Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ομολογία Τσίπρα ότι μας παραπλάνησε : Κυβέρνησα με αυταπάτες. Τώρα έμαθα και ζητώ μία ακόμα ευκαιρία




Διαβάσαμε στο capital.gr 

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Άλλοθι στην απόδρασή του μέσα από τις πρόωρες εκλογές αναζήτησε ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο το σενάριο των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης.

Παραμένοντας πεισματικά αμετανόητος για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που οδήγησε την πραγματική οικονομία και τους πολίτες σε ασφυξία και αδιέξοδο, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι κινήθηκε με αυταπάτες όλο το επτάμηνο διάστημα της διακυβέρνησής του. Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει ότι τώρα που οι Έλληνες…πλήρωσαν το ακριβό του "φροντιστήριο" είναι πιο έμπειρος, για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, ενώ ακόμα και όταν μίλησε για τα λάθη της συγκυβέρνησης, το μόνο που βρήκε να προτάξει είναι ότι δεν προχώρησε πιο νωρίς το πράγμα στα άκρα, διεκδικώντας το δίκαιο του λαού.

Ο τέως πρωθυπουργός έριξε την ευθύνη για τα αδιέξοδά του στην…κακή Ευρώπη που δεν άκουσε το λόγο της κυβέρνησής του, στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που του γύρισαν την πλάτη, όταν διαπίστωσαν τη μνημονιακή κυβίστησή του. Στη λογική του τέως πρωθυπουργού, οι πάντες φταίνε, πλην του ιδίου. Ο κ. Τσίπρας αναζήτησε και πάλι Λωτοφάγους και πρόθυμους προς συγχώρεση των πεπραγμένων του πριν και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Όταν και επέλεξε να παίξει το μικροπολιτικό του παιχνίδι με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγώντας τη χώρα άρον άρον στην κάλπη, για να ανέλθει στην εξουσία.  

"Έδωσα όρκο τιμής όταν έγινα πρωθυπουργός να έρθω σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Τη χώρα κάποιοι την είχαν παραδώσει οικόπεδο προς πώληση. Η μάχη που δώσαμε ήταν έντιμη. Φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μέσα και έξω εχθρούς. Κάποιο είχαν σχέδιο την αριστερή παρένθεση. Ο κ. Σαμαράς πήγε πιο νωρίς στην προεδρική εκλογή, για να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο", σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο Κόντρα Channel.

"Το σχέδιο ήταν να μας πάνε στη χρεοκοπία, για να ρίξουν την κυβέρνηση. Είχαν σχέδιο να μας ρίξουν το Φεβρουάριο. Δεν το κατάφεραν και πήραμε μία συμφωνία με τη λεκτική ασάφεια, που πληρώσαμε μετά. Το προσπάθησαν και μετά, όταν έκλεισαν την κάνουλα της ρευστότητας. Στο τέλος επιχείρησαν να μας ρίξουν με το σχέδιο Σόιμπλε μέσω του Grexit. Όταν δεν το κατάφεραν αυτό, το κατάφεραν με την απόφαση 30 βουλευτών να ρίξουν την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι περίμενα οι του Λαφαζάνη να στηρίξουν την κυβέρνηση και να συζητήσουμε μετά την αλλαγή πολιτικής δεν το έπραξαν. Μου έδωσαν απάντηση πως ούτε ψήφο εμπιστοσύνης θα μου έδιναν", τόνισε ο τέως πρωθυπουργός. Παράλληλα, τόνισε πώς άπαντες κρίνονται, υπενθυμίζοντας πως το βάρος της συγκυβέρνησης του 1989 πολλοί ακόμα το κουβαλούν στην πλάτη τους. "Οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στη συγκυβέρνηση του 1989, έριξαν με τις επιλογές τους την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς", είπε.

Αν και προσπάθησε κα πάλι να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είναι φανερό πως κονταίνει συνεχώς το εκλογικό του αφήγημα, ανοίγοντας την πόρτα της συνεργασίας (πέρα από τον τέως συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο) στο ΠΑΣΟΚ. "Η κ. Γεννηματά μπορεί να μην κουβαλά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά κουβαλά πολλά βαρίδια στην πλάτη της. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε τη θέση του κ. Μεϊμαράκη, όταν οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονταν στο πλευρό μας. Εάν αυτό δεν αλλάξει δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας. Θα χαιρόμουν πολύ να αλλάξει, εάν απαλλαγεί από τα βαρίδια της. Με το παλαιό πολιτικό σύστημα, με το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη, του κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη και με το κόμμα του κ. Βενιζέλου δε μπορώ να συνεργαστώ. Εκφράζουν το χθες. Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν τη ψήφο τους γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Η αδυναμία διακυβέρνησης θα υπάρχει εάν στην επόμενη Βουλή θα υπάρχουν ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.  Το δίλλημα της κάλπης είναι ποιος θέλεις να σε κυβερνήσει. Τώρα έχω μεγαλύτερη εμπειρία και λέω στον ελληνικό λαό ότι αυτός είναι ο δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο", υποστήριξε.

Σταχυολογώντας τα βασικά σημεία της συνέντευξής του, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων:
-Είχαμε την αυταπάτη ότι θα αλλάζαμε την Ευρώπη, προβάλλοντας τη λογική του δίκαιου έναντι της λογικής του χρήματος.

-Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος. Αλλά έχουμε την προοπτική να τον περπατήσουμε και να ξεφύγουμε από τη μέγγενη της επιτροπείας. Αναρωτιέμαι το είχαμε αυτό πριν από τη συμφωνία που κάναμε; Για πρώτη φορά έχουμε μια προοπτική εξόδου. Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να πάει στο σχέδιο της παρένθεσης γιατί έβλεπε ότι δε βγαίνει. Είχαμε αυταπάτη ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν τα καταφέραμε. Όμως πριν το δημοψήφισμα δεν είχαμε προοπτική και τώρα έχουμε την πλήρη δέσμευση ότι το χρέος θα συζητηθεί αρχές Νοεμβρίου και θα απομειωθεί. Καταφέραμε να υπάρξει κατηγορηματική δέσμευση για απομείωση του χρέους από το 2022 και μετά. Όλοι στην Ευρώπη για αυτό μιλάνε. Αυτό είναι και το σημαντικότερο επίτευγμα. Χρειάζεται τώρα μία κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί το ίδιο σκληρά. Ήδη έχουμε μία de facto αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου χρέους. Έτσι θα φύγουμε από τα Μνημόνια. Να πετύχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απομειώνοντας το χρέος να αποκτήσουμε στο τέλος του 2016 μία σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές.
Εστιάζοντας στις δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν την ένδεια της Κουμουνδούρου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, οι οποίοι πίστεψαν στην ακατάσχετη υποσχεσιολογία της Θεσσαλονίκης και τους προέκυψε νέο και βαρύτερο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε εμμέσως τις έρευνες, αν και σημείωσε ότι δε θέλει να υπαινιχθεί πως υπάρχει σχέδιο πίσω από τα αποτελέσματα.

"Οι δημοσκοπήσεις θέλω να πω ότι δείχνουν μία χαμηλή συσπείρωσή μας. Είναι αποτέλεσμα του κουρνιαχτού μετά την αποχώρηση ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η συσπείρωση πηγαίνοντας προς την κάλπη θα αυξηθεί. Εγώ ζητάω καθαρή εντολή εξουσίας. Και με συνεργασίες έντιμες, όπως αυτή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι δυνάμεις του παλιού έχουν στόχο να μας περιορίσουν", ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε μα πράξει τώρα όλα όσα αφειδώς υποσχέθηκε στους πάντες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. "Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν τη ψήφο τους γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Η αδυναμία διακυβέρνησης θα υπάρχει εάν στην επόμενη Βουλή θα υπάρχουν ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το δίλημμα της κάλπης είναι ποιος θέλεις να σε κυβερνήσει. Είναι στο πρόγραμμα μας και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα κινηθούμε προς το πεδίο της αλλαγής άμεσα και δε θα το αφήσουμε στο τέλος της τετραετίας.

Το δίλημμα είναι η παλινόρθωση του παλαιού ή τελειώνουμε με το παλαιό και συνεχίζουμε", είπε ο τέως πρωθυπουργός. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου