Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Λογαριασμό στην Ελβετία είχε ο ιδρυτής της ΜΚΟ «Human Rights 360» με τα fake news για τους «38» στον Έβρο

 


Χρηματοδοτήσεις που δεν εκπλήρωναν τον σκοπό τους, διακίνηση χρήματος μεταξύ ΜΚΟ και οικονομικές δράσεις που παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές ήταν τα ευρήματα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος μετά την ενδελεχή έρευνα κλιμακίων του στα οικονομικά της «Human Rights 360», που οδήγησε στο «πάγωμα» των λογαριασμών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και στο άνοιγμα εισαγγελικής έρευνας.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ μπήκε στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την έρευνα να διεξάγεται κατά προτεραιότητα έπειτα από παραγγελία του προέδρου της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των 38 προσφύγων σε νησίδα του Εβρου.

Το διά ταύτα του πορίσματος, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, βάζει στο «κάδρο» των ερευνών τον ιδρυτή της ΜΚΟ και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ενώ ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τη διερεύνηση αδικημάτων, όπως η εγκληματική οργάνωση, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και η απιστία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα, αν και η «Human Rights 360» ιδρύθηκε από τον Ε.Φ., από μια χρονολογία κι έπειτα διαχειρίστρια εμφανίζεται η Ο.Π., η οποία φέρεται να κατέχει και το 5%. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον του ιδρυτή, αλλά πρόκειται για νομικό εκπρόσωπο της οργάνωσης, που βάσει των νέων κανονισμών για τις ΜΚΟ δεν θα πρέπει να αμείβεται.

Την ίδια στιγμή, από το μητρώο των ΜΚΟ εμφανίζεται ως δικαιούχος η Α.Π., μητέρα του ιδρυτή της οργάνωσης. Σύμφωνα με το πόρισμα, η ΜΚΟ έπαιρνε κεφάλαια που προορίζονταν για ανθρωπιστική δράση και με συμβάσεις έργου ανέθετε σε άλλη εταιρία με τον τίτλο «Philanthropy 360 Advisors» στην Ελβετία, στην οποία όμως εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος ο Ε.Φ. Κατά τους ελεγκτές, τα χρήματα «ταξίδευαν» μέσω της σύμβασης έργου έως την εταιρία της Ελβετίας, ενώ από την ελβετική εταιρία έμπαιναν ποσά σε λογαριασμό του Ε.Φ. σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου