Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

To Υπ. Παιδείας ενάντια στα σουβλάκια της Τσικνοπέμπτης στα σχολεία της Μυτιλήνης



Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στη Λέσβο για το αν θα στηθούν, σήμερα Τσικνοπέμπτη, ψησταριές μέσα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων προκειμένου να τηρηθεί ένα νέο «έθιμο» -των τελευταίων τριών το πολύ τεσσάρων χρόνων- και να κεραστούν οι μαθητές.

Συγκεκριμένα έχει καθιερωθεί στα σχολεία της Λέσβου και μάλιστα όχι μόνο σε αυτά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Τσικνοπέμπτη να «τσικνίζουν». Άλλα σχολεία προμηθεύονται έτοιμα ψητά κρέατα από ψητοπωλεία και τα προσφέρουν στους μαθητές και άλλα ψήνουν στις αυλές με πρωτοβουλία των γονέων την τελευταία ώρα (ή τις δύο τελευταίες ώρες του σχολικού ωραρίου.

Ένα email που έστειλε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλη Καπιωτά έβαλε «φωτιά», καθώς με την επιστολή του ζήτησε από τους συλλόγους διδασκόντων «να αποφύγουν ενέργειες και εκδηλώσεις που δεν συνάδουν με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».

Ακολούθησε ενημέρωση από διευθυντές σχολείων σε συλλόγους γονέων ότι δεν μπορούν να ψήσουν , με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Ειρήνη Λάσκαρη, επιχειρηματολογώντας υπέρ του «εθίμου» στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, υποστήριξε πως «κάποια παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τσικνίσουν όταν το μεσημέρι επιστρέψουν στο σπίτι τους λόγω της κρίσης και οι σύλλογοι γονέων όπως με ευπρέπεια έκαναν τόσα χρόνια, θα το κάνουν και αυτή την Τσικνοπέμπτη έχοντας ως πρώτο μέλημα τα παιδιά».

«Δεν προσβάλουμε με τον τρόπο αυτό το χώρο του σκολειού, αντίθετα την ημέρα αυτή το παιδί έχει τη δυνατότητα να έρθει κοντά στην παράδοση, σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Δεν κινδυνεύει ούτε η εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε η ευπρέπεια του σχολείου την Τσικνοπέμπτη. Στο σχολείο, μας ενημέρωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να ψήσουμε στην αυλή, ακόμα και έτσι θα ψήσουμε σε άλλο χώρο και θα τα προσφέρουμε για το καλό της ημέρας στα παιδιά μας στο σχολείο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς, μιλώντας και αυτός στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε ότι «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία να μη γίνουν ενέργειες την ημέρα αυτή, που να διαταράσσουν την ευπρέπεια των σχολείων- είναι απόλυτα σαφές. Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης δεν χωρά μέσα στο σχολείο και την ευθύνη για την τήρηση των όσων προβλέπονται έχουν οι σύλλογοι διδασκόντων».

Από την άλλη όμως μεριά, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, άναψε το «πράσινο φως» στο στήσιμο των ψησταριών σημειώνοντας ότι «δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, το κάθε σχολείο θα κάνει ό,τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει και το εθιμικό δίκαιο».

Στο θέμα επανήλθε σήμερα ο κ. Καπιωτάς τονίζοντας ότι στην οδηγία που έστειλε στα σχολεία δεν είπε να μην τηρηθεί το έθιμο και να μην προσφερθεί ένα κέρασμα λόγω της ημέρας στους μαθητές. «Είπα να μην γίνουν ενέργειες που δεν ταιριάζουν με το χώρο του σχολείου. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μεταφέρονται ψησταριές και να ψήνουν στο σχολείο πολύ περισσότερο στο ωράριο λειτουργίας. Τηρούσαμε το έθιμο προσφέροντας στους μαθητές ένα κέρασμα την τελευταία ώρα του ωραρίου ή λίγο μετά τη λήξη», είπε.


Πηγή: ΑΠΕ/ΕΡΤ

greekmoney.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου