Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Η πραγματικότητα σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας



Ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μάντζος επιβεβαίωσε το μέγεθος της επικίνδυνης άγνοιας του κόμματός του και πρόσθεσε ένα ακόμη  fake news στον ιδιότυπο διαγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Εκπρόσωπος του οποίου κα Τσαπανίδου, επανέλαβε χθες τα περί έκτακτης φορολόγησης των επιχειρήσεων, «ρίχνοντας» στον αέρα αυθαίρετους αριθμούς, αγνοώντας για άλλη μια φορά την πραγματικότητα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερφορολόγηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση καθώς θα οδηγούσε σε λουκέτα. Είχε προηγηθεί πανσπερμία δηλώσεων, για τον ΕΝΦΙΑ, τις γονικές παροχές, έκτακτους φόρους κλπ. Κάθε στέλεχος κι άλλη γραμμή που δείχνει την έλλειψη σοβαρού κι αξιόπιστου προγράμματος. Η πραγματικότητα, λοιπόν, σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, είναι η εξής:

  1. Ο μηχανισμός φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι το ελληνικό μοντέλο που πρώτα σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του τον Αύγουστο του ‘22 στην Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και στη συνέχεια μετά από δύο μήνες, τον Οκτώβριο του 2022, υιοθετήθηκε ως ευρωπαϊκός μηχανισμός. Η Ευρώπη εφάρμοσε το Ελληνικό μοντέλο φορολόγησης υπερκερδών !!!! Και τα αποτελέσματα τα είδαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.
  2. Σε ό,τι αφορά τα διυλιστήρια μετά από πίεση και της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ενέργειας της Ευρώπης τον χειμώνα του 2022 υιοθετήθηκε ευρωπαϊκός κανονισμός που έδινε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να φορολογήσουν με επιπλέον συντελεστή 33% τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαϊκών προϊόντων.Εφαρμόσαμε από τους πρώτους, την κοινοτική οδηγία και βεβαιώσαμε πάνω από 600 εκατ. ευρώ στα διυλιστήρια, τα οποία επιστρέψαμε με το market pass στους καταναλωτές για να απορροφήσουν μέρος του πληθωρισμού σε καταναλωτικά προϊόντα.
  3. Συνολικά οι πόροι που εισπράχθηκαν και συνεχίζουν να εισπράττονται από τις ενεργειακές εταιρείες και τα διυλιστήρια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αθροίζουν σε 5,3 δισ. ευρώ.

Κι ενώ χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σκέρτσος αποδόμησε 10 fake news της αντιπολίτευσης, λίγες  ώρες μετά, ο κ. Μάντζος, αποφάσισε να προσθέσει ένα ακόμα επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της επικίνδυνης άγνοιας και της προχειρότητας που διακατέχει το ΠΑΣΟΚ. Ενημερώνουμε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ για κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει, ειδικά αν θέλει να παριστάνει τη «σοβαρή» αντιπολίτευση!

  • Στις 30/12/22 το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 373,54 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά 90% από την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή υπολογίστηκε από τη Ρ.Α.Ε., στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022. Για του λόγου το αληθές, το ποσό αυτό περιλαμβάνεται ως εισπραχθέν έσοδο για το 2022 στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας 2023-2026 που έχει καταθέσει η χώρα μας στην Ε.Ε., στη σελ. 20, γραμμή 12 υπό τον τίτλο «price cap mechanism and levy on electricity producers windfall profits» (επισυνάπτεται το σχετικό αρχείο). Λυπούμαστε πραγματικά που μετά τον διαγωνισμό νέων φόρων, το ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ και στον διαγωνισμό fake news!
  • Όσο για την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να τιμωρήσει του νέους και τις νέες Ελληνίδες με φορολόγηση των γονικών παροχών, επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ατελέσφορο μέτρο που φρενάρει την αναδιανομή πόρων και ευκαιριών προς τη νέα γενιά αντί να την διευκολύνει όπως νομίζουν στο ΠΑΣΟΚ. Καθώς μιλάμε για έναν φόρο που απέδιδε μόλις 26 εκατ. ευρώ ετησίως στο δημόσιο ταμείο ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε ως σημαντικό αντικίνητρο στις μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεών σε χρήμα προς τους νέους στο ξεκίνημα της ζωής τους.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου