Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Σπάρτης για τα κυνοκομεία-κολαστήρια

 


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις για την ακραία κακομεταχείριση αδέσποτων ζώων στα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας, έγιναν τρεις συλλήψεις μεταξύ αυτών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρικάκος, η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά κατά των ζώων που βρίσκονταν στα δύο κυνοκομεία. «Ο σεβασμός των αδέσποτων ζώων είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, πόσο μάλλον των αρμοδίων αρχών και των υπευθύνων. Ο νόμος είναι νόμος και τηρείται από όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.



Ολόκληρη η δήλωση Θεοδωρικάκου:

«Μετά από καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά κατά ζώων στα δύο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης διέταξα την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας. Έγιναν τρεις συλλήψεις. Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πρώην αστυνομικός. Για το θέμα επικοινώνησε μαζί μου και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, που από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον. Ο σεβασμός των αδέσποτων ζώων είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, πόσο μάλλον των αρμοδίων αρχών και των υπευθύνων. Ο νόμος είναι νόμος και τηρείται από όλους».

Υπενθυμίζεται πως εικόνες σοκ, που προσβάλουν κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρώπινης συμπεριφοράς έναντι των ζώων αντίκρισαν στα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης οι υπεύθυνοι της φιλοζωικής Save a Greek Stray, που κάνουν επί διήμερο «έφοδο» στην περιοχή, με βάση τις καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων.

Ο δήμαρχος της… «εποποιίας» του 2007, Πέτρος Δούκας, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάθε τραγωδία, με ελαφρότητα, παντελή αδιαφορία και περίσσιο θράσος, αφού οι δημοτικές υπηρεσίες του δείχνουν να μην συμμορφώνονται με καμία οδηγία, νόμο, ή ευρωπαϊκή συνθήκη, μετατρέποντας τα δύο κυνοκομεία σε κολαστήρια.

Όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους και μαρτυρά το οπτικοακουστικό υλικό, τα σκυλάκια «βρέθηκαν συγκεντρωμένα στο στρατόπεδο θανάτου της ντροπής, κουρελιασμένα, στοιβαγμένα, βρώμικα, αποστεωμένα, κατακρεουργημένα, άρρωστα, ημιθανή και νεκρά στο τέρμα της αλυσίδας τους».

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση διαπίστωσε ότι «τα ζώα αναζητούν ένα καθαρό τετραγωνικό για να ξαπλώσουν, ένα εκατοστό θέας του επισκέπτη από τα συρματοπλέγματα και καταλήγουν δαγκωμένα από τα υπόλοιπα, που αντί για φαγητό τρώνε τα περιττώματα τους, ζώα άρρωστα να παρακαλούν για το τέλος τους».

«Αρρωστήσαμε από τις φωνές, τα κλάματα, τις κραυγές, τον ήχο της αλυσίδας που σέρνεται, τη μυρωδιά της αμμωνίας, τη μούχλα, τη σαπίλα» λένε οι υπεύθυνοι της Save a Greek Stray, η οποία υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σπάρτης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων και στα δύο κυνοκομεία του Δήμου.

Η οργάνωση ζήτησε να διαταχθεί από την Εισαγγελία η παράδοση των ετοιμοθάνατων και των πολύ άρρωστων ζώων, προειδοποιώντας ότι έχει φωτογραφήσει με τηλεφακό όλα τα ζώα φωτογραφήθηκαν και η οποιαδήποτε απουσία θα ενταχθεί στη δικογραφία.



Περιγραφές σοκ για τα κυνοκομεία

Η μηνυτήρια αναφορά, όπως κατατέθηκε από την γενική διευθύντρια της «SaveaGreekStray» Παρασκευή Χαραλαμπίδη, δια του δικηγόρου Κωνσταντίνου Τοκατλίδη, περιέχει τις φρικιαστικές συνθήκες, που αντιμετωπίζουν τα ζώα.

«Οι σκύλοι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες, υποφέροντας καθημερινά και μη έχοντας τις ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις φυσιολογικής ζωής. Ευρίσκεται εκεί υπό αυτές τις συνθήκες, κατ’ ουσίαν αργού θανάτου, πλήθος σκύλων, που ενδεχομένως ανέρχεται σε εκατοντάδες… Τα εν λόγω καταφύγια ευρίσκονται το ένα στο Ξηροκάμπι και το άλλο στην Αγία Κυριακή, Δήμου Σπάρτης» αναφέρεται τη μήνυση. Και περιγράφεται τι συνάντησαν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, επισκεπτόμενοι τα δύο κυνοκομεία:

«Κατόπιν ανησυχητικών πληροφοριών, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 μετέβη στα παραπάνω δύο καταφύγια αδέσποτων σκύλων στον Δήμο Σπάρτης η υπάλληλος της S.G.S. Ειρήνη Ψαρρού, ως εκπρόσωπος της S.G.S., συνοδευόμενη από την φιλόζωο και εθελόντρια Ζαφειρία Κακαλέτρη.

Στο καταφύγιο στο Ξηροκάμπι μετέβησαν το Σάββατο 05.02.2022 στις 11.10πμ περίπου. Το καταφύγιο ήταν κλειδωμένο και δεν υπήρχε κανείς που να φροντίζει ή να επιβλέπει τα ζώα. Το καταφύγιο αυτό δεν διαθέτει κλουβιά, παρά πλαίσια στεγάστρων περιμετρικά του κτήματος όπου στεγάζεται, καλυμμένα με σκισμένη λινάτσα, η οποία δεν μπορούσε να παρέχει καμία προστασία στους σκύλους από τις καιρικές συνθήκες. Εκτός ενός μικρού αριθμού ζώων (περί τα δέκα) που κυκλοφορούσαν ελεύθερα εντός του καταφυγίου, τα υπόλοιπα (περίπου 70 σκύλοι) ήταν δεμένοι συνεχώς, στη σειρά, με αλυσίδα 1,5 μέτρου από τις κολώνες των στεγάστρων! Τα περισσότερα είχαν πρόσβαση σε κάδους απορριμμάτων, που χρησιμοποιούσαν αναγκαστικά (ελλείψει άλλου καταλύματος) για μία στοιχειώδη προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Λίγοι σκύλοι διέθεταν πλαστικά σκυλόσπιτα. Εντός των κάδων απορριμμάτων φαίνονταν κουβάδες για νερό, ενώ σε κανένα ζώο δεν υπήρχε τροφή.

Στο καταφύγιο στην Αγία Κυριακή μετέβησαν αρχικώς την 05.02.2022στις 12.05μμ περίπου. Το καταφύγιο ήταν κλειδωμένο και δεν υπήρχε κανείς που να φροντίζει ή να επιβλέπει τα ζώα. Στο καταφύγιο υπάρχουν αρκετά κλουβιά, με στέγαστρα από ελενίτ, εντός των οποίων ζουν από μία βασική καταμέτρηση πάνω από 250 σκυλιά. Σε κάθε κλουβί κρατούνται πολλά σκυλιά, σε αρκετές περιπτώσεις άνω των δέκα. Περίπου είκοσι σκυλιά που ευρίσκονται στην είσοδο του καταφυγίου δεν είναι δεμένα. Υπάρχει εκεί και ένας ποιμενικός σκύλος που είχε ως κατάλυμα παλέτες. Στην είσοδο υπήρχε επίσης χειροποίητο ξύλινο κλειστό περιμετρικά κουτί περίπου 1,5μ επί 1,5 μ (τύπου μεταφοράς κυνηγόσκυλων) στο οποίο είχε εγκλεισθεί μεγαλόσωμος λευκός σκύλος, όπως διακρινόταν από τις χαραμάδες που διέθετε για αερισμό. Υπήρχαν επίσης πολλοί σκύλοι δεμένοι με αλυσίδα, ορισμένα σκελετωμένα, χωρίς καμία προστασία από τον ήλιο, τη βροχή, το κρύο. Πολλά κλουβιά είναι γεμάτα με σκύλους και είναι εντελώς σκοτεινά.

Παντού λάσπες και ακαθαρσίες. Σκύλοι δεμένοι με κοντές αλυσίδες σε διάφορα σημεία. Σκύλοι περιφραγμένοι σε μεγάλες ομάδες εντός μικρών χώρων, με συνέπεια να μπορούν δύσκολα να κινηθούν. Σκύλοι δεμένοι σε σπιτάκια, χωρίς σκίαστρα, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Σκύλοι που ζουν μέσα σε ακαθαρσίες. Σκελετωμένοι σκύλοι δεμένοι, σκύλοι κλεισμένοι μέσα σε κουτιά με κάγκελα, σκύλοι δεμένοι μέσα σε χώρο με λύματα.

Σκύλοι σκελετωμένοι σε βαριά κατάσταση υγείας, πολλοί ετοιμοθάνατοι. Σκύλοι απιχνασμένοι και εμφανώς άρρωστοι, που ζουν μαζί με άλλους που φαίνονται πιο υγιείς, περιορισμένοι στον ίδιο χώρο. Κλουβιά πάνω στα οποία κάθονται σκύλοι, καθώς δεν υπάρχει καθαρός χώρος στο έδαφος, οι οποίοι έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο πείνας που τρώνε τα περιττώματά τους. Νερό βρώμικο, με λάσπες και ακαθαρσίες. Παντού διάσπαρτα σκουπίδια, μεταλλικά αντικείμενα ορισμένα εκ των οποίων αιχμηρά, σπασμένα πλαστικά και ξύλα. Καμμία δυνατότητα προαυλισμού – πολλώ δε μάλλον περιπάτου – των σκύλων, λόγω υπερπληθυσμού, εγκλεισμού και έλλειψης χώρου. Οι σκύλοι κρατούνται μονίμως έγκλειστοι, πολλοί αλυσοδεμένοι συνεχώς. Πρόκειται για συνθήκες άθλιες, κακοποίησης, αργού θανάτου.

Δεδομένης της μεγάλης ανησυχίας που μας προκάλεσε η φρικτή κατάσταση που διαπιστώθηκε στο καταφύγιο στην Αγ. Κυριακή την 05.02.2022, αποφασίσθηκε εκ νέου η μετάβαση σε αυτό την Κυριακή 20.02.2022.

Στη νέα επίσκεψη, που έγινε στο καταφύγιο στην Αγ. Κυριακήτην Κυριακή 20.02.2022, περί ώρα 03.30 μμ, μετείχαν και έγιναν μάρτυρες της ίδιας κατ’ ουσίαν κατάστασης η υπογράφουσα, Παρασκευή Χαραλαμπίδη, γενική διευθύντρια της S.G.S., καθώς επίσης η υπάλληλος της S.G.S. Ειρήνη Ψαρρού, η εθελόντρια Βασιλική Ορφανίδου και ο συνεργαζόμενος με την S.G.S. Κτηνίατρος Χρήστος Κτενάς. Η επικρατούσα κατάσταση ήταν το ίδιο αλγεινή και φρικτή όπως και την 05.02.2022, με το καταφύγιο και τους σκύλους να ευρίσκονται στην αυτή κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω ημέρα και ώρα ο Κτηνίατρος Χρήστος Κτενάς μεταξύ άλλων διεπίστωσε τα εξής: Υπήρχαν πτώματα ζώων αλυσοδεμένα σε απίσχανση και φαγωμένα από άλλα ζώα. Υπήρχαν πάρα πολλά ζώα με αλωπεκία, έντονη ερυθρότητα του δέρματος, κνησμό , δερματικές αλλοιώσεις , προφανώς λόγω νοσημάτων όπως είναι το καλαζάρ, οι ψώρες και πλήθος άλλων νοσημάτων.Πλήθος ζώων τα οποία κοιμόντουσαν ή ξάπλωναν πάνω στα περιττώματα τους και στα ούρα τους, καθώς δεν υπήρχε επαρκής καθαρός χώρος για να αναπαυθούν. Κάποια ζώα παρουσίαζαν διόγκωση στη κοιλιακή χώρα, προφανώς λόγω νοσημάτων, όπως ο ασκίτης ή λόγω παρασίτωσης. Υπήρχαν ζώα τα όποια εμφάνιζαν κοπροφαγία. Πάρα πολλά ζώα ήταν φοβικά και σε μεγάλο ποσοστό αλυσοδεμένα με κοντές αλυσίδες του 1-2 μέτρων. Πολλά ζώα ήταν αποστεωμένα, προφανώς λόγω υποσιτισμού ή και ασθενειών. Τα δοχεία νερού και φαγητού ήταν απαράδεκτα και άκρως μολυσματικά, με περιττώματα εντός των δοχείων.

Οι περιφράξεις ήταν επικίνδυνες για τα ίδια τα ζώα. Πολλά περιττώματα είχαν περισυλλεγεί σε σακούλες εκτεθειμένες στο περιβάλλον και κάποιές σκισμένες, χωρίς να φυλάσσονται σε κάποιο κάδο. Δεν υπήρχε καμμία υγιεινή. Οι οσμές που αναδύονται από το καταφύγιο σε απόσταση αρκετών μέτρων είναι δυσώδεις, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τη μόλυνση, γεγονός το οποίο με την αύξηση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες θα αποτελείμεγάλη εστία μόλυνσης, τόσο για τα ζώα όσο και για τον ανθρώπινο πληθυσμό.

Πρόδηλη είναι η συνεχής και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, όπως προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία και από αυξημένης τυπικής ισχύος κανόνες του διεθνούς δικαίου, κατά τα αναλυτικώς προεκτεθέντα. Η τρομακτική, θλιβερή και άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ως άνω καταφύγια στον Δήμο Σπάρτης ασφαλώς δεν είναι ανεκτή από την έννομη τάξη και από την ελληνική κοινωνία. Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων κατάλληλων μέτρων, για τη διάσωση των ζώων που μαρτυρούν εκεί και για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».

Η οργάνωση ζητά να υπάρξει «κατεπείγουσα διερεύνηση, με επιτόπια αυτοψία στα κυνοκομεία και καταφύγια στον Δήμο Σπάρτης, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 2 Ν. 4830/2021, προκειμένου αφενός να λάβουν άμεση προστασία τα κρατούμενα σκυλιά που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες, με κίνδυνο της ζωής και της υγείας τους και να αποτραπεί περαιτέρω θέση αυτών σε κίνδυνο και αφετέρου να διασφαλισθούν κρίσιμα αποδεικτικά μέσα για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων, κατά την κρίση της Εισαγγελίας».


protothema



Ο ψεύτης Ερντογάν: «Η Ελλάδα εκπαιδεύει τρομοκράτες στο Λαύριο» -Θεοδωρικάκος: «Ωμή προπαγάνδα»

 



Ψέμα και προπαγάνδα, η αθλιότητα κάθε καθεστώτος.

Το χειρότερο είναι ότι τα ψέματα ξεστομίζονται συνειδητά και μπορεί να τα πιστεύουν κιόλας.

Νέες κατηγορίες εξαπέλυσε ο φαιδρός Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, σε συνομιλία του με δημοσιογράφο κατά την περιοδεία του στην Αφρική.

Ο Ερντογάν λέγοντας και πάλι ψέματα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι στηρίζει την τρομοκρατία, ισχυριζόμενος πως «επί 7-8 μήνες υπάρχει μια υποδομή μεταφοράς προσωπικού στον καταυλισμό του Λαυρίου, εκπαίδευσής του εκεί και, εν συνεχεία, μεταφοράς του πίσω στο ΡΚΚ και σε άλλες οργανώσεις μέσω του Ιράκ. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από 7-8 μήνες».

Ο Ερντογάν υποστηρίζει κιόλας χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής πως η Άγκυρα έχει στην κατοχή της και ονόματα.

«Έχουμε τα ονόματα. Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, κοινοποιήσαμε αυτά τα ονόματα στην Ελλάδα. Είπαμε ‘‘αυτά τα ονόματα έχουν περάσει στη δική σας πλευρά, και εδώ εκπαιδεύονται για το ΡΚΚ, τα ονόματα είναι τα εξής’’. Υπάρχει κινητικότητα επ' αυτού. Είναι και κάτι άλλο... Όταν η τρομοκρατική οργάνωση παραμένει ανενεργή στην ύπαιθρο, σχεδιάζουν την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη. Προσπάθησαν να το κάνουν ορισμένες φορές, στέλνοντάς τους από τη Συρία μέσω της γραμμής Nusaybin, μέσω της γραμμής Kızıltepe. Αυτές οι γραμμές έχουν μπλοκαριστεί. Όταν μπλοκαρίστηκαν, άρχισαν να δίνουν εντολές από την Ελλάδα. Έχει δύο σκέλη. Κάνουν δύο κινήσεις: εκπαίδευση και μεταφορά ανδρών και διασφάλιση της κινητικότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης εντός της πόλης μέσω του καταυλισμού του Λαυρίου. Αναφέραμε αυτές τις δύο κινήσεις στην Ελλάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η αντίδραση του Θεοδωρικάκου ήταν άμεση: «Πρόκειται για ωμή προπαγάνδα»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε:

«Είναι λυπηρό που η Τουρκία επαναλαμβάνει τον συκοφαντικό ισχυρισμό, χωρίς να διαθέτει καμία απολύτως απόδειξη, ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει σε βάρος της τρομοκράτες. Και δεν διαθέτει καμία απολύτως απόδειξη, γιατί όλα αυτά είναι μυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Είναι ωμή προπαγάνδα».




Άρχισαν οι απειλές της Ρωσίας για υπερδιπλασισμό της τιμής του φυσικού αερίου

 


Απειλές στους Ευρωπαίους για τις επιπτώσεις που θα έχει το «πάγωμα» στην πιστοποιήση λειτουργίας του Nord Stream 2 από τη γερμανική κυβέρνηση, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ, αφού έκανε γνωστή μέσω Twitter την απόφαση του Όλαφ Σολτς για τον Nord Stream 2, κάλεσε τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για μια δύσκολη τιμολογιακή πραγματικότητα αναφορικά με το φυσικό αέριο.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου!» έγραψε ο Μεντβέντεφ. 

Αυτή την περίοδο, η τιμή του φυσικού αερίου είναι 700-800 ευρώ για 1000 κυβικά  - επομένως, είναι ξεκάθαρη απειλή  για υπερδιπλασιασμό!



Καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Κορωπί - Τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίες

 


Καταδίωξη με πυροβολισμούς και τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε στην περιοχή Κίτσι του Κορωπίου.

Δύο πληρώματα της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν ύποπτο όχημα, στο οποίο έκαναν σήμα να σταματήσει. Το όχημα δεν σταμάτησε, ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω στις δύο μηχανές, με αποτέλεσμα να τραυματίσει ελαφρά τρεις αστυνομικούς και έναν πολίτη.

Ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, ωστόσο οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο ένας από τους τραυματίες αστυνομικούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του οχήματος και των κακοποιών.




Δήλωση του Πρωθυπουργού στην συνάντηση με υπουργική αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας

 


Στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιούν στη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev, ο οποίος συνοδεύεται από την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση Kalina Konstantinova, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Bozhidar Bozhanov και τον Υπουργό Ενέργειας Alexander Nikolov.

Κατά την έναρξη της συνάντησης και αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους σας.

Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επίσκεψή μου στη Σόφια, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σηματοδότησε μία πιο δυναμική φάση στις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις.

Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή σας επίσκεψη. Μια επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ.

Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο.

Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική.

Έχω ήδη επικοινωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen.

Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών.

Σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη κυβερνήσεων και λαών.

Και όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας.



Θεσσαλονίκη: Επιβεβαιώθηκαν δύο νέα ενεργά σεισμικά ρήγματα – Φόβοι για σεισμό 6,4 Ρίχτερ

 


Δύο ενεργά σεισμικά ρήγματα πολύ κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν έπειτα από μελέτη που διενεργήθηκε από την ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών και διευθυντή του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Παπανικολάου ο οποίος μιλά στο GRTimes.

Πρόκειται ουσιαστικά για το ρήγμα Ασσήρου – Κριθιάς και τη ζώνη ρήγματος Δρυμού, η οποία σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, «υπήρχε σε ένα χάρτη της δεκαετίας του ’90 ως ζώνη με πιθανή ενεργή δομή, με τους συναδέλφους να έχουν ενδείξεις για την ύπαρξη του, ωστόσο τα μέχρι τότε δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους. δεν τους επέτρεπαν να καταλήξουν στο εάν είναι ενεργό ή όχι. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι όντως αυτό το ρήγμα είναι ενεργό».

O αναπληρωτής καθηγητής αναφέρει επίσης ότι «τα μεγάλα ρήγματα δημιουργούν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις και τα εντοπίζεις σαφώς πιο εύκολα. Τα συγκεκριμένα, δίνουν σεισμούς πιο αραιά στο χρόνο. Μάλιστα, στη Β. Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ρήγματα με χαμηλούς ρυθμούς ολίσθησης, γεγονός που δυσκολεύει τον εντοπισμό τους. Πρέπει να κινηθείς πολύ συγκεκριμένα για να μπορέσεις να τα ανακαλύψεις».

Τα εκτιμώμενα μεγέθη στο 6.2 με 6.4

Σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταφέρει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο GRTimes «τα μέγιστα σεισμικά μεγέθη εκτιμώνται έως 6.2 με 6.4 βαθμούς με εξαίρεση την πιο ακραία πιθανότητα εμπλοκής και της ζώνης Γερακαρού – Λητής για τον Δρυμό. Τα τελευταία γεγονότα, έχουν χρονολογηθεί πριν από περίπου 4.000 χρόνια γι’ αυτό και δεν έχουν αποτυπωθεί στην ιστορική σεισμικότητα».

Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι «αν και τα δύο ρήγματα βρίσκονται πολύ κοντά στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης (περίπου 20 με 25χλμ), λόγω της αντίρροπης κλίσης τους προς την πόλη (το ένα κινείται προς τον Βορρά και το δεύτερο Βορειοανατολικά) δεν αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε πιθανή επαναδραστηριοποίησή τους».

Τέλος αναφερόμενος στα οφέλη της έρευνας, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι «είναι καλό να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για δύο σεισμικές πηγές που πλέον ξέρουμε ακριβώς και το που βρίσκονται και πότε έδρασαν. Είναι καλό που γνωρίζουμε ότι δίνουν αραιά στο χρόνο σεισμό. Χρειάζεται βέβαια μια εγρήγορση, καθώς αυξάνεται η ποσοτικοποίηση των σεισμών που μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον, όμως ταυτόχρονα αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο για τυχόν επέκταση των πολεοδομικών στοιχείων. Σ’ αυτά τα σημεία δεν πρέπει να υπάρχει οικιστική και βιομηχανική ζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, τέτοιου είδους μελέτες μας βοηθούν αφάνταστα».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Χαλάνδρι: Κατέσχεσαν “ορφανά” σακίδια με εμπρηστικές κατασκευές πλησίον φυλασσόμενων στόχων και οικίας Αστυνομικών

 


Σακίδια με αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές κατασχέθηκαν καθώς εντοπίσθηκαν σε ρεματιά στο Πολύδροσο και σε σημείο πλησίον οικιών πολιτικών φυλασσόμενων στόχων και οικίας ζεύγους Αστυνομικών

Η έξαρση των επιθέσεων με αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές σε βάρος Θεσμών και η στοχοποίηση Αστυνομικών, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις Αρχές Ασφαλείας. Ένα εύρημα, το μεσημέρι της Δευτέρας (21/02) σε ρεματιά στην περιοχή του Πολύδροσου, πλησίον οικίας ζεύγους Αστυνομικών και της οικίας του προέδρου του ΣτΕ και πολιτικού προσώπου σε σχετικά μικρή απόσταση, προκάλεσε την έκδοση διαταγής για «24ωρη φύλαξη και ενίσχυση των περιπολιών σε αποτροπή και καταστολή έκνομων ενεργειών κατά προσώπων ή πραγμάτων».

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή τού NantiaReport.gr στο χώρο εντοπίσθηκαν δύο σακίδια που περιείχαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές, μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και προσανάμματα γαι πυροδότηση. Κατά την αυτοψία στο χώρο και σε αποτίμηση ως προς τον προσδιορισμό της ταυτότητας των δραστών, οικίζεται ότι κινήθηκαν από το παρακείμενο κτήμα Πραποπουλου που κατά το παρελθόν έχει αποτελέσει ορμητήριο επεισοδίων με δράστες άτομα του αντιεξουσιαστικού “χώρου”. Εκτιμάται ότι οι δράστες ματαίωσαν το σχέδιο της επίθεσης που είχαν προσχεδιάσει, και εγκατέλειψαν στο σημείο τα ευρήματα, ενδεχομένως όταν αντιλήφθηκαν παρουσία ένστολης περιπολίας, ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενο έλεγχο και σύλληψη.

Τα ευρήματα ως πειστήρια – σακίδια και οι αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές – μεταφέρθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για εξέταση DNA και αποτυπωμάτων. Ενώ από την ευρύτερη περιοχή έχει παραληφθεί προς εξέταση βιντεοληπτικό υλικό προς εξέταση, για τον προσδιορισμό της κίνησης των δραστών . Προανάκριση διενεργεί η Κρατική Ασφάλεια.


NantiaReport



Του ξερίζωσε το μάτι επειδή τον... κοίταξε στραβά!

 


Όρμησε επάνω του και του έβγαλε το μάτι γιατί θεώρησε οτι τον κοίταξε στραβά! «Γιατι με θωρείς;» του είπε και μετά απο τρεις απανωτές επιθέσεις κατάφερε να του ξεριζώσει τον οφθαλμό. 

Το περιστατικό έγινε στα Χανιά της Κρήτης με πρωταγωνιστές έναν 24χρονο «νταή» και έναν 47χρονο οικογενειάρχη που έχασε την όραση του γιατι ο δράστης νομισε οτι τον κοιταξε στραβά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema, το θύμα, που έχασε την όραση του απο το δεξι μάτι και οι γιατροί εκαναν 50 ράμματα για να καταφέρουν να συγκρατήσουν τον βολβό, έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. 

Μάλιστα λέει οτι αποφασισε να κινηθεί νομικά για να μην γίνει βεντέτα.

«Γιατί με θωρείς;»

Στις 6 Ιανουαρίου ανήμερα των Φώτων και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει απο το μαγαζί στο οποίο βρισκόταν με τους φίλους του για να επιστρέψει στην οικογένεια του, ο 47χρονος δέχθηκε την επίθεση. «Γιατί με θωρείς;» του είπε ο δράστης και ορμησε πάνω του σαν λυσσασμένη γάτα για να του βγάλει τα μάτια… Το θύμα περιγράφει στο protothema.gr όλα όσα έζησε «Μου είπαν ότι την δικογραφία θα την στείλουν την Δευτέρα. Το μάτι μου αν και εξωτερικά αρχίζει να βελτιώνεται η εικόνα του, στην πραγματικότητα έχω χάσει όλη την όρασή μου…» ξεκινάει την περιγραφή του ο 48χρονος δίνοντας την εικονα της κατάστασης του και στις επόμενες γραμμές ξεδιπλώνει το ανατριχιαστικό σκηνικό «Στη 1:15, βρισκόμουν σε ένα κατάστημα με φίλους μου, και ετοιμαζόμασταν να φύγουμε για να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, στις οικογένειές μας. Ξαφνικά και ενώ ήμασταν στην είσοδο, ένας αλλοδαπός εργάτης, γνωστός ενός φίλου μου, τον πλησίασε και του ζήτησε να παραμείνουμε στο κατάστημα γιατί ήθελε να κεράσει. Ο φίλος μου αρνήθηκε λέγοντας του ότι θα φύγουμε γιατί πρέπει να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, όμως ο γνωστός του επέμενε. Ο αλβανός, ήθελε να κεράσει όμως εμείς πηγαίναμε για ύπνο. Και έτσι καθώς επέμενε, άρχισε να διαπληκτίζεται με το φίλο μου γιατί ηταν ανυποχώρητος. Ήθελε να παραμείνουμε να κεράσει. Βγήκαμε εξω και τότε ο δράστης που βρισκόταν σε διπλανό μαγαζί με την παρέα του και ένας απο αυτούς γνώριζε τον εργάτη, ήρθαν προς το μέρος μας γιατι νόμιζαν οτι γινόταν φασαρία. Και τότε με πλεύρισε και μου είπε «γιατί με κοιτάς έτσι; Γιατί με θωρείς;». Ψαχνόταν για φασαρία… Κατάλαβα τις προθέσεις του και δεν του απάντησα. Απευθύνθηκα στον φιλο μου, λέγοντας του «έλα πάμε να κοιμηθούμε πάμε στα σπίτια μας. Και γυρίζοντας την πλάτη δέχτηκα την επίθεση από πίσω. Όρμησε πάνω μου και κάρφωσε τα δύο δάχτυλα μέσα στα μάτια. Το δάκτυλο του μπήκε στο δεξί μου μάτι και στη συνέχεια με έσπρωξαν και έπεσα κάτω. Σηκώθηκα και προσπάθησα να τρέξω για να ξεφύγω. Ο φίλος μου, τον έπιασε τον έσπρωξε για να πάει πιο πέρα να τον απομακρύνει. Στη συνέχεια μπήκα στη μέση και προσπάθησα να τους ηρεμήσω, να κατευνάσω τα πνεύματα για να σηκωθούμε και να φύγουμε να πάμε σπίτια μας. Εκείνος έκανε πως ηρέμησε και ξαφνικά άρχισε να χτυπάει το φίλο μου. Τον γρονθοκόπησε και τον έριξε κάτω. Και τότε εγώ τον έπιασα με κεφαλοκλείδωμα και προσπάθησα να τον ηρεμήσω, λέγοντάς του «ηρέμησε ρε φίλε δεν ξέρεις ποιοι είμαστε. Δεν μας ξέρεις. Γιατί το κάνεις αυτό;».

Αυτοί ήταν έξι με επτά άτομα έπεσαν πάνω μου και άρχισαν να με τραβάνε και τότε αυτός, βρήκε την ευκαιρία και μου ξανάβαλε τα δάχτυλα του μέσα στα μάτια μου. Στο δεξί το μάτι, το χτυπημένο. Εκεί στόχευε. Μετά άρχισαν πάλι να με τραβάνε και εγώ κατάφερα να ξεφύγω…».

Ζαλισμένος και άσχημα χτυπημένος ο 47χρονος προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του. «Προσπάθησα να ακουμπήσω κάπου γιατί δεν έβλεπα…. Είχα καταλάβει ότι είχε γίνει ζημιά στο μάτι μου» λέει.

Όμως ο εφιάλτης δεν σταμάτησε εκει. Όπως φαίνεται ο δράστης ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεση μέχρι να ξεσπάσει ολα τα βαρβαρα ενστικτα του στο θυμα. «Τον είδα να έρχεται κατά πάνω μου με ένα σίδερο για να με αποτελειώσει. Ουσιαστικά αυτό πήγε να κάνει, να με αποτελειώσει. Όμως εγώ το κατάλαβα, έκανα πίσω και τελικά αυτός βρήκε έναν από τους δικούς του. Χτύπησε τον δικό του το κεφάλι αλλά δεν το έβαλε κάτω. Πήγε να με ξαναχτυπήσει. Τον απέφυγα και πάλι και ξανά χτύπησε τον δικό του. Τελικά κατάφερα να του πάρω το σίδερο και να τον αφοπλίσω. Και στη συνέχεια τον έπιασα πάλι με κεφαλοκλείδωμα για να τον ηρεμήσω. Τότε ήρθαν άλλοι δύο από την παρέα του με πιάνουν, αυτός απελευθερώνεται και μου ξανά επιτίθεται».

«Ένιωσα το δάκτυλο να μπαίνει στο κρανίο μου. Το μάτι μου έγινε τρια κομμάτια»

Αυτή οπως περιγράφει ο 47χρονος, ήταν η τρίτη φορά που πήγε να του βγάλει τα ματια. Και τα κατάφερε. «Τρίτη φορά στο μάτι, με τον ίδιο τρόπο. Πάει με το δάχτυλο και μου έβγαλε το μάτι. Έσκασε το μάτι μου. Έγινε τρία κομμάτια. Ένιωσα το δάχτυλο του να μπαίνει στο κρανίο μου. Έπιασα το μάτι μου και το πίεζα για να μπει μέσα. Ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος. Πριν γίνει το δικό μου το συμβάν, είχε πάει σε άλλο μαγαζί και είχε δαγκώσει έναν άνθρωπο στη μύτη. Την έκανε τρία κομμάτια τη μύτη. Σε άλλη περίπτωση είχε δαγκώσει κάποιον στο φρύδι και άλλη φορά είχε μπει μέσα σε κατάστημα με ένα μαχαίρι και απειλούσε πως θα σφάξει κόσμο. Κάνει τέτοια πράγματα γιατί έχει δολοφονικές τάσεις. Πήγα στο νοσοκομείο και ήξερα πως το μάτι μου είχε υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά. Μόλις μπήκα μέσα οι γιατροί μου είπαν τέλος. Τέλος δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναφτιάξει ποτέ το μάτι σου, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδείς. Έκανα χειρουργείο, μου βελτίωσαν την όψη όμως η όραση μου έχει χαθεί. Είναι ακόμα κόκκινο, έχει αιματώματα και φρικτούς πόνους. Οι γιατροί μου έκαναν πάνω από 30 ράμματα στην επάνω πλευρά και άλλα 20 από κάτω».

Έκανα μήνυση για να μην γίνει βεντετα

Ο 47χρονος,όπως λέει αποφασισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του ανθρώπου που του ξερίζωσε τον οφθαλμο, γιατί δεν θέλει να γίνει βεντέτα.

Πιστεύει οπως λέει στις αρχές και όχι στη δίψα για εκδίκηση που ανοίγει βεντέτες και κύκλους αίματος. «Έχω υποβάλει μήνυση εναντίον του δράστη ενώ έχει κινηθεί και αυτεπάγγελτα η αστυνομία. Όμως δεν κατάφεραν να τον συλλάβουν λόγω παρελευσης του αυτοφώρου. Και τώρα είμαστε στο στάδιο που ολοκληρώνεται η δικογραφία και μέσα στην εβδομάδα θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Αποφάσισα να μιλήσω για όλα όσα υπέστην έτσι ώστε να μη βρεθούν κι άλλοι άνθρωποι στη θέση την δική μου. Αποφάσισα να κινηθώ νομικά για να τιμωρηθεί από την δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές ο δράστης και να μην γίνει βεντέτα. Είναι μεγάλη οικογένεια μου και συγκρατώ τους δικούς μου ανθρώπους. Δεν πιστεύω στην βία πιστεύω στη δικαιοσύνη….».



Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ


 

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ξεκίνησε μετά τις 09:30 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συζήτηση έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, αλλά και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται. 

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναχωρεί για το Παρίσι και την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, όπου εκεί θα αποφασιστούν οι κυρώσεις για την κίνηση της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον κύριο Σκρέκα είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να συνδράμει ενεργειακά τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί. Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας», ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. 




Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επιστρατεύει ξανά τη «συριζαϊκή λογιστική» και βγάζει στο τέλος έναν αχταρμά

 



«Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να εφεύρει αντιπολιτευτικό αφήγημα, επιστρατεύει ξανά την “συριζαϊκή λογιστική” και βγάζει στο τέλος έναν αχταρμά», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και επισημαίνει: «Ενώ μέχρι σήμερα μιλούσε για απευθείας αναθέσεις 5 δισ. ευρώ, σήμερα το ποσόν ανέβηκε στα 7 δισ. Οι απευθείας αναθέσεις βέβαια κατέβηκαν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στα 2,7 δισ. και για να φθάσει στο νούμερο που θέλει, προσθέτει και συμβάσεις των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και κλειστούς διαγωνισμούς. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία του ΚΗΜΔΙΣ, στο διάστημα 2020-21 οι απευθείας αναθέσεις του κεντρικού κράτους ανήλθαν στο ποσό των 1,7 δισ. Η ανάγκη των αναθέσεων προέκυψε από τις πιεστικές συνθήκες του χρόνου στον οποίο έγιναν και τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε η χώρα. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απόλυτα νόμιμες και διαφανείς. Όλες δε οι συμβάσεις αρμοδιότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν λάβει την έγκρισή του. Καμία σχέση, δηλαδή, με βοσκοτόπια και με περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



Στα ύψη η παραβατικότητα στα διόδια: Περνούν χωρίς να πληρώνουν

 


«Αρνητές διοδίων» κολλάνε πίσω από τα προπορευόμενα οχήματα και μόλις ανοίγουν οι μπάρες γίνονται καπνός. Ποια είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες;

Πληθαίνουν οι καταγγελίες σχετικά με την πρακτική εκατοντάδων οδηγών εντός της ελληνικής επικρατείας, οι οποίοι περνούν… αέρα τα διόδια, αρνούμενοι να καταβάλουν το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Πολίτες που επικοινώνησαν το τελευταίο διάστημα με το carandmotor θέλησαν να μοιραστούν τα παράπονά τους για αυτή την ασυνείδητη οδική συμπεριφορά μιας μερίδας συμπολιτών μας οι οποίοι δεν διστάζουν να αγνοούν τις μπάρες των διοδίων και να διέρχονται από αυτά… σαν να μην υπάρχουν.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείτο επί πολλά χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί μετά και τη σημαντική άνοδο στις τιμές των καυσίμων, και, όπως μαθαίνουμε, καταγράφηκε με μεγάλη ένταση και κατά την έξοδο των Αθηναίων το περασμένο τριήμερο (17-20 Φλεβάρη).

Όπως περιγράφουν, οι “αρνητές διοδίων” είθισται να “κολάνε” με το αυτοκίνητό τους στο πίσω μέρος ενός προπορευόμενου οχήματος. Μόλις ο οδηγός του τελευταίου καταβάλει το αντίτιμο και περάσει τη σηκωμένη μπάρα, τότε οι παραβάτες βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι και διέρχονται από τα διόδια σαν σίφουνες.

Όπως είναι κατανοητό, οι αρνητές των διοδίων εκμεταλλεύονται το (επαρκές για αυτούς) χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το άνοιγμα και το κλείσιμο της μπάρας, γλιτώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το παράβολο.

Η εν λόγω αντικοινωνική πρακτική είναι πιο εύκολη για τους αναβάτες μοτοσικλετών, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά εκ των δεξιών των ΙΧ και μόλις οι μπάρες ανοίξουν γίνονται καπνός.

«Όπλο» των αναβατών στο όλο εγχείρημά τους οι αναδιπλούμενες βάσεις πινακίδων οι οποίες “κρύβονται” εύκολα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι πινακίδες κυκλοφορίας τοποθετούνται κάτω από το πίσω φτερό και κατά συνέπεια δεν είναι ευκρινώς ορατές.

Όπως είναι κατανοητό, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει κάμερες καταγραφής και βεβαίωσης παραβάσεων σε βασικούς σταθμούς της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, όπως έχει ανακοινώσει κατά καιρούς η Ελληνική Αστυνομία.

Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, καθώς και η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας μαζί με τις πινακίδες του οχήματος για 20 ημέρες.

Οι κάμερες “φωτογραφίζουν” όσους δεν πληρώνουν και στη συνέχεια τους αποστέλλεται το πρόστιμο στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι πέρα από το διοικητικό πρόστιμο, η συγκεκριμένη πρακτική εγκυμονεί και σημαντικούς κινδύνους, μιας και δεν είναι λίγα τα περιστατικά πρόκλησης ατυχημάτων, όπου “αρνητές διοδίων" συγκρούστηκαν με το προπορευόμενο όχημα.


Πηγή



Ο Τσίπρας απαξιωμένος εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ κάνει πώς δεν τρέχει τίποτα

 


Εάν ήταν ένας σοβαρός πολιτικός, με την ανάλογη αντίληψη και μόρφωση θα έχει καταλάβει ότι τελείωσαν οι ημέρες παντοδυναμίας του στο κόμμα, τα στελέχη του των απαξιώνουν, ότι οι πολίτες γελάνε μαζί του, και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αντικατάστασης του.

Εδώ όμως έχουν Αλέξη Τσίπρα, ένα πολιτικό που δεν έχει ηθική, σοβαρότητα και αντίληψη για να συνειδητοποιήσει την αλήθεια.

Η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή της Κυριακής», απαξίωσε περισσότερο στους πολίτες τον τελειωμένο πολιτικά Αλέξη Τσίπρα, και δεν είναι ένα οποιοδήποτε στέλεχος.

Η αναφορά του σε ορισμένα μόνο μειονεκτήματα (από τα πολλά) του Αλέξη Τσίπρα «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», ενώ πρόσθεσε ότι «σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος, αυτό το λέει και ο ίδιος».

Και η απάντηση του για την μόρφωση Τσίπρα (που κανένας δεν ξέρει εάν το πτυχίο του και το απολυτήριο λυκείου το πήρε με το σπαθί του), και στο ερώτημα αν τον επηρέασε, τον ίδιο, η αίγλη της εξουσίας όσο ήταν υπουργός, απάντησε: «Με επηρέασε λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια αστική αυτοπεποίθηση. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν», τον απαξίωσε περισσότερο. 

Ο Τσακαλώτος άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας, που φοίτησε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων και δεν έκανε σπουδές σε καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, υστερεί μορφωτικά από τον ίδιο και παρουσιάζει αδικαιολόγητη ανασφάλεια. Αυτό το είπε όχι για να υποβαθμίσει τα σχολεία που πήγε και την μόρφωση που παρέχουν, αλλά για να απαξιώσει περισσότερο τα ηγετικά καθήκοντα του Αλέξη Τσίπρα και την ικανότητα του.

Με λίγα λόγια, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει ανοικτά να αμφισβητούν την ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει τον ίδιο έστω και τώρα.

Και το ερώτημα είναι, καταλαβαίνει τι συμβαίνει, η σφυρίζει αδιάφορα;;;



ALCO: Στις 9,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

 


Η δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του  Open.




Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται με ποσοστό 31,8% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22,2% και το Κίνημα Αλλαγής στο   14,6%, με άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας. 



Οι πολίτες εμπιστεύονται για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη , με τον «κανένα» να παραμένει στην δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον απαξιωμένο Αλέξη Τσίπρα. Η διαφορά Μητσοτάκη - Τσίπρα καταγράφεται στις 14 μονάδες.

Το ΚΙΝΑΛ έχει πάρει μισή ποσοστιαία μονάδα, οι ψηφοφόροι του προέρχονται κατά 11% από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά 7% από τη ΝΔ, ενώ το 6% της σημερινής ψήφου προέρχεται από την αποχή. 

Οκτώ στους δέκα πολίτες εμφανίζονται «λίγο ή καθόλου» ικανοποιημένοι από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας  - και το ίδιο ποσοστό δυσαρέσκειας καταγράφεται για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα». Ωστόσο, στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της οικονομίας και τις φυσικές καταστροφές, η διαφορά είναι διψήφια και υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. 

Πάνω από έξι στους δέκα πολίτες ζητούν ποινές χωρίς αναστολή και σκληρότερα μέτρα για την οπαδική βία , με πάνω από τους μισούς να ρίχνουν την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στους συνδέσμους των ομάδων και στις διοικήσεις των σωματείων. Μάλιστα, ένας στους τέσσερις κάνει λόγο για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. 

Η δημοσκόπηση με κάρτες :















Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Höttges

 



Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Δεκεμβρίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ σε βάθος πενταετίας (2022-2027), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Höttges.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για τη διαρκή επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη συνάντηση συμμετείχαν o Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά της εταιρείας έλαβαν επίσης μέρος, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο περίπου μήνες μετά από την προηγούμενη επικοινωνία του Πρωθυπουργού με στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ στο Μέγαρο Μαξίμου (15 Δεκεμβρίου 2021), κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει από ιδιωτική εταιρεία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών οι οποίες θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.



Ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα με κυρώσεις σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (...) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτή την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως». Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