Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τρέχουν στο Μαξίμου να μαζέψουν τη Novartis - H λύση του άρθρου 155



Σκέψεις για άμεση αναπομπή του φακέλου της Novartis τη Δικαιοσύνη χωρίς σύσταση επιτροπής προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή κάνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη . Παρά το γεγονός ότι τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν υπάρχει νομική φόρμουλα, η λύση ενδεχομένως να βρίσκεται στην παράγραφο 2 του Κανονισμού της Βουλής.

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία τροποποιήθηκε το 2011 η Βουλή έχει τη δυνατότητα μαζί με την κατάθεση πρότασης για επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και πριν καν από τη συζήτησή της να ζητήσει ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστκής βασιμότητάς τους.

Παρά το γεγονός ότι η όποια άποψη του τριμελούς έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα , θεωρείται βέβαιο πως πιθανή γνωμοδότηση του συμβουλίου ότι και τα τρία αδικήματα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί θα μετρήσει καταλυτικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι η γνωμοδότηση θα έχει προηγηθεί της συζήτησης είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή και επικαλούμενη τη γνωμοδότηση των δικαστών να προτείνει την αναπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η έρευνα για τυχόν αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του Υπουργού,. με χαρακτηριστικότερο το ξέπλυμα. 





Πηγή: parapolitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου