Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Τζον Κέρι: «Η Ελλάδα είναι το κέντρο των εξελίξεων»

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την επίτευξη του στόχου μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα. Απόλαυσα πραγματικά την τελευταία συνάντηση που είχαμε στο Ριάντ. Είναι μεγάλο προνόμιο ότι είμαστε σε θέση να συζητάμε μαζί σας για τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την ενέργεια, την βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Γνωρίζετε πόσο αφοσιωμένη είναι η Ελλάδα στη συγκεκριμένη ατζέντα και πόσο μεγάλη πρόοδο έχουμε σημειώσει σε πολυάριθμα μέτωπα τα τελευταία τρία χρόνια. Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω την ταχύτατη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2 γιγαβάτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο μέσα στο 2022. Και αυτό μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο», πρόσθεσε.

Τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα η προετοιμασία της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” το 2024 στην Ελλάδα.

«Φυσικά, η ατζέντα μας σε ό,τι αφορά το κλίμα είναι πολύ ευρεία. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ζήτημα της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας και είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε τη Διάσκεψη “Our Ocean Conference” το 2024. Θα ήθελα να συγχαρώ και τον Υπουργό για τη δέσμευσή του σε αυτό τον σκοπό. Είμαι βέβαιος πως θα είναι μια πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για εμάς να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην προστασία των πολύ ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Τρέφω τεράστιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Αναφερόμενος στη σημασία της Διάσκεψης, ο John Kerry δήλωσε από την πλευρά του: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει τη Διάσκεψη “Our Ocean Conference” το 2024. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν τη σύνδεση μεταξύ ωκεανών και κλιματικής κρίσης. Δεν μπορεί να λύσει κανείς το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, χωρίς να συνοπολίγει τι συμβαίνει στους ωκεανούς. Και το αντίστροφο. Δεν μπορεί να επιλύσει κανείς τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ωκεανούς χωρίς να δοθεί η δέουσα προσοχή στην κλιματική κρίση, γιατί τα επίπεδα οξύτητας των ωκεανών μεταβάλλονται δραματικά».

«Με το 90% της θέρμανσης να καταλήγει στον ωκεανό, έχει τεράστια επίδραση σε φαινόμενα όπως στις πλημμύρες, στην ένταση των καταιγίδων αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Είμαστε μαζί σε αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, με την εκπληκτική ναυτιλία της αλλά και τη θαλάσσια ιστορία της, θα αναλάβει τα ηνία μετά τον Παναμά είναι μια απολύτως λογική επιλογή. Επομένως, αυτό θα είναι ένα σπουδαίο βήμα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η σημαντική αυτή Διάσκεψη θεσμοθετήθηκε το 2014 κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Kerry ως Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει ήδη κινητοποιήσει περισσότερες από 1.800 δεσμεύσεις αξίας άνω των 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ άλλων στους τομείς κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης αλιείας, «γαλάζιας» οικονομίας, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, θαλάσσιας ασφάλειας και ρύπανσης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Kerry για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την «πράσινη» μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως στον τομέα της ναυτιλίας, ενόψει και της συμμετοχής τους στην επερχόμενη Σύνοδο COP27 στην Αίγυπτο το Νοέμβριο.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα επισήμανε «την ιδιαίτερη θέση που έχει η Ελλάδα αυτή την στιγμή, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, το Κάιρο, σε σχέση με τη Σύνοδο που θα λάβει χώρα, η Ελλάδα είναι το κέντρο των εξελίξεων. Είστε σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον (ενεργειακό) μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας».

Κατά την συνάντηση, τονίστηκε επίσης η προτεραιότητα που δίνουν οι δύο χώρες στην προώθηση φιλόδοξων αλλά και ταυτόχρονα εφικτών λύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας και εξέφρασε την ευχή να συμβάλουν ουσιαστικά στην ταχεία υιοθέτηση παγκόσμιων μέτρων, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Τόνισε, επίσης, τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας -της μεγαλύτερης στον κόσμο- για την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπειών στην οποία, από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Γραφείο του John Kerry Whitney Smith, o Σύμβουλος για θέματα κλιματικής αλλαγής στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Rohemir D. Ramirez Ballagas και η αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Andrea Aquilla.



Fake news τουρκικού δικτύου - «Η Ελλάδα μας παρενοχλεί με τους S-300»

 



Ψέμα, απάτη, παραπληροφόρηση, προπαγάνδα από την Τουρκία

Tα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν με fake news να στοχοποιούν την Ελλάδα, για δήθεν «παρενοχλήσεις» τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 που διαθέτει η χώρα μας και είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη.

Τα τουρκικά fake news, στοχεύουν στο να υπενθυμίσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, πως και η Ελλάδα διαθέτει ρωσικό σύστημα αεράμυνας το οποίο χρησιμοποιεί ελεύθερα σε σχέση με την Τουρκία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την απόκτηση των S-400.

H Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300, αποδίδοντάς τους στην προπαγάνδα της Άγκυρας και στην προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και κυρίως προς την πλευρά των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Milliyet έχει ως πρώτο θέμα την υπόθεση με τα τουρκικά μαχητικά επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «εχθρικό κλείδωμα» και συμπληρώνοντας ότι «η Αθήνα παίζει με τη φωτιά». Μάλιστα, δημοσιεύει έναν χάρτη που δείχνει, όπως fake ισχυρίζεται η Άγκυρα, το κλείδωμα των ραντάρ. Μάλιστα, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αφού οι Έλληνες ενεργοποίησαν τους S-300, τότε και η Τουρκία πρέπει να «κλειδώσει» με τα ραντάρ των S-400 το Αιγαίο και οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία είναι καταδικασμένη δε πλήρη απαξίωση απο όλους.



Πιλότοι της Air France πλακώθηκαν μέσα στο κόκπιτ στη διάρκεια πτήσης

 


Δύο πιλότοι της Air France τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αφού προηγουμένως πιάστηκαν στα χέρια στο πιλοτήριο σε πτήση Γενεύη-Παρίσι τον Ιούνιο, δήλωσε την Κυριακή αξιωματούχος της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας. 

Η πτήση συνεχίστηκε και προσγειώθηκε με ασφάλεια και η αψιμαχία των πιλότων δεν επηρέασε την υπόλοιπη πτήση, δήλωσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας τη δέσμευση της Air France για την ασφάλεια.

Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης είχαν διαφωνία λίγο μετά την απογείωση και έπιασε ο ένας τον γιακά του άλλου, καθώς είχαν προηγηθεί μερικές «ψιλές».

Το πλήρωμα καμπίνας παρενέβη και ένα μέλος του πληρώματος υποχρεώθηκε να «περάσει» όλη την πτήση στο πιλοτήριο μαζί με τους πιλότους, ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα.

Η είδηση του καυγά κυκλοφόρησε μετά την έκθεση που παρέδωσε την Τετάρτη η υπηρεσία αεροπορικών ερευνών της Γαλλίας, BEA, σύμφωνα με την οποία «ορισμένοι πιλότοι της Air France δεν τηρούν τις αυστηρές διαδικασίες που ισχύουν κατά τη διάρκεια περιστατικών ασφαλείας».




Ακροαριστερά ΣΥΡΙΖΑ εναντίον αριστεράς ΠΑΣΟΚ

 



Διαβάζουμε στο iefimerida για την σύγκρουση της ακροαριστεράς ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερά ΠΑΣΟΚ.

Την έκρηξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη προκάλεσε κείμενο του Νίκου Μπίστη, αλλά και τα σχόλια που έκανε ο Θόδωρος Μαργαρής.

Το κείμενο που έγραψε ο Νίκος Μπίστης και ανέβασε στο facebook είχε τίτλο «Ένα συν και ένα πλην για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο». Μετά την ανάρτηση Μπίστη το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θοδωρής Μαργαρίτης σχολίασε το κείμενο και λίγη ώρα αργότερα ήρθε η έκρηξη Πολάκη.

