Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

BBC - Τσίπρας σε ψηφοφόρους: Σταματήστε την εθνική ταπείνωση




Λίγα 24ωρα πριν από τις κρισιμότερες εθνικές εκλογές, τα διεθνή βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το BBC, σημείωσε ότι είναι κοντά να μπει ένα τέλος στην εθνική ταπείνωση.

Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν την πρωτιά, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τους πολίτες σαφή εντολή ώστε να μπορέσει να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας στη χώρα.

Επανέλαβε την υπόσχεσή του για διαγραφή κατά 50% του διεθνούς χρέους της Ελλάδας όταν τερματιστεί η τρέχουσα συμφωνία διάσωσης.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το BBC, έχει υποστεί βαθιές περικοπές που συνδέονται με τη διάσωσή της.

Οι εκλογές της Κυριακής παρακολουθούνται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές που φοβούνται πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρεοκοπία τη χώρας και την έξοδό της από το ευρώ.

"Η εθνική ταπείνωση θα τελειώσει τη Δευτέρα. Θα τελειώσουμε με τις εντολές από το εξωτερικό.

Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα" είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Mark Lowen του BBC αναφέρει πως πολλοί Έλληνες είναι έτοιμοι να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα μια ευκαιρία, πιστεύοντας ότι η ζωή τους δεν μπορεί να γίνει χειρότερη.

Η χώρα έχει περάσει από βαθιά ύφεση και το 1/4 του εργατικού δυναμικού της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.

Ωστόσο, υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δηλώσει ότι δεν θα κυβερνήσει με όσους υποστηρίζουν τις πολιτικές της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να βρει εταίρο αν δεν κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία.

Εκπρόσωπος της Άγκελας Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως η Γερμανία αναμένει η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας διάσωσής της.

Υπό αυτούς τους όρους, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ υποστήριξε με 240 δισεκατομμύρια την Ελλάδα με αντάλλαγμα τις περικοπές του προϋπολογισμού και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με δημοσκόπηση της Metron Analysis που θα δημοσιευτεί σήμερα Παρασκευή να του δίνει "αέρα" έως 5,3 από 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενώ άλλη δημοσκόπηση της Rass θέλει προβάδισμα 4,8 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς θα διοργανώσει την τελική προεκλογική συγκέντρωση σήμερα, καθώς οι δύο πλευρές κάνουν μια τελική ώθηση για να κερδίσει ένα ποσοστό από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Πηγή: BBC


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου