Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Απόπειρα δολοφονίας του Ουκρανού υπουργού Άμυνας από πράκτορες της Ρωσίας– Βίντεο της σύλληψής τους

 



Μια απόπειρα δολοφονίας του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, και του επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, από πράκτορες της Ρωσίας κάνει λόγο το Κίεβο, με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκεραστσένκο να αναρτά σχετικό βίντεο στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στα πλάνα του βίντεο εμφανίζεται η στιγμή της σύλληψης των φερόμενων ως πρακτόρων της Ρωσίας με τα στελέχη της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας να τους σημαδεύουν με τα πιστόλια τους, καθώς και η ανάκρισή τους.  

«Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας κατάφερε να αποτρέψει τις δολοφονίες του υπουργού Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ, του επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ταγματάρχη Κιρίλο Μπουντάνοφ και ενός γνωστού ακτιβιστή από στελέχη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ουκρανός αξιωματούχος.

«Τους υποσχέθηκαν 100 με 150 χιλιάδες δολάρια για κάθε φόνο» προσθέτει  ο Ουκρανός αξιωματούχος. Οι πληροφορίες που παρέχονται από τις ουκρανικές υπηρεσίες δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν. 

Στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί ήδη περισσότερα από 40 «ονομαστικά» τάγματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, γράφει στο μεταξύ σήμερα Δευτέρα η εφημερίδα Kommersant. 


Πηγή: skai.gr


Κάτι κρύβει; Είναι ένοχος για κάτι; - Αρνείται να ενημερωθεί ο Ανδρουλάκης

 


Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

Με γραπτή δήλωση απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε μη νόμιμη την παρακολούθηση του κινητού του από την ΕΥΠ με εισαγγελική διάταξη και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο λόγος για τον οποίον συνέβη.  Η απάντηση Οικονόμου έχει ως εξής: 

Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.

Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή.

Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας.



Ο Τσίπρας έκανε τις διακοπές του στην Πορτογαλία και ζητάει να ανοίξει η βουλή για να κάνει σώου

 


Δεν έχει τέλος το καραγκιοζιλίκι αυτού του απίθανου τύπου που λέγεται Αλέξης Τσίπρας.

Αφού έκανε τις διακοπές του τώρα θέλει να γυρίσει τους βουλευτές πίσω για να στήσει ένα σώου που και πάλι σε βάρος του θα γυρίσει γιατί θα θυμηθούμε τι έκανε επί διακυβέρνησης του.

Πρώτα από όλα θα πρέπει όταν γίνει συζήτηση στην βουλή να απαντήσει ο μεγαλύτερο πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας, ευθέως εάν οι καταγγελίες Βαρουφάκη, Λαφαζάνη και Κοτζιά ισχύουν επί διακυβέρνησης του και μετά συζητάμε ότι θέλεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα ζητώντας να ανοίξει η Βουλή και να συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τον ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, ξεχνώντας τις καταγγελίες των υπουργών του σε βάρος του, στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα «η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο» και «ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο». Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κύριο Τασούλα να ανταποκριθεί στο αυτονόητα δημοκρατικό του καθήκον να διευκολύνει να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητες της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκτάκτως να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει «άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής».

Τελικά η βουλή θα ανοίξει 22 Αυγούστου - αντί για τις 31/8 - για να συζητήσει το θέμα των υποκλοπών και εκεί ο Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει όπως και ο Ανδρουλάκης.



Ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη η Ελλάδα

 


Ο πρωθυπουργός στις σημερινές του δηλώσεις για το θέμα Ανδρουλάκη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».



Μητσοτάκης : H ΕΥΠ είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.


 


Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:


Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις.


Πριν από λίγες μέρες, ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.


Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.


Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας.


Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.


Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!


Η υπόθεση ανέδειξε, ωστόσο, την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προυποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού.


Από την άλλη πλευρά, όμως, θέλω να είμαι επίσης σαφής: η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα.


Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε.


Η υπηρεσία αυτή είναι επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Γι’ αυτό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός Υπουργείου.


Όσο πολύτιμη όμως και αν ήταν η συνεισφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, άλλο τόσο γίνεται καθαρό ότι απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της.


Ο νέος Διοικητής είναι ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.


Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει.


Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας.


Πρέπει η αλήθεια να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών.


Προσωπικά θα είμαι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας.


Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


Έτσι, καταθέτω σήμερα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:


1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.


2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.


3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.


4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.


Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη.


Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είμαστε όμως μια Δημοκρατική πολιτεία. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών.


Εδώ και τρία χρόνια, άλλωστε, έχουμε αποδείξει ότι διδασκόμαστε από τις αστοχίες μας για να γινόμαστε καλύτεροι. Εγώ, προσωπικά, δεν κρύφτηκα ποτέ μπροστά σε δυσκολίες ή ευθύνες. Σε μία συχνά μοναχική αλλά σταθερή μάχη αυτοκριτικής και προσπάθειας διαρκούς βελτίωσης.


Χάνοντας, ίσως, προς στιγμήν κάποιες μάχες με χρόνιες παθογένειες. Κερδίζοντας, όμως, τον πόλεμο των μεγάλων στοιχημάτων. Και κυρίως, χωρίς να χάνω ποτέ μα ποτέ τον στόχο μιας ισχυρής, Δημοκρατικής, ευρωπαϊκής και εθνικά αυτοδύναμης Ελλάδας.


Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσω να πορεύομαι, ωστε να χτίσουμε όλοι μαζί ακόμη πιο στέρεους και ανθεκτικούς στο χρόνο Δημοκρατικούς θεσμούς.



Fake News απο τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για Ρωμανό – Ουδέποτε μίλησα για προσωπικά δεδομένα

 



Σε πλήρη παράκρουση ψέματος, απάτης, διαστρέβλωσης βρίσκεται ο υπόκοσμος του ΣΥΡΙΖΑ και από πίσω και το ΠΑΣΟΚ.

Σε νέα ανάρτηση προκειμένου να διευκρινίσει τα  όσα του καταλογίζονται ότι είπε για το θέμα των υποκλοπών, προχώρησε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρωμανός με αφορμή την δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και εκείνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κάνει λόγο για «άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων είπε» και μάλιστα με 30 ώρες καθυστέρηση, γεγονός που κατά τον ίδιο δείχνει «ποιος θέλει να σύρει τον πολιτικό διάλογο για ένα σημαντικό ζήτημα στον βούρκο».

Ο Ρωμανός αναλυτικότερα επισημαίνει: «Αρχικά είπαν ότι έκανα δηλώσεις σε σταθμό που ουδέποτε βγήκα. Μετά έφτιαξαν και fake κείμενο απομαγνητοφώνησης βάζοντας λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα. Βλέπετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η κοπτοραπτική αρκούσε για να στηθεί το fake αφήγημα».

«Είπα το αυτονόητο που λέμε σε όλους τους τόνους από την Παρασκευή. Ότι η νόμιμη συνακρόαση της ΕΥΠ με εντολή της αρμόδιας εισαγγελίας αφορά (εξ ορισμού) ευαίσθητα στοιχεία (αφού γίνεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος) για αυτό και θα ενημερωθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης αναλυτικά. Για αυτό επιχείρησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση να επικοινωνήσει μαζί του και για αυτό θα ενημερωθεί και αρμοδίως από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ. ‘Αρα τις αντίστοιχες απαντήσεις που δημόσια ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης, θα μπορεί να τις δώσει μόνο ο ίδιος!», υποστηρίζει ο κ. Ρωμανός.

«Ουδέποτε μίλησα για “προσωπικά δεδομένα” παρότι στην fake απομαγνητοφώνηση που έστρωσε το έδαφος για τη συντονισμένη επίθεση εναντίον μου υπήρχαν. Ουδέποτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση. Φυσικά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου απέναντι σε όλους όσοι διαστρέβλωσαν, ενορχήστρωσαν και αναπαρήγαγαν τα fake news και την άθλια επίθεση εναντίον μου», καταλήγει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.



Μόνο στην Ελλάδα ένα Ευρωπαικό θέμα ¨κακόβουλου λογισμικού" γίνεται αντιπολιτευτικό εργαλείο

 


Για αρχή ο μόνος που δεν δικαιούται και δεν πρέπει να μιλάει για υποκλοπές είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό γιατί 4,5 χρόνια με μαρτυρίες των ίδιων των υπουργών του και στελεχών του, γινόταν όργιο παρακολουθήσεων, και αυτό δεν ήταν Ευρωπαικό θέμα ,αλλά καθαρά Ελληνικό θέμα παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βρήκε στοιχεία ότι τα κινητά τηλέφωνα κάποιων μελών του προσωπικού της έγιναν στόχος απόπειρας χακαρίσματος.

Η απόπειρα αφορά στο κινητό του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς αλλά και και άλλων υπαλλήλων. Οι δράστες φέρονται να επιχείρησαν να εγκαταστήσουν το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus.

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή είπε ξεκάθαρα ότι υποκλοπές έχουν γίνει και σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης και είπε ότι «Συμβαίνει σε πολλούς συναδέλφους, είναι παγκόσμιο ζήτημα».

Οπότε δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά για την καταγγελία, που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του τηλεφώνου του, μέσω του προγράμματος Predator.

Σε κανένα κράτος της Ευρωπαικής ένωσης δεν έγινε αντιπολιτευτικό θέμα η υπόθεση των υποκλοπών. Ούτε ο Μελανσόν στην Γαλλία δεν έχει εργαλειοποιήσει το θέμα κατά του Μακρόν, γιατί απλά η αντιπολίτευση σε άλλες χώρες δεν έχει την κατάντια της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, άλλες χώρες έχουν σοβαρότητα και δεν έχουν Αλέξη Τσίπρα.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ πρόκειται για παγκόσμιο θέμα φαιδρότητας, με ένα απαξιωμένο αρχηγό εντός και εκτός Ελλάδας που τον φωνάζουν ψεύτη, απατεώνα κτλπ.

Το κακό είναι ότι η φαιδρότητα ΣΥΡΙΖΑ -Τσίπρα, παρέσυρε εύκολα τον Νίκο Ανδρουλάκη, και αυτό δείχνει ότι υπάρχει θέμα σοβαρότητας και με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσε το θέμα των υποκλοπών χωρίς να εξηγεί γιατί τον παρακολουθούσαν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ενημέρωση από ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι το θέμα των υποκλοπών ευρωβουλευτών δεν είναι Ελληνικό θέμα, αλλά αυτός προτίμησε να το μετατρέψει σε Ελληνικό και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, γιατί τα ερωτηματικά για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν.

Με λίγα λόγια, μόνο στην Ελλάδα η αντιπολίτευση με πρώτο τον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση με το θέμα των υποκλοπών, και αυτό δείχνει μέγα θέμα αντιπολιτευτικής ικανότητας και σοβαρότητας.



Συνεχίζει ο Ανδρουλάκης να βγάζει ανακοινώσεις χωρίς να απαντάει στα πολλά ερωτηματικά

 


Σε νέα δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, χωρίς όμως να πει κουβέντα για την ταμπακιέρα και τα ερωτηματικά που έχουν οι πολίτες!

Την ώρα που περιμένουμε τον πρωθυπουργό σήμερα να απαντήσει για το θέμα και να βάλει τα πράγματα σε τάξη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει απαντήσει σε τίποτα και τα ερωτηματικά είναι :

Γιατί τον παρακολουθούσαν όταν ήταν Ευρωβουλευτής;

Γιατί η υπόθεση της παρακολούθησης, που αρχίζει σχεδόν ένα χρόνο πριν αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τώρα; 

Ποιοι τον παρακολουθούσαν ένα απλό Ευρωβουλευτή, γιατί δεν ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τότε, και γιατί;

Yπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης στις 26/7 είχε καταθέσει μήνυση καταγγέλλοντας απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του μέσω του συστήματος Predator, χωρίς απο τότε να έχει πεί στον Ελληνικό λαό γιατί;;;

Χωρίς να απαντάει ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί να αμυνθεί ακολουθώντας τακτική του απαξιωμένου Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τους πάντες χωρίς να αναφέρει τίποτα στο γιατί τον παρακολουθούσαν.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει πολύ καλά γιατί τον παρακολουθούσαν, και δεν πρέπει να κάνει τον κινέζο ρωτώντας να μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν και εμπλέκουν τρίτες χώρες σίγουρα δεν βγήκαν μόνα τους, και επειδή επαναλαμβάνουμε ο Νίκος Ανδρουλάκης ξέρει γιατί τον παρακολουθούσαν πρέπει να βγει να μιλήσει, γιατί ο ίδιος μαζί με τον φαιδρό Αλέξη Τσίπρα διασύρουν την χώρα, και στάση του Ανδρουλάκη βοηθάει στο να βγαίνουν σενάρια.

Όπως αναμένουμε τον πρωθυπουργό της χώρας σήμερα να απαντήσει, έτσι περιμένουμε και τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρει το θάρρος να πει στην Ελληνικό λαό γιατί τον παρακολουθούσαν.




Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ πιτσαρία που έκανε αδήλωτο τζίρο 635.000 ευρώ

 



Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνει συνεχείς ελέγχους στην αγορά.

Η περίπτωση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και αφορούσε σε πιτσαρία στην Αργυρούπολη η οποία είχε αποφύγει να κόψει αποδείξει ύψους 635.000 τα τελευταία τρία χρόνια δείχνει ότι οι έλεγχοι είναι επιτυχημένοι.

Η ΑΑΔΕ πλέον έχει τη δυνατότητα, με τη χρήση έξυπνων λογισμικών:

α) να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων, που παράγουν οι φορολογικοί μηχανισμοί, εντοπίζοντας μη τιμολογηθέντα δελτία παραγγελίας ή μαζικές εκπτώσεις στο τέλος της ημέρας ή αδικαιολόγητα μεγάλο όγκο ακυρωτικών.

β) να συσχετίζει τις ληφθείσες παραγγελίες, μέσω των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, με την έκδοση των αντίστοιχων αποδείξεων.

Οι ελεγκτές εντόπισαν την πιτσαρία στην Αργυρούπολη, η οποία, για τρεις χρονιές, 2017 - 2018 - 2019:

Δεν έκοψε 58.200 αποδείξεις για παραγγελίες, που είχε πάρει μέσω πλατφόρμας

Συνολικής αξίας 635.000 ευρώ

Πλέον ΦΠΑ 131.000 ευρώ

Στην επιχείρηση κόπηκαν πρόστιμα και οι ελεγκτές συνεχίζουν να κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία του καταστήματος, ώστε και να δουν σε βάθος την υπόλοιπη φορολογική συμπεριφορά του, αλλά και να ελέγξουν και τις υπόλοιπες χρήσεις.

Κλειδί των νέου τύπου ελέγχων είναι η συνεργασία των ελεγκτών με τις πλατφόρμες διανομής φαγητού. Τα στοιχεία, που αποστέλλουν οι πλατφόρμες, αξιοποιούνται καθημερινά, δεδομένου ότι διαμορφώνουν - μαζί με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ - συγκεκριμένες στοχεύσεις επιχειρήσεων, μέσω των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.



Υπάλληλοι της ΕΥΠ και ΑΔΑΕ στο στόχαστρο Ντογιάκου για διαρροές απόρρητων εγγράφων

 



Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη είναι μια περίεργη υπόθεση, και όλοι περιμένουν να μάθουν εάν ο Ανδρουλάκης είναι το θύμα, η ο θύτης και ποιοι κρύβονται από πίσω.

Σίγουρα δεν έχουμε πάρει απαντήσεις απο τον Ανδρουλάκη, που ίσως δεν έχει το θάρρος να μας πεί γιατί τον παρακολουθούσαν.

Σήμερα θα τοποθετηθεί στο θέμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιμένουμε να κάνει και αποκαλύψεις.

Παράλληλα με την διενέργεια της εξεταστικής επιτροπής, γίνεται και ποινική έρευνα, που αφορά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων για τις υποκλοπές και την διέταξε την Παρασκευή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται οι διαρροές από κρατικούς λειτουργούς της ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ, που αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές, σε ποιους δόθηκαν και γιατί.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισήμανε, από την Παρασκευή, ότι πρόκειται για έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος την έρευνα έχει αναλάβει ο ίδιος ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Οσον αφορά στα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα είτε της ΕΥΠ ή άλλα που ανήκουν στην Ανεξαρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Αφορμή για την συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η διαρροή εγγράφων σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ κι όχι την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

Το γεγονός ότι την έρευνα έχει αναλάβει ο ίδιος ο κ. Ντογιάκος ερμηνεύεται ως ένδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδεται στο ζήτημα και της κρισιμότητας του θέματος της διαρροής εγγράφων για την εθνική ασφάλεια.



Ετοιμάζεται η επέκταση της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου

 


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-23 το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μμ (αντί 4 μμ που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια. 

Ο στόχος του διευρυμένου δωρεάν παιδαγωγικού προγράμματος είναι διττός: 

Αφ’ ενός, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, μέσω:

Δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων

επιπλέον χρόνου για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

Αφ’ ετέρου, η υποστήριξη της οικογένειας, με: 

προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων,

περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο,

επέκταση των δωρεάν παροχών εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής.

Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει διττή στόχευση: αφ’ ενός να εξασφαλίσει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αφετέρου να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, επιτυγχάνοντας μια μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ σχολικού ωραρίου και ωραρίου των εργαζόμενων γονέων.




Χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την «Έξυπνη Μεταποίηση»

 



Μια νέα Δράση με στόχο την «Έξυπνη Μεταποίηση» μπαίνει σε εφαρμογή -στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- μετά από επιχειρησιακή συμφωνία που υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τους προέδρους του Οικονομικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Προβλέπει χρηματοδότηση 73 εκατομμυρίων ευρώ σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού και γενικότερα του βιομηχανικού κλάδου, με σκοπό να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την προσαρμογή τους στις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Το 70% του συνολικού ποσού κατευθύνεται στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και το 30% στις μεσαίες επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια στην βάση τριών πυλώνων:

Την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση μεγάλων δεδομένων.

Τις τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης.

Και τέλος τη ​Ρομποτική και τους αυτοματισμούς.




Μείωση των κρουσμάτων covid, σταθεροί οι σκληροί δείκτες

 




Τα νέα κρούσματα Covid -σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης (25-31 Ιουλίου) του ΕΟΔΥ- είναι μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι παραμένει στο επίπεδο των 140, ενώ οι θάνατοι κυμαίνονταν στους 50 ανά ημέρα.

Ωστόσο οι θάνατοι συμπολιτών μας με covid  δεν  συνδέονται όλοι με πνευμονίες ως επιπλοκή Covid. Στους αριθμούς που δημοσιοποιούνται συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, και θάνατοι ανθρώπων με Covid, αλλά που δεν προήλθαν από Covid.  Για παράδειγμα, είναι πολλά τα περιστατικά θανάτων συμπολιτών μας -όπως επισημαίνει ο Υπουργός- που προσέρχονται  στο νοσοκομείο με έμφραγμα ή εγκεφαλικό και συγχρόνως βγαίνουν θετικοί όσον αφορά τον Covid.

Το πρωτόκολλο νοσηλείας στη χώρα μας προβλέπει ότι εφόσον κάποιος βγει θετικός μπαίνει σε μονάδα Covid και αν χάσει τη ζωή του από οποιονδήποτε λόγο, ο θάνατος θα χαρακτηριστεί  Covid. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονται ως θάνατοι Covid και οι απώλειες συμπολιτών μας από άλλες αιτίες, οι οποίοι ωστόσο κατά τη νοσηλεία τους ήταν θετικοί στον ιό. Οι θάνατοι αυτοί αφορούν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που νοσούν από κάτι άλλο και συγχρόνως έχουν και Covid.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των θανάτων με Covid δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, καθώς ο τρόπος που καταγράφονται δεν είναι ενιαίος στην Ευρώπη. Πολύ περισσότερο όταν αλλού καταγράφονται οι θάνατοι που προήλθαν από Covid και αλλού -όπως στη χώρα μας- οι θάνατοι ασθενών με Covid, ακόμη και εάν προήλθαν από άλλη αιτία.

Ήδη, άλλωστε η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πιο αξιόπιστος δείκτης επίδρασης της πανδημίας στο συνολικό αριθμό θανάτων είναι ο δείκτης που αφορά στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα  (excess mortality). Ο δείκτης δηλαδή που απεικονίζει, ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους, τους παραπάνω θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με από αυτούς που υπήρχαν ετησίως πριν την πανδημία.

Σύμφωνα με μελέτη από το Lancet -ένα από τα πιο αξιοπιστία επιστημονικά περιοδικά του κόσμου- για την περίοδο ’20 με ’21 συγκριτικά με 11 χρόνια πριν, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στη δυτική Ευρώπη ήταν 140 και στην κεντρική Ευρώπη 315,7 θάνατοι.

 



Η Ελλάδα ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή θέση σε ό,τι αφορά στην Κίνα


 

Η Ελλάδα τάσσεται  υπέρ του «One China policy», της «Πολιτικής της Μίας Κίνας», που είναι και η ευρωπαϊκή θέση. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά από συνάντηση που είχε στην Καμπότζη με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Συνόδου ΥΠΕΞ ASEAN. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Στην συνάντηση με τον κύριο Wang Yi, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωσή του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από την άλλη είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την ελληνική θέση υπέρ του “One China policy’’, της “Πολιτικής της Μίας Κίνας’’, μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό».

Την ευρωπαϊκή θέση υπέρ της Πολιτικής της Μίας Κίνας, αλλά και υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου εξέφρασε και η Ε.Ε.. «Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου. Πρέπει να διατηρούνται οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λάθος υπολογισμών», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Ένωση έχει «ξεκάθαρη Πολιτική της Μίας Κίνας» αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ως τη  νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί φιλικές σχέσεις και συνεργασία με την Ταϊβάν.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υπέγραψε στην Πνομ Πενχ Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, (ASEAN), ενός χώρου άνω των εξακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων, με ΑΕΠ άνω των τριών τρισεκατομμυρίων και με θέσεις απολύτως συμβατές με τις ελληνικές στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου  της Θάλασσας.



Ρεκόρ όλων των εποχών στις τουριστικές αφίξεις


 

Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι δουλεύει με σχέδιο για κάθε παραγωγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Φέτος, αυτή η επαγγελματική δουλειά φαίνεται και στο κομμάτι του τουρισμού. Τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο Κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που χειμάζεται από την ενεργειακή και από τις υπόλοιπες κρίσεις και να έχουμε πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν απευθείας το εισόδημα των πολιτών.

Ειδικότερα, καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας καταγράφει ισχυρή δυναμική, καθώς  οι  τουριστικές ροές ξεπερνούν ακόμη και  τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις. Οι αφίξεις εξωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν τον Ιούνιο σε  3.481.000, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπου ήταν περίπου 1.190.000 οι αφίξεις, ενώ είναι οριακά αυξημένες και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, όταν είχαμε περίπου 3.470.000 αφίξεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καθημερινά επισκέπτονται την Ακρόπολη πάνω από 15.000 τουρίστες, ενώ  αυτή την εβδομάδα εκτιμάται ότι οι επισκέπτες στην Αθήνα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. 

Σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τουρισμός  και σε άλλες περιοχές της χώρας, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς η αντικατάσταση των Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών από επισκέπτες βαλκανικών χωρών μπόρεσε να ισοσκελίσει τις απώλειες που είχαμε από τους τουρίστες αυτούς.

Μεγάλη αύξηση αφίξεων -που φτάνει το 280%- παρατηρείται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει στο κομμάτι αυτό και η κρουαζιέρα. 

Στόχος τώρα είναι η  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η προσέλκυση,  το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η Κυβέρνησή μας έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή σειρά προγραμμάτων που απευθύνονται και στο εσωτερικό, που απευθύνονται στους συμπολίτες μας και που σκοπό έχουν να βοηθήσουν εκείνους που πλήττονται από τις επάλληλες κρίσεις και δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους να κάνουν κι αυτοί κάποιες μέρες διακοπές, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση σε  περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ανάμεσα στα άλλα:

Βρίσκεται σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, που αφορά 300.000 επιταγές και «τρέχει» από την 1η Αυγούστου.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί  η δυνατότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια.

Το φετινό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από περιορισμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης και με αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους των υπηρεσιών διανυκτέρευσης, δηλαδή τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων. 

Η επιδότηση κυμαίνεται από 71% έως και 100% και είναι αυξημένη σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων  και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ.

Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορά 25.000 δικαιούχους, η επιδότηση κυμαίνεται από 73% έως και 100% και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις. Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις και αντίστοιχα 12 διανυκτερεύσεις στην περιοχή της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Ειδικά για φέτος, επίσης, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα NorthEvia – SamosPass μέσω του οποίου χορηγούνται άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν  έως και την 31η Αυγούστου για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο με αυξημένη επιδότηση. 

Ιδιαίτερα διευρυμένο είναι φέτος και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που προβλέπει την παροχή άυλης ψηφιακής κάρτας για την επιδότηση δαπανών σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αξίας 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%. Αρχικά το κόστος του προγράμματος ανερχόταν στα 31 εκατ. ευρώ, στα οποία -μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη-  προστέθηκαν  άλλα 30 εκατ., έτσι ώστε  οι δικαιούχοι να διπλασιαστούν και να φτάσουν τις 400.000. Σημειώνεται ότι οι κάρτες αυτές ισχύουν έως και το καλοκαίρι του 2023, γεγονός που ενισχύει σημαντικά και τη χειμερινή περίοδο και τον χειμερινό τουρισμό.