Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη και μισθολογικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς



Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη και μισθολογικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς. Με το νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα:

Αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών υλοποιώντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ.. Συγκεκριμένα θα καταβληθούν αναδρομικά οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών από 28 Ιουνίου 2022. Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε Μ.Ε.Θ., και θα δοθεί μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα.

Εισάγεται για πρώτη φορά προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και για τους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση της εξειδίκευσης της εντατικής θεραπείας.

Θεσπίζεται επίσης επίδομα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και γι’ αυτούς που ασκούνται για την απόκτηση εξειδίκευσης επείγουσας ιατρικής.

Επιπλέον  αποκτά πάγιο χαρακτήρα το προβλεπόμενο επίδομα προς τους γιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας, καθώς και σε αυτούς που ασκούνται για την απόκτησή της.

Εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ..

Αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.

Αφετέρου με τη θέσπιση δυνατότητας για τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό γιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου