Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Τι δικαστές δικάζουν σε αυτή την χώρα; Πόσο επικίνδυνοι και προκλητικοί είναι με τις αποφάσεις τους;

 


Από εχθές όλη η κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη την σοκαριστική απόφαση που έβγαλαν ανεύθυνοι, ανεπαρκής και επικίνδυνοι δικαστές σε βάρος 104 θυμάτων και υπέρ των κατηγορούμενων.

Πώς αξιολογούνται οι δικαστές; Πώς κρίνονται επαρκής; Μόνο εάν καθυστερήσουν αποφάσεις απολύονται απο το σώμα; Εάν οι αποφάσεις τους διαχρονικά κάνουν κακό στο κράτος δικαίου δεν λαμβάνεται υπόψιν;

Ενοχοι για τον τραγικό θάνατο με 104 νεκρούς κρίθηκε από αχαρακτήριστους δικαστές πως ήταν 6 από τους 21 συνολικά κατηγορουμένους, κάτι που προκάλεσε την οργή του ακροατηρίου, και την οργή όλου του κόσμου που αναρωτιούνται πόσο επαρκής είναι οι δικαστές που δικάζουν στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τους τρεις δικαστές, αυτοί που ευθύνονται, με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, για τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι πέντε από τα τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και ο ηλικιωμένος άνδρας που έβαλε τη φωτιά για να κάψει ξερόχορτα στον κήπο του.

Οι δικαστές λειτούργησαν σε βάρος 104 ψυχών, και σε βάρος των εγκαυματιών κάτι που είναι ξεκάθαρο και εξοργιστικό.

Ολες οι ποινές είναι εξαγοράσιμες για 10 ευρώ την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως οι καταδικασθέντες θα πρέπει να καταβάλουν ποσό περίπου 40.000 ευρώ συνολικά για να μείνουν ελεύθεροι.

Σε μία τεράστια δικογραφία, στην οποία αποδίδονταν στους 21 κατηγορουμένους κολοσσιαίες παραλείψεις για μία σειρά ζητημάτων που ερευνήθηκαν κατά τη διαδικασία, το δικαστήριο τελικά, συντασσόμενο εν πολλοίς με την εισαγγελική πρόταση, καταδίκασε τα έξι άτομα που κρίθηκαν ένοχα για συγκεκριμένα μόνο λάθη, τα οποία συντέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά, το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχει ποινική ευθύνη που να βαρύνει κάποιο από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κάποιο κρατικό αξιωματούχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της δυσαρέσκειάς τους για την απόφαση, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοσή της: σχεδόν έξι χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018 και μόλις χθες εκδόθηκε η προκλητική πρωτόδικη απόφαση, ενώ ακολουθεί και η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο.

Η δίκη διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο, διάστημα που είναι εύλογο για μια τόσο γιγαντιαία δικογραφία. Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η ανάκριση διήρκεσε δύο χρόνια, εν μέσω της διαφωνίας του ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση (ο οποίος είχε τη γνώμη ότι ορισμένοι κατηγορούμενοι έπρεπε να διωχθούν σε βαθμό κακουργήματος), με την Εισαγγελία Αθηνών (η οποία θεωρούσε ότι κατηγορίες στοιχειοθετούνται μόνο σε βαθμό πλημμελήματος), προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Τρεις φορές η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία για να επιστραφεί χωρίς το αίτημα του ανακριτή να γίνει δεκτό, ενώ και το Δικαστικό Συμβούλιο εξέφρασε παρόμοια άποψη περί κακουργήματος, με την Εισαγγελία Εφετών να κρίνει και αυτή πως οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο παρά μόνο αμέλεια. Για τα γεγονότα αυτά είχε ενημερώσει με σειρά αποκλειστικών του δημοσιευμάτων ο «Ελεύθερος Τύπος» ήδη από τον Νοέμβριο του 2019.

Πλέον, οι δικαστικές αρχές πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τη δίκη στο Εφετείο πριν τα αδικήματα παραγραφούν – αυτό θα συμβεί μετά την πάροδο οκτώ ετών, διάστημα στο οποίο πρέπει και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, έχει ήδη ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της πρωτόδικης απόφασης για το Μάτι.

Αναμένεται, μάλιστα, να ζητηθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση τον Μάιο, ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης, με στόχο των δικαστικών αρχών να προσδιοριστεί η έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης πριν το τέλος του 2024.

Στον δεύτερο βαθμό θα καθίσουν στο εδώλιο οι έξι καταδικασθέντες, ενώ η πλευρά των θυμάτων έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών, ώστε να προστεθούν σε αυτούς και άλλοι κατηγορούμενοι, από αυτούς που αθωώθηκαν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου