Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ποια είναι η μυρωδιά του διαστήματος;



Και οι υπόλοιπες απαντήσεις σε 20 απορίες για τη ζωή στο διάστημα.

Το πρωί της Τετάρτης, 2 Μαρτίου, η ιστορική αποστολή #YearInSpace, η πρώτη διάρκειας 12 μηνών στην ιστορία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επέστρεψε στη Γη. Μία μέρα μετά, το πρωί της Πέμπτης, 3 Μαρτίου, ο ένας από τους δύο αστροναύτες που συμμετείχαν σε αυτήν, ο Αμερικανός Scott Kelly, επέστρεψε στη βάση του, στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Ο Scott Kelly πίσω στο Χιούστον με τους (από αριστερά): επικεφαλής της NASA Charles Bolden, διευθυντή του Λευκού Οίκου για την Επιστήμη Δρ John Holdren και Δρ Jill Biden. Credit: NASA/Joel Kowsky


Ωστόσο, η δουλειά του Kelly, όπως και εκείνη του “έτερου του ήμισυ”, Ρώσου κοσμοναύτη Mikhail Kornienko, με τον οποίον έζησαν 340 συνεχόμενες μέρες στο διάστημα, δεν έχει τελειώσει. Από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους πίσω στη Γη, ξεκίνησε η συμμετοχή τους σε έναν νέο γύρο πειραμάτων, στην υπηρεσία της επιστήμης.

Τα νέα πειράματα υπολογίζεται να διαρκέσουν, περίπου, έναν χρόνο. Προσθέτοντας σε αυτό το χρονικό διάστημα τον έναν χρόνο που πέρασαν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) και τον έναν χρόνο πειραμάτων που προηγήθηκαν, φτάνουμε τα 3 χρόνια -την πραγματική διάρκεια της αποστολής #YearInSpace.


Η αποστολή των Kornienko και Kelly αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα της ανθρωπότητας στην πορεία προς την κατάκτηση του Άρη. Οι δύο αστροναύτες έμειναν τόσους μήνες στον ΔΔΣ για να αναλυθούν οι επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα και μυαλό, σε βάθος χρόνου, καθώς το ταξίδι για τον Άρη υπολογίζεται να διαρκέσει τρία χρόνια.

20 απαντήσεις σε 20 ερωτήσεις για τη ζωή στο διάστημα:

Με αφορμή την έναρξη της τελικής φάσης της ιστορικής αποστολής τους, ορίστε οι απαντήσεις σε 20 απορίες του κοινού, άλλες απλές και άλλες ιδιαίτερα παράξενες, για τη ζωή στο διάστημα, όπως τις έδωσε ο Scott Kelly, μιλώντας μέσω internet, πριν ένα μήνα, από τον ΔΔΣ:

Γιατί έχετε τα χέρια σας πάντα διπλωμένα στις φωτογραφίες;

Στο διάστημα, τα χέρια δεν πέφτουν δεξιά και αριστερά από το σώμα σου, όπως συμβαίνει στη Γη, εξαιτίας της απουσίας βαρύτητας. Νιώθεις άβολα να τα έχεις να επιπλέουν μπροστά σου. Είναι απλά πιο άνετο να τα έχεις διπλωμένα. Εγώ δεν τα αφήνω να επιπλέουν ούτε όταν κοιμάμαι -τα βάζω μέσα στον υπνόσακο.

Υπάρχει κάτι ασυνήθιστο που δεν γνωρίζουμε για τη ζωή στο διάστημα;

Οι κάλοι στα πόδια σου, όταν ζεις στο διάστημα, πέφτουν. Έτσι, το κάτω μέρος των ποδιών σου γίνεται πολύ μαλακό, όπως τα πόδια των νεογέννητων. Αλλά στο πάνω μέρος των ποδιών μου, αναπτύχθηκε σκληρό “δέρμα αλιγάτορα”, επειδή το χρησιμοποιώ (το πάνω μέρος των ποδιών) για να μετακινούμε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πώς είναι να κοιμάσαι σε μηδενική βαρύτητα*;

Ο ύπνος εδώ είναι πιο δύσκολος από εκείνον σε ένα κρεβάτι, επειδή η θέση ύπνου εδώ είναι η ίδια θέση στην οποία βρίσκεσαι όλη την ημέρα. Δεν έχεις ποτέ τη δυνατότητα να νιώσεις εκείνη την αίσθηση ικανοποίησης και χαλάρωσης την οποία νιώθεις στη Γη, μετά από μία μέρα στη δουλειά. Επίσης, οι θόρυβοι από τα μηχανήματα επηρεάζουν τον ύπνο μου, έτσι φοράω ωτοασπίδες.

Πώς αισθάνεσαι στο κορμί σου τη μηδενική βαρύτητα*;

Νιώθεις λες και δεν υπάρχει καθόλου πίεση στο κορμί σου. Μερικές φορές νιώθεις ότι κρέμεσαι από κάπου, αλλά δεν ισχύει, απλά βρίσκεσαι εκεί. Αν κλείσω τα μάτια μου, μπορώ να δώσω στον εαυτό μου την αίσθηση ότι πέφτω. Κάτι το οποίο ισχύει, αφού όντως πέφτω γύρω από τη Γη*.

Ποια είναι η μεγαλύτερη παρανόηση σχετικά με το ταξίδι στο διάστημα;

Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή δίνουμε την εντύπωση πως αυτό που κάνουμε είναι εύκολο, είναι πράγματι εύκολο. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν πόση δουλειά χρειάζεται για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι αποστολές. Χρειάζεται ένας τεράστιος στρατός σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων, για να τα καταφέρουμε.

Νιώθεις ποτέ μοναξιά;

Έχουμε πολύ καλούς τρόπους να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους στη ζωή μας. Σίγουρα, μου λείπουν οι αγαπημένοι μου, αλλά δεν νιώθω μοναξιά. Και η επικοινωνία με τους ανθρώπους στη Γη μέσω των social media βοηθάει επίσης.

Ποιο είναι το πιο ανατριχιαστικό πράγμα που συνάντησες στη δουλειά;

Γενικά, όσα έχουν να κάνουν με την τουαλέτα. Πρόσφατα, έπρεπε να καθαρίσω μία μπάλα ούρων αναμεμιγμένων με οξύ, στο μέγεθος ενός γαλονιού. Το οξύ προστίθεται ώστε τα ούρα να μην προκαλέσουν ζημιά στα μηχανήματα τα οποία τα κινούν μέσω του συστήματος. Τα εμποδίζει από το να μπλοκάρουν το σύστημα.

Πώς φαίνονται τα άστρα και οι διάττοντες αστέρες από τον ΔΔΣ;

Έχουμε μία αρκετά περιορισμένη θέα του νυχτερινού ουρανού, κινούμαστε πολύ γρήγορα (17,5 χιλιάδες μίλια την ώρα) και δεν έχουμε τηλεσκόπιο. Έχω δει μερικούς διάττοντες αστέρες, αλλά όχι όσους μπορεί να νομίζετε.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να συνηθίσει κανείς το διάστημα;

302 ημέρες και συνεχίζω το μέτρημα (σ.σ. η ημέρα των απαντήσεων ήταν η 302η του Kelly στον ΔΔΣ)! Όσο περισσότερο μένω εδώ τόσο πιο φυσιολογικά νιώθω. Η κατάσταση πάντα μοιάζει να βελτιώνεται.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής #YearInSpace;

Ο χρόνος. Ένα έτος είναι μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς είναι μία μέρα στον ΔΔΣ;

Χρησιμοποιούμε την ώρα Γκρίνουϊτς και με βάση αυτήν, σηκωνόμαστε στις 6 το πρωί και κοιμόμαστε στις 10 το βράδυ. Δουλεύουμε και γυμναζόμαστε από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι δύο ώρες πριν τον ύπνο. Η δουλειά μας περιλαμβάνει έρευνα, συντήρηση μηχανημάτων και φροντίδα των διαστημικών οχημάτων. Είναι τιμή να βρίσκομαι εδώ. Ποτέ δεν βαριέμαι. Υπάρχουν πάντα πολλά πράγματα να κάνεις και πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος.

Πόσες ώρες πρέπει να γυμνάζεστε για να μένετε υγιείς στο διάστημα;

Περίπου 1,5 ώρα την ημέρα.

Θα συμμετείχες σε μία νέα αποστολή, διάρκειας 2 ετών;

Θα εξαρτώταν από την αποστολή. Αν ήταν με προορισμό το φεγγάρι ή τον Άρη, ναι, θα το έκανα.

Πώς είναι η συνδεσιμότητα εκεί ψηλά;

Αρκετά καλή. Σας μιλάω από το διάστημα τώρα, οπότε θα έλεγα ότι είναι αρκετά καλή. Είναι όπως μία σύνδεση dial-up, αλλά μερικές φορές λειτουργεί καλύτερα από άλλες.

Τι συμβαίνει όταν φτερνίζεσαι στο διάστημα;

Όταν φτερνίζομαι, εδώ ή στη Γη, καλύπτω τη μύτη και το στόμα μου. Αν δεν το έκανα, είναι πιθανό να βρίσκαμε κάτι να αιωρείται σε κάποιο άλλο κομμάτι του ΔΔΣ.

Έχει κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά ο ΔΔΣ και το διάστημα;

Εξαρτάται από το τμήμα στο οποίο βρίσκεσαι. Κάποιες φορές μυρίζει σαν αντισηπτικό, άλλες φορές μυρίζει σαν σκουπίδια. Η μυρωδιά του διαστήματος, όταν ανοίξεις την καταπακτή, μοιάζει με εκείνη από την καύση μετάλλου σε εμένα.

Αντιλαμβάνεστε πόσο μακριά είναι η Γη από εσάς;

Όταν κοιτάω τα σύννεφα πάνω από τη Γη και ξέρω πόσο ψηλά είναι αυτά τα σύννεφα, νιώθω ένα συναίσθημα που μου λέει ότι είμαστε πολύ, πολύ μακριά και ψηλότερα από εκείνα. Οπότε, πράγματι φαίνεται ότι είμαστε πολύ ψηλά. Δεν θα το έλεγα τρομακτικό, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκομαι στο διάστημα. Δεν είναι κάτι που σκέφτομαι, πάντως, κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων, καθώς τότε απαιτείται μία τρομερή πνευματική συγκέντρωση.

Κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, πώς είναι η αίσθηση να έχεις μόνο μία στολή μεταξύ του εαυτού σου και του διαστήματος;

Είναι λίγο σουρεαλιστικό να ξέρεις ότι βρίσκεσαι μέσα στο δικό σου μικρό διαστημικό σκάφος και λίγα εκατοστά από εσένα να βρίσκεται ο άμεσος θάνατος.

Ποια είναι τα πιο όμορφα πράγματα που έχεις δει από το διάστημα;

Μάλλον εκείνη η φορά που είδαμε ένα εκπληκτικό σέλας να περικυκλώνει εντελώς τον ΔΔΣ. Επίσης, αρκετά δυνατή ήταν η εικόνα της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το διάστημα, όπως και ο τυφώνας Patricia. Πιθανότατα, οι Μπαχάμες είναι το αγαπημένο μου μέρος στη Γη, όπως φαίνεται από το διάστημα. Τα φωτεινά και ποικίλα χρώματα των γαλάζιων νερών και η αντίθεση με εδώ πάνω είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Ποιο ΕΝΑ πράγμα θα κάνεις για πάντα διαφορετικά όταν επιστρέψεις;

Θα εκτιμώ τη φύση περισσότερο.

*Σημειώνεται ότι παρά τις συχνές αναφορές στη “μηδενική βαρύτητα”, στην πραγματικότητα η βαρύτητα στον ΔΔΣ δεν είναι μηδενική. Σε γενικές γραμμές, το αίσθημα μηδενικής βαρύτητας στον ΔΔΣ δημιουργείται καθώς αυτός πέφτει συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα προς τη Γη, αλλά σε γωνία η οποία δεν επιτρέπει την είσοδό του στην ατμόσφαιρα.


Πηγή : pathfinder.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου