Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Συνελήφθη o «εγκέφαλος» πίσω από τις δολοφονίες του Ρώσου αρχιμαφιόζου Αλ. Σολόνικ


 

Στη σύλληψη καταζητούμενου ως ηθικού αυτουργού στις δολοφονίες του 37χρονου Ρώσου αρχιμαφιόζου Αλεξάντερ Σολόνικ και της 19χρονης φίλης του Σβετλάνα Κότοβα, που τελέστηκαν το 1997, προχώρησαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο άνδρας συνελήφθη στον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για 48χρονο Έλληνα υπήκοο, με καταγωγή από τη Γεωργία. Όπως διαπιστώθηκε, εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα των ελληνικών διωκτικών Αρχών για τις δύο συγκεκριμένες δολοφονίες. Η σύλληψή του έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την άφιξή του με αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από την Κύπρο προς τη Θεσσαλονίκη.

Ο Σολόνικ, ένας από τους πλέον καταζητούμενος Ρώσους μαφιόζους-εκτελεστής «συμβολαίων θανάτου», είχε εντοπιστεί νεκρός στις 2 Φεβρουαρίου 1997, σε δασική έκταση της Βαρυμπόμπης, στην Αττική. Οι δράστες φέρεται πως τον είχαν στραγγαλίσει με σκοινί, εγκαταλείποντας το πτώμα του μέσα σε θάμνους, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του ίδιου έτους, αστυνομικοί ανακάλυψαν στο Λαγονήσι, κοντά στη βίλα που νοίκιαζε ο Σολόνικ, το πτώμα της 19χρονης φίλης του, που ήταν φωτομοντέλο. Η άτυχη κοπέλα είχε βρεθεί τεμαχισμένη και τα μέλη της εντοπίστηκαν θαμμένα σε βάθος ενός μέτρου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. 

Συνελήφθη 48χρονος δυνάμει εντάλματος για ηθική αυτουργία σε δύο ανθρωποκτονίες και παραβάσεις του Νόμου περί όπλων

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας πληροφορίες της Interpol Κύπρου, εντόπισαν και συνέλαβαν απογευματινές ώρες χθες (10-01-2022) 48χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα των ελληνικών αρχών για ηθική αυτουργία σε δύο (2) ανθρωποκτονίες και παραβάσεις Νόμου περί όπλων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.



Νέο θρίλερ: Τα μυστήρια με τα τεστ Covid του Τζόκοβιτς

 



Η ιχνηλάτηση των κινήσεων του Τζόκοβιτς από τη στιγμή που δήλωσε θετικός στον κορωνοϊό δεν είναι το μόνο θέμα που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αυστραλιανών αρχών, καθώς νέο αλαλούμ καταγράφεται και με τα αποτελέσματα των τεστ covid.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ένα tweet του Πορτογάλου δημοσιογράφου Χοσέ Μοργάδο (καλύπτει θέματα τένις) εμφανίζει τον Τζόκοβιτς στο Βελιγράδι τα Χριστούγεννα, να ποζάρει με τον αστέρα του χάντμπολ Πέταρ Τζόρτζιτς. 

Ο Τζόκοβιτς εμφανίζεται επίσης να παίζει τένις στους δρόμους του Βελιγραδίου σε ένα post στο Instagram στις 26 Δεκεμβρίου, το οποίο όμως τώρα έχει κατέβει. 


Τουλάχιστον περίεργες είναι και οι ενδείξεις στο επίσημο website που εμφανίζει τον Τζόκοβιτς θετικό σε τεστ Covid, γεγονός που ήταν η βάση του επιχειρήματός του για χορήγηση ιατρικής εξαίρεση. 

Το Spiegel σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι το QR code που παραπέμπει στο τεστ του Τζόκοβιτς της 16ης Δεκεμβρίου και παρουσιάστηκε στα δικαστήρια τη Δευτέρα, δείχνει κατά περιόδους αρνητικό αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με το Spiegel, η πρόσβαση στο αποτέλεσμα του τεστ του Τζόκοβιτς το απόγευμα της Δευτέρας -μέσω του QR code- απεκάλυπτε  αρνητικό τεστ, ενώ λίγο αργότερα με την ίδια σάρωση το αποτέλεσμα εμφανιζόταν αρνητικό.

Σε ανάλογη προσπάθεια του Guardian, σήμερα Τρίτη, το αποτέλεσμα εμφανιζόταν μόνο θετικό, ενώ σε δοκιμή των New York Times, προέκυψαν επίσης αντιφατικά αποτελέσματα από το ίδιο QR code.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Απαλλαγή των νέων από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας

 


Απαλλαγή από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας έχουν από χθες οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών, καθώς τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών έθεσαν σε λειτουργία το mobilefees.gov.gr, όπου οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.), ώστε να απαλλάσσονται από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής.

Η εγγραφή στο Μητρώο είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται με τη δήλωση του ΑΜΚΑ (ή ΠΑΑΥΠΑ), του αριθμού κινητού του δικαιούχου και του παρόχου στον οποίο λειτουργεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών. 

Η είσοδος στο mobilefees.gov.gr γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet:

είτε του δικαιούχου, αν αυτός είναι ενήλικας (18-29 ετών),

είτε εκείνου που έχει την επιμέλεια του δικαιούχου, αν αυτός είναι ανήλικος (15-17). Η σχέση επιμέλειας ελέγχεται αυτόματα, κατόπιν διασταύρωσης με το Μητρώο Πολιτών ή εναλλακτικά με το έντυπο Ε1 της πιο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο θα δίνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, με βάση το καταληκτικό ψηφίο του ΑΦΜ του αιτούντος.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ύψους 10%, που ισχύει για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2022. Υλοποιείται, έτσι, η δέσμευση του πρωθυπουργού για μείωση της φορολογίας στις τηλεπικοινωνίες, όπως την εξήγγειλε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021.



Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης


 

Μέσω της ιστοσελίδας του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) teka.gov.gr, που είναι από χθες στον «αέρα», μπορούν πλέον να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το νέο δημόσιο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Το ΤΕΚΑ ξεκίνησε να λειτουργεί από 1.1.2022 και σε αυτό ασφαλίζονται πλέον οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση. Υπενθυμίζεται πως από 1.1.2023, όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, θα μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.

Με ένα «κλικ», οι πολίτες έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση που τους αφορά για όλα τα ζητήματα σχετικά με την επικουρική ασφάλισή τους, το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, τις εισφορές που καταβάλλουν, το επενδυτικό πλάνο, καθώς και τις παροχές που θα λάβουν στο μέλλον. Ειδικότερα, μπορούν:

Να κατατοπιστούν για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και τον τρόπο λειτουργίας του.

Να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των ατομικών λογαριασμών τους και την ηλεκτρονική πλατφόρμα MyTEKA (διαθέσιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022).

Να βρουν απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις τους.

Να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος.

Να πληροφορούνται άμεσα ό,τι νεότερο ανακοινώνεται σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΚΑ.

Καθώς το ΤΕΚΑ απευθύνεται σε νέους και νέες που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, έμφαση δίνεται στη δημιουργία μιας κουλτούρας αποταμίευσης και επένδυσης, καθώς και στην εκπαίδευση των νέων σε σχετικά ζητήματα. Διότι οι ενημερωμένοι πολίτες αποφασίζουν πιο σωστά και ελέγχουν πιο αποτελεσματικά!

Σημειώνεται ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το ΤΕΚΑ από τη γραμμή εξυπηρέτησης 1555 και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyTEKA, όπου θα μπορούν να λαμβάνουν άμεση, προσωποποιημένη και εξατομικευμένη πληροφόρηση για τους ατομικούς λογαριασμούς τους.



Στοχευμένη επικοινωνία υπέρ του εμβολιασμού

 


H επικοινωνία υπέρ του εμβολίου επιβάλλεται να είναι πιο στοχευμένη και να απαντά με τεκμηρίωση σε ομάδες του πληθυσμού με χαμηλό μερίδιο εμβολιασμού. Αυτό γίνεται  με τα τρία νέα σποτ της Επιχείρησης «Ελευθερία» που απευθύνονται σε τρεις διακριτές ομάδες:

Τους πολίτες άνω των 60 ετών που ζουν σε ημιαστικές περιοχές και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τους γονείς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελούν τις νεότερες ομάδες που απέκτησαν μόλις πρόσφατα τη δυνατότητα εμβολιασμού.

Τα νέα ζευγάρια που σκέφτονται να αποκτήσουν ή περιμένουν παιδί και διστάζουν να εμβολιαστούν.



Παιδιά και εμβολιασμός


 

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000 παιδιά. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών σε όλη τη χώρα. Άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και τις επόμενες μέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική.

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση παρά μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι, λόγω φαρμάκων ή κάποιας ασθένειας. 

Τα παιδιά που νοσούν και έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 

Παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.

Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση. 

Όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.



4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία


 

Σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, μαθητές, εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, γονείς τήρησαν με συνέπεια το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο προσερχόμενοι στις σχολικές μονάδες, με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πλήρη συνέργεια.

Η μαζική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ για 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα σε 24 ώρες- είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη ανίχνευση σχεδόν 16.000 εν δυνάμει κρουσμάτων, την απομόνωσή τους και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Για τη κάλυψη των κενών υπάρχουν τρεις τρόποι διαχείρισης των αρρυθμιών που η κυβέρνηση περιμένει:


Με αναδιάταξη του δυναμικού στις μονάδες.

Με νέες προσλήψεις (ήδη έγιναν οι πρώτες).

Με τηλεκπαίδευση η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη.



Ένα βήμα μπροστά με το άνοιγμα των σχολείων

 



Κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο facebook:

Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη "Ο".

Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Όμως θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας.

Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας.

 



Η στεναχώρια ΣΥΡΙΖΑ - συντρόφων που επιστρέφει το θραύσμα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

 


Για τον μίζερο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται με τα θραύσματα του Παρθενώνα, η κατάθεση του Μουσείου του Παλέρμο προς την Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι μια κίνηση εξαιρετική και άξια επαίνων,  συγχαρητηρίων, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόνο χαρά δεν τους έχει φέρει.

«Η Σικελία επιστρέφει ένα κομμάτι των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε μια πολιτιστική συμφωνία τεράστιας διεθνούς σημασίας. Το θραύσμα που είναι γνωστό ως θραύσμα Fagan» απεικονίζει το πόδι μιας θεάς, του Πειθούς ή της Άρτεμης, να ξεπροβάλλει από έναν όμορφα κατασκευασμένο χιτώνα. Η επιστροφή γίνεται στο πλαίσιο ελληνοϊταλικής συμφωνίας ανταλλαγής με την επιλογή μόνιμης επιστροφής του θραύσματος στη χώρα προέλευσής του» έγραφε το σχετικό κείμενο που στάλθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία.

Αυτό ήταν το τηλεγράφημα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, δηλαδή του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας. 



Παραδόθηκε χθες παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης, θραύσμα του Παρθενώνα (το «θραύσμα Fagan»). Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

Το σημαντικό αυτό βήμα ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι.

Η επιστροφή αυτή γίνεται με τη μορφή της κατάθεσης για 8 χρόνια με προοπτική το θραύσμα αυτό να παραμείνει μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτή η λύση αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει διάθεση μεταξύ των μουσείων, μεταξύ των πολιτιστικών αρχών δύο χωρών, μπορεί να βρεθεί μία λύση.

Έθεσα το ζήτημα όταν επισκέφθηκα τον Πρωθυπουργό Johnson και με ενθάρρυνε η δήλωση του ότι η Βρετανική Κυβέρνηση δεν θα αντιτεθεί σε μία πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και το Βρετανικό Μουσείο. Και σίγουρα σκοπεύουμε να προωθήσουμε περαιτέρω το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη «δυναμική που οικοδομείται» σταδιακά για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στην Ντάουνινγκ Στριτ συνέβαλε στο να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» κι ότι η συμφωνία με το «Antonino Salinas» θα μπορούσε να αποτελέσει οδικό χάρτη για μία συμφωνία με το Λονδίνο.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόλ που ξεφτιλίζονται στο διαδύκτιο είναι γιατί ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης μιλούν για «κατάθεση» του θραύσματος και όχι για δανεισμό. Πού το βρήκαν ενώ επισήμως δεν δηλώνεται; Αυτός είναι ο λαικισμός και η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση της Ιταλίας για την επιστροφή κομματιών στην Ελλάδα, βοηθάει στις ελληνικές εκκλήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για επιστροφή των μαρμάρων που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αμόλησε την Σία Αναγνωστοπούλου, να υποβαθμίσει το γεγονός, δείχνοντας σε όλη την Ελλάδα το πόσο ανεύθυνοι είναι : «Θεωρεί το υπουργείο Πολιτισμού στη σημερινή συγκυρία ότι το αίτημα για δανεισμό με ημερομηνία λήξης ενισχύει τη θέση της χώρας μας για τα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο; Υιοθετούμε ως χώρα ότι τα Γλυπτά μπορούν να είναι μοιρασμένα σε διάφορα μουσεία του κόσμου και να επανενώνονται μόνο περιστασιακά και όχι σε μόνιμη βάση; Αποδεχόμαστε, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο άλλων χωρών, ότι νομικά ζητήματα είναι πάνω από μέγιστο το πολιτιστικό και ηθικό ζήτημα για την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με βάση τις αρχές της UNESCO;»

Με λίγα λόγια η στεναχώρια των Συριζαίων, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και φαίνεται Έλληνας, τους χαρακτηρίζει για ακόμα μία φορά ως ανθέλληνες.

Η επιβεβαίωση ήρθε και από τους ακροαριστερούς του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που σιγοντάρουν τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας : «Με τις διαδοχικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά το αίτημα της επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών που αποσπάστηκαν βίαια από τον Παρθενώνα, και εισάγει πλέον (έστω και μετωνυμικά) το αίτημα για «δανεισμό και ανταλλαγή» των γλυπτών με το Βρετανικό Μουσείο!»

Η συμπεριφορά των Συριζαίων και των συντρόφων τους, είναι ότι πιο ανόητο και μικροπολιτικό υπάρχει, γιατί εδώ πρόκειται για εθνικό θέμα.

Το λογικό θα ήταν όλοι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας, να είναι πατριώτες με μία γροθιά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύντροφοι τους έχουν αποδείξει, ότι σε τίποτα εθνικό δεν βάζουν πλάτη, βλέπε πανδημία, βλέπε μετανάστες, βλέπε Τουρκία, βλέπε φράχτη του Έβρου, βλέπε εξοπλιστικά, βλέπε οικονομία.



Συμπαράσταση στο πρύτανη ΑΠΘ από τον σύλλογο αποφοίτων - Σιωπή από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΚΚΕ κτλπ

 


Σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και την Ελληνική λύση για τις απειλές που δέχτηκε από συντρόφους ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η σιωπή από το ΚΙΝΑΛ ειδικά τώρα που η εκλογή Ανδρουλάκη υποτίθεται ότι θα κάνει την διαφορά από τους υπόλοιπους. Αντίθετα το ΚΙΝΑΛ, δεν έκανε ούτε μία δήλωση να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές των ακροαριστερών συντρόφων αντιεξουσιαστών. Του χρεώνουμε Αναισθησία; Αναλγησία; Αδιαφορία; 



Δεν θα το συζητάγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τολμούσε να βγάλει ανακοίνωση καταδικάζοντας τους συντρόφους αντιεξουσιαστές. Για τους υπόλοιπους άστο να πάει άστο δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε.

Τη συμπαράστασή του στον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου εκφράζει ο Σύλλογος Αποφοίτων του πανεπιστημίου, για τις απειλές που δέχθηκε.

«Ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμπαραστέκεται στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου στην προσπάθειά του να επαναφέρει τις δημοκρατικές αξίες, τον διάλογο και την ισονομία που τα τελευταία, αρκετά χρόνια, «ταλαιπωρήθηκαν» από μικρές αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές ομάδες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.



Πρόστιμα για τους άνω των 60 - 200.000 έκλεισαν ραντεβού από φόβο του προστίμου


Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα,  καθώς συνολικά κλείστηκαν 200.000 ραντεβού.

Η καταληκτική ημερομηνία να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών είναι η 16η Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων.

Μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ 20.000 είναι οι αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 200.000.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών μάλιστα δημοσιεύθηκε και το ΦΕΚ για το υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60+. Σύμφωνα μ' αυτό, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Παράλληλα, περιγράφεται και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου οι πολίτες με αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας να απαλλαγούν από το μέτρο.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διεμήνυσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση και θα επιβληθούν από την πρώτη ημέρα το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρώτα θα έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό και τα αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Την ίδια ώρα, την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και άνω εξετάζει η κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαίωσε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.




Η τακτική των #Ράδιο_Ξεφτίλα - Βλέπουν «σχέδιο» του πρωθυπουργού εναντίον τους

 



Μετά το σκάνδαλο του Στάθη Παναγιωτόπουλου και την αποχώρησή του από την εκπομπή, οι Ράδιο Αρβύλα επέστρεψαν, αμετανόητοι  το βράδυ της Δευτέρας στις τηλεοπτικές μας οθόνες και προκλητικοί.

Με τακτική ΣΥΡΙΖΑ, "φταίνε οι άλλοι, δεν φταίμε εμείς για τις μ@@@κίες μας" οι #Ράδιο_Ξεφτίλα, χωρίς ίχνος ντροπής, αμετανόητοι, αποποιούνται τις ευθύνες τους και  βλέπουν… «σχέδιο» του πρωθυπουργού εναντίον τους, για να γελάει ο κόσμος και να εξόργίζεται παράλληλα μαζί τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι για τον πρωθυπουργό είναι αδιάφοροι, όπως αδιάφοροι είναι πλέον για την πλειοψηφία των τηλεθεατών.

Μάλιστα, πριν καλά καλά προλάβουν να επιστρέψουν στις οθόνες μας ο Αντώνης Κανάκης και η παρέα του χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού και υπονοούμενα ότι… «στήθηκε» σχέδιο εναντίον τους, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να… αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών.



Είναι τέτοια η γελοιότητα και το θράσος αυτών των τύπων που με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 19.53 το βράδυ της Δευτέρας, ο Αντώνης Κανάκης δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν κατάφερε να μας ρίξει με τα παπαγαλάκια του, βάζει σε εφαρμογή τις υπερφυσικές του δυνάμεις» υπονοώντας πως ο πρωθυπουργός είναι γρουσούζης.

«Ένα χειροκρότημα γιατί έκαναν ότι μπορούσαν για να ξεμπερδ… ε συγγνώμη για να επιστρέψει και η τελευταία σατιρική εκπομπή στην τηλεόραση. Δηλαδή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Άδωνη Γεωργιάδη και σε όλα τα παπαγαλάκια τους, τα οποία είναι πάρα πολλά, δεν είναι κυβέρνηση αλλά τροπικό δάσος, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται από παπαγάλους. Το μόνο που θέλουμε να πούμε είναι ότι επιστρέψαμε και θα περάσουμε πολύ ωραία» είπε χωρίς ίχνος ηθικής ο Αντώνης Κανάκης.

Μάλιστα, μία ακόμα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε μετά τις 20.30, στάθηκε αφορμή για νέα αιχμή εναντίον του πρωθυπουργού, με τον Αντώνη Κανάκη να λέει: «Ρε Κούλη, τι να πω…».

Οι παρουσιαστές της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα, χωρίς αν ντρέπονται, ίσως γιατί θέλουν να τους τελειώνουν τηλεοπτικά ο κόσμος, βλέπουν δάκτυλο της κυβέρνησης για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στο σκάνδαλο Παναγιωτόπουλου.



Όπως ήταν αναμενόμενο, το twitter δεν έμεινε αμέτοχο ούτε στην επιστροφή του Ράδιο Αρβύλα, αλλά ούτε και στα άστοχα σχόλια των παρουσιαστών και τους έδειξε το τι πιστεύει ο κόσμος για αυτούς, που δεν γελάει πλέον κανένας μαζί τους, αντίθετα τους λυπούνται για την κατάντια τους.

 Το #Ράδιο_Ξεφτίλα, ήρθε για να μείνει, και η εκπομπή ήρθε η ώρα να τελειώνει.








Πήγε τον γιο της να εξεταστεί για κορωνοϊό.. κλειδωμένο στο πορτ-μπαγκάζ για να μην την «κολλήσει»

 


Τεξανή που κλείδωσε τον δεκατριάχρονο γιο της στον... χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου της για να τον πάει σε κέντρο όπου γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 είναι αντιμέτωπη με ποινική δίωξη, αλλά δέχεται επίσης εκδηλώσεις συμπαράστασης.

Η Σάρα Μπιμ οδήγησε τη Δευτέρα 3η Ιανουαρίου ως το στάδιο Πρίτζον του Χιούστον, όπου μπορεί κανείς να υποβληθεί σε τεστ χωρίς να βγει από το αυτοκίνητο.

Εξήγησε στην υπεύθυνη του χώρου ότι είχε πάει για τον γιο της, που είχε θετικό αποτέλεσμα σε προηγούμενο τεστ, όμως προτίμησε να τον μεταφέρει μέσα στο πορτ-μπαγκάζ, για να μειωθεί ο κίνδυνος να μολυνθεί η ίδια.

Η υπάλληλος της εγκατάστασης απαίτησε να δει το παιδί και ξεκαθάρισε πως δεν θα γινόταν καμιά εξέταση εάν ο έφηβος δεν καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Η αστυνομία, που κλήθηκε από την υπάλληλο, με τη βοήθεια του υλικού από τις κάμερες του συστήματος παρακολούθησης, συνέλαβε το Σάββατο την κυρία Μπιμ, η οποία είναι καθηγήτρια λυκείου. Τη βαρύνει η κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο ανήλικο.

Αφέθηκε ελεύθερη την επομένη, μετά την καταβολή εγγύησης 1.500 δολαρίων.

Χθες Δευτέρα, παλιοί μαθητές της έστησαν πανό και πλακάτ γύρω από το σπίτι της και της άφησαν γράμματα συμπαράστασης.

Είναι «αληθινή υπερηρωίδα χωρίς κάπα», έγραψε ένας, «απίστευτη δασκάλα, μητέρα που αγαπά τα παιδιά της, γυναίκα που εμπνέει». «Σε υποστηρίζουμε» και «μην κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο», έγραψαν άλλοι.

Η σαραντάρα εργαζόταν ως πρόσφατα σε λύκειο του Χιούστον. Βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε «διοικητική άδεια».

Δεν διευκρινίστηκε πότε θα κληθεί ενώπιον δικαστηρίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Στο 13,4% το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2021

 



Στο 13,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2021 (από 13,3% τον Οκτώβριο), έναντι 7,2% στην ευρωζώνη και 6,5% στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 7,2% , από 7,3% τον Οκτώβριο και 8,1% το Νοέμβριο του 2020. Στην ΕΕ η ανεργία μειώθηκε στο 6,5%, από 6,7% τον Οκτώβριο και 7,4% το Νοέμβριο του 2020.

Η Eurostat εκτιμά ότι 13,98 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 11,83 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Νοέμβριο του 2021. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 247.000 στην ΕΕ και κατά 222.000 στην ζώνη του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών), το Νοέμβριο του 2021 διαμορφώθηκε στο 15,5% στην ευρωζώνη και στο 15,4% στην ΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ελλάδα (39,1% τον Νοέμβριο από 32,8% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν η Ισπανία με ποσοστό ανεργίας των νέων 29,2% και η Ιταλία με 28%.

Στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2021, το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες ήταν 9,7% και για τις γυναίκες 17,7%. Συνολικά καταγράφηκαν 636 χιλιάδες άνεργοι.



Παραλίγο νέο ατύχημα με F-16 Block52

 


Παραλίγο να σημειωθεί σοβαρό ατύχημα με μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block52 της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά. 

Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια προσγείωσης ενός διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης. Στην τελική φάση της προσγείωσης, κι ενώ το F-16 ευτυχώς κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα, το μαχητικό αεροσκάφος βγήκε εκτός διαδρόμου και η πορεία του σταμάτησε λίγο μετά το τέλος του διαδρόμου προσγείωσης. 

Ευτυχώς οι δύο χειριστές του F-16 δεν τραυματίστηκαν και βγήκαν από το μαχητικό αεροσκάφος αβλαβείς. Στο διάδρομο του αεροδρομίου των Χανίων έσπευσαν οι υπηρεσίες διάσωσης και το μαχητικό ρυμουλκήθηκε προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες βλάβες από την επαναφορά του στον διάδρομο. 

Κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος και τις πιθανές ευθύνες του εκπαιδευόμενου που καθόταν στο μπροστινό μέρος του κόκπιτ ή του εκπαιδευτή που βρισκόταν στην πίσω θέση του F-16.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το F-16D Block52+ δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και η επισκευή του θα γίνει άμεσα.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε σημειωθεί και άλλο ατύχημα με F-16 Block52plus, και πάλι από την 115 Πτέρυγα Μάχης και συγκεκριμένα από  την 343 Μοίρα, το οποίο καταστράφηκε σε σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στη βάση της Ανδραβίδας, και πάλι στη φάση της προσγείωσης.




Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι


 

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, πέθανε μερικές ημέρες μετά την εισαγωγή του νοσοκομείο την 26η Δεκεμβρίου εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, πέθανε στη 1.15 τα ξημερώματα της 11ης Ιανουαρίου στο νοσοκομείο του Αβιάνο της Ιταλίας, όπου νοσηλευόταν», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπός του Ρομπέρτο ​​Κουίλο.«Για την ημερομηνία και τον τόπο της κηδείας του θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ώρες» πρόσθεσε.

Ο Νταβίντ Σασόλι, που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για λευχαιμία, είχε ήδη νοσηλευτεί το φθινόπωρο εξαιτίας πνευμονίας, που τον ανάγκασε να λείψει από το ΕΚ για αρκετές εβδομάδες.

Η θητεία του άλλοτε δημοσιογράφου και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών στην Ιταλία, που ασκούσε την προεδρία του ΕΚ από το 2019, επρόκειτο να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα, στο μέσον της κοινοβουλευτικής πενταετίας.

Ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1956. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία συνεργαζόμενος με μικρές τοπικές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων, πριν προσληφθεί στην εφημερίδα Il Giorno. Είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των επαγγελματιών δημοσιογράφων από τις 3 Ιουλίου 1986.

Το 1992 έγινε δημοσιογράφος στο κανάλι TG3 και την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον Μικέλε Σαντόρο στην παρουσίαση μερικών τηλεοπτικών προγραμμάτων όπως τα “Il rosso e il nero” (“το Κόκκινο και το Μαύρο”) και “Tempo reale” (“Πραγματικός Χρόνος”). Το 1996, ήταν παρουσιαστής του προγράμματος “Cronaca in diretta” (“Ζωντανά”). Μετά από λίγα χρόνια έγινε κεντρικός παρουσιαστής του TG1, κερδίζοντας αναγνώριση ως ένας από τους πιο δημοφιλείς και αξιοσημείωτους δημοσιογράφους της χώρας. Το 2007, όταν ο Τζιάνι Ριότα διορίστηκε νέος διευθυντής του TG1, ο Σασόλι έγινε αναπληρωτής διευθυντής.

Το 2009, ο Σασόλι εγκατέλειψε τη δημοσιογραφική του καριέρα για να ασχοληθεί με την πολιτική και έγινε μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές 2009 στην Κεντρική Ιταλία. Στις 7 Ιουνίου, εξελέγη Ευρωβουλευτής με 412.502 ψήφους και είχε τις περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια που κατέβηκε. Από το 2009 έως το 2014, υπηρέτησε ως ηγέτης της ομάδας του κόμματός του στο ευρωκοινοβούλιο.

Στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014, ο Σασόλι επανεξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 206.170 ψήφους. Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μια ισχυρή απόδοση του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού κέρδισε το 41% των ψήφων.

Στις 1 Ιουλίου 2014 ο Σασόλι εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 393 ψήφους, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος Σοσιαλιστής υποψήφιος σε αριθμό ψήφων. Εκτός από τις αναθέσεις του στην επιτροπή, είναι μέλος της Διακομματικής ομάδας για την Ακραία Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις ευρωεκλογές του 2019 στην Ιταλία, ο Σασόλι επανεξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 128.533 ψήφους. Στις 2 Ιουλίου 2019 προτάθηκε από την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ως νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την επόμενη ημέρα, ο Σασόλι εξελέγη Πρόεδρος του κοινοβουλίου με 345 ψήφους υπέρ, διαδεχόμενος τον Αντόνιο Ταγιάνι. Είναι ο έβδομος Ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Βιτορίνι με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Τζούλιο και τη Λίβια.