Το κείμενο του Νίκου Μπίστη

Ειδικότερα, ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο ορίστηκε Συντονιστής της Επιτροπής Πολιτικού Αγώνα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγραψε το εξής κείμενο, το οποίο ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Ένα συν και ένα πλην για το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Παρακολούθησα με προσοχή και τις δυο παρεμβάσεις του Μιχάλη Κατρίνη στην Βουλή. Διάβασα και την χτεσινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Είδα και αναρτήσεις εδώ μέσα στελεχών του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ όπως του φίλου και συντρόφου Θόδωρος Μαργαρίτης.

Το θετικό, που προκύπτει αβίαστα είναι ότι οι δρόμοι συνάντησης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ και τον Μητσοτάκη έχουν κλείσει. Ας μην το υποτιμούμε αυτό, πριν λίγο δεν ήταν αυτονόητο και όλοι γνωρίζουμε ότι στο εσωτερικό του κόμματος αυτού υπάρχουν δυνάμεις του πάλαι ποτέ αντιΣΥΡΙΖΑ Μετώπου προσανατολισμένες στην συνεργασία με την ΝΔ. Από την άλλη – για να έρθουμε στο αρνητικό- καταγράφεται μια τραβηγμένη από τα μαλλιά προσπάθεια συμψηφισμού , σε κάποιες αποστροφές λόγου ακόμα και εξίσωσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικής Συμμαχίας μαζί με μια δόση μικρομεγαλισμού ( μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε σταθερότητα κλπ). Το « εύρημα» ότι μέχρι χτες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ως δυνητικό πρόθυμο εταίρο και δεκανίκι της ΝΔ, απλώς δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Επι δυο τουλάχιστον χρόνια ο Τσίπρας και το σύνολο των στελεχών του κόμματος σταθερά και επίμονα αναφέρονται στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης και της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Οι αναφορές στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, δεν παρελθοντολογούμε, με κάθε τρόπο ρίχνουμε το βάρος μας στο μέλλον και στην αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων. Είναι κατανοητή , λοιπόν, η ενόχληση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία όταν ακούει ατεκμηρίωτες κατηγορίες, ενόχληση που καταγράφηκε στο διαδίκτυο. Εγώ παρα ταύτα προτείνω να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Η δυναμική των πραγμάτων δεν μπορεί να ανακοπεί. Τα εμπόδια είναι δυνατόν να ξεπεραστούν. Ελπίζω οτι οι σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θα κατανοήσουν οτι ο δρόμος των ίσων αποστάσεων εξυπηρετεί την συντηρητική παράταξη και σε καμμία περίπτωση αυτούς. Ότι η αυτονομία του κόμματος τους δεν κινδυνεύει από την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης . Αντιθέτως ισχυροποιείται.Εμείς πάντως δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε ένα γιώτα από την πολιτική μας. Τώρα που εμφανώς αποδίδει».

app-facebook
Νίκος Μπίστης

Ένα συν και ένα πλην για το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Παρακολούθησα με προσοχή και τις δυο παρεμβάσεις του Μιχάλη Κατρίνη στην Βουλή. Διάβασα και την χτεσινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Είδα και αναρτήσεις εδώ μέσα στελεχών του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ όπως του φίλου και συντρόφου Θόδωρος Μαργαρίτης.
Το θετικό, που προκύπτει αβίαστα είναι ότι οι δρόμοι συνάντησης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ και τον Μητσοτάκη έχουν κλείσει. Ας μην ...

Δείτε περισσότερα
163
17
7


Μαργαρίτης: «Τώρα είναι ώρα κοινοβουλευτικού συντονισμού απέναντι στην κυβερνητική πολιτική»

Κάτω από την ανάρτηση του Νίκου Μπίστη τοποθετήθηκε και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, τον οποίο-άλλωστε- επικαλέστηκε στο κείμενό του ο κ. Μπίστης, με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να σχολιάζει τα εξής:

«Φίλε και σύντροφε Νίκο και εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Επειδή ευτυχώς δεν έχει βγει ο Πολάκης να δώσει “χείρα βοηθείας” στον Κυριάκο με κάποια χοντράδα του. Επειδή η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ανοησίες περί χούντας. Επειδή όλη η Αντιπολίτευση με σύνεση και χωρίς κραυγές ασκεί την κριτική της.

Το βλέπω μισογεμάτο, αφού μερικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν με αφορμή την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ότι η Δεξιά δεν είχε κλείσει μία παρασκηνιακή συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όπως έγραφαν επιτιθέμενοι ακόμα και στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Τώρα είναι ώρα κοινοβουλευτικού συντονισμού απέναντι στην κυβερνητική πολιτική».

Εκρηξη Πολάκη: Για να μη σου μένουν αμφιβολίες ούτε σένα ούτε του Μπίστη…

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης φαίνεται πως εξοργίστηκε με το σχόλιο του Θόδωρου Μαργαρίτη και απαντώντας και σε εκείνον αλλά και στον Νίκο Μπίστη έκανε κάτω από την ανάρτηση του κ. Μπίστη το εξής σχόλιο:

«Θόδωρος Μαργαρίτης τωρα τα είδα…

Ψάχνεις και συ όπως τα Ακροδεξιά κνώδαλα ,διασπειροντας ΨΕΜΜΑΤΑ να σου πω κάνα γαλλικό για να ψηλώσεις κάνα πόντο ,έτσι δεν είναι;

Δεν θα σου πω ,δεν αξίζεις!

Και για να μη σου μένουν αμφιβολίες ούτε σένα ούτε του Μπίστη:

Η λυση στο πρόβλημα της χώρας είναι ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Και αυτό θα γίνει».


Η απάντηση Μαργαρίτη σε Πολάκη

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ανταπάντησε στον Παύλο Πολάκη, επισημαίνοντας τα εξής:

«Για να μιλήσω στο ίδιο ύφος, ένα έχω να σου πω: Κατέβα από το καλάμι σου!!

Οι Αριστεροί και οι Κομμουνιστές δεν ήταν Ποτέ ψωνάρες, ούτε είχαν στυλάκι “χιλίων καρδιναλίων”. Αγωνίζονταν πάντα για τις πιο πλατιές συμμαχίες και αναζητούσαν πλατιές συμπράξεις ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων. Εσύ, μπορείς να παριστάνεις τον Μένιο Κουτσόγιωργα. Και να ονειρεύεσαι αυτοδυναμίες. Αλλά θα μείνουν μόνο για τον ύπνο σου!!Πού θα πάει θα το καταλάβεις!!».





50χρονος με τα παιδιά του δέχθηκαν επίθεση από αγέλη σκύλων στην Κόρινθο

 



Ήταν 13 Αυγούστου όταν ο Σταμάτης Καπετάνιος πήρε τον 9χρονο γιο του Danny και τα δύο ανίψια του, Roxy και Teddy, 11 και 9 ετών αντίστοιχα, για να δουν από κοντά το ηφαίστειο Σουσάκι.

Λίγα μέτρα πριν φτάσουν στον προορισμό τους δέχτηκαν λυσσαλέα επίθεση από αγέλη 15 αδέσποτων σκύλων, που όρμησαν να τους κατασπαράξουν. Αρχικά τα σκυλιά επιτέθηκαν στα δύο από τα τρία παιδιά και ο Σταμάτης Καπετάνιος όρμησε πάνω τους για να τα διώξει και να προστατεύσει τα παιδιά.

Ο Σταμάτης Καπετάνιος αιμόφυρτος, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα του απο τις δαγκωνιές, πήρε τα παιδιά, που, επίσης έφεραν τραύματα από τις δαγκωνιές, και πήγε στο αυτοκίνητό του. Οδηγώντας με το ένα χέρι και προσπαθώντας να καθησυχάσει τα παιδιά, μετέβη στο νοσοκομείο Κορίνθου.

Στα παιδιά έγιναν ράμματα και τα άφησαν να φύγουν. Ο ίδιος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς, μεταξύ άλλων, είχε υποστεί σοβαρότατες βλάβες στο αυτί και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί. Του έκαναν 100 ράμματα και πλέον έχει βγει από το νοσοκομείο.

Έχει ήδη καταθέσει μηνυτήριες αναφορές ενώ το θέμα δημοσίευσε η βρετανική Daily Mail.







Ξεκινούν κατασχέσεις από την εφορία

 



Η διόγκωση της φοροδιαφυγής έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και τη φορολογική διοίκηση, που ενεργοποιούν όλα τα μέτρα και τα όπλα για την περιστολή της.

Ήδη με τους ειδικούς αλγορίθμους που χρησιμοποιούν η ΑΑΔΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει δεκάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής στον τομέα της εστίασης και των λιανικών πωλήσεων, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και άλλες περιπτώσεις μεγάλης απόκρυψης φορολογητέου εισοδήματος και υφαρπαγής του ΦΠΑ. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται και το πρόγραμμα Eispraxis. Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί έναν ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία του και τις συναλλαγές του.To Eispraxis θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία από το σύστημα "Εργάνη", το ΓΕΜΗ και το Μητρώο των Πολιτών. Στη συνέχεια, και αφού θα κάνει ανάλυση των στοιχείων, θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Ο μεγάλος φόβος, όμως, των φοροφυγάδων είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί από τον Σεπτέμβριο το μέτρο των πλειστηριασμών, που είχε παγώσει για περισσότερα από τρία χρόνια, και συγκεκριμένα από τις 10 Ιουλίου 2019 για φυσικά πρόσωπα και τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα.

Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν εντολή να εντείνουν τις πιέσεις προς τους οφειλέτες του Δημοσίου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24-48 δόσεων, διαφορετικά ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου. β) Κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω, είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Ωστόσο, πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Σημειώνεται ότι, από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν οι φορολογούμενοι από δεσμεύσεις και κατασχέσεις, ακόμα και πλειστηριασμούς. Αρκεί να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στοιχείων και εγγράφων και την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ή εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων, μπορούν να γλιτώσουν τον έλεγχο οι φορολογούμενοι στους οποίους η εφορία έχει κοινοποιήσει εντολή ελέγχου ή πρόσκληση παροχής πληροφοριών (βιβλία και έγγραφα). Δηλαδή, εάν κάποιος κληθεί να προσκομίσει βιβλία για έλεγχο, μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για τυχόν λάθη και παραλείψεις, ενώ παρέχεται η δυνατότητα το ποσό φόρου που προκύπτει να το ρυθμίσουν ανάλογα με το είδος του φόρου σε έως 48 δόσεις. Σύμφωνα με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι περιπτώσεις όπου απαιτούνται δικαιολογητικά αλλά και αυτές που αρκεί μόνη η τροποποιητική δήλωση είναι οι εξής:

1. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη πηγή για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2014.

2. Για λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων, που οι φορολογούμενοι συμπληρώνουν στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, πρέπει να συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, όπως προβλέπονται στις οικείες αποφάσεις για τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων έκαστου φορολογικού έτους, εκτός αν η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής "Τα αιτήματά μου", ή σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ).

4. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση:

α) του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και του Τέλους Χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος, καθώς και

β) της δήλωσης απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω Διαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία, ανά τύπο παιγνίων.

5. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση όπου από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝΦΙΑ προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται έπειτα από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή, που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1248/2014 Γ.Γ.Δ.Ε..

6. Κατά την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.


Πηγή : capital.gr



Στέιτ Ντιπάρτμεντ για φυλάκιση Γκιουλσέν: Η Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης


 

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προσπάθειες της Τουρκίας να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης μέσω λογοκρισίας και δικαστικών παρεμβάσεων, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη σύλληψη της ποπ σταρ Γκιουλσέν, για σχόλια που έκανε επί σκηνής.

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει παγκοσμίως η φυλάκιση της τραγουδίστριας Γκιουλσέν στην Τουρκία, η οποία κατηγορείται… για υποκίνηση μίσους. 

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η σταρ της Τουρκίας, Γκιουλσέν, είπε στην πίστα απευθυνόμενη στους μουσικούς της: «Σπούδασε στην Imam Hatip, από εκεί προέρχεται η διαστροφή του».

Το εν λόγω βίντεο με την ατάκα της, το οποίο θεωρήθηκε ότι προσβάλλει τη σχολή ιμάμηδων, κυκλοφόρησε στα social media πριν από μόλις δύο ημέρες, με αποτέλεσμα να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα σε βάρος της και λίγες ώρες αργότερα να συλληφθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γκιουλσέν κρατείται στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ, με τη δικηγόρο της να δηλώνει ότι «είναι σε καλή κατάσταση και ευχαριστεί όσους ενδιαφέρονται για αυτήν».


Διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη επέκριναν την «ασυνέπεια» όπως την χαρακτήρισαν, των δικαστικών αρχών που αδρανούν στη βία εναντίον των γυναικών αλλά ερεύνησαν και συνέλαβαν γρήγορα την τραγουδίστρια.

«Εκατοντάδες γυναίκες θα ζούσαν σήμερα αν οι άνδρες που επιτίθενται σε γυναίκες συλλαμβάνονταν τόσο γρήγορα όσο η Γκιουλσέν» είπαν οι οργανωτές μιας διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη. Η σύλληψή της είναι η τελευταία στη σειρά αδικία σε βάρος των «γυναικών που δεν ταιριάζουν στο καλούπι» ή δεν είναι «το είδος της γυναίκας που θέλει η κυβέρνηση», είπαν.



Ακροαριστεροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στα Εξάρχεια και συνελήφθησαν

 



Συνελήφθησαν στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Αραχώβης στα Εξάρχεια, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, τρεις ημεδαποί αντιεξουασιαστές (δύο 27χρονοι και 22χρονος) κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση και απόπειρα πρόκλησης απλής σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, καθώς και για άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι τρεις ακροαριστεροί συλληφθέντες συμμετέχοντας σε ομάδα 100 περίπου ατόμων, με ορισμένους να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιτέθηκαν σε βάρος διμοιρίας που εκτελούσε υπηρεσία στην πλατεία Εξαρχείων, εκτοξεύοντας εναντίον τους γυάλινα μπουκάλια. 

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τους απηύθυναν υβριστικές εκφράσεις.

Οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές αντιστάθηκαν σθεναρά κατά τη σύλληψη τους, με τον ένα εκ των δύο 27χρονων, να επιτίθεται ξανά με ρίψη γυάλινων μπουκαλιών κατά των αστυνομικών έως την ακινητοποίηση του.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 



Κιλιτσντάρογλου : Ξέφραγο αμπέλι τα σύνορά μας, οι λαθρέμποροι σε πάνε οπουδήποτε


 

Αποκαλύψεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Καλιτσντάρογλου, με αφορμή το μεταναστευτικό.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι» τα τουρκικά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι «αν πληρώσεις, οι λαθρέμποροι σε πάνε οπουδήποτε».

«Στην Τουρκία έχουμε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους είναι Σύροι, Αφγανοί, Αφρικανοί. Η πλειοψηφία αυτών είναι από τη Συρία. Τα σύνορα μας έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι. Σήμερα αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε. Αυτή η κυβέρνηση δεν ελέγχει ούτε το κράτος, ούτε τα σύνορα. Τα σύνορα της Τουρκίας είναι ξέφραγο αμπέλι. Δίνετε χρήματα και μπορείτε να φέρετε οποιονδήποτε. Δίνετε χρήματα και αποφυλακίζετε οποιονδήποτε και τον πάτε στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Νεκρός 16χρονος λουόμενος στα Νέα Φλογητά

 



Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από παραλία στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής 16χρονος λουόμενος και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στον άτυχο νεαρό επιχείρησαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες λουόμενοι, ωστόσο δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που έσπευσε στο σημείο τον διακόμισε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, όμως ήταν αργά αφού ο νεαρός είχε ήδη χάσει τη μάχη για τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, ξάδερφος του 16χρονου τον είδε μπρούμυτα στο νερό αλλά θεώρησε ότι αστειευόταν. Όταν πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα τον πλησίασε και είδε ότι δεν ανταποκρινόταν. Τον γύρισε ανάποδα και διαπίστωσε ότι έβγαζε αφρούς από το στόμα.

Λουόμενοι έβγαλαν τον ανήλικο από τη θάλασσα και προσπάθησαν για ώρα να τον επαναφέρουν. Σε λίγα λεπτά στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στην παραλία υπήρχε ναυαγοσώστης ενώ για την επαναφορά του άτυχου νεαρού χρησιμοποιήθηκε απινιδωτής που υπήρχε στο σημείο.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος των Νέων Φλογητών, Άγγελος Ιωαννίδης, ο ίδιος βρισκόταν σε μια κοντινή παραλία και ειδοποιήθηκε προκειμένου να σπεύσει με τον απινιδωτή που διαθέτει η κοινότητα προκειμένου να γίνει προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού.

«Το παιδί δεν ήταν με την οικογένεια του, ήταν με την παρέα του και είχε με εκδρομικό λεωφορείο μονοήμερη. Τα παιδιά έκαναν μπάνιο. Τώρα τι ακριβώς έγινε και πως έγινε δεν το ξέρω. Μάλλον ήπιε νερό και επήλθε ο πνιγμός. Κατεβάσαμε απινιδωτή, κάναμε προσπάθειες να το επαναφέρουμε το παιδί, αλλά απέβησαν όλες άκαρπες. Ήρθε και ασθενοφόρο. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα. Ήταν αργά. Δεν ανταποκρίθηκε καθόλου σε όλη τη διάρκεια που κάναμε ανάνηψη» είπε και πρόσθεσε πως αμέσως μετά η σορός μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Νέων Μουδανιών, ενώ θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως τα αίτια.


Πληροφορίες: ΕΡΤ, thestival, Voria

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Έλληνας δημοσιογράφος του Spiegel εξαπάτησε τις αρχές εμφανιζόμενος ως μεταφραστής ΜΚΟ

 


Νέα προσπάθεια να σπιλώσουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προς όφελος των Τούρκων. 

Για εξαπάτηση των ελληνικών αρχών, υποβάλλοντος παραπλανητικό αίτημα για να μπει στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα σαν δήθεν μεταφραστής ΜΚΟ εγκαλεί ο Νότης Μηταράκης τον δημοσιογράφο του Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, σύμφωνα με τον υπουργό  Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, παραπλάνησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ορεστιάδα, προκειμένου να πάρει συνεντεύξεις από τους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο στα μέσα Αυγούστου, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και τις περιγραφές για το πώς έφτασαν ως εκεί.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως δόθηκε άδεια σε μέλη ΜΚΟ από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα, όπου έχουν μεταφερθεί από τις 16 Αυγούστου οι συνολικά 38 μετανάστες, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες για την παράνομη είσοδο του συγκεκριμένου δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Η εισδοχή τους στο ΚΥΤ έγινε στο πλαίσιο οικοδόμησης ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Μέσα στα μέλη, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως είχε εισχωρήσει κρυφά ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης σκοπεύοντας να πάρει συνεντεύξεις από τους μετανάστες, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη παροχή εξηγήσεων στις ελληνικές αρμόδιες αρχές, σημειώνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη – εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ – Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές.

Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».