Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Αθλιότητα του ακροαριστερού Φίλη που βλέπει βασανισμούς στο ΑΠΘ

 


Ακροαριστερός σε παράκρουση ο Νίκος Φίλης, που δεν ντρέπεται όταν μιλάει, είπε να προκαλέσει για να ευχαριστήσει το εσωκομματικό ακροαριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την μία έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που αποφεύγει προκλητικά να κατηγορήσει την βία των συντρόφων στο ΑΠΘ, και από την άλλη έχουμε ένα ακόμα εκφραστή της ακροαριστεράς τον Νίκο Φίλη να ανακαλύπτει «βασανισμούς» παιδιών στα επεισόδια στο ΑΠΘ εξαιτίας της ρίψης χημικών στο πλαίσιο των επιθέσεων που εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι.

Δεν έχουν ίχνος ντροπής στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ντρέπονται που τους κοροιδεύει η κοινωνία για τα καραγκιοζιλίκια που καταγγέλουν.

Από τις δηλώσεις του φαίνεται ξεκάθαρα στην κοινωνία ποιοι καθοδηγούν τους ακροαριστερούς κακοποιούς στα πανεπιστήμια!!!

Ο ακροαριστερός ακατάλληλος για υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέχει άλλοθι εν είδει πολιτικής καλύψεως στους κουκουλοφόρους που δια της βίας εισέβαλαν εκ νέου στο ΑΠΘ κατηγορώντας για τις εξελίξεις την αστυνομία την κυβέρνηση και τις πρυτανικές αρχές.

Με μια ανακοίνωση που προκαλεί την κοινωνία τους φοιτητές και τους γονείς των φοιτητών, ο ακροαριστερός ο Νίκος Φίλης εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ μιλά για χειρισμούς «που ρίχνουν λάδι στη φωτιά» χαρακτηρίζει πρόσχημα «το επί 35ετία λησμονημένο "Στέκι του Βιολογικού"» κάνει λόγο για καταστροφής και μετατροπή του «σε Βιβλιοθήκη» και υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο «έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη μία βεντέτα προκλήσεων που έχουν ως στόχο τη "νομιμοποίηση" στα μάτια της κοινής γνώμης της αποτρόπαιης ιδέας να εγκατασταθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία».

Ο προκλητικός ακροαριστερός αναφέρει επίσης ότι «Η Αστυνομία εκμεταλλευόμενη την ένταση και βίαιες ενέργειες για την αναδιαμόρφωση του χώρου που φιλοξενούσε το "Στέκι", εισβάλει στους Πανεπιστημιακούς χώρους, ρίχνει χημικά εν ώρα μαθημάτων και βιαιοπραγεί άγρια απέναντι σε φοιτητές» για να υποστηρίξει πως πρόκειται για «εικόνες στα όρια του βασανισμού νέων παιδιών κατακλύζουν το διαδίκτυο και δημιουργούν συνειρμούς με την Τουρκία του Ερντογάν και τη Ρωσία του Πούτιν»

Ουσιαστικά ο γελοίος ακροαριστερός ταυτίζει με το καθεστώς Ερντογάν την αντίδραση της Πολιτείας σε σειρά έκνομων πράξεων αρχής γενομένης για την επί σειρά ετών κατάληψη τμήματος της σχολής του βιολογικού και αφού αναφέρει πως… καταστράφηκε το «Στέκι» κάνει λόγο για βιαιοπραγίες τύπου Ερντογαν αλλά και Πούτιν, τον οποίο το κόμμα του καταγγέλλει με ένα μεγάλο «αλλά» το οποίο αφορά στις ευθύνες των δυτικών χωρών που και ο ίδιος επικαλείται ως επιχείρημα.

«Καταδικάζουμε την αστυνομική βία, τις προκλήσεις, τη ρίψη χημικών καθώς και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας που πραγματοποιούν ομάδες ξένες προς το φοιτητικό κίνημα» αναφέρει ο Νίκος Φίλης ο οποίος όμως αφήνει να εννοηθεί πως κάτι υποκρύπτουν αφού δηλώνει ότι «τα σχέδια για εκτεταμένες προβοκάτσιες που απεργάζονται οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με συγκεκριμένη μερίδα του ακροδεξιού και φιλοκυβερνητικού καθηγητικού κατεστημένου θα πέσουν για μια ακόμη φορά στο κενό.»

«Οι φοιτητές και οι καθηγητές τους θα σπάσουν το φαύλο κύκλο της βίας και της αστυνομοκρατίας. Θα προστατεύσουν το Πανεπιστήμιο ως χώρο Δημοκρατίας, Γνώσης, Έρευνας και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών» καταλήγει εμμένοντας σε μια πρακτική που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει και η οποία χαϊδεύει τα αφτιά καταληψιών και άλλων ομάδων που δρουν ανενόχλητες στα κρατικά πανεπιστήμια χρησιμοποιώντας τα πολλές φορές ως ορμητήρια αλλά και ως κάλυψη για παράνομες δραστηριότητες όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην ΑΣΟΕΕ με τους μετανάστες και το παρεμπόριο.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβληματίζει καθόλου αφού αποτελείται και απο ακροαριστερούς κακοποιούς αντιεξουσιαστές, οι αντιδράσεις όπως αυτή του Νίκου Φίλη Δεν είναι μεμονωμένες, γίνονται προκλητικά κατά της κοινωνίας και των φοιτητών καθημερινά. 

Η στήριξη κάθε αντίδρασης από ακροαριστερούς και αριστερούς οποιαδήποτε μορφής, με οποιαδήποτε βία ασκείται κατά της πολιτείας και των φοιτητών αποτελεί κεντρική κομματική γραμμή της συμμορίας ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ξεφτίλα του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογεί μια κατάληψη 35 ετών όπως αυτή του βιολογικού του ΑΠΘ αναφέροντας της απλά ως μία «δράση» που δημιούργησε ένα «στέκι» το οποίο η πολιτεία «κατέστρεψε», δείχνει το πόσο ακατάλληλη είναι να πλησιάζουν ακόμα και τα παιδιά μας φοιτητές και μαθητές. 

Η παρέμβαση του ακροαριστερού Νίκου Φίλη αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από την ανάρτησή της και στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος και δείχνει το πόσο επικίνδυνοι είναι ακόμα και για την μόρφωση των παιδιών μας.



Η Ουκρανία κλείνει στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

 


Πληροφορίες του Bloomberg, αναφέρουν ότι ο διαχειριστής του συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας ανακοίνωσε, δεν μπορεί πλέον να γίνεται διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του κόμβου Sokhranivka από την Τετάρτη (7 το πρωί, τοπική ώρα).

Διευκρίνισε ότι είναι δυνατό το καύσιμο να επαναδρομολογηθεί μέσω ενός άλλου βασικού κόμβου εισόδου, επιτρέποντας την εκπλήρωση για προμήθεια ρωσικού αερίου σύμφωνα με τις συμβάσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Πάντως, όπως σημείωνε το Bloomberg, δεν είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για τη λήψη αυτής της απόφασης.


Η Sokhranivka και η Sudzha είναι δύο βασικά σημεία εισόδου στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Την Τρίτη (10/5), το 27% των ροών περνούσε από τη Sokhranivka , με τις υπόλοιπες ροές να περνούν μέσω Sudzha.

Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων στην περιοχή του Λουγκάνσκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας που αφορά περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διέρχεται από τα εδάφη της προς την Ευρώπη αλλά το καθεστώς του δικτάτορα επειδή γνωρίζει θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα. 

Οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων του δικτάτορα Πούτιν, οδηγούν τον διαχειριστή του δικτύου της Ουκρανίας να επικαλεστεί «ανωτέρα βία» για τη διέλευση αερίου μέσω του σταθμού Sokhranivka.

«Η εταιρεία ενημέρωσε επανειλημμένα την Gazprom για προβλήματα στη μεταφορά λόγω των ενεργειών των δυνάμεων κατοχής που ελέγχονται από τη Ρωσία και ζήτησε να σταματήσει η παρέμβαση στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά αυτές οι εκκλήσεις αγνοήθηκαν», ανέφερε ο Διαχειριστής Δικτύου στην Ουκρανία.



Η Φινλανδία ανακοινώνει την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ

 


Οι αρνητικές επιπτώσεις για την εισβολή της ΡωSSιας στην Ουκρανία, συνεχίζονται και η  για προοπτική να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, έρχεται.

Η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει το ενδιαφέρον του για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, και κατόπιν είναι πολύ πιθανό να λάβει πρόσκληση από τη Συμμαχία για να συζητηθεί η διαδικασία ένταξης.

Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα, καθώς η Φινλανδία πληροί ήδη τα περισσότερα κριτήρια και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει αντίρρηση από κάποιο κράτος μέλος.

Η Σουηδία, η οποία συνορεύει με τη Φινλανδία στα δυτικά, είναι η επόμενη χώρα για να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η ένταξη της Φινλανδίας θα σήμαινε ότι μια χώρα με την οποία η Ρωσία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων, θα ευθυγραμμιστεί επίσημα στρατιωτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Άσχημα νέα λοιπόν για το Κρεμλίνο και τον δικτάτορα Πούτιν και δεν είναι τα μοναδικά αφού τα "χαστούκια" έρχονται από παντού.

Όλοι περιμένουν για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία, στην επιθυμία της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, που είναι στριμωγμένη από παντού και ανεπιθύμητη από όλες τις χώρες εκτός των καθεστωτικών χωρών.




Ουκρανή φοιτήτρια φοβάται να πάει στο ΑΠΘ - Καταγγέλλει κλίμα εκφοβισμού από ακροαριστερούς

 


Σοκάρει το σχόλιο μιας νεαρής Ουκρανής, που σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τα όσα γίνονται στον συγκεκριμένο χώρο.

Η ανάρτηση της έγινε πριν τα επεισόδια και δείχνει το πώς λυμαίνονται το ΑΠΘ, ακροαριστεροί και αριστεροί κακοποιοί, εκφοβίζοντας φοιτητές σκορπώντας τον τρόμο.

Η φοιτήτρια αναφέρει ότι φοβάται να πάει στο Πανεπιστήμιο, καθώς «ακροαριστερά “κόμματα” του ΑΠΘ (σ.σ. πήραν στάση) απέναντι στου Ουκρανούς και βάζουν στη Φιλοσοφική Σχολή αφίσες που χωρίς καμία ντροπή μας ονομάζουν ναζί».

Με λίγα λόγια ακροαριστερά υποκείμενα φασίστες, κατηγορούν φοιτητές για ναζί, ενώ οι φασίστες είναι οι ίδιοι και μάλιστα αδίστακτοι.

Δείτε την ανάρτηση της foit;htriaw :

«Είμαι φοιτήτρια από την Ουκρανία. Όλα αυτά τα χρόνια που σπουδάζω στο ΑΠΘ δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη υποστήριξη του ασύλου και της κατάληψης. Από τους φοιτητές άκουγα μόνο ότι το άσυλο είναι ιερό και κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης αυτού του κανόνα είναι «φασιστική». Οπότε τώρα δεν ξέρω αν θέλω να έχω πτυχίο πανεπιστημίου που απαγορεύεται κάθε διαφορετική άποψη. Μας τρομάζουν με τους «κακούς μπάτσους» ενώ ο πραγματικός κίνδυνος είναι αυτοί που τους «κακούς μπάτσους» τους δημιούργησαν. Και γενικά όταν είδα τι στάση πήραν τα ακροαριστερά «κόμματα» του ΑΠΘ απέναντι στου Ουκρανούς και βάζουν στη Φιλοσοφική Σχολή αφίσες που χωρίς καμία ντροπή μας ονομάζουν ναζί, φοβάμαι να εμφανίζομαι στο πανεπιστήμιο»





ΣτΕ: Συνταγματική η πανεπιστημιακή αστυνομία - Απογοήτευση σε ΣΥΡΙΖΑ και ακροαριστερά


 

Στεναχώρια σε αριστερά και ακροαριστερά, γιατί επιτέλους τα πανεπιστήμια θα γίνουν χώροι μάθησης και όχι γιάφκες κακοποιών και αντιεξουσιαστών συντρόφων.

Συνταγματική κρίθηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τώρα ήρθε η ώρα τα πανεπιστήμια να παραδοθούν στους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν και μόνο.

Τέρμα στις γιάφκες, αριστερών και ακροαριστερών συντρόφων, κακοποιών και αντιεξουσιαστών που λυμαίνονται τους χώρους των σχολών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης, σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της διασκέψεως της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την εν λόγω υπόθεση, η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων –ΟΠΠΙ) δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη) αποφάνθηκαν, μεταξύ των άλλων ότι η συγκρότηση της ΟΠΠΙ «δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ (άρθρο 16 παρ. 1 και 5 Συντ., αντίστοιχα) η -πέραν της πρόβλεψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας προσώπων και υποδομών στα ΑΕΙ, αρμοδιότητας των ιδίων αυτών οργάνων (άρθρα 12-17 ν. 4777/2021)- σύσταση ΟΠΠΙ, οι οποίες συγκροτούνται (και) από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται προς τούτο, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, δεν φέρουν πυροβόλο όπλο και υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές αρχές και όργανα».

Παράλληλα, κρίθηκε ομόφωνα ότι «από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης)».

Ακόμη, η Ολομέλεια κάνει λόγο για δημόσιο συμφέρον αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όταν ο νομοθέτης εκτιμά ότι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, επιβάλλει την αστυνόμευση στους χώρους των ΑΕΙ σε συνέχεια σειράς προϊσχυσάντων ηπιότερων μέτρων ασφάλειας και προστασίας του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ, τα οποία κρίθηκαν από τον νομοθέτη απρόσφορα να υπηρετήσουν τους σκοπούς αυτούς».

Ανακοίνωση του προέδρου του Σ.τ.Ε. έχει ως εξής:

«Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη υποθέσεων α) συλλόγων μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, διοικητικού προσωπικού ΑΕΙ και φοιτητών ΑΕΙ, καθώς και μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, υποψηφίου διδάκτορος και φοιτητών ΑΕΙ, β) μελών ΔΕΠ, αμφοτέρων με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Κωνσταντία Λαζαράκη. Οι υποθέσεις αφορούν προκήρυξη διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), καθώς και υπουργική απόφαση, με την οποία ορίσθηκαν ζητήματα εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών που προσλαμβάνονται για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ. Οι υποθέσεις συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 11ης Μαρτίου 2022.


Ι. Το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις, αφού, μεταξύ άλλων :


1) Έκρινε ομοφώνως ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις βρίσκουν έρεισμα σε διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί ειδικών φρουρών.


2) Έκρινε ομοφώνως ότι η προσβαλλόμενη προκήρυξη αφορά πρόσληψη σε θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες συνεστήθησαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 5 του ν. 4777/2021.


3) Έκρινε (με μειοψηφία έξι μελών) ότι δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ (άρθρο 16 παρ. 1 και 5 Συντ., αντίστοιχα) η -πέραν της πρόβλεψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας προσώπων και υποδομών στα ΑΕΙ, αρμοδιότητας των ιδίων αυτών οργάνων (άρθρα 12-17 ν. 4777/2021)- σύσταση ΟΠΠΙ, οι οποίες συγκροτούνται (και) από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται προς τούτο, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, δεν φέρουν πυροβόλο όπλο και υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές αρχές και όργανα (άρθρα 18-20 ν. 4777/2021), διότι:


α) όταν ο νομοθέτης εκτιμά ότι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, επιβάλλει την αστυνόμευση στους χώρους των ΑΕΙ σε συνέχεια σειράς προϊσχυσάντων ηπιότερων μέτρων ασφάλειας και προστασίας του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ, τα οποία κρίθηκαν από τον νομοθέτη απρόσφορα να υπηρετήσουν τους σκοπούς αυτούς, οι ως άνω συνταγματικές διατάξεις, στις οποίες δεν κατοχυρώνεται αυτοτελώς «άσυλο», δεν υποχρεώνουν τον νομοθέτη να αναθέτει στα ΑΕΙ τις αρμοδιότητες της τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ειδικότερες εκφάνσεις της οποίας αποτελούν η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, ασκούμενες κατά το Σύνταγμα από το Κράτος μέσω των σωμάτων ασφαλείας όπως η ΕΛΑΣ,


β) δεν προβλέπεται συμμετοχή των ΟΠΠΙ σε διοικητικό όργανο των ΑΕΙ.


4) Έκρινε ομοφώνως ότι από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι λοιπές ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης), των οποίων γίνεται επίκληση.


8) Έκρινε (με μειοψηφία τεσσάρων μελών) ότι στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 4 του ν. 4777/2021, καθώς και στην κείμενη νομοθεσία προσδιορίζονται η αποστολή, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των ΟΠΠΙ, όπως επίσης περαιτέρω και τα προσόντα και κριτήρια πρόσληψης των ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ· τα ζητήματα, περί των οποίων χορηγείται εξουσιοδότηση με τα άρθρα 18 παρ. 6 και 20 του ίδιου νόμου, επιβάλλεται από την ίδια την εξουσιοδοτική διάταξη να ρυθμισθούν όχι στο παρόν στάδιο της προκήρυξης διαγωνισμού πλήρωσης θέσεων ειδικών φρουρών για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ ούτε στο στάδιο της εκπαίδευσης αυτών αλλά πριν από τη διάθεση ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ.


ΙΙ. Η δημοσίευση των αποφάσεων αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους».


Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ.ά., και καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.



Χωρίς ίχνος ντροπής η Δούρου αρνείται την δωρεάν ανάπλαση του Πεδίον του Άρεως μην ανησυχήσουν οι σύντροφοι

 


Δεν υπάρχει σοβαρός αριστερός και ακροαριστερός, αυτό είναι αποδεδειγμένο και πιστοποιημένο από πράξεις και λόγια.

Δέν φτάνει που στερούνται σοβαρότητας, θέλουν να κάνουν και ζημιά στην κοινωνία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους.

Το Πεδίον του Άρεως όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει γίνει κατά καιρούς και ειδικά επί ΣΥΡΙΖΑ, κρυψώνα και γιάφκα κακοποιών κάθε είδους και στέκι αντιεξουσιαστών.

Αυτό εμποδίζει την Δούρου να δεχτεί αναβάθμιση γιατί θα κάνει ζημιά στους συντρόφους.

Προκλητικό, ακροαριστερό - αριστερό «Οχι» στα έργα αναβάθμισης του Πεδίου του Αρεως, στο πλαίσιο δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση, λέει η ακροαριστερή παράταξη υπό τη Ρένα Δούρου «Δύναμη Ζωής». 

Εργα που στόχο έχουν να διαμορφώσουν τα δεδομένα ώστε το Πεδίον του Αρεως, από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα, να αποτελέσει πόλο έλξης για ακόμη περισσότερους επισκέπτες και έναν ασφαλή χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής.

Στο Πεδίον του Αρεως, που επί Δούρου παρέμενε εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του, με την εγκληματικότητα να καλπάζει, προβλέπεται, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής, να γίνουν έργα σημαντικά για την αναβάθμισή του και τη συντήρησή του. Μάλιστα, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής συζητήθηκε και ελήφθη απόφαση για την «αποδοχή δωρεάς που γίνεται εκ μέρους του Kοινωφελούς Ιδρύματος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION), μέσω της εταιρίας ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., για την εκτέλεση εργασιών ήπιας διαμόρφωσης στο Πεδίον του Αρεως και έγκριση των όρων της σύμβασης».

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι το Ιδρυμα Ωνάση θα προβεί σε δωρεά ύψους 373.241,59 ευρώ άνευ ΦΠΑ προς την Περιφέρεια Αττικής, για την «ήπια διαμόρφωση του άλσους» εντός 6 μηνών. Η διαμόρφωση θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων και μαρμάρινων πλακών, τη δενδροφύτευση εντός του Αλσους Οικονομίδη, την αποκατάσταση της υδάτινης διαδρομής και την εγκατάσταση υποδομής για την παροχή δωρεάν Ιnternet εντός του άλσους.

Η ακροαριστερή - αριστερή παράταξη «Δύναμη Ζωής» καταψήφισε την έγκριση εκτέλεσης έργων στο πάρκο, στο πλαίσιο δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση. Και με προκλητική ανακοίνωση για να δικαιολογήσει το ατόπημα της κατά των κατοίκων στην Αθήνα αναφέρει : «Η διοίκηση Πατούλη πρωτοστατεί αρνητικά, επιλέγοντας αντί να διεκδικήσει, από την πολιτικά ομογάλακτη κυβέρνηση, πόρους και προσωπικό για την τραγικά υποστελεχωμένη Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών, να στρέφεται προς δωρεές και λογικές ιδιωτικοποίησης δημόσιων χώρων και αγαθών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σε άλλο σημείο τονίζει πως είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην εκχώρηση σε τρίτους των υποχρεώσεων που έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπως είναι η συντήρηση του Πεδίου του Αρεως.

Για μία ακόμα φορά η Δούρου δείχνει το πόσο ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι η ακροαριστερά - αριστερά!!!




Συνελήφθη ο 48χρονος που προκάλεσε τα ΜΑΤ και μετά εξαφανίστηκε

 


Μόνο φοιτητής δεν ήταν ο προκλητικός 48χρονος που προκάλεσε τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ ακροαριστερών και αστυνομίας.

Ο άντρας λίγη ώρα μετά το επεισόδιο εντοπίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις στο ΑΠΘ και προσήχθη, ενώ το βράδυ συνελήφθη.



Ο 48χρονος το μεσημέρι της Τρίτης προκάλεσε τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που βρίσκονταν μπροστά από την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η διμοιρία να επιτεθεί στην ομάδα φοιτητών που διαμαρτυρόταν στο σημείο.

Πρόκειται για έναν 48χρονο άντρα, του οποίου η ιδιότητα είναι άγνωστη μέχρι στιγμής, αυτό που είναι σίγουρο μόνο φοιτητής δεν είναι.

Λίγο πριν τις 16.00, μπροστά από ομάδα ακροαριστερών φοιτητών που είναι κατά των βιβλίων και της μόρφωσης που διαμαρτύρονταν έξω από το κτήριο, ένας άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας, με άγνωστη μέχρι στιγμής ιδιότητα, προκάλεσε αστυνομικούς των ΜΑΤ ρωτώντας αν φορούν «παντελόνια», κάνοντας, μάλιστα, κίνηση να ακουμπήσει και να τραβήξει την εξάρτυση ενός από αυτούς.

Αμέσως οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών και επιτέθηκαν άγρια στους ακροαριστερούς φοιτητές που διαμαρτύρονταν στο σημείο και βρίσκονταν πίσω από τον συγκεκριμένο άνδρα, διαλύοντας τους συγκεντρωμένους.




ΝΔ : «Ντροπή και συνενοχή -Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση για να καλύψει τους μπαχαλάκηδες»

 


Νέα ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που κρατά στο θέμα των επεισοδίων στο ΑΠΘ εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε αλλά τελικά έβγαλε ανακοίνωση για τους μπαχαλάκηδες με τις βαριοπούλες που κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευαζόταν στο ΑΠΘ. Όχι φυσικά για να τους καταγγείλει, αλλά για να τους καλύψει πλήρως. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ντροπή, είναι συνενοχή!».

Αυτή ήταν η δεύτερη ανακοίνωση της ΝΔ για το θέμα, με την πρώτη να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «κάλυψη» στους καταστροφείς, ενώ σημείωνε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταδίκασε την «επιδρομή των μπαχαλάκηδων» στο ΑΠΘ.

Η πρώτη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει το χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές. Ο κ. Τσίπρας, που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Είναι ντροπή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία και να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ ώστε ο χώρος που με το "έτσι θέλω" βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια, να γίνει χώρος μόρφωσης και πολιτισμού».





Ο επικίνδυνος Τσίπρας παρακαλάει για κοινωνική αναταραχή όπως το 2012

 


Ο Αλέξης Τσίπρας, απαξιωμένος και τελειωμένος πολιτικά, γίνεται επικίνδυνος και εύχεται κοινωνικές αναταραχές όπως το 2012, νομίζοντας ότι θα καταφέρει με απάτη να τον ξανά κάνουν κυβέρνηση.

Στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε οκτώ τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας (Κρήτη TV, Ionian TV, Star Κεντρικής Ελλάδας, TRT, Ήπειρος TV1, Flash TV, ΔΙΟΝ TV, Center TV), ο Τσίπρας, τάζοντας, παραποιώντας και λέγοντας ψέματα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην ενέργεια και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την κρίση ακρίβειας, λες και η ακρίβεια είναι έργο Μητσοτάκη.

Ο επικίνδυνος Τσίπρας, ευσεβής πόθος, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μία βουβή αλλά συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση που θυμίζει το 2012 και πρόσθεσε: «Δεν έχει συνειδητοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτό δεν μαζεύεται ούτε με λίστες Πέτσα ούτε με καναλάρχες, γιατί είναι κοινωνική οργή που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη».

Ο φαιδρός και επικίνδυνος πολιτικός απατεώνας, Αλέξης Τσίπρας ανίκανος να αντιπολιτευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρακαλάει για μια κοινωνική έκρηξη όπως το 2012, ώστε να αμολήσει και πάλι στους ακροαριστερούς κακοποιούς συντρόφους του, να διαλύσουν περιουσίες, να κάψουν για να υπάρξουν νεκροί.




Συνελήφθησαν ένας 48χρονος και ένας 24χρονος για τα επεισόδια στο ΑΠΘ


 

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν στο χώρο του ΑΠΘ και μας κάνει εντύπωση γιατί μόνο δύο;;;

Πρόκειται για έναν 48χρονο που μόνο φοιτητής του ΑΠΘ δεν είναι, και σύμφωνα με την Αστυνομία, επιτέθηκε φραστικά προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, και στη συνέχεια επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον αστυνομικού, ο οποίος αντέδρασε και τον απώθησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Παράλληλα η ΕΛΑΣ, προχώρησε και στην σύλληψη 24χρονου.

Σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης επισημαίνεται ότι «μεσημβρινές ώρες σήμερα (10-05-2022) και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη αστυνομικά μέτρα για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα».

«Προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση των ενδεδειγμένων μέσων και τεχνικών. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση.




Κατά της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ και των εθνικών συμφερόντων ο ΣΥΡΙΖΑ

 



Κατά των εθνικών μας συμφερόντων συνειδητά και προκλητικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τη διαφωνία τους.

Και λες εντάξει, ΜεΡΑ25, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ δεν έχουν κυβερνήσει ποτέ, οπότε δεν τους δίνεις σημασία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας αυτή την στάση δείχνει το πόσο επικίνδυνος είναι για τα εθνικά μας συμφέροντα, εάν και εφόσον κατάφερνε και πάλι να εξαπατήσει τους Έλληνες να τον κάνουν κυβέρνηση.




Πολιτικό παιχνίδι Μπακογιάννη εναντίον Θεοδωρικάκου;

 


Κακά τα ψέματα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εξελίσσεται σε ένα άμεσο και αποτελεσματικό υπουργό προστασίας του πολίτη.

Και ξαφνικά προέκυψε δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Κώστα Μπακογιάννη με φόντο την αστυνόμευση στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντάλλαξαν ανακοινώσεις για την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση στην πρωτεύουσα.

Την όξυνση ξεκίνησε ο Κώστας Μπακογιάννης  «Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας την ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Υποχρεώνεται, όπως είπε, να θέσει το θέμα δημόσια, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εδώ και έναν μήνα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά του για συνάντηση.

Το Προστασίας του Πολίτη απαντά επίσημα στον Μπακογιάννη και τον διαψεύδει: Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε συνεχή επικοινωνία

«Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αρκεί να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές για να πειστείτε. Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε στατιστικές. Εγώ περπατάω κάθε μέρα και ακούω τον κόσμο…» είπε ο δήμαρχος για να προσέσει: «Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς, Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα».

Ο Κώστας Μπακογιάννης που φάνηκε ξεκάθαρα ότι χτυπάει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και παίζει πολιτικό παιχνίδι,  έσπευσε προκαταβολικά να αποσείσει τις τυχόν αιτιάσεις ότι χτυπά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Όπως καταλαβαίνετε, ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θέλει να παίξει οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι είμαι εγώ. Είμαι περήφανο μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και πιστεύω πραγματικά ότι αυτός είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε τα προβλήματα, για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Το υπ. Προστασίας του Πολίτη αντέδρασε με μια αιχμηρή διαρροή.

«Απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις "σκούπα" στη δημόσια τοποθέτησή του. Η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής, με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;». 

Εν συνεχεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι ο Κώστας Μπακογιάννης «είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου», ενώ την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με τον δήμαρχο Αθηναίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριο Οικονόμου, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με το Δήμαρχο Αθηναίων και άλλα στελέχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παρεμπορίου. Επίσης, ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Αττικής είναι σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τους εντεταλμένους συμβούλους για θέματα ασφαλείας του Δήμου Αθηναίων.

Πραγματικότητα είναι, επίσης, οι αλλεπάλληλες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο δίμηνο. Στις επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν 2.585 έλεγχοι ατόμων, 617 προσαγωγές παράνομων μεταναστών, 23 συλλήψεις για ναρκωτικά και 13 συλλήψεις για παρεμπόριο».

Πηγές του Δήμου Αθηναίων απάντησαν πάραυτα στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προτασίας του Πολίτη ως εξής:

«Ο Υπουργός ας περπατήσει στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας για να δει και των κατοίκων τις πραγματικότητες. Ο Δήμαρχος θα τον συνοδεύσει και θα τον ξεναγήσει ευχαρίστως. Άλλη ανακοίνωση, δήλωση, ανάρτηση, δεν έχει. Δεν είναι δική μας δουλειά αυτή».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σήκωσε εκ νέου το γάντι.

Μετά τη νέα ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων, από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπήρξε η ακόλουθη απάντηση:

«Θα είναι χρήσιμο στο Δήμαρχο Αθηναίων να συμμετέχει από πιο κοντά στις επόμενες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, του παρεμπορίου και οποιουδήποτε παρανομεί. Εκτός αν πιστεύει ότι δεν είναι χρήσιμες αυτές οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας».





Έλουσαν με κόκκινη μπογιά τον Ρώσο πρέσβη που κατέθεσε στεφάνι

 


Στόχος επίθεσης με κόκκινη μπογιά έγινε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Πολωνία, στη διάρκεια εκδήλωσης τιμής για τους πεσόντες κατά του ναζισμού στο νεκροταφείο Σοβιετικών στρατιωτών στη Βαρσοβία.

Την ώρα που ο πρέσβης της Ρωσίας, Σεργκέι Αντρέγιεφ, κατέθετε στεφάνι στο Μαυσωλείο των Σοβιετικών Στρατιωτών στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, κάποιος από τους διαδηλωτές του πέταξε την κόκκινη μπογιά, ενώ ακούγονταν φωνές: «Αυτό είναι για το αίμα των αθώων και τον πόλεμο, Φασίστες»!

Παράλληλα, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών του Κόκκινο Στρατού. Το ένα έγραφε «Σκοτώστε τον Πούτιν» και το άλλο «Slava Ukraini».

Ένας διαδηλωτής δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ότι ήταν καλό που ο πρέσβης περιλούστηκε με κόκκινο σιρόπι. «Με όλη μας την καρδιά είμαστε με τη Μαριούπολη», είπε, αναφερόμενος στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.





Ουκρανία: Μετάλλιο τιμής στο σκυλάκι που... μυρίζει ναρκοπέδια και έχει σώσει εκατοντάδες ζωές

 


Το Τζάκ Ράσελ, που ανιχνεύει νάρκες, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό περισσοτέρων από 200 εκρηκτικών στον πόλεμο της Ουκρανίας αναγνωρίστηκε για τη γενναιότητά του.

Ο Πατρόν, που στα ουκρανικά σημαίνει «φυσίγγιο», παρέλαβε το μετάλλιο τιμής από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.





Το δίχρονο Τζακ Ράσελ τεριέ μαζί με τον ιδιοκτήτη του, τον ταγματάρχη πυροτεχνουργό Μιχαίλ Ίλιεφ, έδωσαν το παρών στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ζελένσκι με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζαστίν Τριντό.




Ο μικρός στρατιώτης ήδη έχει κερδίσει τις καρδιές των Ουκρανών και όχι μόνο, φοράει ένα μικρό προστατευτικό γιλέκο που έχει γραμμένο το όνομά του και μια ουκρανική σημαία και έχει αποτρέψει αμέτρητους τραυματισμούς και θανάτους.



Ο Πατρόν γάβγισε και κούνησε την ουρά του, προκαλώντας γέλια στους παρευρισκομένους, με τον Ζελένσκι να δηλώνει.

«Σήμερα, θέλω να βραβεύσω εκείνους τους Ουκρανούς ήρωες που ήδη καθαρίζουν τη γη μας από τις νάρκες...μαζί με τους ήρωές μας, έναν υπέροχο μικρό στρατιώτη -προστάτη - που βοηθά όχι μόνο στην εξουδετέρωση εκρηκτικών, αλλά διδάσκει στους στρατιώτες μας τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας σε περιοχές όπου υπάρχει απειλή ναρκών».




Χένρι Κίσιντζερ: «Ο Πούτιν έκανε λάθος υπολογισμούς στην Ουκρανία»

 


«Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», δηλώνει ο – 98χρονος πια – Χένρι Κίσιντζερ, απαντώντας σε ερώτηση του Έντουαρντ Λους των Financial Times.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973 – 1977) και πάλαι ποτέ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου (1969 – 1975), ο Χένρι Κίσιντζερ ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο εμβληματικούς Αμερικανούς διπλωμάτες της ψυχροπολεμικής περιόδου. Ως ένας διπλωμάτης που είχε βρεθεί να πρωταγωνιστεί επί σειρά ετών στα ανοιχτά μέτωπα των σχέσεων της Δύσης με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτούν όμως πρόσθετο νόημα και αξία όσα εκείνος έχει πλέον να πει για τις τελευταίες εξελίξεις με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσέγγιση Μόσχας – Πεκίνου.

«Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Και δεν είναι φυσικό για την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν ακριβώς τα ίδια συμφέροντα απέναντι σε όλα τα προβλήματα. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Ευρώπη και τη γενική της στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ίδιος στις 7 Μαΐου, μιλώντας στον Έντουαρντ Λους των Financial Times στο πλαίσιο του FT Weekend Festival στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Κίσιντζερ, δεν θα ήταν συνετό στην παρούσα φάση η Δύση να υιοθετήσει μια στάση που θα οδηγεί την Κίνα και τη Ρωσία πιο κοντά τη μία στην άλλη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία ή η Κίνα θα γίνουν στενοί φίλοι της Δύσης, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα θα (σ.σ. πρέπει να) αφήνουμε ανοιχτή την επιλογή μιας διαφορετικής προσέγγισης», συνέχισε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Δύση δεν πρέπει να βάζει τη Ρωσία και την Κίνα στο ίδιο καλάθι θεωρώντας δεδομένη τη σύμπλευσή τους.  

«Ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή […] και καθώς η τεχνολογία εξαπλώνεται […] η διπλωματία και ο πόλεμος θα χρειαστούν διαφορετικό περιεχόμενο και αυτό θα είναι μια πρόκληση», δήλωσε από την πλευρά του ο Κίσιντζερ, αναγνωρίζοντας πως πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεχνολογίες που μπορούν να προκαλέσουν επίπεδα καταστροφής τα οποία δεν θα φανταζόταν κανείς πριν από χρόνια.

Όσο για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκείνος, σύμφωνα με τον Κίσιντζερ, «δεν υπολόγισε σωστά την κατάσταση που αντιμετώπιζε διεθνώς ούτε και τις ικανότητες της Ρωσίας να συντηρήσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση». Όταν, δε, έρθει η ώρα της όποιας μελλοντικής συμφωνίας μέσα από την οποία θα διευθετηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, ο Χένρι Κίσιντζερ προειδοποιεί πως Ρωσία και Δύση δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην προηγούμενη σχέση που είχαν.   


Πηγή: FT

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ανταλλαγή πυροβολισμών με ένα νεκρό στις ΗΠΑ

 


Ένα συγκλονιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει έναν εργαζόμενο σε καπνοπωλείο στην Καλιφόρνια να αμύνεται με όπλο εναντίον ομάδας  ληστών.

Ο υπάλληλος αμυνόταν εναντίον τεσσάρων κακοποιών σκοτώνοντας τον ένα. 

Ο εργαζόμενος, που στέκεται πίσω από έναν πάγκο φοράει αλεξίσφαιρο και οπλοφορεί, παρόλα αυτά δέχεται μια σφαίρα στο πρόσωπο και αρχίζει να πυροβολεί. Οι τέσσερις ληστές τρέχουν και σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, καθώς φεύγουν προς το πίσω μέρος του καταστήματος.

Οι δράστες συνεχίζουν να πυροβολούν και ο εργαζόμενος, σκύβει για να καλυφθεί.



Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι και τον λαιμό. Ο ένας από τους δράστες πέθανε περίπου 30 λεπτά μετά το περιστατικό, αφού υπέκυψε στα τραύματα του. Ένας δεύτερος ύποπτος, συνελήφθη.

Και δύο από τους ληστές, αναγνωρίστηκαν είναι ο Kahlel Lundy, 23 ετών, και ο Keith Rachel, 21 ετών, παραμένουν ελεύθεροι και – σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος του σερίφη – καταζητούνται για φόνο.



Κρήτη: Αστυνομικός ξυλοκοπούσε την κοπέλα του σε δρόμο



Περίοικοι "σηκώθηκαν στο πόδι" από τις φωνές της κοπέλας - Προς μεγάλη έκπληξή τους, οι αστυνομικοί που έσπευσαν, πληροφορήθηκαν ότι ο άνδρας είναι συνάδελφός τους

Για τις 16 Μαΐου, αναβλήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, η εκδίκαση της υπόθεσης 35χρονου αστυνομικού, που συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν οι φωνές  κοπέλας που φέρεται να ξυλοκοπούνταν  ξεσήκωσαν στο "πόδι" τις Πατέλες, με αποτέλεσμα περίοικοι να καλέσουν την Αστυνομία.

Περίπου στις 06.00 το πρωί της Κυριακής, περιπολικό της Άμεσης Δράσης έσπευσε σε δρόμο των Πατελών, για να επέμβει σε άγιο καυγά μεταξύ ζευγαριού που εξελισσόταν σε δημόσια θέα, εντός και εκτός αυτοκινήτου. 

Οι κάτοικοι της περιοχής που ειδοποίησαν την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι ο 35χρονος άνδρας χτυπούσε την κοπέλα του, περίπου 30 ετών, με το επεισόδιο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το περιπολικό έσπευσε και τότε οι αστυνομικοί αντίκρισαν μπροστά στα μάτια τους, τον άνδρα να τραβάει από το αυτοκίνητο την κοπέλα. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον 35χρονο και ζήτησαν τα στοιχεία του, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο άνδρας επέμενε να αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για την ταυτότητά του. Μάλιστα η συμπεριφορά του περιγράφεται ως αντιδραστική, ενώ φαινόταν να έχει καταναλώσει αλκοόλ. Η επίμονη άρνηση του άνδρα αλλά και η εριστική στάση του είχε ως αποτέλεσμα να πιαστεί στα χέρια με τον αστυνομικό που διενεργούσε τον έλεγχο, ενώ χρειάστηκε μετά από ώρα να μιλήσει η σύντροφός του, η οποία - προς μεγάλη έκπληξη των αστυνομικών - τους ενημέρωσε ότι ήταν ... συνάδελφός τους!

Σε βάρος του 35χρονου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, βία κατά υπαλλήλου και απείθεια. 

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ουδέποτε χτύπησε την κοπέλα του και ότι απλά καυγάδισαν και ανέβηκαν οι τόνοι. Τον ίδιο ισχυρισμό προβάλει στην προανακριτική της κατάθεση και η φερόμενη ως παθούσα, που δεν έχει προχωρήσει σε μήνυση.

Η δίκη του αστυνομικού αναβλήθηκε, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση!


cretalive



Νεκρή η σωφρονιστική υπάλληλος που το έσκασε με κρατούμενο

 


Τέλος δόθηκε σήμερα στην υπόθεση στην απίστευτη υπόθεση της Αλαμπάμα, όπου μια σωφρονιστική υπάλληλος βοήθησε έναν κρατούμενο να το σκάσει από την φυλακή, με τους δυό τους να αγνοούνται για ημέρες.

Το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα της κινηματογραφικής τους σύλληψης, η 58χρονη Βίκυ Γουάιτ αυτοπυροβολύθηκε και αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο.

Ο 38χρονος Κέισι Γουάιτ ( πρόκειται για συνωνυμία) συνελήφθη στην Ιντιάνα μετά από καταδίωξη των αρχών.

Οι δυο τους πιστεύεται ότι είχαν αναπτύξει ερωτική σχέση.

Πως έγινε η απόδραση

Η Βίκι Γουάιτ εμφανίστηκε την Παρασκευή το πρωί στη φυλακή της Φλόρενς για να συνοδεύσει τον Κέισι Γουάιτ σε ψυχιατρική αξιολόγηση στο δικαστήριο. Η ίδια είχε σταθμεύσει σε ένα κοντινό εμπορικό κέντρο ένα αυτοκίνητο που είχε αγοράσει προκειμένου να αποδράσουν.

Στις εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της φυλακής δεν φαίνεται κάτι αξιοσημείωτο την ώρα που η σωφρονιστική υπάλληλος παραλαμβάνει τον γιγάντιο, γεμάτο τατουάζ κρατούμενο.

Μάλιστα δεν γυρνά να τον κοιτάξει παρά μόνο όταν τον βάζει στο αστυνομικό όχημα, με τα χέρια και τα πόδια δεμένα. Στη συνέχεια κλείνει την πόρτα και το όχημα απομακρύνεται λίγο μετά τις 09:30 το πρωί.

Οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι οι δύο έχουν εξαφανιστεί πολλές ώρες αργότερα, γύρω στις 15:30.

Το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον και των χρηστών του διαδικτύου της περιοχής, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να βρουν ακόμα και από πού αγόρασε η Βίκι Γουάιτ το αυτοκίνητο με το οποίο απέδρασαν.

Ο πωλητής του οχήματος δέχθηκε πολλές επικρίσεις, σε βαθμό που οι αρχές αναγκάστηκαν να τονίσουν χθες Τετάρτη ότι προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στην έρευνά τους και να επισημάνουν ότι «κανείς στην αντιπροσωπεία δεν είχε υποπτευθεί ότι βοήθησε» τους Γουάιτ.

Εξάλλου τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν αρχίσει να έρχονται στο φως επιβαρυντικά στοιχεία για τη σωφρονιστική υπάλληλο. Όπως έγινε γνωστό, η Βίκι Γουάιτ πούλησε πριν ένα μήνα βιαστικά και σε χαμηλή τιμή, 95.000 δολάρια, το σπίτι της, ενώ έπειτα από 17 χρόνια υπηρεσίας στο γραφείο του σερίφη είχε ανακοινώσει ότι θα πάρει σύνταξη. Στην πραγματικότητα η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα της στη δουλειά.

Ο σερίφης της κομητείας Λόντερντεϊλ, Ρικ Σίνγκλετον, είπε νωρίτερα σήμερα ότι το όχημα του ζευγαριού συνετρίβη μετά από καταδίωξη της αστυνομίας στο Έβανσβιλ της Ιντιάνα, οπου ο Κέισι Γουάιτ παραδόθηκε. Αργά τη Δευτέρα, το γραφείο ιατροδικαστών της κομητείας Vanderburgh επιβεβαίωσε ότι η Βίκυ Γουάιτ πέθανε σε τοπικό νοσοκομείο, αφού αυτοπυροβολήθηκε κατά τη σύλληψη.

«Συλλάβαμε έναν επικίνδυνο άνδρα από το δρόμο σήμερα. Δεν πρόκειται να ξαναδεί το φως της ημέρας», είπε. 


skai.gr



Ιδιαίτερα μαζικό και εξαιρετικά παραγωγικό το 14ο Συνέδριο μας

 


Το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένα Συνέδριο ιδιαίτερα μαζικό και εξαιρετικά παραγωγικό.

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο, μεταξύ άλλων:

Ανέδειξε τη συνέπεια της Κυβέρνησης στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και απέδειξε πως ό,τι είπαμε, το κάνουμε πράξη.

Επισήμανε πως δεν υπάρχει προηγούμενο μία Κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με τόσο πολλές εξωγενείς κρίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το σημαντικότερο είναι ότι όχι μόνο βρεθήκαμε και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην ασφυκτική πίεση τεράστιων διεθνών κρίσεων, αλλά και ότι τις διαχειριστήκαμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, ώστε οι επιπτώσεις που επηρέασαν την κοινωνία ήταν στο ελάχιστο εφικτό. Έτσι, παρά τα μεγάλα εμπόδια:

Η οικονομία μας ενισχύθηκε και οι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μεγαλώνει, την ανεργία να πέφτει δραστικά και τα μεγάλα έργα σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρούν.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς με ισχυρές συμμαχίες, θωρακισμένα τα σύνορά της και χαλύβδινη την άμυνά της. 

Τόνισε με έμφαση ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Για να διορθωθεί αυτή η αδικία ανακοίνωσε το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης.

Σε τέσσερις λέξεις:

«Το είπαμε. Το κάναμε», αποτύπωσε το ως τώρα κυβερνητικό έργο.

«Δίπλα στον κάθε Πολίτη», περιέγραψε τη δράση μας τους επόμενους 12 μήνες.

Αναφέρθηκε στους στόχους της Κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες και οι οποίοι -όπως τόνισε- συνοψίζονται στη φράση «Δίπλα στον κάθε πολίτη». Αφορούν ανάμεσα στ’ άλλα:

Την πλήρη απελευθέρωση της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και αμέσως μετά την ένταξή μας στην επενδυτική βαθμίδα, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Πατρίδας μας και θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στην κοινωνία.

Την πρώτη αύξηση των συντάξεων, μετά από πολύ καιρό.

Την εφαρμογή του θεσμού των fast track συντάξεων για την έκδοσή τους σε  ένα τρίμηνο, αλλά και του θεσμού των συντάξεων εμπιστοσύνης με το ξεμπλοκάρισμα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τη νέα μείωση των εισφορών από τον Ιούνιο. 

Την ταχεία προώθηση των μεγάλων έργων.

Τη συνέχιση της ψηφιοποίησης του Κράτους.

Την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Την απελευθέρωση των Πανεπιστημίων από τον βραχνά της γραφειοκρατίας.

Την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του  ΕΣΠΑ.

Τη συνέχιση της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και της αποφασιστικής στάσης στα εθνικά μας ζητήματα. 

Τη μετεξέλιξη της Πατρίδας μας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Ταυτόχρονα, όμως, και παραγωγό ενέργειας.

Τη συνεχή ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας. 

Έθεσε σαν εθνικό στόχο την έξοδο, μέσα στο καλοκαίρι της χώρας μας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας και την είσοδο, εντός του 2023, στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθύμισε ότι μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο εμπόδιο που μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, με στόχο να ναρκοθετήσουν το πολιτικό τοπίο: την απλή αναλογική, που ψήφισαν αδίστακτα και αγκαλιά τότε με την Χρυσή Αυγή και τόνισε με έμφαση ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδύναμη Κυβέρνηση, όχι ως μια απλή κομματική σκοπιμότητα, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Όσον αφορά τους αριθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία:

Συνολικά συμμετείχαν 2.500 σύνεδροι και 6.000 παρατηρητές από όλη την Ελλάδα.

Οι ομιλητές στις έξι θεματικές ενότητες ξεπέρασαν τους 270.

Αναφορικά με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής:

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της είναι νεοεκλεγέντα με την ανανέωση του σώματος της ΠΕ να φτάνει το 75%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των μελών είναι μειωμένος κατά 8,5 έτη.

Συνολικά στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 1.696 σύνεδροι, εκ των οποίων το 30% ψήφισαν μέσω της ψηφιακής κάλπης του συστήματος “ΖΕΥΣ”.




Υπεγράφη η δημοσιονομική μεταρρύθμιση Gov-ERP


 

Yπεγράφη την Παρασκευή 6 Μαΐου στα γραφεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) η σύμβαση-πλαίσιο για το εμβληματικό έργο «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (Gov-ERP)».

Το πλέον φιλόδοξο έργο δημοσιονομικού χαρακτήρα και ένα από τα πρώτα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, τίθεται υπό υλοποίηση ένα χρόνο μετά την προκήρυξή του, με σκοπό την ανάπτυξη ενός σημαντικού εργαλείου που θα εξυπηρετεί τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, καθώς θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο την ακριβή και εύλογη απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά και του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και της περιουσιακής διάρθρωσής τους.

Το νέο σύστημα Gov-ERP πρόκειται να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των Υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αναβαθμίζοντας την ταχύτητα, την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της Κεντρικής Χρηματοοικονομικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης, ενώ θα διασφαλίσει την παροχή ακριβούς και εύλογης πληροφόρησης, συνεισφέροντας στην ορθότερη λήψη αποφάσεων και στη διαφάνεια των οργανισμών.




Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάσσονται ακόμη 57 έργα προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ

 



Ακόμη 57 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Τα έργα «μοιράζονται» στους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ειδικότερα:

4 έργα, ύψους 50,75 εκατ. ευρώ, αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση»,

6 έργα, προϋπολογισμού 227,35 εκατ. ευρώ, στην «Ψηφιακή μετάβαση»,

15 έργα, ύψους 490,18 εκατ. ευρώ, σε «Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή»

32 έργα, προϋπολογισμού 927,68 εκατ. ευρώ, σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Αυτές οι πρόσφατες εντάξεις – θα ακολουθήσουν κι άλλες – ανεβάζουν τον αριθμό των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» στα 230, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται, αντίστοιχα, στα 10,2 δισ. ευρώ. 




Η ελληνική πρεσβεία άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Κίεβο


 

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι σήμερα στο Κίεβο καθώς η ελληνική πρεσβεία άνοιξε πάλι τις πόρτες της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο ως επιτετραμμένος τοποθετήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη μαρτυρική πλέον πόλη της Μαριούπολης.

Η Ελλάδα, μέσω της πρεσβείας της στο Κίεβο και του προξενείου στην Οδησσό, βρίσκεται δίπλα στην ομογένεια, αλλά και δίπλα στον ουκρανικό λαό.



Ελλάδα – ΗΑΕ: Στρατηγική συμφωνία για επενδύσεις 4 δισ. στην ελληνική οικονομία

 



Τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Άμπου Ντάμπι συζήτησε με τον διάδοχο του θρόνου του εμιράτου, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσημη επίσκεψή του, την τρίτη από το 2020, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εξαίρετων διμερών σχέσεων. Στο πνεύμα αυτό υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι αυτή όχι μόνο δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης ΕΕ και ΗΑΕ, σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και πράσινης μετάβασης.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά, ενόψει και της διοργάνωσης από τα ΗΑΕ της 28ης Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP28) το 2023.