Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Φίλης:Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν αποδίδει, είμαστε κοντά σε λύση



O ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει αυτά τα οποία υπολόγιζε και η τρόικα ότι θα αποδώσει, καταλήγουμε σε συγκεκριμένα ισοδύναμα είπε ο Ν. Φίλης.

«O ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει αυτά τα οποία υπολόγιζε και η τρόικα ότι θα αποδώσει, καταλήγουμε σε συγκεκριμένα ισοδύναμα είπε ο  υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ο ίδιος επέμεινε ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ήταν μια πρόταση που απαντούσε στην πίεση για φορολογικά έσοδα. «Δεν θέλαμε εμείς να επιβάλουμε τον φόρο αυτό» υποστήριξε στο STAR.

Ο ίδιος ανέφερε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευαισθησία το θέμα της επιβολή του 23% και υπογράμμισε ότι «το μέτρο το αντιμετωπίζουμε και δεν είμαστε εύκολοι στις απαντήσεις μας. Θα συζητήσουμε ξανά με την Κομισιόν και ήδη καταλήγουμε σε συγκεκριμένα ισοδύναμα. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα».

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων. «Προβλέπουμε αλλαγή του συστήματος και συνολικά των εξετάσεων μέσα στην τάξη. Δεν πρόκειται να γίνει αύριο, αλλά είναι θέμα μελέτης και για αυτό έχουμε εξαγγείλει δημόσιο, εθνικό και κοινωνικό διάλογο, όπου θα πάρουν μέρος όλοι οι φορείς, όπως οι πολίτες και ίδιος ο εκπαιδευτικός», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος, λίγες ώρες μετά τα μεγάλα μαθητικά συλλαλητήρια, ζήτησε από τους πολίτες να εμπιστευθούν το δημόσιο σχολείο, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επανέλαβε ότι το δημόσιο σχολείο είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και τόνισε τον κίνδυνο που διατρέχει η κοινωνία στην περίπτωση συνέχειας της απαξίωσης του, ενώ επεσήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι στο πλευρό των γονέων, των μαθητών και των δασκάλων.

Για τα κενά στην εκπαίδευση, επεσήμανε ότι οι προσλήψεις των αναπληρωτών φέτος θα είναι σε ποσοστό αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και επανέλαβε ότι αναλόγως της εξέλιξης των δημοσιονομικών της χώρας, θα προχωρήσει, αν είναι δυνατόν και από του χρόνου, σε μόνιμους διορισμούς. Επίσης, επέμεινε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και εξήγγειλε την δημιουργία επιτροπής υπηρεσιακών μεταβολών, ούτως ώστε μέχρι το Μάιο να γνωρίζει το υπουργείο πού είναι αποσπασμένοι οι εκπαιδευτικοί.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος. Ωστόσο επεσήμανε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα. Πάντως, ο κ. Φίλης επεσήμανε: "Οι επιστήμονες μας είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια".

Ακόμη ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν από περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Επίσης, εξήγγειλε την ψηφιακή κάρτα φοιτητή, η οποία θα αφορά τη σίτιση των φοιτητών, με στόχο να γίνει πράξη πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Για τη σίτιση στα σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος σίτισης, που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες μέρες και το οποίο προβλέπει την παροχή 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε σχολεία που δεν έχουν κυλικείο, με την αρωγή της εκκλησίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων.



Πηγή : thetoc.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου