Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Αλλες τρεις ΜΚΟ σε Λέσβο και Θεσσαλονίκη στο μικροσκόπιο



«Ξεσκόνισμα»… περιστασιακής κλινικής ΜΚΟ στη Λέσβο ακόμη και για τήρηση των κανόνων πρόληψης διάδοσης της COVID-19.

Τρεις ακόμη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μπήκαν στο στόχαστρο των μικτών ομάδων ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, και επιθεωρητών του ΣΕΠΕ το τελευταίο 15θήμερο σε Λέσβο και Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός που έχουν ελεγχθεί ανέρχεται σε έξι, με το πόρισμα των ελέγχων των τριών πρώτων ΜΚΟ να αναμένεται στα τέλη Ιουνίου. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι η δεύτερη φάση του σχετικού σχεδίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Και όλα αυτά την ώρα που σήμερα ενδέχεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα από το Μητρώο ΜΚΟ που «έκλεισε» το βράδυ της Δευτέρας. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Νότης Μηταράκης είχε αναφέρει ότι τελικά δήλωσαν συμμετοχή πολύ λιγότερες από όσες είχαν αρχικά δηλώσει για καταγραφή με το προηγούμενο καθεστώς στο οποίο δεν υπήρχε έλεγχος έγγραφων αλλά μόνο μια καταγραφή στοιχείων.

Στις 12 Ιουνίου μικτό κλιμάκιο προέβη σε έλεγχο ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο, ενώ μία μέρα νωρίτερα είχε γίνει αντίστοιχος έλεγχος στις δομές μιας ακόμη γνωστής ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Στη Λέσβο ο έλεγχος αφορούσε ΜΚΟ που διατηρεί γραφείο διοίκησης, κέντρο υποστήριξης, δομή φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων καθώς και χώρο που φαίνεται να παρέχονται υπηρεσίες υγείας. Αντίστοιχος έλεγχος είχε γίνει στις 11 Ιουνίου σε δύο γραφεία διοίκησης και σε τρεις δομές φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών μίας ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη.

Τα αρμόδια κλιμάκια ερεύνησαν το κέντρο υποστήριξης της ΜΚΟ, στο οποίο κατασκευάζονται είδη τα οποία διατίθενται προς πώληση, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, τη δομή φιλοξενίας που λειτουργεί σε χώρο του Δημοσίου και φέρεται να φιλοξενούνται 100-120 ευάλωτοι πρόσφυγες, αλλά και σε πρώην ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, ο οποίο μισθώνει περιστασιακά. Στελέχη της ΕΑΔ και αστυνομικοί πήραν στοιχεία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή σχετικά με συμβάσεις εργαζομένων, μισθωτήρια, καταστάσεις εσόδων-εξόδων 2018-2020, λίστα δωρητών, παραστατικά πωλήσεων, σύμβαση για το Κέντρο Επείγουσας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και στοιχεία χρηματικών ροών.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν ελλείψεις σχετικά με την τήρηση των καθορισμένων συνθηκών υγιεινής (π.χ. ύπαρξη επιφανειακών λυμάτων), επάρκεια εγκαταστάσεων αποχωρητηρίων και λουτρών κ.ά.

Στις δομές ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης τα μικτά συνεργεία ελέγχου συνέλεξαν στοιχεία με αντικείμενο τη διακρίβωση τήρησης ή μη της νομιμότητας των ενεργειών ως προς τη διαχείριση χρηματοδοτικών προγραμμάτων από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ/AMIF), καθώς και τη λειτουργία και επιχειρησιακή της δράση.

Ελήφθησαν αντίγραφα των τηρούμενων έντυπων και ψηφιακών στοιχείων των φακέλων του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, του φακέλου προμηθειών και άλλων στοιχείων που τηρούνται στις δομές και τα γραφεία της ΜΚΟ. Καταγράφηκαν 84 ασυνόδευτα ανήλικα. Στις 28 Μαΐου 2020 είχε διενεργηθεί αντίστοιχος έλεγχος στην έδρα και έξι δομές φιλοξενίας άλλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) που δραστηριοποιείται στη Λέσβο. Καταγράφηκαν σε αυτή 126 ασυνόδευτα ανήλικα.

Οι προηγούμενες 

Στις 12 Μαΐου είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση των ελέγχων σε τρεις πολύ γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, και δύο δομές τους για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, σε Κεραμεικό και Γλυφάδα.

Σε μία δομή φιλοξενίας στη Γλυφάδα έμεναν 17 ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ στη δεύτερη στον Κεραμεικό 14 παιδιά. Στα συγκεκριμένα προγράμματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η χρηματοδότηση που αφορούσε τη σίτιση, εκπαίδευση, διαμονή, ρουχισμό κάθε παιδιού ανέρχεται στα 68 ευρώ την ημέρα και περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα, εκτός των λειτουργικών εξόδων.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου