Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ο Π.Κ. ΣΥΡΙΖΑ άφηνε ελεύθερους κλέφτες μοτοσυκλετών ο νέος νόμος του χώνει μέσα χωρίς αναστολή


Ο ποινικός κώδικας έγκλημα κατά της ασφάλειας των πολιτών και δώρο σε συντρόφους κακοποιούς που είχε ψηφισθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε φυλάκιση για τους κλέφτες γενικότερα, μόνο αν η αξία των κλοπιμαίων ήταν πάνω από 120.000 ευρώ!

Οι κλέφτες οδηγούνταν στο δικαστήριο για τις κλοπές που είχαν διαπράξει, οι οποίες θεωρούνταν πλημμελήματα με τον παλιό κώδικα, το δικαστήριο χρέωνε τον δράση με ποινή έως και 5 χρόνων, εκείνος έπαιρνε αναστολή –την πρώτη φορά. Την 2η δεν υπήρχε το δικαίωμα της αναστολής (υποτροπή), όμως η ποινή μετατρεπόταν σε χρηματικό πρόστιμο.

Οι δράστες με το δώρο έγκλημα κατά της ασφάλειας των πολιτών του ΣΥΡΙΖΑ έβγαιναν ξανά «στη δράση» την επόμενη μέρα, κάτι που σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης στο ΒΗΜΑ και αυτό αφορούσε περίπου 2.000 ποινικούς!

Κάθε χρόνο, λοιπόν, σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 5.000 αρπαγές πορτοφολιών, κινητών, πολύτιμων αντικειμένων σε συγκοινωνιακά μέσα, 10.000 κλοπές σε ανοικτούς χώρους, 10.000 αρπαγές τσαντών και άλλες περίπου 12.000 άλλων μορφών κλοπές. Το 70-80% αυτών των αδικημάτων διαπράττονταν στην Αττική. Ωστόσο εκτιμάται ότι άλλα παρόμοια 100.000 σχετικά αδικήματα δεν καταγράφονται από τις αρχές είτε γιατί οι πολίτες αποφεύγουν να προχωρούν σε σχετικές μηνύσεις λόγω γραφειοκρατίας είτε γιατί η ΕΛ.ΑΣ δεν θέλει να «μεγεθύνει» την εγκληματικότητα.

Η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε μεταβολή αυτού του σημείου του Ποινικού Κώδικα και η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προτείνει αρχικά, προ μερικών μηνών, να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και οι εμπλεκόμενοι σε διαρρήξεις, ανεξαρτήτως των ποσών που αφαιρούν από σπίτια, καταστήματα και αλλού (σ.σ κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα σημειώνονται περίπου 30.000 διαρρήξεις -εισβολές σε σπίτια και καταστήματα). Ωστόσο μέχρι την πρόσφατη ψήφιση στην Βουλή υπήρξαν νέες παρεμβάσεις από την ΕΛ.ΑΣ και συνεννοήσεις ώστε να χαρακτηρίζονται κακουργήματα κι οι κλοπές του δρόμου που γίνονται από οργανωμένα κυκλώματα κι οι οποίοι προσδιορίζονταν μέχρι τώρα ως πλημμελήματα.

Με τον νέο ποινικό κώδικα παύει να ισχύει το όριο των 120.000 ευρώ, η κλοπή τιμωρείται ως κακουργηματική πράξη, και η μετατροπή της ποινής των κλεφτών σε χρηματική καταργείται!

Πλέον αναστολή θα δίνεται μόνο αν οι δράστες έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ή αν η ποινή είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Οι δράστες θα φυλακίζονται για χρονικό διάστημα που θα φτάνει έως και τα 10 χρόνια, ενώ κάποια από την ποινή τους θα μπορούν να την μετατρέψουν σε κοινωφελή εργασία σε Δήμο, αμισθί.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου