούμενος σύντομα θα είναι ελεύθερος.
Ο ίδιος συνελήφθη το 2008 ύστερα από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας κι ενώ ήταν καταζητούμενος επί χρόνια. Εκτοτε έχει δικαστεί δώδεκα φορές για σειρά αδικημάτων (ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία, κατασκευή βομβών, οπλοφορία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κ.ά.). Οι ποινές του αθροιστικά έφτασαν στα 50 έτη κάθειρξης.
Στην ελληνική πραγματικότητα όμως, τα 50 έτη αντιστοιχούν σε 25 εκτιτέα. Με τον νόμο του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ένας κρατούμενος με τη συγκεκριμένη ποινή μπορεί να αποφυλακιστεί με το που θα συμπληρώσει 8 χρόνια και 4 μήνες στη φυλακή.
Μαζικές αποφυλακίσεις
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, ο νέος νόμος συντάχθηκε για να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα των φυλακών: ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη υποδομών αλλά και οι άθλιες συνθήκες κράτησης.
Πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν και εκείνοι προβεί κατά καιρούς σε ρυθμίσεις για την πρόωρη αποφυλάκιση κάποιων εγκλείστων, με κριτήρια μεν, αλλά για ποινές μέχρι και 10 έτη φυλάκισης. «Οι ποινές πάνω από 10 έτη ήταν πάντα ταμπού», εξηγεί στην «Κ» πρώην στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μία φορά μόνον είχαν συμπεριληφθεί ποινές μεγαλύτερες, αλλά και τότε υπολόγιζαν μόνο καταδίκες για ναρκωτικά ή ληστείες χωρίς «κουκούλες ή καλάσνικοφ».
Πλέον, ο νόμος προβλέπει «ευνοϊκές διατάξεις» για όλους ανεξαιρέτως, αφού ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα εξόδου ακόμα και σε ισοβίτες αν πληρούν κάποια κριτήρια – κυρίως υγείας.
Η ψήφιση του επίμαχου νόμου είχε προκαλέσει αντιδράσεις από όσους έκαναν λόγο για «φωτογραφική ρύθμιση», καθώς στις ευεργετικές διατάξεις εμπίπτει και ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει μεγάλο ποσοστό αναπηρίας. Οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, πως δεχόταν απειλές από κρατουμένους για ποινικά αδικήματα καθώς και από άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά και οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας μεταξύ κρατουμένων με συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησαν εκ νέου τη συζήτηση για το κατά πόσον το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εισέλθει σε μια άτυπη διαπραγμάτευση για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Ο διαβόητος βαρυποινίτης, που φαίνεται να είναι σε θέση να αποφυλακιστεί σε μερικούς μήνες, ήταν ένας εκ των συνομιλητών στους αποκαλυπτικούς αυτούς διαλόγους. Το όνομά του είχε εμπλακεί επίσης και στη δικογραφία που σχηματίστηκε στις αρχές του χρόνου για την εγκληματική οργάνωση που δρούσε μέσα από τις φυλακές, αλλά έως σήμερα επ’ αυτού δεν του έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία.
Πριν από τον νέο νόμο
Πριν ψηφιστεί ο νόμος, ο συγκεκριμένος κρατούμενος -και όσοι έχουν αντίστοιχα μεγάλες ποινές- θα έπρεπε να έχει εκτίσει, πέρα από το 1/3 της ποινής του, απαραιτήτως επτά χρόνια εργασίας μέσα στις φυλακές αλλά και να πληροί μια σειρά από κριτήρια. Για παράδειγμα, το γεγονός πως ο συγκεκριμένος είχε πρόσφατα περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών (γιατί είχε δεχθεί επισκέπτη στο κελί του) θα καθυστερούσε παλαιότερα τουλάχιστον ένα έτος την αποφυλάκισή του. Ο «νόμος Παρασκευόπουλου» ήρθε όμως να καταργήσει τα όποια αυτά εμπόδια αφού δεν είναι απαραίτητο πλέον ούτε να έχει εργαστεί εντός φυλακών αλλά ούτε επηρεάζουν σε κάτι τα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία μπορεί να έχει υποπέσει (ακόμα και η προσπάθεια απόδρασης ή η χρήση βίας προς άλλο συγκρατούμενο ή φύλακα).
Και βέβαια δεν είναι μόνο η ενδεχόμενη αποφυλάκιση του συγκεκριμένου βαρυποινίτη που προβληματίζει. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, μέχρι στιγμής έχουν αποφυλακιστεί περίπου 4.000 κρατούμενοι. Από αυτούς, ένας σημαντικός αριθμός (719) είναι βαρυποινίτες. Κάποιοι από αυτούς είχαν ποινές για ναρκωτικά αλλά άλλοι έχουν επικίνδυνα εγκλήματα στο «βιογραφικό» τους. Οι αποφυλακίσεις αυτές χωρίς δικαστική κρίση, πέρα από το ότι ουσιαστικά ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις και τον «ρόλο» των ποινών, προκαλούν πλέον ανησυχία και για τη δημόσια ασφάλεια.
Πηγή : kathimerini.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου