Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Απίστευτη προκλητική δήλωση Βέττα: Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η… υποφορολόγηση


Έναν δικό του όρο που προκάλεσε έκπληξη και πολλά ερωτηματικά χρησιμοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 μιλώντας στη Βουλή.

Eκανε λόγο για «υποφορολόγηση» για να αποδώσει την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και των κοινωνικών – επαγγελματικών φορέων που υποστηρίζουν πως η πολιτική της κυβέρνησης στη φορολογία έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κατηγορηθήκαμε από την Αντιπολίτευση και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπάρχουν φορολογικές αδικίες σ’ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό, αλλά και με το φορολογικό», επισήμανε.

«Ομως, νομίζω ότι όλοι μας γνωρίζουμε και όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους». Ο ίδιος προκειμένου να στηρίξει την άποψή του ανέφερε: «Αν ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον πίνακα 3.2 της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού, βλέπουμε ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους υπολείπονται κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου. Επίσης, θα δούμε ότι οι επιστροφές φόρων υπερβαίνουν τα 5,5 δισεκατομμύρια έναντι πρόβλεψης 3,2 δισεκατομμυρίων. Αυτό συνολικά σημαίνει ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο, όπως φαίνεται στο σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το 2017 το κράτος δεν πήρε ή πήρε αλλά επέστρεψε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι από πού προκύπτει αυτή η υπερφορολόγηση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε πως το υπερπλεόνασμα προέκυψε αποκλειστικά από τα «μη παραμετρικά μέτρα» εντάσσοντας μέσα σε αυτά την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών.

«Η υπεραπόδοση, η οποία δημιούργησε και το υπερπλεόνασμα, το οποίο έχει διανεμηθεί στον κόσμο και θα διανεμηθεί στον κόσμο, προέκυψε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα μη παραμετρικά μέτρα. Οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η οποία δεν οφείλεται μόνο στη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά οφείλεται γενικά και σε μια –θα έλεγα- καινούρια αρχή, που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία, στην ευρύτερη συμμόρφωση των υπόχρεων», είπε.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου