Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Βραχυκύκλωμα στους πλειστηριασμούς!


Θέτουν όρους οι συμβολαιογράφοι. «Όχι» από ΕΚΤ στο άτυπο όριο των 300.000 ευρώ. Οι Θεσμοί δεν κλείνουν την αξιολόγηση.

Κίνδυνο εμπλοκής στην τρίτη αξιολόγηση δημιουργεί η σοβαρή εκκρεμότητα με τους πλειστηριασμούς. Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι δεν έχουν βρει ακόμη τη συνταγή για μια συνολική συμφωνία μεταξύ τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ανεκτή η επιβολή άτυπου ελάχιστου ορίου 300.000 ευρώ στην αξία των ακινήτων που θα βγουν «στο σφυρί» και οι Θεσμοί προειδοποιούν ότι δεν θα γίνει ανεκτή νέα καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς.

Μετά τη συνάντηση, που είχε το προεδρείο του συλλόγου συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιώς με Στ. Κοντονή, Ν. Τόσκα και Δ. Λιάκο, εξαγγέλθηκαν αυστηρά αστυνομικά μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι «συλλογικότητες» που ματαιώνουν πλειστηριασμούς και όσοι προχωρούν σε βίαιες ενέργειες εκφοβισμού συμβολαιογράφων.

Κυριότερο μέτρο, σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι η καθιέρωση αυτεπάγγελτων διώξεων για αυτά τα αδικήματα, ώστε να γίνονται συλλήψεις χωρίς να απαιτείται υποβολή έγκλησης από τους παθόντες.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από αυτές τις υποσχέσεις. Στη συνεδρίαση του δ.σ. του μεγαλύτερου συμβολαιογραφικού συλλόγου της χώρας, που έγινε την Πέμπτη, συμφωνήθηκε ότι θα συγκληθεί γενική συνέλευση για να αποφασισθεί η αναστολή της αποχής από πλειστηριασμούς, χωρίς όμως να ορισθεί ημερομηνία για τη συνέλευση.

Αυτό έγινε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επειδή οι συμβολαιογράφοι θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα των ρυθμίσεων, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, πριν πάρουν τις αποφάσεις τους. Άλλωστε, εκφράζεται η άποψη ότι τα αστυνομικά μέτρα δεν είναι αρκετά για να καλυφθούν τα αιτήματα των συμβολαιογράφων, όπως αυτά διατυπώθηκαν από την πρόσφατη γενική συνέλευση, που αποφάσισε την αποχή.

Οι συμβολαιογράφοι τα θέλουν όλα...

Οι συμβολαιογράφοι έχουν διατυπώσει αιτήματα που, κατά πληροφορίες, προκαλούν «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι εάν υιοθετηθούν, θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών και θα χρειασθεί νέα διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς των δανειστών.

Για παράδειγμα, οι συμβολαιογράφοι ζητούν, για την καλύτερη εποπτεία των πλειστηριασμών και προς διευκόλυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και των λοιπών παραγόντων της διαδικασίας, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός να διεξάγεται μόνο μία μέρα την εβδομάδα και σε μία βάρδια.

Ειδικότερα, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να διενεργούνται: α) στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου. β) Μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, γ) Επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το πρωί, ή τέσσερις ώρες σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το απόγευμα), με άμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίας από το συμβολαιογράφο .

Επίσης, αποφάσισαν οι πλειστηριασμοί με τη φυσική παρουσία του συμβολαιογράφου θα διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται έως τις 15.00, μ.μ., δηλαδή εντός του ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες.

Επιπλέον, ζητούν τροποποίηση της διάταξης της Υ.Α 41756/30-5-17, με την οποία ορίζεται ότι η «ταυτοποίηση» των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείων του TAXIS. Ο έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών/ νομικών προσώπων πλειοδοτών που διαθέτουν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, πρέπει να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τους ενώπιον του συμβολαιογράφου, με την σύνταξη σχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.).

Ζητούν, εξάλλου, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.

Το όριο των 300.000 ευρώ

Τις εξελίξεις επί του θέματος παρακολουθεί η ΕΚΤ, η οποία ενδιαφέρεται να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και πιέζει να αρθούν τα εμπόδια. Mετά τις δημόσιες τοποθετήσεις Τσακαλώτου και τραπεζιτών ότι δεν βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, η ΕΚΤ ζήτησε εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος για αυτές τις εξαγγελίες, που δεν εδράζονται σε κάποια διάταξη νόμου, ούτε έχουν εγκριθεί από τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος προσπάθησε να αντιπαρέλθει το πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας την Φρανκφούρτη ότι πρόκειται μόνο για μια άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, η οποία θα εφαρμοσθεί μόνο στο αρχικό στάδιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να κατευνασθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις.

Από τον επόμενο χρόνο, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται χωρίς όρια, διαβεβαίωσε η ΤτΕ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όρος για την αξιολόγηση

Πάντως, οι Θεσμοί θα έλθουν «αγριεμένοι» στην Αθήνα, στα τέλη Νοεμβρίου, αν δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ηδη το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του συνέστησε στην κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην εφαρμογή αυτής της "μεταρρύθμισης", που θεωρείται σημαντική στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Οι Θεσμοί έχουν θέσει ένα σαφή όρο: η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, εάν προηγουμένως δεν έχουν ολοκληρωθεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα και σε αριθμό επαρκή ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την πραγματική αξία των ακινήτων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους ως εξασφαλίσεις για τα δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 1.500 - 2.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να κλείσει η αξιολόγηση, κάτι που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για απρόβλεπτες καθυστερήσεις πέραν του Ιανουαρίου 2018.



Πηγή : sofokleousin.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου