Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Χάρτης για να κάψεις το λίπος
Ο θησαυρός δεν βρίσκεται κάπου χαμένος αλλά κάτω από τη μπάκα σου

Ολοι γνωρίζουμε ότι το πολύ λίπος είναι κακό, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Χρησιμοποίησε αυτόν τον οδηγό, για να κατανοήσεις το λίπος σε όλες τις μορφές του.
Για αρχή, ας παραδεχτούμε κάτι: το λίπος μας κάνει καλό. «Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή» αναφέρει ο Jimmy Bell, καθηγητής βιοχημείας στο Imperial College London, ο οποίος σχεδίασε αυτόν τον οδηγό. «Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη το λίπος για να λειτουργήσει σωστά». Επίσης, όσο κι αν πιστεύεις το αντίθετο, το λίπος δρα έξυπνα. Πρόκειται για ένα ενεργό μεταβολικό όργανο, όπως ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σου σύστημα, το οποίο επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα. «Το λίπος στέλνει πάνω από 400 σήματα στο σώμα, τα περισσότερα από τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε» αναφέρει ο Bell. «Αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς, το συκώτι, την όρεξη, τη διάθεση και τη γονιμότητα».
Πάντως, το λίπος (ή, αλλιώς, λιπώδης ιστός) δεν σχηματίζεται στο σώμα σου πάντα με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν διαφορετικά είδη λίπους, κάποια ωφέλιμα και κάποια εξαιρετικά βλαβερά. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, πάνω από το 1/3 των παχύσαρκων που συμμετείχαν ήταν μεταβολικά υγιείς. Αντίστοιχα, οι λεπτοί που είχαν υψηλό ποσοστό σπλαγχνικού λίπους, το οποίο συγκεντρώνεται γύρω από τα ζωτικά όργανά σου, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Ηρθε η ώρα, λοιπόν, να δεις από πολύ κοντά τις αποθήκες λίπους που δημιουργούνται στο ανθρώπινο σώμα. Στη συνέχεια, βάλε τη σωματική άσκηση στο πρόγραμμα, για να μειώσεις το ρίσκο καρδιακών παθήσεων, Αλτσχάιμερ και υπογονιμότητας. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου και δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις μεγαλύτερο τζιν.  
Καλή Καρδιά
Πολλοί άνθρωποι αποθηκεύουν τις επιπλέον θερμίδες που λαμβάνουν ως λίπος στην περιοχή του στήθους και γύρω από την καρδιά. «Αυτό είναι επιβλαβές. Βέβαια, υπάρχουν και μελέτες, που έχουν αποδείξει ότι το λίπος μπορεί να αποθηκευτεί και στα καρδιακά κύτταρα» λέει ο Bell. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.
Πάρε Ανάσα
Μπορεί το λίπος να μην αποθηκεύεται στους πνεύμονές σου, αλλά σίγουρα τους επηρεάζει. «Ο περιττός λιπώδης ιστός στην περιοχή του στήθους συμπιέζει τους πνεύμονές σου. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχει συσσωρευτεί λίπος στην περιοχή του λαιμού, οι αεραγωγοί στενεύουν και δεν μπορείς να αναπνεύσεις καλά» λέει ο Stephen Spiro, πνευμονολόγος. «Αν ροχαλίζεις έντονα, νυστάζεις όταν οδηγείς ή αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένος, δες το γιατρό σου» προσθέτει. 
Να σου Λίπουν
Καταναλώνοντας τροφές με υδρογονωμένα λιπαρά οξέα (όπως ζωικά λίπη, αρτοσκευάσματα και πατατάκια) αυξάνεις τον αριθμό των σφαιριδίων του λίπους που κυκλοφορούν στο αίμα σου (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια). Μπορεί, λοιπόν, να είναι απαραίτητα για το σώμα, αλλά όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό, προσκολλώνται στα τοιχώματα των αρτηριών σου. Κάπως έτσι δημιουργείται μια ουσία, η οποία ονομάζεται αρτηριακή πλάκα. Αυτή επιβραδύνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εκδήλωση καρδιακού νοσήματος. 
Πήγαινε για (το) Καφέ
Στο ανθρώπινο σώμα κυριαρχεί το λευκό λίπος, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια. Υπάρχει, όμως, και μια μικρή ποσότητα καφέ λίπους, που βρίσκεται είτε γύρω από τις κλείδες σου είτε στην πλάτη και προωθεί την καύση θερμίδων. «Είναι θερμογόνο, δηλαδή παράγει θερμότητα» λέει ο Bell. Αυτό το ωφέλιμο λίπος προστατεύει τα νεογέννητα μωρά από το κρύο, αλλά τώρα οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να γίνει το όπλο, που θα βγάλει την παχυσαρκία από το παιχνίδι. Κάνοντας προπόνηση σε χαμηλή θερμοκρασία ενεργοποιείς το καφέ λίπος, που με τη σειρά του χρησιμοποιεί ως καύσιμο την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει το λευκό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάψεις μέχρι και 500 θερμίδες την ημέρα. 
Σπάσε το Διαβήτη
Οταν το λίπος συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, στη συνέχεια περνάει στο συκώτι, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. «Μην ξεχνάς ότι το λίπος γύρω από το συκώτι συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2» λέει ο Bell. Αυτό προκαλεί αυξημένη παραγωγή γλυκόζης από το όργανο. Το λίπος στέλνει παρόμοια σήματα με αυτά που προκαλούνται από μια μόλυνση ή τραυματισμό. «Σύντομα θα μπεις σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς θα αισθάνεσαι κουρασμένος. Ετσι δεν θα μπορείς να γυμνάζεσαι σε καθημερινή βάση». 
Ο Δολοφόνος Μέσα σου
Αυτό το λίπος σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο για διαβήτη, καρδιακές ασθένειες και Αλτσχάιμερ. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να είσαι υπέρβαρος για να το έχεις. Το σπλαγχνικό λίπος περιβάλλει τα όργανα της κοιλιακής χώρας και στέλνει σήματα στο μεταβολισμό σου, που αυξάνουν το λίπος στο αίμα και το συκώτι σου. «Σε περιόδους που τρως παραπάνω από το κανονικό, αυτό συσσωρεύεται γρήγορα» αναφέρει ο Eric Ravussin, καθηγητής φυσιολογίας. Επίσης, μελέτη από τη Δανία ανέφερε πως, όταν οι άνθρωποι έπιναν ένα λίτρο αναψυκτικό τύπου κόλα την ημέρα, παρουσίασαν 23% περισσότερο σπλαγχνικό λίπος κι αύξηση στο ηπατικό λίπος που άγγιξε το 139% σε σχέση με εκείνους που έπιναν το αντίστοιχο light.           
Πάρ’ το Χαλαρά
Το υποδόριο λίπος βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και δεν επηρεάζει την υγεία σου. Συγκεντρώνεται σε διάφορα σημεία του σώματος, ενώ στους άντρες μαζεύεται κυρίως γύρω από την κοιλιά. Δυστυχώς, αυτό είναι το λίπος που φεύγει πιο δύσκολα από πάνω σου. Βέβαια, αν δεν κουβαλάς μεγάλα αποθέματά, ώστε να σε εμποδίζουν στις κινήσεις σου, δεν διατρέχεις κάποιον σοβαρό κίνδυνο. 
Φόρεσε Μπεζ
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine αναφέρει ότι η συχνή αεροβική άσκηση μπορεί να δώσει στο λευκό λίπος κάποια χαρακτηριστικά από το αντίστοιχο καφέ. Με λίγα λόγια, καίγεται από μόνο του. Οταν κάνεις γυμναστική, οι μύες σου στέλνουν σήμα στα λιπώδη κύτταρά σου, που τα κάνει να παράγουν θερμότητα. «Γι’ αυτό και η σωματική άσκηση είναι καλύτερη από τη δίαιτα, στην περίπτωση που θέλεις να μειώσεις το σωματικό σου λίπος», ο Bell. 
Χοντρό Κρεβάτι
Το περιττό λίπος μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά σου όργανα. Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine βρήκε πως, όταν υπέρβαροι άντρες έχασαν 5-10% από το σωματικό λίπος τους, αυξήθηκε η σεξουαλική τους όρεξη και βελτιώθηκε η στύση τους. 

Πηγή : menshealth.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου