Η Ισπανία εξακολουθεί να μετράει τις πληγές της μετά την ανείπωτη τραγωδία στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 95 στη Βαλένθια από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας της Ιβηρικής, οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο δικαστικό μέγαρο της Βαλένθια, πίσω από το οποίο έχει στηθεί ένα πρόχειρο νεκροτομείο.
Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων -Πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι
Από σήμερα Πέμπτη οι συγγενείς των θυμάτων θα κληθούν να μπουν στην μακάβρια διαδικασία και να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της βιβλικής καταστροφής, με τη συνδρομή ομάδων ψυχολόγων για συμπαράσταση. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει μέχρι αυτή την ώρα άγνωστος.
Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι με τις Αρχές να κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό αγνοουμένων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης με τη βοήθεια του Στρατού, για να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές, όπου το νερό ξεπερνά κατά τόπους τα τρία μέτρα.
Σπίτια, δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που σχηματίστηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ενώ έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.
Ανάλογες τραγικές εικόνες είχε βιώσει η Ισπανία και το 1957, όταν 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ωστόσο, αυτό που συνέβη το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου ήταν διαφορετικό, καθώς μέσα σε πολύ λίγες ώρες έπεσαν 400 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για το επερχόμενο φαινόμενο, λόγω του ότι η σφοδρή κακοκαιρία «χτύπησε» στις 8 το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου, πολλοί κάτοικοι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η ισχυρή βροχόπτωση που έπεσε στη Βαλένθια μέσα σε οχτώ ώρες ισοδυναμεί με τη βροχή που πέφτει σε διάστημα ενός έτους!
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος που θα αρχίσει από σήμερα Πέμπτη (31/10) και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο (2/11).
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς η καταστροφική κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει την Ισπανία.
«Η χώρα μας χτυπήθηκε από τη χειρότερη καταιγίδα τον τελευταίο αιώνα. Η καταιγίδα συνεχίζει να προκαλεί χάος. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι καταστροφές έχουν τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάντσεθ.
Το φαινόμενο DANA ή αλλιώς «gota fria» («ψυχρή σταγόνα») προκαλείται όταν ψυχρός και θερμός αέρας συναντώνται και δημιουργούν ισχυρά σύννεφα βροχής, ένα μοτίβο που πιστεύεται ότι εμφανίζεται συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Το φαινόμενο είναι γνωστό τοπικά ως DANA, ένα ισπανικό ακρωνύμιο για το απομονωμένο κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο, και σε αντίθεση με τις κοινές καταιγίδες ή θύελλες μπορεί να σχηματιστεί ανεξάρτητα από πολικά ή υποτροπικά ρεύματα αέριων μαζών.
Όταν ψυχρός αέρας πνέει πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου προκαλεί την άνοδο θερμότερου αέρα γρήγορα και τον σχηματισμό πυκνών σύννεφων, γεμάτων νερό, που μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας τις καταστροφικές τους δυνατότητες.
Το φαινόμενο προκαλεί ορισμένες φορές έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλους, όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα, λένε μετεωρολόγοι.
Ενώ οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα για να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο DANA προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο και οι θερμότερες και πιο υγρές ατμοσφαιρικές συνθήκες συμβάλλουν στη δημιουργία συχνότερων ακραίων επεισοδίων.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου