Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Πακιστάν: Μακελειό με 130 νεκρούς εκ των οποίων 100 παιδιά σε επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο - 180 τραυματίες



Βάρβαρη επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ του Πακιστάν: Σύμφωνα με την ηγεσία της περιφέρειας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 μαθητές μεταξύ συνολικά 130 νεκρών. Οι περίπου 500 μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου είχαν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις του μετά την επίθεση.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα.

Περισσότερες από έξι ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, ο στρατός ανακοίνωσε ότι εννιά ένοπλοι που επιτέθηκαν στο σχολείο είναι νεκροί και ότι οι επιχειρήσεις «βρίσκονται προς το τέλος τους».

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν όταν αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν απελπισμένους γονείς οι οποίοι επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμένο χώρο από την αστυνομία για να φθάσουν στο σχολείο.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 130, στην πλειονότητά τους μαθητές. Τα περισσότερα παιδιά έπεσαν νεκρά όταν πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, διευκρίνισε ο υπουργός Ενημέρωσης της τοπικής κυβέρνησης Μουστάκ Γάνι, ο οποίος έκανε λόγο για 25 βαριά τραυματίες, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται πέντε ώρες μετά την έναρξή της.

Σε δύο τοπικά νοσοκομεία έχουν μέχρι στιγμής καταμετρηθεί οι σοροί τουλάχιστον 84 παιδιών ενώ πολλοί μαθητές αγνοούνται.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας, ο Παρβάζι Χατάκ, ανέφερε νωρίτερα πως 60 σοροί βρίσκονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο CMH και άλλες 24 στο νοσοκομείο Lady Reading.

Δεν είναι σαφές εάν τα παιδιά σκοτώθηκαν κατά την έφοδο των ενόπλων ή κατά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές από το δεύτερο νοσοκομείο θέλουν τα παιδιά να είχαν πυροβοληθεί στο στήθος σαν να εκτελέστηκαν.

Οι δράστες ήταν τουλάχιστον έξι και, φορώντας στρατιωτική στολή, εισέβαλαν στο σχολείο το πρωί της Τρίτης και άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε πηγή μέσα από το σχολείο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως οργάνωση των Ταλιμπάν.

«Να νιώσουν τον πόνο μας»

Οι ένοπλοι πήραν ομήρους τους 500 μαθητές και δασκάλους, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού που βρίσκονταν επί τόπου. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters στο σημείο, σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακούστηκαν από το εσωτερικό του σχολείου.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν είχαν προειδοποιήσει ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεών τους σε περιοχές που ο έλεγχος της κεντρικής κυβέρνησης είναι μειωμένος.

Μετά τις αναφορές για το θάνατο δεκάδων μαθητών, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν στο σχολείο «επειδή ο στρατός επιτίθεται στις οικογένειές μας και θέλουμε να νιώσουν τον πόνο μας».

Την επίθεση καταδίκασε ο πακιστανός πρόεδρος.

Για «εθνική τραγωδία» μιλά ο πρωθυπουργός της χώρας

Στην Πεσαβάρ μετέβη εκτάκτως ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, μετά τη σφαγή σε στρατιωτικό σχολείο στο Πακιστάν, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 126 άτομα, εκ των οποίων τα 84 ήταν παιδιά.

Ο Σαρίφ χαρακτήρισε την επίθεση των Ταλιμπάν στο σχολείο ως «εθνική τραγωδία».

«Αποφάσισα να πάω στην Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω εγώ ο ίδιος την επιχείρηση. Αυτά είναι τα παιδιά μου και αυτή είναι η δική μου απώλεια» είπε ο Ναουάζ Σαρίφ.

«Αισθάνομαι ότι μέχρι να και εκτός και εάν αυτή η χώρα καθαρίσει από την τρομοκρατία, αυτός ο πόλεμος και αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει και κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει γι' αυτό» είπε.

«Αυτές οι επιθέσεις αναμένονται στον απόχηο ενός πολέμου και η χώρα δεν θα πρέπει να χάσει τη δύναμή της» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πακιστανός πρόεδρος έκανε λόγο για «εθνική κρίση».

Τα συλλυπητήριά του στη γειτονική χώρα έστειλε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι καταδικάζει την «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση».

«Πρόκειται για μια παράλογη πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας που στοίχισε τις ζωές των πιο αθώων ανθρώπινων όντων - των μικρών παιδιών που βρίσκονταν στο σχολείο τους» τονίζει ο Μόντι. «Η καρδιά μου είναι μαζί με όλους όσους έχασαν αγαπημένους τους σήμερα. Μοιραζόμαστε τον πόνο και εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλληπητήρια» τόνισε.

Αποτροπιασμό εκφράζει η διεθνής κοινότητα

Ο Γκόρντον Μπράουν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, καταδίκασε την επίθεση.

«Όλος ο κόσμος θα σοκαριστεί και θα συγκλονιστεί με τη σφαγή στην Πεσαβάρ που έχει καταστρέψει τόσες πολλές αθώες ζωές. Η ελπίδα μας είναι ότι βοήθεια μπορεί να φτάσει άμεσα σε όλους όσους έχουν τραυματιστεί» είπε ο Γκόρντον Μπράουν και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμείνει στην άρνησή της να δικαιολογήσει την άρνηση σε παιδιά του δικαιώματος της εκπαίδευσης.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις πακιστανικές αρχές και να εξασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα είναι ασφαλή και προστατευμένα» πρόσθεσε.

Η κάτοχος Νόμπελ Μαλάλα Γιουσουφζάι, η νεαρή που έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της εκπαίδευσης και είχε και η ίδια δεχθεί επίθεση από Ταλιμπάν, έκανε λόγο για «φρικιαστική και θρασύδειλη» επίθεση. «Είμαι συντετριμμένη από αυτή την παράλογη πράξη τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε εν ψυχρώ και η οποία εκτυλίσσεται μπροστά μας» είπε.

Τα συλλυπητήριά του στη γειτονική χώρα έστειλε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι καταδικάζει την «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση».

«Πρόκειται για μια παράλογη πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας που στοίχισε τις ζωές των πιο αθώων ανθρώπινων όντων - των μικρών παιδιών που βρίσκονταν στο σχολείο τους» τονίζει ο Μόντι. «Η καρδιά μου είναι μαζί με όλους όσους έχασαν αγαπημένους τους σήμερα. Μοιραζόμαστε τον πόνο και εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλληπητήρια» τόνισε.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου