Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ οι Γεωργιανοί μαφιόζοι είχαν κάνει τις φυλακές ξενοδοχείο



Ένας από τους Γεωργιανούς κακοποιούς κατέθεσε ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι κρατούμενοι είχαν συναντηθεί και συμφωνήσει με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τις συσκευές υπό τη μορφή δωρεάς προς τη φυλακή.


Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη

Πλούσιο παρασκήνιο συνοδεύει την έρευνα της αστυνομίας στην υποπτέρυγα Γ1 των φυλακών Νιγρίτας, όπου βρέθηκαν πολυτελείς τηλεοράσεις, ψυγειοκαταψύκτες, μπάρμπεκιου και άλλα είδη πολυτελείας. Η έφοδος έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από αστυνομικούς –κυρίως– της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται σε ευρύτερη έρευνα που διεξάγει το τελευταίο διάστημα η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Της εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. στη φυλακή προηγήθηκαν δύο περιστατικά που επιτάχυναν τις εξελίξεις. Το πρώτο ήταν ένα παράνομο επισκεπτήριο σε Ελληνα κρατούμενο από τη σύζυγό του το πρωί της 10ης Μαΐου και ενώ ίσχυε απαγόρευση επισκέψεων λόγω κορωνοϊού. Το δεύτερο ήταν η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ εγκλείστων το απόγευμα της 18ης Μαΐου με πρωταγωνιστή έναν σκληρό Αλβανό κακοποιό και αποτέλεσμα 9 κρατούμενοι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.


Η έφοδος των αστυνομικών (συνολικά 83 άτομα) στη φυλακή έγινε στις 11.30 τη νύχτα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε επτά ώρες αργότερα. Ελέγχθηκαν 19 κελιά της Γ΄ πτέρυγας, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μαχαίρια, μικροποσότητες ναρκωτικών και σχηματίστηκαν δικογραφίες εις βάρος 30 κρατουμένων, 13 Ελλήνων και 17 αλλοδαπών.

Εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι σε αρκετά κελιά και κοινόχρηστους χώρους της υποπτέρυγας βρέθηκαν επιδαπέδια κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, ένα μπάρμπεκιου με κάρβουνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρατούμενοι είχαν ανακατασκευάσει τις τουαλέτες των κελιών τους χρησιμοποιώντας ψηφιδωτό αντί για πλακάκια.


Σύμφωνα με επίσημες πηγές ενημέρωσης σε ορισμένα από τα VIP κελιά εξέτιαν ποινές φυλάκισης μέλη της γεωργιανής μαφίας που φέρουν τον τίτλο τιμής «Vor V Zakone» ή «κλέφτες εντός νόμου». Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ο διευθυντής, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας των φυλακών απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ πέντε ρωσόφωνοι κρατούμενοι μετάγονται σήμερα με απόφαση της γενικής γραμματέως Σοφίας Νικολάου από τη Νιγρίτα στις φυλακές Δομοκού, Μαλανδρίνου κ.α.

Το χρονικό

Ως προς το χρονικό των γεγονότων, στις 10.25 το πρωί της 10ης Μαΐου η σύζυγος ενός Ελληνα κρατούμενου, κατόπιν επικοινωνίας της με την αρχιφύλακα κατάφερε παρά την απαγόρευση επισκεπτηρίων – να μπει στις φυλακές Νιγρίτας και να επισκεφθεί τον άνδρα της. Σε καρότσι σούπερ μάρκετ που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας να σπρώχνει ο υπαρχιφύλακας της φυλακής, η γυναίκα μετέφερε έναν εκτυπωτή, μία συσκευή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αντισηπτικά, φαγητά, αναψυκτικά Red Bull και ένα ταψί με γαλακτομπούρεκο. Οταν αργότερα η υπόθεση πήρε δημοσιότητα, ο αρχιφύλακας φέρεται να είπε σε άτομα του περιβάλλοντός του ότι πείστηκε να αφήσει τη γυναίκα να μπει στη φυλακή όταν εκείνη του είπε ότι ο γάμος της ήταν σε κίνδυνο. Ο διευθυντής της φυλακής, που οι πληροφορίες λένε ότι ήταν σε «κόντρα» με τον αρχιφύλακα, ενημερώθηκε εγκαίρως για το επισκεπτήριο. Φέρεται, ωστόσο, ότι δεν επενέβη άμεσα και άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν, προκειμένου να εκθέσει τον αρχιφύλακα. Το βίντεο εξάλλου στο οποίο έχει καταγραφεί η είσοδος της γυναίκας στη φυλακή, εστάλη την επόμενη ημέρα στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.


Οκτώ ημέρες αργότερα, το πρωί της 18ης Μαΐου, ο αρχιφύλακας που ενεπλάκη στο παράνομο επισκεπτήριο απομακρύνθηκε από τη θέση του, το ίδιο όμως και ο διευθυντής της φυλακής. Στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή της, η κ. Σοφία Νικολάου αποδίδει την απόφασή της στην «κατεπείγουσα ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας και της ασφάλειας των κρατουμένων και του προσωπικού αυτού». Αλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, αναφέρουν ότι η απόφαση για αντικατάστασή τους ήταν προειλημμένη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Οπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς και το ΣΔΟΕ «προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις η εν λόγω υπόθεση και να εντοπιστούν τυχόν υπαίτιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».


Οι «υψηλόβαθμοι» της γεωργιανής μαφίας

Ψηλά στην ιεραρχία της γεωργιανής μαφίας τοποθετούν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές διεθνώς δύο από τους κρατουμένους των φυλακών Νιγρίτας, στα κελιά των οποίων βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ακριβές τηλεοράσεις, εντοιχισμένα τζάκια, ανακαινισμένες τουαλέτες με ψηφιδωτά, ψυγειοκαταψύκτες και άλλα είδη πολυτελείας.

Πρόκειται για τους Νοντάρ Σουκακίτζε, 31 ετών, και Νταβίτ Μασανασβίλι, 44 ετών, που φέρουν τον τίτλο τιμής της γεωργιανής μαφίας «Vor V Zakone» (κλέφτες εντός νόμου) και ανήκουν στο στενό περιβάλλον του επίσης εγκλείστου, στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Λάσα Σουσανασβίλι, 59 ετών.

Ο τελευταίος βρίσκεται σταθερά την τελευταία δεκαετία στο επίκεντρο ερευνών κυρίως της ισπανικής και της γαλλικής αστυνομίας ως ο αρχηγός των «Vor» διεθνώς, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται.

Ο Νοντάρ Σουκακίτζε ή «Σούκα» συνελήφθη τον Απρίλιο του 2018 στο πλαίσιο διασυνοριακής έρευνας με κωδική ονομασία «Καύκασος - Νορμανδία» και τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γεωργίας και της Ελλάδας. Η έρευνα είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, όταν Γάλλοι αστυνομικοί που διερευνούσαν διαρρήξεις στην πόλη Καέν της βορειοδυτικής Γαλλίας εντόπισαν επικοινωνίες ενός από τους υπόπτους με τηλέφωνο στη Θεσσαλονίκη και ενημέρωσαν τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταυτοποίησε τον κάτοχο του κινητού και για διάστημα περίπου ενός έτους κατέγραφε τις κινήσεις και τις επαφές του. Οπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για τον Νοντάρ Σουκακίτζε, επιχειρησιακό διοικητή –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– των «Vor» στη Θεσσαλονίκη και τον έναν από τους δύο άμεσους συνεργούς του Λάσα Σουσανασβίλι. Σύμφωνα με τους Γάλλους εισαγγελείς, τα τηλεφωνήματα του Νοντάρ ήταν προς τον αδελφό του στην Καέν, υπεύθυνο για το ταμείο των «Vor» στη Νορμανδία. Ο «Σούκα» καθώς και ο Λάσα Σουσανασβίλι συνελήφθησαν σε παράλληλες επιχειρήσεις στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα δυνάμει του γαλλικού εντάλματος σύλληψης και έκτοτε βρίσκονται στη φυλακή.

Επειτα από πολύμηνο δικαστικό αγώνα, που απασχόλησε τα ΜΜΕ στην Ελλάδα κυρίως λόγω της παρουσίας της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης, κατάφεραν ουσιαστικά να μπλοκάρουν την έκδοσή τους στη Γαλλία και να δικαστούν στην Ελλάδα για τη μία από τις τρεις κατηγορίες που τους είχαν αποδώσει οι Γάλλοι εισαγγελείς: αυτή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Τον Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας, το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές κάθειρξης 10 ετών στον Λάσα Σουσανασβίλι και 8 ετών στον Νοντάρ Σουκακίτζε.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 ο «Σούκα» είχε πάρει μέρος σε πανευρωπαϊκή συνάντηση των «Vor» στη Θεσσαλονίκη. Είχε γίνει σε αίθουσα δεξιώσεων στα περίχωρα της πόλης και βρισκόταν υπό επιτήρηση από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.

Σχετική αναφορά υπήρχε σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας crimerussia.com τον Σεπτέμβριο του 2017.


Ο Νταβίτ Μασανασβίλι θεωρείται και αυτός αρχηγικό μέλος των «Vor V Zakone». Στις ελληνικές διωκτικές αρχές έγινε γνωστός το 2012. Σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης των ισπανικών αρχών, Ελληνες αστυνομικοί είχαν κάνει έφοδο σε δωμάτιο στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» και είχαν συλλάβει τον καταζητούμενο Λάσα Σουσανασβίλι. Μαζί του σε ρόλο σωματοφύλακα ήταν ο Μασανασβίλι, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπόθαλψη εγκληματία, κατηγορία για την οποία αργότερα αθωώθηκε. Τον Δεκέμβριο του 2013, ωστόσο, και ενώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε χριστεί «Vor», συνελήφθη μαζί με τρία ακόμα άτομα στο Ωραιόκαστρο και στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί βαρύς οπλισμός και πλαστά έγγραφα, ενώ τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης εκτιμούσαν ότι ο Μασανασβίλι είχε χριστεί αρχηγός των «Vor» στη Θεσσαλονίκη μετά τη σύλληψη του Λάσα Σουσανασβίλι στον «Αστέρα». Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών, την οποία εκτίει στις φυλακές Νιγρίτας.

Εις βάρος του, πάντως, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών για ανθρωποκτονία. Ο 44χρονος κατηγορείται ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Βλάντιμιρ Τζανάσια, μέλους αντίπαλης ομάδας, τον Μάρτιο του 2018 στη Μασσαλία. Με απόφαση του Αρείου Πάγου, το ένταλμα θα εκτελεστεί μόλις ο Μασανασβίλι εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα. Για την ίδια υπόθεση, σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο αδελφός του Λάσα Σουσανασβίλι, Κάχαμπερ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είχαν την ευθύνη της έρευνας, τρεις ακόμα ρωσόφωνοι κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας απολάμβαναν υπηρεσίες VIP στη φυλακή. Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, φέρεται να ανήκει στην ομάδα των «Vor», καθώς συνελήφθη το 2018 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καύκασος - Νορμανδία». Οπως και ο «Σούκα», εκτίει ποινή κάθειρξης 8 ετών. Οι άλλοι δύο εκτίουν βαρύτερες ποινές για ένοπλες ληστείες, ναρκωτικά κ.ά.

Είχαν εγκριθεί από το συμβούλιο

Mε τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της φυλακής είχαν μπει στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, οι τηλεοράσεις και η υπόλοιπη οικοσκευή, που βρέθηκε στην πρόσφατη έρευνα της αστυνομίας, στο πλαίσιο της εφόδου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν μάλιστα ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς την αιτιολόγηση της μεταφοράς των εν λόγω αντικειμένων.

Το ίδιο, πάντως, επισημαίνουν μέσω των συνηγόρων τους οι φυλακισμένοι υπήκοοι Γεωργίας, στα κελιά των οποίων υπήρχαν εγκατεστημένες αρκετές από τις τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές συσκευές. Η συνήγορος του 44χρονου Νταβίτ Μασανασβίλι, Βασιλική Καμηλάρη, μιλώντας χθες στην «Κ» μετέφερε τη θέση του εντολέα της ότι «η μεταφορά στην πτέρυγα των ηλεκτρικών συσκευών εγκρίθηκε από το συμβούλιο της φυλακής». Υποστήριξε ακόμη ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι κρατούμενοι είχαν συναντηθεί και συμφωνήσει με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τις συσκευές υπό τη μορφή δωρεάς προς τη φυλακή.

Η ίδια τακτική έχει ακολουθηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις VIP κελιών που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν στις φυλακές Διαβατών, Αυλώνα κ.ά. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση κελιού - σουίτα που είχε κατασκευαστεί στις φυλακές Αυλώνα για «υψηλούς» κρατούμενους, η ύπαρξη του οποίου είχε έρθει στο φως τον Σεπτέμβριο του 2016 («Εφημερίδα των Συντακτών»). Σύμφωνα με την κ. Καμηλάρη, αρκετές από τις συσκευές δεν βρέθηκαν στα κελιά αλλά σε κοινόχρηστους χώρους και ήταν προσβάσιμες απ’ όλους τους κρατουμένους της πτέρυγας, ενώ τα πλακάκια στους τοίχους αντικαταστάθηκαν καθώς υπήρχε πρόβλημα υγρασίας. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν, τέλος, ότι υπέστησαν εγκαύματα από τα χημικά που χρησιμοποίησαν κατά την επιχείρηση οι αστυνομικοί.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου