Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

300 έγγραφα κατασχέθηκαν από το FBI στην έπαυλη του Τραμπ

 



Περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα κατασχέθηκαν από την έπαυλη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων και εγγράφων από τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και το FBI, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα «The New York Times», επικαλούμενη πολλαπλές πηγές που έχουν λάβει ενημέρωση για την υπόθεση αυτή.

Αρχικά, περισσότερα από 150 έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα ανακτήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Τεκμηρίωσης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Βοηθοί του Τραμπ παρέδωσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μία δεύτερη σειρά εγγράφων τον Ιούνιο, ενώ μία τρίτη ομάδα εγγράφων κατασχέθηκε από το FBI νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως ανέφερε η ίδια εφημερίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού. Εκπρόσωποι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν άμεσα.

Ο Τραμπ κατέθεσε χθες αίτηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο προκειμένου να εμποδιστεί προσωρινά το FBI από τη διεξαγωγή ελέγχου στο υλικό που κατάσχεσε στις 8 Αυγούστου, από την έπαυλη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Μαρ-α-Λάγκο, μέχρι το διορισμό ενός ειδικού αξιωματούχου για την εποπτεία της όλης διαδικασίας.

Η έρευνα που διεξάγεται εντάσσεται στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας για το αν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα έγγραφα κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021, μετά την εκλογική ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Στη διάρκεια της έρευνας, το FBI κατάσχεσε έντεκα σειρές απόρρητων εγγράφων από την έπαυλη στο Μαρ-α-Λάγκο, μερικά από τα οποία είχαν την ύψιστη διαβάθμιση απορρήτου, που χαρακτηρίζει τις πληροφορίες γύρω από την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, είναι δυνατή, μόνο εντός ειδικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Σεπτέμβριο

 


Επιδότηση - ρεκόρ που φθάνει στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για το Σεπτέμβριο. 

Η κρατική επιδότηση αφαιρείται από τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες, μειώνοντας δραστικά την τελική τιμή που καταβάλουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. 

Για παράδειγμα, από τα 78,8 - 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο, μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιορίζεται στα 14,9-16,1 λεπτά. 

Αντίστοιχα διαμορφώνεται η εικόνα για τους λοιπούς προμηθευτές που έχουν ανακοινώσει χρεώσεις από 69 λεπτά και πάνω.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση φθάνει στα 67,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις επαγγελματικές παροχές ισχύος μέχρι 35kVA στα 60,4 λεπτά, για τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές στα 34,2 λεπτά και για το αγροτικό τιμολόγιο στα 63,9 λεπτά. Με τις επιδοτήσεις αυτές απορροφάται από το 89% έως και το 100 % της αύξησης στα τιμολόγια. Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια το Σεπτέμβριο φθάνει στο 1,9 δισεκ. ευρώ.

Η ενημέρωση από τον Κώστα Σκρέκα:

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των τιμολογίων μηνός Σεπτεμβρίου εκ μέρους των εταιρειών - προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στο γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο πρόκειται να έχουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές της ενέργειας. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνει δραματικά την ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επιτείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου χθες να κινηθούν πάνω από τα 270 ευρώ/MWh.

Στην Ελλάδα, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, προνοήσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, κινούμενοι σε δύο κατευθύνσεις. Εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην τροφοδοτούμενη ενεργειακή ακρίβεια. Αυτά τα επιτυγχάνουμε, κινούμενοι σε τρεις άξονες:

1. Θέτοντας σε ισχύ νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, τη διαφάνεια στις τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και τη διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου αζημίως.

2. Προωθώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής.

3. Δημιουργώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνουμε μέτρα οικονομικής στήριξης όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών σε μηνιαία βάση.

Ήδη κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράξαμε 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

Παράλληλα, δημιουργούμε από το Σεπτέμβριο, ένα μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα όμως προχωρούμε και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνουμε έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ.

Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια περίοδο διεθνούς κρίσης που έχει εκτινάξει τις τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών, συνεπώς και της χώρας μας. Για αυτό, η δέσμευση της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα δίχτυ προστασίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξαιρετικές καταστάσεις, συνεχίζεται και τον μήνα Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα για αυτό τον μήνα η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Α: Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

- Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

- Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Β: Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Η απλή ανάγνωση των αριθμών καταδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, απέναντι σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών, η οποία καθίσταται δυνατή χάρη στη συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και τον μηχανισμό στήριξης των πολιτών που έχουμε θέσει σε λειτουργία».



Γελάνε οι ΗΠΑ με την Τουρκία λένε ότι δεν θα αγοράσουν F16 εάν επιβάλουν περιορισμούς στην χρήση τους

 


Οι Τούρκοι νομίζουν ότι τους φοβούνται, και ότι μπορούν να εκβιάζουν και να απειλούν, όποτε θέλουν και όποιον θέλουν.

Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ, ότι δεν θα αγοράσει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον επιβάλει περιορισμούς στη χρήση τους, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και γελάνε οι Αμερικάνοι μαζί του, και με όλη την Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πρότεινε να επιτραπεί στον πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, να πουλήσει στην Τουρκία αναβαθμισμένα F-16 υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα τα χρησιμοποιεί για παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

«Οι τεχνικές συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνούσαμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που να μας δένει τα χέρια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haber Global TV, σύμφωνα με το Bloomberg. «Γιατί να αγοράζουμε ένα προϊόν, που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση», πρόσθεσε για να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να προκαλεί την Ελλάδα.

Μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της στην προμήθεια F-16 για να αναβαθμίσει τον γηρασμένο στόλο των αμερικανικών πολεμικών της αεροσκαφών, αλλά συνεχίζει να προκαλεί και όπως φαίνεται θα παραμείνει με τον γηρασμένο στόλο της.



Η στάση και οι δηλώσεις του Σπυρόπουλου για παρακολουθήσεις δείχνει ενοχή Ανδρουλάκη

 


Η στάση του Ανδρουλάκη και όσων έχουν επιφορτιστεί στο ΠΑΣΟΚ με το να βγάζουν λάδι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μόνο καλό δεν έκαναν στο κόμμα και σίγουρα στην εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι επιφορτισμένοι με το σώστε τον πρόεδρο από την ξεφτίλα, βλέπουν ότι πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζε ο ακατάλληλος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και απο ήρωας και θύμα όπως νόμιζε, δείχνει ένοχος και πλήρως ελεγχόμενος από τον θίασο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, που δεν γνωρίζουμε με τι κριτήρια έγινε γραμματέας, μιλώντας στο MEGA, σχολίασε την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση και όχι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την αποκάλυψη της αλήθειας, δηλαδή τι έκανε ο Ανδρουλάκης και τον παρακολουθούσαν.

«Επιλέγει ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης να πάει να τσακωθεί στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του θέματος. Γι΄ αυτό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στην πρότασή μας στη Διάσκεψη των Προέδρων να γίνει το λογικό» είπε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που έχει δείξει με τις εμφανίσεις του ότι δεν έχει καμία διαφορά από τους εκπροσώπους του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο φαιδρότητας αλλά ΣΥΡΙΖΑ, που καταστούν μάλλον ένοχο τον Ανδρουλάκη, ο Σπυρόπουλος είπε «Έπρεπε πρώτα να έχει καταθέσει τα στοιχεία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Γιατί θα συζητήσουν στη Βουλή; Για πράγματα τα οποία δεν ξέρουμε; Δεν ζητήσαμε από τον κύριο Μητσοτάκη να ενημερώσει στο αυτί ή κρυφά τον κύριο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς ζητήσαμε να αποκαλυφθούν όλα και να έρθουν στο φως της δημοσιότητας (…) Νομίζετε ότι φέρνοντας στο πλάνο τον κ. Τσίπρα και θυμίζοντας τί έγινε στην περίοδο ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ, θα κρύψετε τις δικές σας ευθύνες και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Δεν θα γίνει αυτό! Θα είμαστε εδώ για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια (…) Έχουν περάσει τόσες εβδομάδες και είναι αδιανόητο να προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης -που έχει προσωπική ευθύνη και πρέπει να απολογηθεί πλέον στον ελληνικό λαό- και η κυβέρνηση να συγκαλύψουν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο".

Χωρίς να μας δίνει ξεκάθαρες πληροφορίες γιατί κρύβεται ο Ανδρουλάκης και δεν έχει πάει να ενημερωθεί; Συνέχισε να ξεφτιλίζει το ΠΑΣΟΚ δήθεν ότι αναρωτιέται : «Έχουν περάσει τόσες εβδομάδες και δεν ξέρουμε το λόγο που η ΕΥΠ αποφάσισε να παρακολουθήσει έναν εν ενεργεία ευρωβουλευτή που τότε ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Και μιλάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θέλουν να έρθουν όλα στο φως; Μετά από τόσες εβδομάδες περιμένουμε ακόμα να δοθεί ο φάκελος της υπόθεσης όχι μόνο στον κύριο Ανδρουλάκη που είναι ο άμεσα θιγόμενος αλλά στον ελληνικό λαό. Εμείς δεν κάνουμε κάτι εν κρυπτώ, εμείς θέλουμε να μάθει ο ελληνικός λαός για ποιους λόγους αποφάσισε μία κυβέρνηση και η ΕΥΠ να παρακολουθήσει ένα πολιτικό στέλεχος" και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι "το Σύνταγμα μιλάει ξεκάθαρα για το απόρρητο των συνομιλιών βουλευτών και ευρωβουλευτών. Είναι δυνατόν σε μία προηγμένη δημοκρατία ένας πρωθυπουργός, εάν το επιλέξει, να παρακολουθεί οποιονδήποτε πολιτικό του αντίπαλο;»

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, και δείχνει ένα κόμμα που θα μπορούσε να πάει μπροστά να ακολουθεί τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει απαξιώσει η πλειοψηφία των πολιτών.



Πατέρας που δεν έσωσε την κόρη του :«Δεν βούτηξα να τη σώσω, έχω άσθμα»

 


Δίωξη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου ασκήθηκε στον πατέρα της 6χρονης που πνίγηκε χθες, Δευτέρα 22/8, στο Καλαμάκι Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο πατέρας του 6χρονου κοριτσιού, ο οποίος συνελήφθη, οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον ανακριτή για να απολογηθεί. 

Οπως τόνισε ο ίδιος, η 6χρονη κόρη του φορούσε σωσίβιο, ενώ είχε μπει μέσα στη θάλασσα και αυτός για να κολυμπήσει. 

Ξαφνικά το παιδί γλίστρησε από το σωσίβιο και έφτασε σε βάθος έξι μέτρων. Εκείνος δεν βούτηξε για να το σώσει καθώς, όπως είπε χωρίς ίχνος ντροπής, «δεν μπορούσα, έχω άσθμα».





Ρώσος τουρίστας πόζαρε με μαγιό και… πρόδωσε τη θέση πυραύλων S-400 στην Κριμαία


 


«Ευγνώμων» δηλώνει ο στρατός της Ουκρανίας για την… ανάρτηση ενός Ρώσου τουρίστα στην Κριμαία με μαγιό.

Και μπορεί αυτή η πρόταση από μόνη της να προκαλεί εντύπωση, ωστόσο η Ουκρανία από αυτή τη φωτό πήρε πληροφορίες για τοποθεσίες ρωσικών αντιεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία!

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος βρέθηκε σε παραλία στην Κριμαία, και λίγο πιο πίσω βρίσκονταν πύραυλοι S-400. Βρήκε λοιπόν ευκαιρία να… ποζάρει περιχαρής μπροστά τους, κάνοντας το σήμα της νίκης.

Ωστόσο μάλλον δεν υπολόγισε καλά τον αντίκτυπο που θα είχε να αναρτήσει τη φωτογραφία.

Την αναδημοσίευσε λοιπόν ο λογαριασμός των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ζητώντας του να… συνεχίσει την καλή δουλειά!


newsit.gr



Ρίγη φόβου σε Τσίπρα - Κουμουνδούρου το ΚΚΕ ζητά έρευνα από το 2016 για παρακολουθήσεις

 


Την ανάγκη έρευνας των "συνακροάσεων - υποκλοπών" που έγιναν το 2016 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από την εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Περισσός.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στο σχετικό αίτημα, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριληφθούν σαφώς τόσο η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση “συνακροάσεων-υποκλοπών” στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και συγκεκριμένα στοιχεία ήδη από το 2016.

Από κει και πέρα, η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί.

Πάνω απ’ όλα το ΚΚΕ θα επιχειρήσει να αναδείξει το σκοτεινό κι επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και έχουν ψηφίσει τα υπόλοιπα κόμματα, το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης και παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών».



Προφυλακίστηκε ο 38χρονος Κρητικός κακοποιός - Αφέθηκε ελεύθερος ο αδερφός του

 


Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 38χρονος που κατηγορείται για την εμπλοκή στο σοβαρό επεισόδιο με την καταδίωξη των Γερμανών τουριστών στο Μυλοπόταμο, την περασμένη Παρασκευή (19/8).

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας cretapost.gr, ο 38χρονος ζήτησε και έλαβε 48ώρη προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 25/8 στις 12:30 το μεσημέρι ενώ παράλληλα έλαβε το δρόμο για τη φυλακή.

Ο 36χρονος αδερφός του αφέθηκε ελεύθερος.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Εντοπίστηκαν μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα (23.08.2022) σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου τα δύο άτομα που εμπλέκονται στο περιστατικό επίθεσης σε βάρος τριών τουριστών, το οποίο έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 19-08-2022 σε περιοχή του Μυλοποτάμου.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων είχε σχηματιστεί σχετική δικογραφία και για έναν από αυτούς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ρεθύμνου για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, πρωινές ώρες της 19-08-2022, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, 38χρονος ημεδαπός οδηγώντας ΙΧΦ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του στο οποίο επέβαινε 36χρονος ημεδαπός ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα υλικών ζημιών με ΙΧΕ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω τρεις αλλοδαποί. Στη συνέχεια, οι ημεδαποί συνεπλάκησαν με τους αλλοδαπούς, προκαλώντας σε αυτούς σωματικές βλάβες καθώς και φθορές στο όχημά τους, ενώ επιπλέον κατά τη διάρκεια της συμπλοκής επέδειξαν και μαχαίρι.

Από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αναζητήσεις και έρευνες σε οικίες καθώς και άλλους χώρους ανωτέρω ημεδαπών.

Οι ημεδαποί παραδόθηκαν σε περιπολούντες αστυνομικούς σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου και ο ένας συνελήφθη δυνάμει σχετικού εντάλματος σύλληψης, ενώ ο έτερος προσήχθη και θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της διενεργούμενης κύριας Ανάκρισης.

Επιπλέον, εντοπίστηκε το όχημα που χρησιμοποίησαν οι ημεδαποί και μεταφέρθηκε στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου για τα περαιτέρω.



Το έστησε ο φαιδρός Τσίπρας και έκανε και tweet για το στημένο δημοσίευμα του παραλίγο Πούλιτζερ

 


Ακόμα μία προσπάθεια του απαξιωμένου Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης και να κάνουν ζημιά στην Ελλάδα απέτυχε.

Δεν φτάνει που ξεφτιλίζονται με τα στημένα άρθρα και τα fake news, αλλά κάνουν και δήθεν αγανακτισμένες αναρτήσεις, όπως ο γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό φαιδρός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Το tweet του φαιδρού Τσίπρα για το δημοσίευμα των New York Times και για το στημένο άρθρο του ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ δημοσιογράφου και ενώ είχε αποκαλυφθεί η απάτη:

«Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ. Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς».

"Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειωμό" ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης σε ανάρτηση του στο twitter.

Συγκεκριμένα ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε:

"Η ανάγκη του κ. Τσίπρα για αντιπολίτευση τον κάνει να υιοθετεί απόψεις δημοσιογράφου που και στο παρελθόν έχει στραφεί εναντίον της χώρας μας. Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειωμό".

Λίγο νωρίτερα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενός άρθρου στους NYT για τις παρακολουθήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Κύριε Τσίπρα μην εκτίθεστε. Η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας. Ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την Κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα. Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα «σημαία», είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της».



Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέμει την διερεύνηση παρακολουθήσεων το ΠΑΣΟΚ υποχείριο - Ναι στην διερεύνηση ΚΚΕ- ΕΛ.ΛΥ - ΜεΡΑ25

 



Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ, για την εξέλιξη που αφορά την διερεύνηση της περιόδου των παρακολουθήσεων.

Είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά και οι συνεργάτες του φοβούνται τις αποκαλύψεις, που θα προσθέσουν και άλλες αποκαλύψεις παρακράτους την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διεύρυνση της περιόδου που θα μπει στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής για τις επισυνδέσεις θα επιμείνει η ΝΔ, βρίσκοντας συμμάχους και στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ΚΚΕ που θέλει ανοικτά την διερεύνηση, την Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.

Η ΝΔ πέραν των όσων θα κληθούν στην Επιτροπή μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την διερεύνηση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, σκοπεύει να καλέσει και άλλα πρόσωπα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στην ΕΥΠ και κατά το παρελθόν ανοίγοντας την συζήτηση. Άλλωστε διακηρυγμένος στόχος «να εξεταστούν οι παθογένειες στην διαδικασία των παρακολουθήσεων και να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο». Άρα πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία θα υπάρξουν περισσότερες της μίας συνεδριάσεις προκειμένου να καταθέσουν όλοι.

Με αυτή την θέση συντάσσονται, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, κάτι που τρέμει ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη να ακολουθεί υποχείριο του Τσίπρα, χωρίς να έχει ξεκάθαρη θέση.




Eπίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ, γεγονός που υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία περιφερειακής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης.

Κατά τη συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al-Thani, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για την επικράτηση κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφυγή ενεργειών υπονόμευσης της ειρήνης εν μέσω της αναταραχής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αναγνώρισε, εξ άλλου, τον ρόλο του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή του Κόλπου, μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης Αl-Ula και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ντόχα και του Εμίρη προσωπικά στη διαχείριση κρίσεων, όπως στο Τσαντ, στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν.

Ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη συνάντηση, δόθηκε στον τομέα της ενέργειας και στις δυνατότητες ενίσχυσης και συστηματοποίησης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, δεδομένης της ηγετικής θέσης του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου και της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της στρατηγικής θέσης της στην περιοχή και των υποδομών της, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ενημέρωσε τον Εμίρη του Κατάρ για την έξοδο της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, καθώς και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Εμίρη του Κατάρ για την ανάληψη από το Κατάρ της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA (έναρξη 20/11) και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ο Πρωθυπουργός απεδέχθη την πρόσκληση του Εμίρη να επισκεφθεί ξανά το Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.



Όταν ο δημοσιογράφος και οπαδός του Ρουβίκωνα εκθείαζε ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα και κομμουνισμό


 

Οι Συριζαίοι, νομίζουν ότι επειδή στήνουν εύκολα ανθελληνικά δημοσιεύματα, για να διαβάλουν την χώρα, και να σπιλώσουν την κυβέρνηση στο εξωτερικό, δεν θα αποκαλυφθεί εύκολα το σχέδιο τους και ποιοι είναι οι μπροστινοί.

Ο Alexander Clapp, που δήθεν ήταν υποψήφιος για Πούλιτζερ, που δήθεν είναι αδέσμευτος, που δήθεν δεν ήταν πληρωμένο το δημοσίευμα, έγραψε το επίμαχο "άρθρο" της ΝΥ TIMES που κρίνει την κυβέρνηση στην στήλη γνώμες που ο καθένας γράφει ότι θέλει, και εννίοτε για ότι έχει πληρωθεί για να γράψει.

9 Απριλίου του 2015, ο "αδέσμευτος", δημοσιογράφος, στο London Review of Books, εκθείαζε σε ένα προκλητικό καθεστωτικό άρθρο, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Τσίπρα και τον Κομμουνισμό.



Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου :

Υπάρχει μια πόλη νότια της Βουδαπέστης που οι Ούγγροι αποκαλούν Görögfalva, «ελληνικό χωριό». Η επίσημη ονομασία του είναι Beloiannisz, από το όνομα του Νίκου Μπελογιάννη, κομμουνιστή διοικητή στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Μετά την ήττα της αριστεράς το 1949, ορισμένοι Έλληνες κομμουνιστές κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία, άλλοι στην Κεντρική Ασία. μια χούφτα έχτισε αυτόν τον οικισμό λίγο έξω από τη Μεγάλη Ουγγρική Πεδιάδα. Σκόπευαν να μείνουν μόνο λίγους μήνες, μέχρι να ανασυνταχθεί η αριστερά στην Ελλάδα. Η ποδοσφαιρική τους ομάδα, η Παρτιζάν, έστησε ένα γήπεδο έξω από την πόλη. Η εφημερίδα τους, ο Λαϊκός Αγώνας, συνέχιζε να πολεμά τον Εμφύλιο Πόλεμο σε έντυπη μορφή. Η πλατεία της πόλης, Lenin Tér, ήταν στρωμένη με ένα μπλε ελληνικό κλειδί. Κάθε χρόνο απονεμόταν ένα βραβείο στον μαθητή που σχεδίασε το καλύτερο αντίγραφο του σκίτσου του Πικάσο του Μπελογιάννη, του Άνθρωπου με το Γαρύφαλλο. Μετά την πτώση της Χούντας, κάποιοι χωρικοί επέστρεψαν στην Ελλάδα. άλλα απέμειναν μετά το 1989. Σήμερα, κανένα από τα παιδιά δεν μιλάει ελληνικά, αν και το τοπικό σχολείο εισάγει Έλληνες ομογενείς που ζουν στη Βουδαπέστη για να τους διδάξουν. Όταν ρώτησα έναν από τους ομογενείς για τον Σύριζα, ήθελε να μάθει αν ο Αλέξης είχε λεηλατήσει ακόμα την εκκλησία. Στο Platán Café έξω από την οδό Szarafisz, οι τελευταίοι από τους αρχικούς αποίκους του Beloiannisz συγκεντρώθηκαν γύρω από μια αντίκα τηλεόραση, τοποθετημένη κάτω από ένα πορτρέτο του Ένγκελς με κορνίζα.

Ο Σύριζα είναι το πιο επιτυχημένο προϊόν μέχρι τώρα της αριστεράς που έμεινε σπίτι. Το πρώτο σημαντικό βήμα προς την τελική εκλογική του νίκη έγινε το 1992, όταν ένας συνασπισμός με το όνομα Συνασπισμός συγκέντρωσε τους αριστερούς που είχαν μείνει στην Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο – που ήταν τότε ευρωκομμουνιστές – και πολλούς που επέστρεψαν από μέρη όπως το Beloiannisz και ήταν ακόμα «ορθόδοξοι» κομμουνιστές. Τρία χρόνια αργότερα, σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ορθόδοξους κομμουνιστές αποχώρησαν από τον συνασπισμό εξαιτίας αυτού που έβλεπαν ως πάρα πολλές συνθηκολογήσεις στα καπιταλιστικά συμφέροντα. Ο Αλέξης Τσίπρας, το μαύρο πρόβατο μιας οικογένειας μηχανικών του Πασόκ που ήταν 18 ετών την εποχή της διάσπασης, κόλλησε με τους ευρωκομμουνιστές. Η αποστολή του Συνασπισμού ήταν να ιδρύσει μια «αληθινή» ελληνική αριστερά. Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει εκστρατεία με την υπόσχεση ότι το Πασόκ θα έφερνε τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα. Αλλά η «δεκαετία του Πασόκ» ​​της δεκαετίας του 1980 ενίσχυσε μόνο τον πελατειακό χαρακτήρα που είχε ορκιστεί να τερματίσει. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με το «Νέο Πασόκ» ​​μετά τον θάνατο του Παπανδρέου να αγκαλιάζει πλήρως τις ξένες επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Συνασπισμός έγινε σπίτι για στοιχεία της ριζοσπαστικής αριστεράς. Οι μετανοημένοι σκληροπυρηνικοί επέστρεψαν και οι πρώτοι από τις ομάδες της αλλαγής της παγκοσμιοποίησης προσχώρησαν. «Η ιδέα ήταν να αντιπροσωπεύσουμε στο κοινοβούλιο έναν ριζοσπαστισμό που υπήρχε στο DNA των ψηφοφόρων που ψήφιζαν Πασόκ μηχανικά», μου είπε ο διανοούμενος μέντορας του Τσίπρα, Αλέκος Αλαβάνος. «Αλλά ήταν δύσκολο να προβλεφθεί πόσο ενσωματωμένη θα ήταν η δημοφιλής βάση του Πασόκ. Η παροχή μιας εκλογικής εναλλακτικής δεν θα ήταν αρκετή. Έπρεπε να πάμε πιο βαθιά.» Ο Συνασπισμός άρχισε να προσελκύει φεμινίστριες, πράσινες και νέους ακτιβιστές. Αυτοί ήταν οι sunistóses, τα «μικρά κομμάτια», που συγχωνεύτηκαν στον Σύριζα το 2004. Οι ευρωκομμουνιστές ήταν οι πιο δεξιά από όλα αυτά τα κομμάτια. Έκτοτε, το ρήγμα έχει βαθύνει μόνο μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών ιδρυτών του ΣΥΡΙΖΑ και της αντι-ΕΕ φατρίας που αποτελείται από εκείνους που εισήλθαν στο κόμμα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και το κατέκλυσαν μετά στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Όταν ο Σύριζα ανέλαβε την εξουσία στις 25 Ιανουαρίου, έκανε μια σειρά από συμβολικές χειρονομίες και δηλώσεις για να αποδείξει ότι εξακολουθεί να ανήκει στην «αληθινή» αριστερά. Ο Τσίπρας επισκέφθηκε την Καισαριανή, τον τόπο σφαγής των κομμουνιστών παρτιζάνων από τους Ναζί τον Μάιο του 1944. Η ιδιωτικοποίηση του Πειραιά από την κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco «έπρεπε να επανεξεταστεί υπέρ του ελληνικού λαού». Ανακοινώθηκαν σχέδια για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης προσφύγων. Οι παράνομοι μετανάστες δεν μπορούσαν πλέον να παραβιάζονται τυχαία από την αστυνομία. Η ιθαγένεια θα χορηγείται σε όλα τα παιδιά μεταναστών γονέων. Η αστυνομία ταραχών, οι Μονάδες για την Αποκατάσταση της Τάξης, δεν έπρεπε πλέον να κουβαλούν όπλα. Η πλειοψηφία των βουλευτών του Σύριζα έδωσε πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο.

Είναι ένα πράγμα για ένα κόμμα στα αριστερά να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα. Είναι άλλο για τα μέλη του να μιλούν -ακόμη και σε δημόσιες ανακοινώσεις- σαν να βρίσκονται σε μια ομάδα ανάγνωσης κριτικής θεωρίας. Το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα είναι γεμάτο από ανθρώπους με διδακτορικό που είναι πιο εξοικειωμένοι με τη «κυβερνητικότητα» παρά με τη διακυβέρνηση. Ο Γιάννης Πανούσης, θεωρητικός εγκληματολογίας, έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η ναυτιλία έχει ανατεθεί στον Γιώργο Σταθάκη, ιστορικό του Σχεδίου Μάρσαλ. Η Γκίνις Τσιρώνης, οικολόγος, διευθύνει το περιβάλλον. Αριστείδης Μπαλτάς, φιλόσοφος, εκπαίδευση. Κώστας Φωτάκης, φυσικός λέιζερ, έρευνα. Η ευρωκομμουνιστική αριστερά που εξέθρεψε τους παλαιότερους ακαδημαϊκούς στον Σύριζα ήταν ένα πλάσμα του ελληνικού πανεπιστημιακού συστήματος. Πολλοί ήταν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, το οποίο ειδικεύεται στην κοινωνική και πολιτική θεωρία, ή σε επαρχιακά πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν επί Χούντας, αλλά έγιναν οι κύριοι τόποι πολιτικοποίησης στα χρόνια του Πασόκ.

Η νίκη του Σύριζα επέφερε επίσης μια αντίστροφη διαρροή εγκεφάλων. Πριν από ένα χρόνο η Ράνια Αντωνοπούλου ήταν διευθύντρια οικονομικών και ισότητας των φύλων στο Ινστιτούτο Levy στο Bard College στη Νέα Υόρκη, όπου ειδικεύτηκε σε πράξεις εγγύησης αγροτικής απασχόλησης στην Ινδία τη δεκαετία του 1970. «Το 2012 έστειλα μήνυμα «Επικοινωνήστε μαζί μας» μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας του Σύριζα, Αυγή. "Ακούω. Είμαι η Ράνια Αντωνοπούλου. Έχω δει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην Ελλάδα στη Λατινική Αμερική. Αν μπορώ να κάνω κάτι για εσάς, μη διστάσετε.» έγραψε την επόμενη μέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγος του Σύριζα και ο Αντωνόπουλος άρχισε να κάνει ταξίδια στην Ελλάδα κάθε λίγους μήνες για να συναντά τους ηγέτες του Σύριζα. Τώρα είναι υφυπουργός Εργασίας. «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική», είπε. «Δεν σκοπεύω να μείνω στην πολιτική. Ο Σύριζα μου ζήτησε να το κάνω αυτό από πατριωτικό καθήκον».

Ο Σύριζα δεν έχει προσπαθήσει να κρύψει τις ακαδημαϊκές του κλίσεις. Κάτω από το κατεστραμμένο αρχηγείο του κόμματος στον Ψυρρή, ένα αριστερό συγκρότημα στην Αθήνα, βρίσκεται το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. Αυτή είναι η δεξαμενή σκέψης του Σύριζα, όπου περίπου διακόσιοι κομματικοί διανοούμενοι, κυρίως οικονομολόγοι, λειάνουν τις θεωρίες τους από το 1997. Αριστεροί από περισσότερες από είκοσι παρόμοιες οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη – το Ίδρυμα Rosa Luxemburg στη Γερμανία, το Espaces Marx στη Γαλλία – εμφανίζονται κάθε εβδομάδα να δώσει συνομιλίες. Ένας Τύπος γραφείου, ο Νήσος, εκδίδει αρκετούς τόμους κομματικών υποτροφιών κάθε χρόνο. Αναλύσεις μελών του ινστιτούτου – «Η Πολιτική Οικονομία του Δημόσιου Χρέους» του Νίκου Θεοχαράκη. «Ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, μνημόνια και χρέος στην Ελλάδα, μια χώρα 1,5 εκατομμυρίου ανέργων» της Νάντιας Βαλαβάνη, της σημερινής εναλλακτικής υπουργού Οικονομικών – εμφανίζονται στην Αυγή, στο Κόκκινο, τον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό και στο Left.gr, το blog του. «Οι πολιτικοί του Σύριζα μας άφησαν να λειτουργήσουμε αυτόνομα το ινστιτούτο», μου είπε ο Γεώργιος Δαρεμάς, ένας από τους εντολοδόχους του. «Προωθούμε ιδέες. αρπάζουν τα πράγματα εδώ κι εκεί».

Ο Νίκος Πουλαντζάς, ένας μαρξιστής κοινωνιολόγος που αυτοκτόνησε το 1979 σε ηλικία 43 ετών, ήταν η καθοριστική φυσιογνωμία στην ανανέωση της αριστερής σκέψης στην Ελλάδα και παραμένει η πνευματική άγκυρα του κόμματος. Μια χούφτα από τους σημερινούς ηγέτες του Σύριζα τον γνώριζαν. Ο ξάδερφός του Βασίλης μου έδειξε μια φωτογραφία του Πουλαντζά το βράδυ που έπεσε η Χούντα το 1974. Γελάει με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, τώρα βουλευτή του Σύριζα. Περιτριγυρίζονται από γυναίκες, μπουκάλια σαμπάνιας, μπαλόνια. Στον Πουλαντζά δόθηκε μια ταμπέλα – «Είσαι ο ιερέας του μαρξισμού» – και ένα μεγάλο πανό κρέμεται από το ταβάνι: «Η Ελλάδα σας χαιρετά, προφητικοί κοινωνιολόγοι!» Από το Παρίσι, όπου δίδασκε, ο Πουλαντζάς είχε παρακολουθήσει την κατάρρευση της Χούντας όταν η αστυνομική παράταξη υπό τον Ιωαννίδη ανέτρεψε τη στρατιωτική παράταξη υπό τον Παπαδόπουλο. Τον προβλημάτισαν τα παραδείγματα της Χιλής και της Πορτογαλίας. Στη Χιλή, η αριστερά δεν είχε διεισδύσει σε μια κρίσιμη κρατική δομή: τον στρατό. Στην Πορτογαλία το 1974-75, κατέστρεψαν ορισμένους κρατικούς τομείς στη διαδικασία της κατάληψής τους –το Υπουργείο Γεωργίας, για παράδειγμα– που κατέστησε εντελώς άχρηστα τμήματα του πρόσφατα αποκτηθέντος κράτους. Το καθήκον της αριστεράς δεν ήταν να καταλάβει το κράτος με κατά μέτωπο επίθεση, λενινιστικού τύπου, ή να το περικυκλώσει με λαϊκά κινήματα, όπως είχε επιμείνει ο Γκράμσι. Απαιτήθηκε μια διπλή στρατηγική. Πρώτα έπρεπε να μπει η αριστερά στο κράτος. Αυτό απαιτούσε εκλογική πολιτική. Μόλις μέσα, θα μπορούσε να εκδημοκρατίσει τις κρατικές δομές καταστρέφοντας τα δίκτυα της καπιταλιστικής εξουσίας. «Ο αγώνας», έγραψε ο Πουλαντζάς, «πρέπει πάντα να εκφράζεται με την ανάπτυξη λαϊκών κινημάτων, την ανάπτυξη των δημοκρατικών οργάνων στη βάση και την άνοδο των κέντρων αυτοδιαχείρισης.» Αυτά τα κινήματα θα λειτουργούσαν παράλληλα με το πολιτικό μέτωπο. αλλά θα λειτουργούσαν και ως έλεγχος σε αυτό. Ο κομματισμός δεν πρέπει να υπερισχύει των εκφράσεων της λαϊκής βούλησης.

Οι ηγέτες του Σύριζα ήταν επιφυλακτικοί με την πολιτικοποίηση των κινημάτων πολιτών όχι μόνο επειδή ο Πουλαντζάς ήταν αντίθετος, αλλά επειδή κατανοούν πόσο εύκολα οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα μπορούν να αιχμαλωτιστούν από τους κρατικούς μηχανισμούς. Η ευφορία που περιβάλλει τον Σύριζα τον κάνει μερικές φορές να μοιάζει με λαϊκό κίνημα. Δεν είναι: δεν έχει οδηγήσει τις απεργίες των εργαζομένων. δεν έχει πρωταγωνιστήσει στις κοινωνικές πρωτοβουλίες –κουζίνες, τοπικά συμβούλια, καταφύγια αστέγων– που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης βασικών δημόσιων υπηρεσιών. Όταν ξεκίνησαν οι φοιτητικές διαδηλώσεις και οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην Αθήνα το 2006, ο Σύριζα τους υποστήριξε φωναχτά, αλλά δεν έκανε πολλά περισσότερα από αυτό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το κόμμα δεν απέκλεισε τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας παρά τις πολιτικές του δυνατότητες. Οι Έλληνες ψήφισαν τον Σύριζα επειδή, μόνοι στα αριστερά, οι ηγέτες του πρόσφεραν ένα πολιτικό συμπλήρωμα για το είδος του ακτιβισμού που αντιπροσώπευαν όλα τα κινήματα του δρόμου.


Ο Σύριζα λειτουργεί ως αγωγός. Η Ελένη Κυραμαργίου, που σπουδάζει διδακτορικό στην κοινωνιολογία, περνά τον ελεύθερο χρόνο της εθελοντικά σε καταφύγια μεταναστών. Η Κωνσταντίνα Βενιέρη, δημοσιογράφος, μαζεύει κονσέρβες για τη συνέλευση της γειτονιάς της. Η Αναστασία Βεριτζόγλου, νοσοκόμα μερικής απασχόλησης, εργάζεται σε μια αυτοσχέδια ιατρική κλινική. Η ιδιότητα του ΣΥΡΙΖΑ τους συνδέει. Είναι ένα πορώδες πάρτι από το σχεδιασμό. Για να συμμετάσχετε σε αυτό, πρέπει να αποδείξετε τη δέσμευσή σας σε κινήματα που τεχνικά δεν αποτελούν μέρος του: για μερικούς μήνες σας ζητείται να παρακολουθήσετε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης ή να λάβετε μέρος σε λαϊκές πρωτοβουλίες. Ο Σύριζα κρατά αυτά τα δίκτυα χωριστά από τις πολιτικές του λειτουργίες. Οι ηγέτες του μιλούν για δραστηριοποίηση, «ενεργοποίηση», όχι για «στρατολόγηση». Το κόμμα έχει μόνο 35.000 μέλη – ένα κλάσμα της υποστήριξης που διοικούσε η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που αποχώρησε από την εξουσία. Η ταυτότητα του Σύριζα είναι χαλαρή: δεν έχεις κάρτα μέλους και τα περισσότερα «μέλη» με τα οποία μίλησα ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν υπογράψει ποτέ τίποτα. Είναι δύσκολο να βρεις συναντήσεις του Σύριζα στην Αθήνα. κανείς δεν φαίνεται να ξέρει αν συμβαίνουν τακτικά.

Ο Τσίπρας έχει λίγους φίλους στην καπιταλιστική ελίτ και περιορισμένη πρόσβαση στα ξένα κεφάλαια που επέτρεψαν στο ΠΑΣΟΚ να κουνάει δώρα σε κάθε τομέα της ελληνικής κοινωνίας. Ο Σύριζα δεν μπορεί να δίνει φυλλάδια. Αντίθετα, το κόμμα δημιουργεί υποστήριξη με το να είναι αυτό που ο Λούτσιο Μάγκρι κατηγορούσε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα γιατί δεν έγινε ποτέ: ένα «ελαφρύ κόμμα» που ερμηνεύει την κοινωνία αντί να προσπαθεί να τη μεταμορφώσει. «Ως συνδικαλιστής υπό το ΠΑΣΟΚ η δουλειά σου ήταν να είσαι ευγνώμων για την κυβέρνηση», είπε ο Γιώργος Γώγος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών Πειραιά. «Ο Σύριζα απαιτεί να μεταφέρουμε την κριτική μας.» Στη Θεσσαλονίκη το 2011 έγιναν προσπάθειες από το κράτος να ιδιωτικοποιήσει την ύδρευση της πόλης. Περισσότερες από πενήντα ομάδες πολιτών κινητοποιήθηκαν για να αντισταθούν στα μέτρα. διεξήγαγαν μερικές διάσπαρτες διαδηλώσεις και έκαναν πικετοφορία σε κυβερνητικά κτίρια. Ο Τσίπρας το άκουσε και ενθάρρυνε ομάδες να συνεχίσουν να σχηματίζονται. Σε κρατικό επίπεδο τους έδωσε φωνή. «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα», είπε στο κοινοβούλιο. «Πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα για να το σώσουμε – εμείς είμαστε το 99 τοις εκατό.» Τελικά έγινε το δημοψήφισμα και τον περασμένο Μάιο ο λαός της Θεσσαλονίκης ψήφισε υπέρ της διακοπής της ιδιωτικοποίησης. Ένα εξέχον στέλεχος του Πασόκ, ο Κρίτων Αρσένης, μεταπήδησε αμέσως στον Σύριζα. Μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε στο Δουβλίνο για να δείξει στους Ιρλανδούς πώς να διεξάγουν μια παρόμοια εκστρατεία.

Πολλοί συμπαθείς παρατηρητές στην ελληνική αριστερά υποστηρίζουν ότι ο Σύριζα δεν είναι σε θέση να μεταρρυθμίσει το κράτος. Επισημαίνουν τη χαλαρή ομαδοποίηση του στρατού, της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος και των ολιγαρχών της Ελλάδας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σε συνεντεύξεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, τις αποκαλεί «σκοτεινές δυνάμεις» της χώρας. Αυτό είναι το βαθύ κράτος, που αποκρυσταλλώθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου ως το εργαλείο της δεξιάς για την εξάλειψη του κομμουνισμού. Οι γονείς πολλών υπουργών του Σύριζα υπήρξαν θύματα των δεξιών διώξεων αυτών των χρόνων. Ο πατέρας του Βαρουφάκη ήταν φυλακισμένος στη Μακρούησο, ένα πολιτικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στα ανοικτά των ακτών της Αττικής. Τα ίδια τα μέλη του Σύριζα πολέμησαν την υποτροπή στον αυταρχισμό υπό τη Χούντα. Ως φοιτήτρια, η Νάντια Βαλαβάνη βασανίστηκε από την αστυνομία των Συνταγματαρχών. Αυτό το δεξιό περιθώριο συνέχισε να ελλοχεύει μετά την πτώση της Χούντας, κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, τις λεγόμενες δεκαετίες της δημοκρατικής ευημερίας. Η πιο ορατή εκδήλωσή της είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία ευημερούσε εν μέρει επειδή το υπουργείο Δικαιοσύνης της επέτρεψε να λειτουργεί επί χρόνια ουσιαστικά ατιμωρησία. Έχει υποστηρικτές στην εκκλησία και την αστυνομία. Δύο απόστρατοι στρατηγοί υπηρετούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το εισιτήριο της Χρυσής Αυγής.

Όσον αφορά την εκκλησία, ο Τσίπρας εμφανίστηκε δημόσια με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να δείξει στους Έλληνες ότι δεν προσπαθεί να ανατρέψει την Ορθοδοξία. Όσο για τον στρατό, έχει συμμετάσχει σε λίγους απόστρατους στρατηγούς. Στο υπουργείο Άμυνας τον περασμένο μήνα συνάντησα έναν από αυτούς, τον Νίκο Τόσκα, έναν διοικητή του ΝΑΤΟ, τον οποίο οι Έλληνες αποκαλούν τώρα τον Κόκκινο Στρατηγό, τον «κόκκινο στρατηγό». Ο Τσίπρας μίλησε μαζί του το καλοκαίρι του 2012. οι δυο τους συμφώνησαν ότι κάτι έπρεπε να γίνει για τον αυξανόμενο αριθμό των τουρκικών εισβολών στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Τόσκας έγινε υφυπουργός Άμυνας. Παρά την ιστορία των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Ελλάδα – οκτώ τον περασμένο αιώνα – ο ελληνικός στρατός δεν αποτελεί επί του παρόντος απειλή για τον Σύριζα. Η τελευταία φήμη για ένα τέτοιο πραξικόπημα εμφανίστηκε το 2011, σε σχέση με έναν εθνικιστή αρχηγό στρατού που ονομάζεται Φραγκούλης Φράγκος. Τον συνάντησα πρόσφατα σε ένα καφέ κάτω από την Ακρόπολη. «Θα πω απλώς ότι δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα με τους πολιτικούς εδώ και μερικές δεκαετίες», είπε ο Φράγκος. «Μας σέβονται, τους σεβόμαστε».

Η αστυνομία θα μπορούσε να κάνει τα περισσότερα προβλήματα στον Σύριζα. Το 2010, καθώς μπήκαν τα μέτρα λιτότητας, δημιουργήθηκε μια νέα ειδική αστυνομική δύναμη, ο Δίας. Αστυνομικοί της Δίας κάνουν βόλτες ανά δύο στην Αθήνα με μηχανάκια δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κρατικού εκφοβισμού. «Με τον Ντίας ζητήσαμε από το κράτος να μην χρησιμοποιεί αποκλειστικά αμόρφωτους άνδρες στα είκοσί τους», μου είπε ο Αντώνης Ζαχαριουδάκης, αντιπρόεδρος του σωματείου αστυνομικών. «Αλλά οι πολιτικοί ήθελαν τη λιτότητα να επιβάλλεται από ένα λεπτό μέρος της κοινωνίας – σχεδόν σαν από μια ομάδα ξένων.» Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνδρες σαν αυτούς που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ασκήσει κρατική καταστολή. ξέρουν πολύ καλά ότι οι περισσότεροι τους περιφρονούν.

Η αστυνομία έχει βάλει τον Σύριζα σε ιδιαίτερο δεσμό. Το κόμμα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή του να μην συνεχίσει να δίνει την εντύπωση ότι το κράτος βρίσκεται σε πόλεμο με τον λαό. Ταυτόχρονα, η μείωση των αστυνομικών εξουσιών μπορεί να επιδεινώσει ένα αίσθημα ανασφάλειας. Η εφαρμογή των μεταναστευτικών πολιτικών του κόμματος έχει ακυρωθεί: τα προσφυγικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει, αλλά η απόφαση του Σύριζα να απελευθερώσει τους μετανάστες στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα οδηγεί τον κόσμο στην αγκαλιά της δεξιάς. Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά εξαρτώνται από τα έκτακτα κονδύλια που εκδίδονται στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα επιμείνει στη λιτότητα, στην οποία φυσικά ο Σύριζα έχει ορκιστεί να αντισταθεί. Εάν αρνηθούν στην Ελλάδα τα δάνεια για να πληρώσει τους εργαζομένους της, η αστυνομία θα ταχθεί στο πλευρό των αντισυριζαίων λαϊκιστών; Η Νέα Δημοκρατία κάποτε κατευνάρισε την αστυνομία με υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών όταν είχε αποκατασταθεί η οικονομική τάξη: ο Σύριζα δεν προσποιήθηκε ότι το κάνει αυτό. Παρά τις προσπάθειες εκκαθάρισης της αστυνομίας από οποιονδήποτε έχει τατουάζ με σβάστικα ή εμφανείς φασιστικές συμπάθειες, περίπου οι μισοί αξιωματικοί της εξακολουθούν να ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή. Τις επόμενες εβδομάδες ο Γιάννης Πανούσης, ποινικολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και νυν υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη του Σύριζα, σχεδιάζει να επιβλέψει τον παροπλισμό οποιωνδήποτε αξιωματικών έχουν άμεσους δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή. Θα μπορούσαν να είναι εκατό, μου είπε, ίσως και περισσότεροι. «Έδωσα διαλέξεις στα περισσότερα από αυτά τα παιδιά στην αστυνομική ακαδημία. Είναι εύκολο να πεις ποιοι είναι.» Σχεδιάζει να χαλαρώσει τη σχέση μεταξύ της αστυνομίας και της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύοντας την αστυνομία στα πανεπιστήμια μαζί με άλλους φοιτητές. Αλλά τέτοιες μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο, κάτι που ο Σύριζα έχει έλλειψη. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινά αυτόν τον μήνα. Υπάρχει φόβος ότι οι ηγέτες, που παρουσιάζονται ως θύματα ενός άδικου συστήματος δικαιοσύνης, θα αθωωθούν και θα βγουν από τη φυλακή ως ήρωες. Τον Ιούνιο η τετράμηνη παράταση του χρέους του Σύριζα με την Ευρωπαϊκή Ένωση τελειώνει. Η αδιαλλαξία της Γερμανίας κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή μεταξύ να προδώσει πλήρως τη ρητορική κατά της λιτότητας ή να προτείνει ένα δημόσιο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ. Σε πρώτη φάση χάνει κάθε ελπίδα για μαζική λαϊκή υποστήριξη. Στη δεύτερη, χάνει το δημοκρατικό δίχτυ ασφαλείας που υποτίθεται ότι εγγυάται η ένταξη στην ΕΕ.

Έφυγα από την Αθήνα λίγο πριν τις εκλογές και επέστρεψα ένα μήνα αργότερα. Ήταν μια ελαφρώς διαφορετική πόλη όταν επέστρεψα. Υπήρχαν περισσότεροι μετανάστες που τριγυρνούσαν στους δρόμους, ειδικά σε γειτονιές όπως το Μετς, όπου σπάνια τους είχα ξαναδεί. Έμοιαζαν ακόμα άθλιοι – η Ελλάδα για τους περισσότερους από αυτούς είναι σταθμός, όχι σπίτι. Οι άνθρωποι στο Κολωνάκι το διαμαρτύρονταν για τα απεριτίφ τους. Αλλά στο σύνολό τους οι Αθηναίοι ήταν πιο xalara, «πίσω», όπως λένε οι Έλληνες. Ο Σύριζα είχε κάνει μικρές αλλά ουσιαστικές προόδους. Οι πύλες από σφυρήλατο σίδερο έξω από το κοινοβούλιο είχαν κατεδαφιστεί. Ο γείτονάς μου ισχυρίστηκε ότι είχε δει πολιτικούς να πηγαίνουν με το μετρό προς το κοινοβούλιο. Ο κόσμος εξακολουθεί να παραπονιέται για την κυβέρνηση, αλλά όχι με την ίδια κακία που επιφύλαξαν στον Αντώνη Σαμαρά. Η παρουσία της αστυνομίας έχει μειωθεί. Στην οδό Ερμού, κοντά στην είσοδο της Πλατείας Συντάγματος, όπου τριγυρνούσαν με οπλισμένα μπουλούκια, έχουν εξαφανιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν.



Συνελήφθησαν οι δύο Κρητικοί κακοποιοί που επιτέθηκαν στους Γερμανούς τουρίστες

 


Συνελήφθησαν οι δύο Κρητικοί κακοποιοί που επιτέθηκαν στους Γερμανούς τουρίστες στο Μυλοπόταμο Κρήτης. Οι δύο δράστες 38 και 36 ετών κατηγορούνται για βαριά σκοπούμενες σωματικές βλάβες, που αποτελεί κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα.

Την είδηση γνωστοποίησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ οι δύο πολίτες στην Κρήτη που καταζητούνταν για το επεισόδιο και την επίθεση σε Γερμανούς τουρίστες. Αποδίδονται στη δικαιοσύνη. Οφείλουμε την εφαρμογή του νόμου, αλλά και τη διαφύλαξη της έννοιας των ελληνικών λέξεων φιλοξενία και φιλότιμο».