Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Εμείς επιλέξαμε μια στοχευμένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών

 


Από τη συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά:

  • Δεν μπορεί να βγαίνει σήμερα η αντιπολίτευση και να λέει ότι αυξήσαμε τους φόρους, όταν μειώσαμε 50 φόρους. Όταν όλοι οι πολίτες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όταν ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής είναι στο 9%, όταν ο φόρος στα μερίσματα πήγε από το 15% στο 5% και έχουμε περισσότερα έσοδα από όσα είχαμε με φόρο 15%. Εμείς, λοιπόν, αποδείξαμε ότι η λελογισμένη μείωση της φορολογίας αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να μπορεί η χώρα να μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης.
  • Έρχομαι, τώρα, στο θέμα του ΦΠΑ, γιατί έχει συζητηθεί πολύ και νομίζω ότι πρέπει να το εξηγήσουμε με απλά λόγια.
    • Εμείς είχαμε πει ότι θα θέλαμε πράγματι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου θα μπορούμε να έχουμε μόνιμες, όμως, μειώσεις του ΦΠΑ. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Είναι η μόνη δέσμευσή μας την οποία δεν υλοποιήσαμε, όλες τις άλλες δεσμεύσεις τις υλοποιήσαμε.
    • Αλλά είχαμε πει και τότε ότι θα είναι η τελευταία μείωση την οποία θα κάνουμε. Κάναμε όλες τις υπόλοιπες. Αλλά εδώ ερχόμαστε και λέμε «να μειώσουμε το ΦΠΑ, γιατί»; Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα ακρίβειας, γι’ αυτό ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι πρέπει να μειώσουμε το ΦΠΑ… Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη:
      • μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε πολλές υπηρεσίες, στις μεταφορές, οι τιμές δεν έπεσαν, για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ ωφέλησε τους επιχειρηματίες και όλη την αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκίμασαν ένα τέτοιο μέτρο.
      • Ταυτόχρονα, όμως, το μέτρο αυτό θα μας κόστιζε μόνο για τα τρόφιμα 1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο. Αυτοί, λοιπόν, που το εισηγούνται -είναι 6 δισεκατομμύρια στην τετραετία- πρέπει να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, διότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν.
  • Εμείς επιλέξαμε μια στοχευμένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών:
    • Η στοχευμένη αυτή πολιτική είχαμε πει ότι είναι έκτακτη, από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι και ο πληθωρισμός είναι ένα έκτακτο πρόβλημα, γι’ αυτό και τα επιδόματα δεν μπορούν να έχουν προφανώς μόνιμο χαρακτήρα.
    • Μόνιμο χαρακτήρα μπορούν να έχουν μόνο οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων που στηρίζουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημα. Και σε αυτή την πολιτική εμείς θα επιμείνουμε.
  • Βέβαια, αυτοί οι οποίοι εισηγούνται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ πρέπει να μας πουν αν θα τον αυξήσουν ξανά μετά, γιατί λένε «να το κάνουμε προσωρινά». Εάν συνέβαινε αυτό θα σας πω ακριβώς τι θα γινόταν: θα μειωνόταν ο ΦΠΑ σε κάποια είδη, δεν θα είχαμε ουσιαστική επίπτωση στις τιμές, θα έπρεπε να τον αυξήσουμε ξανά και τότε θα βλέπατε μια νέα αύξηση στις τιμές. Έγινε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου