Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΙΟΒΕ: Στην Ελλάδα χάνεται το 30% από τις εισπράξεις ΦΠΑ


Όπως επισημαίνει η υψηλή υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα σημαντικής αύξησης των φορολογικών εσόδων από τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του φόρου

Το 30% από τις εισπράξεις ΦΠΑ χάνεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία καταδεικνύει πως η υστέρηση στα έσοδα από ΦΠΑ την περίοδο 2000-2011 είναι η τρίτη υψηλότερη σε 26 χώρες της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η υψηλή υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα σημαντιής αύξησης των φορολογικών εσόδων από τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του φόρου.

«Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να συμβάλλει η καθιέρωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για ένα πολύ μεγάλο τμήμα των συναλλαγών, κυρίως μέσω της θέσπισης κατάλληλων κινήτρων (π.χ. έκπτωση στο φόρο εισοδήματος ή στο ύψος του ΦΠΑ, βάσει κατάλληλα σχεδιασμένων κριτηρίων)», αναφέρει.

Στη μελέτη επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ο ΦΠΑ δημιουργεί λιγότερες στρεβλώσεις στην οικονομία από άλλους φόρους, όπως οι φόροι εισοδήματος. Η αποδοτικότητά του σε όρους εσόδων εξαρτάται από τον έλεγχο που υπάρχει στο τελικό στάδιο εφαρμογής του, δηλαδή στη λιανική αγορά.

-Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έκταση της φοροδιαφυγής ΦΠΑ σε μια χώρα αποτελεί συνάρτηση, μεταξύ άλλων, του ύψους του κύριου συντελεστή και του ποσοστού ανεργίας.



Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου