Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Κατάρρευση της Pizza Hut φεύγει από την Ελλάδα




Η Food Plus, η εταιρεία η οποία έχει τα δικαιώματα για το σήμα της αλυσίδας στην Ελλάδα, ήταν και είναι σταθερά ζημιογόνα για περισσότερα από δέκα χρόνια με τις συσσωρευμένες ζημιές να ξεπερνούν σήμερα τα 35 εκατ. ευρώ.

Μόνο κατά την τελευταία χρήση που υπάρχουν δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία (το 2018) παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 7,6% στα 16,2 εκατ. ευρώ προστέθηκε στο "καλάθι" άλλο 1,26 εκατ. ζημιών έναντι 1,47 εκατ. ζημιών το 2017. Μάλιστα υπήρχαν χρονιές όπως το 2013 και το 2014 όπου οι ετήσιες ζημιές ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή πραγματικό "βαρέλι δίχως πάτο".

Οι βασικοί λόγοι της αποτυχίας είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς επιμένοντας στην λογική της πιτσαρίας - εστιατορίου με σημαντικά λειτουργικά κόστη όταν η τάση στην πίτσα είχε στραφεί στο delivery και το take away.

Το κλείσιμο καταστημάτων της Pizza Hut στην Ελλάδα εξαιτίας του κορωνοϊού, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες - πολλαπλασιάζοντας τις ήδη υπάρχουσες επιχειρηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα κατέστη μη βιώσιμο και οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες θα ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία".

Πέρυσι η Food Plus υπέβαλε αίτηση στην Τράπεζα Πειραιώς (και φέρεται να πέτυχε) αναδιάρθρωση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της 2 εκατ. ευρώ με μετατόπιση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του χρηματοοικονομικού της κόστους και καταβολή ανισόποσων οπισθοβαρών δόσεων, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά μετά το πέρας των επενδύσεων της εταιρείας.

Το παραπάνω δάνειο είχε ληφθεί καθώς η Food Plus είχε παρουσιάσει στην Τράπεζα Πειραιώς business plan που προέβλεπε την αναδιοργάνωση, ανακαίνιση, μετεγκατάσταση και επέκταση του δικτύου καταστημάτων της. Το λουκέτο στα 16 καταστήματα της Pizza Hut σίγουρα θα έχει θορυβήσει το τμήμα χορηγήσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό η Food Plus μέχρι τώρα ζούσε με ενέσεις ρευστότητας από την, με έδρα στο Λουξεμβούργο, εταιρεία Violetta SA συμφερόντων πιθανότατα του επιχειρηματία Χρήστου Ιωάννου που είχε φέρει την Pizza Hut στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι ο επιχειρηματίας είχε τοποθετήσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου την τελευταία δεκαετία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου