Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Στα 23 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το 2014


Του Γ. ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

Ενθαρρυντικές είναι οι διαπιστώσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ύστερα από την επανεκτίμηση της κατάστασης για τις αφίξεις επισκεπτών εξωτερικού το 2014. Η αναθεώρηση αυτή προέκυψε από τα νέα στοιχεία που αφορούν το μήνα Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, ο αριθμός αφίξεων εξωτερικού θα φτάσει τα 20,5 εκατ. έναντι 19,5 της προηγούμενης εκτίμησης. Αν αποδειχθούν σωστές οι εκτιμήσεις για επιπλέον 1,2 εκατ. οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2014, τότε ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. που ήταν το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.

Στην κρουαζιέρα

Στα παραπάνω μεγέθη δεν υπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 100.000 το πρώτο εξάμηνο του 2014, παρά τις αρχικές προβλέψεις για στασιμότητα σε σχέση με το 2013. Στο σύνολο δε του έτους, αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 εκατ., έναντι των 2,2 εκατ. της προηγούμενης χρονιάς. Αθροίζοντας συνεπώς τους παραπάνω αριθμούς, η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών με όλα τα μέσα για το 2014 αγγίζει τα 23 εκατ., κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση 15% σε σχέση με το 2013.

Οσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, κατά το μήνα Οκτώβριο σημειώθηκε άνοδος του αριθμού τους κατά 23,5%. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 ανέρχεται πλέον στο 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εκτός από τις αυξήσεις των παραπάνω μεγεθών για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρατηρήθηκαν κάποιες επιπλέον ενθαρρυντικές τάσεις.

Επισημάνθηκε σαφής επιμήκυνση της περιόδου, καθώς τον Απρίλιο του 2014 σημειώθηκε αύξηση 36,4% και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς 23,5% σε σχέση με τα περσινά αντίστοιχα διαστήματα, ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά της περιόδου Ιουνίου - Σεπτεμβρίου. Παρατηρήθηκε διάχυση του τουριστικού ρεύματος προς πολλούς, λιγότερο καθιερωμένους, προορισμούς οι οποίοι κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, έναντι των μονοψήφιων που παρουσίασαν οι καθιερωμένοι προορισμοί.

Τέλος, σημειώθηκε σημαντική ενίσχυση της κίνησης προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στις ενθαρρυντικές αυτές διαπιστώσεις αναφέρθηκε με δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος έκανε λόγο για την εξαιρετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού. «Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη και τη Ρωσία και το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, στο τέλος του 2014, η Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στη δεκαπεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε την ανάγκη για ενότητα μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων, κοινωνικών εταίρων, τουριστικών επιχειρηματιών και εργαζομένων προκειμένου να στηρίξουν από κοινού το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Επίσης ότι επόμενος στόχος είναι να φανεί στην έκθεση Philoxenia, που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη η ίδια ελπιδοφόρα εικόνα την οποία παρουσίασε η χώρα μας στην παγκόσμια έκθεση World Travel Market του Λονδίνου.


Πηγή : Ελευθεροτυπία


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου