Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Εντάλματα σύλληψης για 117 μέλη του στρατού που μιλούσαν με γκιουλενιστές


Τα άτομα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με γκιουλενιστές από το 2010 μέχρι και την ημέρα του πραξικοπήματος.

Εντάλματα σύλληψης για 117 μέλη του στρατού εξέδωσαν σήμερα οι Tούρκοι εισαγγελείς για φερόμενες σχέσεις με τον κληρικό που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το επιχειρούμενο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, τον Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Το πρωί της Παρασκευής η αντιτρομοκρατική αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση στην επαρχία Ιζμίρ προκειμένου να συλλάβει τα εν λόγω μέλη, κάποια εκ των οποίων υπηρέτησαν σε θέσεις κλειδιά των ενόπλων δυνάμεων. 

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ από το 1999, βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στο οποίο 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο ίδιος ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη. 

Τα άτομα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με γκιουλενιστές από το 2010 μέχρι και την ημέρα του πραξικοπήματος σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές. 

Από την ημέρα που έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 50.000 συλλήψεις για σχέσεις με τον Γκιουλέν, ενώ 150.000 άλλοι έχουν απολυθεί ή παυθεί από τα καθήκοντά τους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. 




Πηγή: skai.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου