Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για Siemens



Με την πολιτική αντιπαράθεση να κινείται σε υψηλούς τόνους για την αναβολή της δίκης της Siemens επ’ αόριστον, η ηγεσία της Δικαιοσύνης παρενέβη άμεσα διά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να ελεγχθεί τι έγινε και αν τυχόν υπάρχουν ευθύνες σε εισαγγελικούς που χειρίστηκαν το θέμα από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ενημερώθηκε για το θέμα και μετά ταύτα ο κ. Παρασκευόπουλος σήμερα θα μεταβεί στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens, κάνοντας χρήση διατάξεων για εξαιρετικής φύσεως υποθέσεις.

Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία είχε ζητήσει πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση από νωρίς χθες το πρωί, αναμένεται να δρομολογήσει σε βάθος έρευνα επί του θέματος, την οποία και θα διενεργήσει η αντεισαγγελέας του Α.Π. Αννα Ζαΐρη.

Και ενώ η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου παρενέβη και η πολιτική αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται για την αναβολή της δίκης της Siemens κινήθηκε και χθες σε υψηλούς τόνους, μία ακόμη εμβληματική υπόθεση σκανδάλου οδηγήθηκε όχι μόνον σε αναβολή αλλά σε δίκη από το μηδέν! Πρόκειται για τη δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, που δικάζεται μαζί με άλλους (συνολικά πέντε άτομα) για παροχές από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, δίκη που αναβλήθηκε και θα γίνει από την αρχή, λόγω αιφνιδίου θανάτου του εφέτη Αγγελή Τριαντόπουλου, που ήταν και ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Από τον Νοέμβριο 2013

Ο άτυχος δικαστικός, σοβαρός και έντιμος στη δουλειά του, απεβίωσε χθες ύστερα από μάχη που έδωσε τους τελευταίους μήνες με τον καρκίνο. Η δίκη Μαντέλη, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013, προχώρησε μετ’ εμποδίων, όπως οι περισσότερες δίκες για οικονομικά σκάνδαλα, διακόπηκε λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων και στη συνέχεια για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λόγω και των προβλημάτων υγείας του προέδρου της. Μετά την τραγική εξέλιξη του θανάτου του θα γίνει από την αρχή, καθώς δεν είχε οριστεί αναπληρωτής πρόεδρος για τον λόγο ότι, όπως λένε στην Εισαγγελία Εφετών, «η δίκη αυτή δεν ήταν από τις μεγάλες, είχε μόνον πέντε κατηγορουμένους και ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι θα διαρκούσε κοντά τρία χρόνια...»

Η αναβολή και της δίκης Μαντέλη ενισχύει τις απόψεις εκείνες που ακούγονται στους κύκλους της Δικαιοσύνης, ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες δεν επιτρέπει στο δικαστικό σύστημα να φέρει εις πέρας, ανεξαρτήτως προθέσεων, μεγάλες δίκες για οικονομικά σκάνδαλα η άλλες όπως εκείνη της Χρυσής Αυγής.

Πάντως, και χθες το θέμα της αναβολής της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens κυριάρχησε και στη Δικαιοσύνη, με την Εισαγγελία Εφετών να επιμένει ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν ώστε το βούλευμα να επιδοθεί στους αλλοδαπούς κατηγορουμένους της δίκης εγκαίρως μεταφρασμένο, επικαλούμενη την αλληλογραφία, τέσσερα έγγραφα (από τον Απρίλιο 2015 έως τον Απρίλιο 2016), που απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών ο αρμόδιος εισαγγελέας Ι. Προβατάρης, ζητώντας την επίσπευση της μετάφρασης αλλά και την έγκαιρη αποστολή της. Το δικαστήριο, που ανέβαλε επ’ αόριστον την υπόθεση, έκρινε ότι το βούλευμα-κατηγορητήριο για τους αλλοδαπούς που κάθονται στο εδώλιο, 13 Γερμανούς και έναν Γαλλοελβετό, τον Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, δεν είχαν αποσταλεί εγκαίρως και στο σύνολο πριν από την έναρξη της δίκης, όπως προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Oμως χθες, δικαστές αλλά και εισαγγελείς επικαλούνταν άλλες αποφάσεις δικαστηρίων ή εισαγγελικών αρχών, που δεν είχαν κάνει δεκτά αιτήματα κατηγορουμένων που ζητούσαν την ακύρωση της κλήτευσής τους σε δίκη επειδή το βούλευμα εις βάρος τους δεν είχε μεταφραστεί στη γλώσσα τους. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις που έλαβαν ο εισαγγελέας Χαρ. Βουρλιώτης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε αιτήματα για κατηγορούμενο στην υπόθεση της Siemens που ζητούσε μεταφρασμένα δικαστικά έγγραφα, αλλά και η εισαγγελέας Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου για παρόμοιο αίτημα.




Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου