Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Αντώνης Τσαπατάκης: «Ο αγώνας για την πραγμάτωση των ονείρων κερδίζεται μόνο με ψυχή»



Θερμά υποδέχτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ανάρτηση του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, ο οποίος επέστρεψε στην Ελληνική Αστυνομία έπειτα από 11 χρόνια. Τότε, έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην Κρήτη, άρχισε να κινείται με αμαξίδιο, ενώ λόγω του νομοθετικού πλαισίου που ίσχυε την εποχή εκείνη δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στην οποία είχε εισαχθεί.

Το καλοκαίρι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια και στις 20 Ιουνίου 2017 στο Β' Τεύχος στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 2109) δημοσιεύτηκε και επίσημα η απόφαση επιστροφής του στην ΕΛ.ΑΣ. ως αξιωματικού (υπαστυνόμου Β') λόγω των διακρίσεών του στον αθλητισμό.

Η αρχή έγινε την Τρίτη το μεσημέρι όταν ανήρτησε στο Facebook μια φωτογραφία που τον δείχνει να υπογράφει τα απαραίτητα έγγραφα για την επανένταξη στην ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας «μια ιστορία με τέλος της μια όμορφη αρχή... #fightforyourrights».

Ο παραολυμπιονίκης εντάσσεται πλέον στην υπηρεσία Αθλητισμού της ΕΛ.ΑΣ. και μέχρι να έρθει η σχετική διαταγή για τη μετάθεσή του εκεί υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.

Ο Αντ. Τσαπατάκης τον άλλο μήνα, στις 30 Σεπτεμβρίου, αναχωρεί με τους υπόλοιπους συναθλητές του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό όπου ελπίζει για μια θέση στο βάθρο.

Την Πέμπτη ανήρτησε στον λογαριασμό του στο instagram δύο φωτογραφίες που τον δείχνουν πώς ήταν όταν σπούδαζε στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων, πριν από το σοβαρό τροχαίο ατύχημα που τον ανάγκασε από τότε να κινείται με αμαξίδιο, και μια πρόσφατη με τη στολή του αστυνομικού.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει γίνει ήδη διάσημη και έχει κοινοποιηθεί από πάρα πολλούς χρήστες του Διαδικτύου, ανάμεσα στους οποίους είναι και συνάδελφοί του στην ΕΛ.ΑΣ., συνοδευόμενη από μηνύματα θαυμασμού προς τον παραολυμπιονίκη, ενώ στο instagram το εικονίδιο «like» έχουν πατήσει σχεδόν 27.000 χρήστες, ενώ τα σχόλια ξεπερνούν τα 820.

Στο συνοδευτικό μήνυμα των δυο φωτογραφιών ο Αντ. Τσαπατάκης γράφει: «Μετά από 11 χρόνια φοράω για πρώτη φορά αυτή τη στολή. Κι όμως, δεν την πέταξα, ούτε την αποθήκευσα σε κάποια κούτα που θα τοποθετούσα σε κάποιο αραχνιασμένο ράφι του υπογείου. Αντιθέτως... την έπλυνα, τη σιδέρωσα και την κρέμασα στην ίδια ντουλάπα με τα καθημερινά μου ρούχα. Και κάθε μέρα που την έβλεπα, θυμόμουν την υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου... να τη φορέσω ξανά ως αστυνομικός... όσα χρόνια και αν περάσουν... να τη φορέσω και να δείξω σε αυτούς που πίστεψαν σε εμένα, σε αυτούς που προσποιήθηκαν ότι πίστεψαν σε εμένα, αλλά και σε αυτούς που μάχονται καθημερινά για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες μιας ευνομούμενης κοινωνίας, ότι τα χτυπήματα της μοίρας οφείλουν συχνά να γίνονται τραγικώς ευπρόσδεκτα και ότι πρέπει να πολεμήσεις για να δικαιωθείς για τις πληγές που σε μάτωσαν και σε γονάτισαν.


Φορώντας τη στολή μου λοιπόν τώρα, προαχθείς πλέον ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες μέρες λόγω των Παραολυμπιακών και παγκόσμιων διακρίσεών μου, απέδειξα τόσο σε εμένα όσο και σε όλους, θέλω να πιστεύω, ότι ο αγώνας για την πραγμάτωση των ονείρων μας κερδίζεται μόνο με ένα μέσο που δεν ματώνει ποτέ. Το όνομά του; ΨΥΧΗ.

#presentandfuture #fightforyourrights#wheelchairpolice #humanrights#throwback2006 
#nevergiveup #motivation#soulpower #liveyourdreams #police#ελληνικηαστυνομια #tsapatakis#antonistsapatakis»

«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση»

Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Τσαπατάκης επεσήμανε: «Το επικρατέστερο συναίσθημα που έχω είναι της ικανοποίησης γιατί πέρασαν 11 χρόνια αγώνων, μεγάλης ταλαιπωρίας, μεγάλων και ψεύτικων υποσχέσεων και τελικά στο τέλος το μυστικό της επιτυχίας ήταν να προσπαθήσω εγώ για αυτό και όχι να παρακαλάω κανέναν».

Και πρόσθεσε ότι «δεν αισθάνομαι για κανέναν προδομένος ή πικραμένος γιατί εγώ φταίω που πήγα και τους ζήτησα τη βοήθειά τους. Ενώ η βοήθεια στην ουσία στην όλη υπόθεση ήμουν εγώ. Ο ίδιος μπορούσα να τα καταφέρω από μόνος μου. Μέσα από τους αγώνες μου, μέσα από την αναγνωρισιμότητα που προσέφερε το κολύμπι και τα αγωνίσματα και όλοι οι αγώνες που έκανα όλα αυτά τα χρόνια για να προσπαθήσω να φέρω την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, για να προσπαθήσω να δείξω την ισότητα ανάμεσα στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους αρτιμελείς. Υπήρχε μια 11χρονη πορεία αγώνων που δεν σταματά εδώ. Ισα-ίσα ξεκινούν μεγαλύτεροι αγώνες για άλλες δικαιώσεις, πιο γενικές».

Ερωτηθείς τι σχεδιάζει απάντησε ότι «πέρα από τα πλαίσια των αγώνων και της κολύμβησης, που είναι οι επόμενοι Ολυμπιακοί το 2020, ένας μεγάλος στόχος πιο προσωπικός είναι να ιδρύσω και έναν σύλλογο ο οποίος θα μπορέσει να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να δικαιωθούν, να ξανασταθούν στη ζωή και να τους αντιμετωπίζουν με ισότητα».

Ο παραολυμπιονίκης πιστεύει ακόμη ότι ως στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορέσει να προωθήσει περισσότερο το ζήτημα των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες και είναι «ένας αγώνας που τον κάνω πολλά χρόνια τώρα μέσα από τις κινήσεις μου, μέσα από τις ομιλίες για κίνητρα που κάνω να κινητοποιήσω τους ανθρώπους να ξανασταθούν στα πόδια τους ή ακόμη και αυτούς που στέκονται στα πόδια τους να σταθούν πιο στέρεα στο έδαφος. Η ζωή μου διέπεται από αγώνες και προσπάθειες πολλών χρόνων τις οποίες δεν θα σταματήσω ποτέ».

Για τους ανθρώπους που έχουν σταθεί στο πλευρό του όλα αυτά τα χρόνια και εκφράζουν και σήμερα τον θαυμασμό τους μέσω των social media λέει ότι «δείχνει ότι όλος αυτός ο κόσμος κατανοεί την προσπάθεια που δίνω γιατί προφανώς δεν βλέπει απλά τον Αντώνη Τσαπατάκη τον παραολυμπιονίκη, αλλά βλέπει έναν άνθρωπο που η ζωή έμελλε να του φέρει ένα ατύχημα το οποίο έγινε τραγικώς ευπρόσδεκτο, όπως λέω και στην ανάρτησή μου, και μέσα από αυτή την ατυχία εγώ στάθηκα περισσότερο στα πόδια μου και στάθηκα πιο στέρεα και από τους υπόλοιπους, και προσπαθώ να δώσω και στους άλλους τη δύναμη για να δικαιωθούν μέσα από τους δικούς τους αγώνες».

Ποιος είναι ο Αντώνης Τσαπατάκης

Στη σελίδα του στο Facebook ο Αντ. Τσαπατάκης στην κατηγορία του βιογραφικού αναφέρεται: «Από την ηλικία των 5 ξεκίνησε να κολυμπά και μερικά χρόνια μετά έγινε αθλητής του πόλο. Το 2005 εντάχθηκε στη Σχολή Δόκιμων Αστυφυλάκων, κάνοντας έτσι το όνειρό του πραγματικότητα.

Εναν χρόνο μετά, το 2006, σε μια στροφή ενός γνώριμου δρόμου, ακριβώς έξω από το κολυμβητήριο όπου είχε περάσει τη μισή ζωή του, ως πολίστας του ΝΟ Χανίων, η μηχανή του ξέφυγε από την πορεία της λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Πετάχτηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων.

Το 2009 ξεκίνησε να ασχολείται με την κολύμβηση ΑμεΑ, έχοντας προπονητή τον Κώστα Νικολαντωνάκη. 
Στο διάστημα αυτό έχει πολλές διακρίσεις σε πανελληνίους (είναι κάτοχος 2 πανελληνίων ρεκόρ), ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες, έχει στην κατοχή του 17 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια».

Επίσης σημειώνεται: «Η δύναμη, το πάθος του και η αποφασιστικότητά του τον οδήγησαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, όπου προσέθεσε στο ενεργητικό του και την κορυφαία μέχρι τώρα επιτυχία, την 4η θέση στα 100 ΜΕΤΡΑ πρόσθιο SB4. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με την κατάκτηση δύο χάλκινων μεταλλίων (50 πεταλούδα s5,100 πρόσθιο sb4) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξήχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2013. Το 2014, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ολλανδία πρόσθεσε ένα ακόμη ασημένιο μετάλλιο στη συλλογή του στα 100 μ. πρόσθιο sb4. Το 2015 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο κατέρριψε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 50 μ. πρόσθιο. Την ίδια χρονιά, τον Ιούλιο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Σκωτίας μετά από έναν εκπληκτικό αγώνα για τα 100 μ. πρόσθιο sb4 επέστρεψε με το ασημένιο μετάλλιο στις αποσκευές του με κατάρριψη του δικού του πανελληνίου ρεκόρ κατά 1,5 δευτερόλεπτο (1.36,30) με αποτέλεσμα τη μεγάλη πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016».



Βυθούλκας Διονύσης 
Πηγή : tovima.gr


Πώς ήταν τα άλογα πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια


Τα συμπαθή ζώα ήταν κάποτε μικρόσωμα, κινούνταν αργά και τα πόδια τους είχαν δάχτυλα. 

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη των αλόγων προκύπτουν από μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές ανέλυσαν απολιθώματα από 12 είδη αλόγων που έχουν εξαφανιστεί και δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα των αλόγων πριν από περίπου 5 εκατ. έτη. 

Τα άλογα ζούσαν τότε μέσα σε πυκνά δάση που τα προστάτευαν από πιθανούς εχθρούς και σύμφωνα με τους ερευνητές η εικόνα τους ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε. Είχαν μικρότερο ύψος από το σημερινό, ήταν μικρόσωμα, ήταν αρκετά αργά, ενώ στα μπροστινά πόδια τους είχαν τρία δάχτυλα και στα πίσω τέσσερα. 

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, πριν από περίπου 5 εκατ. έτη τα άλογα υποχρεώθηκαν ή αποφάσισαν να βγουν από τα δάση και να αρχίσουν να ζουν σε λιβάδια. Το μέγεθος αλλά και η ταχύτητά τους όμως τα έκαναν ιδανική λεία για τους θηρευτές εκείνης της εποχής. 

Ετσι ξεκίνησε μια εξελικτική διαδικασία αυτοπροστασίας, η οποία οδήγησε στην αύξηση του ύψους των ποδιών τους. Αυτό τα βοήθησε σε δύο επίπεδα. Το αυξημένο ύψος των ποδιών τα έκανε κατά πολύ ταχύτερα, υποχρεώνοντας παράλληλα και το σώμα τους να μεγαλώσει. 

Ετσι ήταν πλέον πολύ δύσκολο και τελικά ασύμφορο για θηρευτές να κυνηγούν τα άλογα, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να ασχοληθούν στη συνέχεια μόνο με την προσαρμογή τους στις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη και όχι με το πώς θα επιβιώνουν από τις επιθέσεις. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανατομία των ποδιών των αλόγων με τα πολλά δάχτυλα δεν μπορούσε να υποστηρίξει την αύξηση του ύψους και του βάρους τους. Ετσι τα δάχτυλα υποχώρησαν και έδωσαν τη θέση τους στις οπλές, οι οποίες όχι μόνο μπορούσαν να υποστηρίξουν το ύψος και το βάρος των αλόγων αλλά τους επέτρεψαν να αυξήσουν σημαντικά και την ταχύτητά τους. 

Πανάρχαια 

Τα άλογα είναι από τα αρχαιότερα ζώα του πλανήτη. Εχει διαπιστωθεί ότι τα πρώτα άλογα έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 56 εκατ. έτη και ήταν πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα σημερινά. Το πρώτο είδος αλόγων ονομάστηκε Sifrhippus που είναι η σύνθεση των λέξεων «Sifr» (η αραβική λέξη για το «μηδέν») και «ίππος». 

Τα πρώτα άλογα ήταν μικρόσωμα, αλλά μια μελέτη ερευνητών του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν δείχνει πώς όταν πριν από 50 εκατ. έτη ο πλανήτης μας βίωσε συνθήκες υπερθέρμανσης τα άλογα συρρικνώθηκαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κλιματικές αλλαγές οδήγησαν το Sifrhippus σε μέγεθος γάτας! 

Η συρρίκνωση του Sifrhippus συντελέστηκε σε μια εποχή που σύμφωνα με τους ειδικούς υπήρξε ραγδαία κλιματική μεταβολή στη Γη, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται στον πλανήτη μας κατά 10-20 βαθμούς Κελσίου. 

Μια γενετική μελέτη για τα άλογα από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης πιστοποιεί ότι τα ζώα επηρεάζονταν σημαντικά από τις κλιματικές αλλαγές. 

Οι ερευνητές ανίχνευσαν με βάση τις γενετικές υπογραφές τους πληθυσμούς τους και διαπίστωσαν ότι αυτοί αυξάνονταν στις περιόδους στις οποίες υπήρχαν άφθονοι βοσκότοποι, στα διαστήματα δηλαδή μεταξύ των εποχών μεγάλου ψύχους. 

«Ολη η ιστορία των αλόγων έχει επηρεαστεί άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Εσκε Βίλερσλεφ, εκ των επικεφαλής της μελέτης, στο περιοδικό «New Scientist».

Θοδωρής Λαΐνας
in.gr


Handelsblatt: Ο Τσίπρας που ήθελε να διώξει την Τρόικα από το 2015 δεν πρόκειται να την ξεφορτωθεί τόσο γρήγορα



Ανάλυση για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και την στρατηγική του πρωθυπουργού δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό τον τίτλο «Θερμό φθινόπωρο για τον Τσίπρα» ο αρθρογράφος αναφέρει: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα στόχο: Σε ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές – έπειτα από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τους διεθνείς δανειστές. Έτσι ο Τσίπρας θα μπορούσε επιτέλους να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε ήδη για το 2015: να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Στη συνέχεια σημειώνεται η δυσκολία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων: «Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει τώρα ο Τσίπρας είναι πολύ απαιτητικό. Πολλά σημεία βρίσκουν τον Σύριζα ιδεολογικά τελείως αντίθετο. Για παράδειγμα θα πρέπει οι εργαζόμενοι του δημοσίου να περνούν τακτικά από αξιολόγηση. Αυτό βρίσκει αντίθετους τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να παίρνουν προαγωγή ανεξάρτητα από ικανότητες και απόδοση.

Ακόμη όμως και αν τα καταφέρει (σ.σ. να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και να βγει στις αγορές), κάτι το οποίο θα ήταν ένα μικρό θαύμα αν σκεφτεί κανείς τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις, ακόμη και τότε δεν διασφαλίζεται ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα πετύχει την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα. Τους επενδυτές ανησυχεί προ πάντων το χρέος που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ».  

Τέλος ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για την Ελλάδα και για την μεταμνημονιακή εποχή: «Στην ΕΕ και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπάρχει η σκέψη να συνδράμουν τη χώρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με μια πιστωτική γραμμή. Ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. 

Μία πιστωτική γραμμή θα σήμαινε όμως ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των χρηματοδοτών: Οι κανονισμοί του ESM προβλέπουν έλεγχο κάθε τρεις μήνες. Επομένως ο Τσίπρας που ήθελε να διώξει την Τρόικα ήδη το 2015, δεν πρόκειται να την ξεφορτωθεί τόσο γρήγορα».



Πηγή: Deutsche Welle

 iefimerida.gr 


Μόλις τα έσπασαν στο κτίριο του ΔΟΛ είπαν μήπως κάψουν και κανένα αστυνομικό οι αντιεξουσιαστές



Μόλις τελείωσαν με την καταστροφική μανία τους στο κτίριο του ΔΟΛ οι αντιεξουσιαστές, είπαν να μαζευτούν παράνομα όπως πάντα με την ανοχή του κράτους και της πρυτανείας μέσα στο Πολυτεχνείο και από εκεί να σχεδιάσουν πώς θα καταφέρουν να κάψουν κανένα αστυνομικό.

Περίπου στις 11:00 το βράδυ, σχεδόν μια ώρα μετά την καταδρομική στο παλιό κτίριο του ΔΟΛ, οι αντιεξουσιαστές την έπεσαν από την οδό Τοσίτσα, δίπλα στο Πολυτεχνείο με μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών που φυλάνε την περιοχή.

Όπως γίνεται πάντα δεν έγιναν ούτε συλλήψεις ούτε προσαγωγές και οι απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά εξακολούθηση θα μείνουν και πάλι ατιμώρητες. 


Ο ληστής τραπεζών που πέρασε στις Πανελλαδικές - Θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στην εγκληματολογία



Ο Βασίλης πανηγύριζε χθες. 

Ήταν διπλή η επιτυχία του, δεν είναι εύκολο ούτε να ονειρευτείς στη φυλακή ούτε να εκπληρώσεις τα όνειρά σου. Με την ανακοίνωση των βάσεων, αμέσως μεταφέρθηκε νοερά σε ένα αμφιθέατρο, απέναντί του ο καθηγητής, δίπλα του οι συμφοιτητές, εργασίες, μελέτη. Δεν ήταν άγχος, αλλά μια ανακουφιστική σκέψη κανονικότητας, αυτό που 18 χρόνια «μέσα» τού έχει λείψει περισσότερο.

Ήξερε ότι είχε περάσει, είχε γράψει καλά στις Πανελλαδικές, αλλά χθες το επιβεβαίωσε: Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ. Μπορεί να έχει πατήσει τα 38, αλλά η ζωή του ξεκινάει τώρα.

Ο Βασίλης είχε αφήσει το σχολείο στην Α΄ Λυκείου. Ένα πρόβλημα υγείας, λέει. 
Στα 20 του ήταν ήδη φυλακή για ληστείες τραπεζών, αρχικά στα Γρεβενά, κατόπιν στις φυλακές της Πάτρας. Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από τότε που άφησε τα θρανία, για να αποφασίσει να τελειώσει το σχολείο. Γράφτηκε στο νυχτερινό και άρχισε να διαβάζει μόνος. Ποτέ δεν παρακολούθησε παράδοση, η μόνη βοήθεια κάποιοι εθελοντές καθηγητές που επισκέπτονταν τη φυλακή. Πέρυσι τέλειωσε τη Β΄ Λυκείου με 17,6, φέτος πήρε απολυτήριο με 19,9 και έδωσε Πανελλαδικές σε δύο επιστημονικά πεδία, επιστημών υγείας και ανθρωπιστικών επιστημών.

Σιδηροδέσμιοι

Για να δώσουν απολυτήριες εξετάσεις, οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι στο εξεταστικό, γύρω τους 80 αστυνομικοί. «Πώς είναι ο πεθαμένος και τον συλλυπούνται», λέει γελώντας. Για τις Πανελλαδικές τα ίδια. «Χειροπέδες, κλούβα και στην τάξη να γράφουμε μόνοι με 15-20 αστυνομικούς γύρω μας να μιλάνε συνεχώς για ό,τι βάλει ο νους σου. Τι να κάνουμε, προσπαθήσαμε να απομονωθούμε όπως μπορούμε για να γράψουμε». Τρεις κρατούμενοι έδωσαν από τις φυλακές της Πάτρας και οι τρεις πέρασαν. Ο Βασίλης συγκέντρωσε 10.637 μόρια στο πεδίο επιστημών υγείας και 10.393 στο ανθρωπιστικών σπουδών. «Οι σχολές που ήθελα δεν είχαν μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές των νυχτερινών».

Τα επόμενα βήματα είναι συγκεκριμένα. Αρχικά θα πρέπει να ζητήσει μεταγωγή στην Αθήνα και κατόπιν να αιτηθεί να υπαχθεί στο καθεστώς του γεωεντοπισμού, το γνωστό «βραχιολάκι», ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα. «Οπως προβλέπεται από τον νόμο, να φεύγω το πρωί και να επιστρέφω το απόγευμα. Με το βραχιολάχι δεν μπορώ να απομακρυνθώ από τα προκαθορισμένα σημεία, βλέπουν πού βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή». Για τον ίδιο είναι μονόδρομος. «Δεν με ενδιαφέρει να διαβάζω πάλι μόνος μου, να περνάω με βία τη βάση στα μαθήματα και να τελειώσω έτσι το πανεπιστήμιο. Θέλω να διεκδικήσω με αξιώσεις το πτυχίο μου. Μόνος μου τέλειωσα το σχολείο, μόνος μου μπήκα στο πανεπιστήμιο. Δεν θέλω και μόνος μου να το τελειώσω». Το σχέδιό του είναι να μπει στη Νομική και μετά να κάνει ένα μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. «Περισσότερο για τη γνώση».

Μεγάλη ήταν και η συγκίνηση χθες του Αγγελου Κ., που στα 63 του και παππούς εσχάτως κατάφερε και πέρασε στο πανεπιστήμιο. Το αποφάσισε κάποια στιγμή πέρυσι ότι θα ήθελε ένα πτυχίο. «Γιατί όχι εγώ;» έλεγε. Ηταν πάντα καλός στα μαθήματα, συγκεντρωνόταν, τα κατάφερνε, αλλά η ζωή τον πήρε παραμάσχαλα. Οικογένεια, δουλειές, φούριες. Οταν οι υποχρεώσεις κάπως χαλάρωσαν, το πήρε απόφαση. «Είχα κάνει τα χαρτιά μου να δώσω πέρυσι, αλλά εκείνες τις ημέρες περιμέναμε το πρώτο μας εγγόνι και δεν μπορούσα να λείπω. Φέτος, είπα, θα το κάνω». Αρχισε να μελετά λίγο μετά το Πάσχα, κυρίως Ιστορία και Βιολογία. «Με την έκθεση δεν ασχολήθηκα, αλλά έγραψα καλά». Διάβαζε μόνος του, ούτε φροντιστήρια ούτε τίποτα. Και πέρασε. «Δεν το περίμενα. Αλλά μπήκα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών». Αν θα πάει; «Φυσικά θα πάω!».

Πηγή : kathimerini.gr


Αυτός είναι ο βιαστής της 14χρονης κοπέλας στη Κάλυμνο



Δίνονται στη δημοσιότητα, μετά από σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κω, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες καθώς και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος δυο ημεδαπών, ηλικίας 67 και 41 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν την 16.08.2017 σε νησί της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

α) ΚΟΥΛΙΑΝΟ Ιωάννη του Πανορμίτη και της Βαρβάρας, γεννηθέντα την 18.09.1950 στην Κάλυμνο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της αποπλάνησης παιδιού ηλικίας κάτω των 12, 14, και 15 ετών και της κατ’ εξακολούθησης και κατά συνήθεια ασέλγειας σε ανήλικο ηλικίας κάτω των 10 και 15 ετών έναντι αμοιβής.





β) ΑΓΓΕΛΙΝΑΚΗ Ελευθέριο του Πανορμίτη και της Καλλιόπης, γεννηθέντα την 03.08.1976 στην Κάλυμνο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απλής συνέργειας κατ’ εξακολούθηση σε κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια ασέλγειας σε ανήλικο ηλικίας κάτω των 10 και 15 ετών έναντι αμοιβής και της σωματεμπορίας ανηλίκου από ανιόντα εξ αίματος συγγενή κατ’ εξακολούθηση.





Το έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν η 14χρονη κατέφυγε στην τοπική Αστυνομία συνοδευόμενη από τις δύο αδελφές του πατέρα της και περιέγραψε την κόλαση που ζούσε. Όπως κατέθεσε, όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο 67χρονος την είχε τραβήξει με το ζόρι σε ένα χωράφι όπου την είχε βιάσει, αφήνοντάς της πέντε ευρώ ως αμοιβή! Η ανήλικη υποστηρίζει ότι διηγήθηκε στον πατέρα της τι είχε συμβεί κι εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι θα «κανόνιζε» τον ηλικιωμένο. Όμως ο 67χρονος εξακολούθησε να τη βιάζει δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, δίνοντάς της κάθε φορά 5 ή 10 ευρώ και υποστήριξε ότι ο πατέρας της την παρότρυνε να βρίσκεται μαζί του, ενώ μάλιστα κάποιες φορές τη μάλωνε!

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως την 25.02.2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων κοινωνικών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, προκειμένου να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τον ανωτέρω καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτού και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες, για παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι, διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας



Νέα Δημοκρατία : Τα δήθεν πλεονάσματα του ΕΦΚΑ “χάθηκαν στο δρόμο”



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2017, διαψεύδει τους μύθους, που έχτιζε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, για δήθεν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΦΚΑ θα έπρεπε σε συνθήκες αναλογικής ισορροπίας να απορροφήσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, ποσό 5,19 δις ευρώ.

Τελικά όμως, απορρόφησε 5,6 δις ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δηλαδή 410.000.000 ευρώ περισσότερα!

Και να σκεφτεί κανείς, ότι έχουν “παγώσει” την απονομή συντάξεων σε πάνω από 300.000 δικαιούχους συνολικού ύψους 3 δις ευρώ.

Η εικόνα αυτή επιδεινώνεται, αν πάρουμε υπόψη μας ότι έχουν μειώσει τις νέες συντάξεις με το “νόμο Κατρούγκαλου” κατά 40%.

Τελικά, τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ “χάθηκαν στον δρόμο” από το Υπουργείο Εργασίας προς το Υπουργείο Οικονομικών».    


Οι Ευρωπαίοι «γκρέμισαν το τείχος» του Κοντονή


H ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Το πρόβλημα δεν ήταν η απουσία του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης από το συνέδριο του Ταλίν, αλλά η δήλωσή του», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ούρμας Ρεϊνσάλου, μετά τη διευκρίνιση των διοργανωτών της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» ότι στην εσθονική πρωτεύουσα παρέστησαν οι 19 από τους 28 υπουργούς Δικαιοσύνης της Ε.Ε. που είχαν προσκληθεί – και σίγουρα όχι μόνο 8, όπως μεταδόθηκε από διάφορες ενημερωτικές πηγές, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οπως προκύπτει από την παρέμβαση του Εσθονού υπουργού Δικαιοσύνης, κανείς από τους «απόντες 9» ομολόγους, πλην του Σταύρου Κοντονή, δεν αποδοκίμασε το περιεχόμενο του συνεδρίου με το να υποστηρίξει ότι εξισώνει τον κομμουνισμό με τα ναζιστικά εγκλήματα.

Διελκυστίνδα παρεξηγήσεων, προπαγάνδας και αλληλοκατηγοριών για αναπαραγωγή fake news (ψευδών ειδήσεων) προκλήθηκε εν τω μεταξύ με την ανάμιξη της Εσθονίας, της Ελλάδας και της Ρωσίας, αναφορικά με τον τίτλο θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου και τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που εκπροσωπήθηκαν.

Η παρεξήγηση ξεκίνησε από μια διακήρυξη που υπέγραψαν οι 8 από τις 19 χώρες που εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο και αφορά την εξέλιξη μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2015 για την εγκαθίδρυση ενός Συμβουλίου Διερεύνησης Εγκλημάτων Κομμουνιστικών Καθεστώτων (Council for Investigation of Crimes of Communist Regimes ή CICROC). Οι 8 χώρες του CICROC, όλες πρώην μέλη του ανατολικού μπλοκ (Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία), προέβησαν σε κοινή δήλωση, η οποία ανέφερε ότι «κάτω από τις κομμουνιστικές δικτατορίες στην Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, αναγκάστηκαν να εκτελέσουν καταναγκαστικά έργα ή απελάθηκαν».

Παρόλο που έχουν περάσει 25-27 χρόνια από την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις των «8» ισχυρίζονται ότι στις χώρες τους δεν έχει αναληφθεί καμία διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας και της δικαιοσύνης συγκρίσιμη με εκείνη που διεξήχθη από τη διεθνή κοινότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στους δράστες των ναζιστικών εγκλημάτων. Γι’ αυτό «η μνήμη των θυμάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων απαιτεί την έρευνα και δίωξη των δραστών αυτών των εγκλημάτων».

Η εσθονική προεδρία ξεκαθάρισε πως η πρωτοβουλία των «8» δεν είχε σχέση με το καθαυτό συνέδριο, αλλά έγινε στο περιθώριό του και πως όλοι οι υπουργοί Δικαιοσύνης, που μετείχαν στην άτυπη πρωινή συνάντηση της 23ης Αυγούστου, εξέφρασαν το σεβασμό τους σε όλα τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.

Η σύγχυση ως προς τον αριθμό συμμετοχών, σε συνδυασμό με την ελληνική διαφοροποίηση, έδωσε αφορμή στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik να συγχαρεί την Ελλάδα για το «μάθημα Ιστορίας που έδωσε στην Εσθονία». «Η άρνηση του Ελληνα εκπροσώπου, Σταύρου Κοντονή, να συμμετάσχει στο συνέδριο ανάγκασε την Εσθονία να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο. Ομως οι Εσθονοί απάντησαν πως οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν απλώς ένα «συντακτικό λάθος» στον υπότιτλο της εκδήλωσης, που άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός… είναι μια μορφή του κομμουνισμού. Το λάθος διορθώθηκε αργότερα, αλλά ο πόλεμος εντυπώσεων είχε ήδη εμφιλοχωρήσει.

Να σημειωθεί πως την αρνητική στάση του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης και της ελληνικής κυβέρνησης έψεξε εμμέσως πλην σαφώς και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, υπογραμμίζοντας ότι το συνέδριο του Ταλίν κινείται στο πνεύμα της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αξιών.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
 Ελεύθερος Τύπος


Απίστευτο: Τους πλήρωσε τα μεροκάματα με χασίς στο Αυγείο Ήλιδας



Δεν λέμε η ανταλλακτική οικονομία έχει εφαρμογή στα χρόνια της κρίσης όλο και περισσότερο. Αλλά να πληρώσει το αφεντικό τα μεροκάματα στους εργάτες με χασίς - και αυτοί να το αποδεχτούν - ξεπερνά κάθε φαντασία. 

Κι όμως αυτό συνέβη στο Αυγείο του δήμου Ήλιδας, με πρωταγωνιστές τέσσερις εργάτες από το Πακιστάν ηλικίας 25, 26, 26 και 39 ετών αντίστοιχα που εργάζονταν σε καλλιέργεια πιπεριού στην περιοχή. 

Όταν έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά τους, ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη της καλλιέργειας που κατοικεί σε γειτονικό χωριό να τους πληρώσει. Εκείνος τους είπε πως δεν είχε λεφτά και τους πρότεινε να πάρουν 215 γραμμάτια κάνναβής για να “πατσίσουν” τα μεροκάματα.

Οι Πακιστανοί δέχθηκαν και έτσι βρέθηκαν μπλεγμένοι πολύ γρήγορα με το νόμο. Το γεγονός έγινε γρήγορα γνωστό στην περιοχή αλλά και στην Αστυνομία. 

Οι άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας το απόγευμα της Τετάρτης έκαναν έρευνα στους Πακιστανούς και βρήκε την παραπάνω ποσότητα στην κατοχή τους.

Στις επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών για το πως βρέθηκε στην κατοχή τους η κάνναβη, οι Πακιστανοί αποκάλυψαν πως την είχαν δεχθεί αντί αμοιβής για τη δουλειά τους στο χωράφι. Οι τέσσερις συνελήφθησαν και οι αστυνομικοί αναζήτησαν πλέον και τον 48χρονο ιδιοκτήτη της καλλιέργειας πιπεριού ο οποίος συνελήφθη και αυτός. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει πως βρέθηκε στην κατοχή του η κάνναβή που έδωσε στους Πακιστανούς, μη έχοντας χρήματα να τους πληρώσει τα μεροκάματα.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Αμαλιάδας.


Πηγή : ilialive.gr


Συναγερμός στο Τέξας - Αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 4 ο τυφώνας Χάρβει



Ο τυφώνας Χάρβει που πλήττει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 4 και έχει φτάσει στις ανατολικές ακτές του Τέξας.

Ο τυφώνας Χάρβει που πλήττει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον και χτυπάει ήδη το Τέξας.

Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητες που φτάνουν τα 215 χιλιόμετρα την ώρα και οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει την εκκένωση της περιοχής γύρω από την πόλη Corpus Christi.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρέγκ Άμποτ, έχει ζητήσει μεγαλύτερη ομοσπονδιακή συνδρομή, προκειμένου το Τέξας να αντιμετωπίσει τον τυφώνα, ο οποίος μπορεί να είναι ο χειρότερος της δωδεκαετίας για τις ΗΠΑ.

Κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους να θέσουν σε προτεραιότητα τη ζωή τους και σε δεύτερη μοίρα τις περιουσίες τους, δηλώνοντας ότι κύριο μέλημα του είναι να μη χαθεί καμία ζωή.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Τυφώνων ανακοίνωσε ότι το πέρασμα του τυφώνα μπορεί να προκαλέσει άκρως επικίνδυνες πλημμύρες μέσα και γύρω από το Χιούστον.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο συνδυασμός έντονων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ισχυρών ανέμων, μπορεί να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Τέξας ακατοίκητη για εβδομάδες ή και μήνες. 

Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης επισήμανε από την πλευρά του ότι το Τέξας θα πρέπει να αναμένει εκτεταμένες καταστροφές και υπογράμμισε ότι όλες οι μετρήσεις από το κέντρο του τυφώνα υποδεικνύουν ότι ο Χάρβει αναμένεται να είναι ο χειρότερος που καλείται να αντιμετωπίσει το αμερικανικό έθνος από το 2005.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, ανακαλώντας εργαζόμενους από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ παράλληλα έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες. Τα τέσσερα διυλιστήρια που κλείνουν έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής αργού πετρελαίου 840.000 και πλέον βαρελιών τη μέρα.

Η καταιγίδα μπορεί επίσης να πλημμυρίσει και τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου πιο ηπειρωτικά, στο νότιο Τέξας, τα οποία παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.

Σχεδόν το 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, από την Κεντρική Φλόριδα μέχρι το Τέξας, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1800 ανθρώπους περίπου και είχε προκαλέσει υλικές ζημιές που υπολογίζονται σε 108 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα το 80% της Νέας Ορλεάνης και των προαστίων της είχαν καλυφθεί από νερό, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που άφησε πίσω της η Κατρίνα.


Πηγή: skai.gr


Βατικανό: Θέμα χρόνου μία τρομοκρατική επίθεση στη Ρώμη



«Είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Κριστόφ Γκραφ, επικεφαλής της Ελβετικής Φρουράς, ο οποίος προβλέπει κάτι ανάλογο με τη Νίκαια, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη

Είναι ίσως «μόνο θέμα χρόνου» μέχρι να πληγεί η Ρώμη από μια επίθεση σαν αυτή που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες στην περίπτωση που μπει στο στόχαστρο το Βατικανό, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της Παπικής Ελβετικής Φρουράς.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στους χώρους λατρείας σε όλη την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου και του Βατικανού, από πέρσι το καλοκαίρι, όταν ένα φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε 86 ανθρώπους στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας, στη Γαλλία. Φράγματα, περιπολικά και στρατιωτικά οχήματα έχουν τοποθετηθεί γύρω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ώστε να καταστεί δυσκολότερο για κάποιο αυτοκίνητο να αναπτύξει ταχύτητα και να εξαπολύσει επίθεση σαν εκείνη της Βαρκελόνης.

Παρά τις απειλές των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η Ρώμη και οι άλλες ιταλικές πόλεις δεν έχουν βιώσει μέχρι τώρα τέτοιου είδους επιθέσεις όπως εκείνες που σημειώθηκαν στη Νίκαια, το Λονδίνο και το Βερολίνο.

«Ίσως να είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει μια επίθεση στη Ρώμη, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι» είπε ο Κριστόφ Γκραφ, ο διοικητής της Ελβετικής Φρουράς, μιλώντας στον ελβετικό καθολικό ιστότοπο Cath.ch.

Τα τελευταία χρόνια, ιστότοποι που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος έχουν απειλήσει με επιθέσεις σε καθολικούς στόχους στη Ρώμη. Το 2015, σε ένα βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό 21 Αιγύπτιων Κοπτών στη Λιβύη, ένας από τους εκτελεστές ακουγόταν να λέει: «Θα κατακτήσουμε τη Ρώμη, με τη θέληση του Αλλάχ». Περίπου την ίδια περίοδο, ένας άλλος ιστότοπος ανήρτησε ένα φωτομοντάζ που έδειχνε τη μαύρη σημαία των τζιχαντιστών να κυματίζει στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η Ελβετική Φρουρά, ο "στρατός" του Βατικανού, είναι ένας θεσμός που υπάρχει από τον 16ο αιώνα. Αριθμεί περίπου 110 άνδρες, όλοι τους Ελβετοί πολίτες. Μαζί με μια αστυνομική δύναμη έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του πάπα και του Βατικανού.



Πηγή : protothema.gr


Λονδίνο: Συνελήφθη ύποπτος οπλισμένος με μαχαίρι έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ​



Βρετανοί αστυνομικοί συνέλαβαν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στα χέρια, προσπαθώντας να συλλάβουν τον ύποπτο.

Ο άνδρας συνελήφθη με την κατηγορία της σοβαρής σωματικής βλάβης και της επίθεσης σε αστυνομικό.

Το Μπάκιγχαμ είναι η κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο.



Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik, AFP, naftemporiki.gr


Guardian: Ξεκινούν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα


Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που πολλοί μετανάστες επιδιώκουν την επανένωση τους με τα μέλη της οικογένειας τους, κυρίως στη Γερμανία.

Τα παραπάνω αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του Guardian με τίτλο "η ΕΕ ξεκινά να στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα την ώρα που οι επανενώσεις καθυστερούν".

"Σε μια κίνηση που κατακρίνεται από ομάδες προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κράτη της ΕΕ επιλέγουν να στείλουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στη χώρα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών", αναφέρουν οι συντάκτες του Guardian.

Η Γερμανία έχει κάνει σχεδόν 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται o Guardian.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν ζητήσει επίσης την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε στη Guardian ότι οι πρώτες επιστροφές αναμένονται άμεσα.

"Η γραφειοκρατική διαδικασία έχει αρχίσει και πιστεύουμε ότι οι επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Θα ξεκινήσουν με έναν συμβολικό αριθμό, σαν μια πράξη φιλίας (απέναντι στα άλλα κράτη της ΕΕ). Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες, έχει υποστεί τέτοια πίεση, που η αποδοχή ακόμη περισσότερων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο αν δεν ήταν μια τέτοια τραγωδία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Ό,τι και να γίνει, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ", ανέφερε ακόμη σχετικά με το πού θα εγκατασταθούν.

Ο Guardian αναφέρει ακόμα πως αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η η αποδοχή των επανεγκαταστάσεων δεν ήταν διαπραγματεύσιμη, καθώς απορρέει από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ έχουν εισπραχθεί και κεφάλαια από τις Βρυξέλλες. Η επανεγκατάσταση δεν θα επηρεάσει τους αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην ΕΕ πριν από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους αλλά όσους έφτασαν πριν. 
"Είναι απίστευτο ότι μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία τώρα έχει τόσα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων άδεια λόγω της μείωσης του αριθμού των αφίξεων, μετά τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, απαιτεί την αποστολή ανθρώπων πίσω στην Ελλάδα", δήλωσε από τη δική της μεριά η Salinia Stroux, επικεφαλής της ΜΚΟ Υποστήριξη των Προσφύγων του Αιγαίου.

Θυμίζουμε πως ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας, είχε μιλήσει στις αρχές του μήνα και στο μαγκαζίνο της γερμανική τηλεόρασης "Report Mainz" σχετικά με το ζήτημα των επιστροφών.
Τότε, έλεγε ενδεικτικά:

"Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων, που σχετίζονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι γερμανικές και ελληνικές αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της ΕΕ να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Γι αυτό θέλω να τις βοηθήσω".

Από την πλευρά της η ανθρωπιστική οργάνωση ProAsyl επικρίνει αυστηρά τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ο Καρλ Κοπ, υπεύθυνος της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης για την Ευρώπη δήλωσε σχετικά στο "Report Mainz":

"Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει καταστροφική, πολλοί πρόσφυγες είναι άστεγοι, η χώρα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. Δεν είναι εφικτή η επαναπροώθηση προσφύγων εκεί. Θα κάνουμε χρήση κάθε νόμιμου μέσου για να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία".

Σύμφωνα με την έρευνα της γερμανικής εκπομπής, οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο περιπτώσεις που σχετίζονται με τον Κανονισμού του Δουβλίνου αλλά και πρόσφυγες, που έχουν ήδη λάβει άσυλο στην Ελλάδα, οι οποίοι ωστόσο συνέχισαν το ταξίδι τους στη βόρεια Ευρώπη λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα και με την Deutsche Welle, η επαναπροώθηση στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα εισόδου των εν λόγω προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά άτομα που συνέχισαν το ταξίδι τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ μετά το Μάρτιο του 2017.

Μιλώντας στο "Report Mainz" ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος υπερασπίστηκε τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα: "Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί βέβαια πλέον. Εφαρμόζεται ωστόσο έως ότου αντικατασταθεί από ένα καινούργιο σύστημα. Προς το παρόν είναι μια γκρίζα ζώνη". Όπως είπε, τέλος, ο ευρωπαίος επίτροπος, η ΕΕ επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις, οι οποίες σχεδιάζεται να λάβουν την τελική τους μορφή εντός του 2017.


Πηγή : news247.gr


Άντρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε στρατιώτες στο κέντρο των Βρυξελλών



Βέλγοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στο κέντρο των Βρυξελλών χθες το βράδυ όταν τους επιτέθηκε με μαχαίρι φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», περιστατικό που οι βελγικές αρχές αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατική ενέργεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο άνδρας, ένας 30χρονος Βέλγος με καταγωγή από τη Σομαλία, υπέκυψε μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο. Οι στρατιώτες δεν τραυματίστηκαν σοβαρά στην επίθεση, ο ένας έχει μια πληγή στο πρόσωπο, ο δεύτερος ένα τραύμα στο χέρι.

Σύμφωνα με την εισαγγελία ο άνδρας, ο οποίος δεν ήταν γνωστός στις αρχές, φώναξε δύο φορές «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν επιτέθηκε, περί τις 20:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδας), λίγο έξω από το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης, ενώ οι στρατιώτες έκαναν περιπολία.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε από τους τοπικούς στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για υποθέσεις τρομοκρατίας.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια», είπε μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Ο δράστης της επίθεσης, εναντίον του οποίου οι στρατιώτες έκαναν χρήση των όπλων τους, «απεβίωσε», πρόσθεσε η ίδια.

Επίσης χθες βράδυ, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε αστυνομικούς μπροστά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, χωρίς να διευκρινίσει εάν θεωρεί πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Στη Φινλανδία μια επίθεση με μαχαίρι, η οποία επίσης χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια, στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους ενώ άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν τη 18η Αυγούστου, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στη Βαρκελόνη και στο Καμπρίλς, στην Ισπανία, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 120 και πλέον.

Στρατιώτες περιπολούν στο κέντρο των Βρυξελλών εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής στο Βέλγιο και η παρουσία τους ενισχύθηκε μετά τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου 2016, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

Την «πλήρη υποστήριξή μας στους στρατιωτικούς μας» εξέφρασε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σε μια ανάρτησή του στο Twitter. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας συνεχίζουν να επαγρυπνούν. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», συμπλήρωσε.


Πηγή : newsbeast.gr


Τραγικό : Η στιγμή που σκοτώνεται μοτοσικλετιστής, ενώ κάνει σούζα...



Την τραγική στιγμή που ένας μοτοσικλετιστής αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο κατέγραψε μία κάμερα που είχε πάνω του. Η οικογένειά του θέλησε να δημοσιοποιήσει το βίντεο, ώστε άλλοι οδηγοί να δουν τι συνέβη και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σχετικά με τον τρόπο που οδηγούν. 

Στο υλικό βλέπουμε δύο μοτοσικλετιστές να κινούνται μπροστά από αυτόν που φέρει την κάμερα πάνω του, όχι με υψηλή ταχύτητα. Ξαφνικά, αυτός που φέρει την κάμερα ανασηκώνεται και καταλαβαίνουμε πως κάνει σούζα - κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσαν μάρτυρες μετά το δυστύχημα. 

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ο μοτοσικλετιστής χάνει τον έλεγχο, περνάει στο αντίθετο ρεύμα και το τελευταίο πράγμα που βλέπουμε στο πλάνο πριν μαυρίσουν όλα, είναι ένα πολύ κοντινό του αυτοκινήτου που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση και παρασύρει την μηχανή...

Η Αστυνομία του Σάσεξ της Βρετανίας, με την υποστήριξη της οικογένειας του θύματος, χρησιμοποιεί το βίντεο αυτό με σκοπό να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους γίνεται. 





Ήττα της Εθνικής από τη Σερβία, ανακοινώθηκε η 12άδα



Με ήττα, 69-67, από τη Σερβία ολοκλήρωσε τα φιλικά προετοιμασίας της η εθνική, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο τουρνουά «Ακρόπολις» (1 νίκη – 2 ήττες). Με 17 πόντους του Μιλοσάβλιεβιτς, 11 του Μπογκντάνοβιτς και τους Μαριάνοβιτς, Κούζμιτς να υπερέχουν των Ελλήνων ψηλών, η Σερβία τερμάτισε στη 2η θέση. Σλούκας (15π.), Μπουρούσης (13π.) και Καλάθης (10π.) ήταν οι κορυφαίοι της Εθνικής.

Οι Καλάθης, Σλούκας έμειναν όλο το πρώτο δεκάλεπτο στην περιφέρεια, και ήταν στη δική τους παραγωγή, με 8 πόντους του πρώτου και 4 του δεύτερου που στηρίχτηκε η εθνική. Οι Σέρβοι είχαν 2 τρίποντα από τον Γκούντουριτς και ένα του Μπίρτσεβιτς, πήραν και 8 πόντους από τον Μιλοσάβλιεβιτς για να ξεφύγουν και με +9, 10-19, αλλά με επιμέρους σκορ 8-2, η εθνική (που είχε 0/4 τρίποντα) μείωσε σε 18-21, στο 10ο λεπτό.

Οι Λαρεντζάκης και Αντετοκούνμπο (ξεκίνησαν στη 2η περίοδο) έδωσαν τη θέση τους σε Σλούκα και Πρίντεζη αντίστοιχα, με την εθνική να πιέζει στην άμυνα, να κλέβει μπάλες και να ανεβάζει την απόδοση της στην επίθεση. Μάζεψε έτσι τη διαφορά (μετά το 21-28 και προσπέρασε 33-32, μετά από διαδοχικά τρίποντα των Σλούκα, Μάντζαρη. Ο Μίσσας έπαιξε και απέναντι στη Σερβία, όπως και με την Ιταλία, χωρίς σέντερ (με Πρίντεζη, Αγραβάνη) στα τέλη της 2ης περιόδου, ο Στίματς μάζευε «σκουπίδια» για τη Σερβία, για το 35-38 του ημιχρόνου, δια χειρός Λάζιτς.

Το 44-54, σκορ 3ης περιόδου μετετράπη σε 51-62, από τρίποντο του Λάζιτς, για το 55-69, με τη Σερβία να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Σλούκας και Παπανικολάου μείωσαν σε 59-69. Το λέι απ του Σλούκα, 2 λεπτά πριν τη λήξη... είχε συνέχεια, αφού ο Παπανικολάου ευστόχησε σε τρίποντο και ο Καλάθης σε δίποντο για το 66-69. Ένα στοπ στον Μαριάνοβιτς στην επόμενη επίθεση των Σέρβων, με τον Πρίντεζη να παίρνει θέση στη γραμμή του φάουλ, 1:06΄΄ πριν τη λήξη. Ευστόχησε στην πρώτη (67-69), αστόχησε στη δεύτερη, αλλά παρά τα δύο επιθετικά ριμπάουντ, δεν σκόραρε η εθνική.

Διαιτητές: Πηλοϊδης, Καρακατσούνης, Σώμος

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 35-38, 44-54, 67-69

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Καλάθης 10, Μπουρούσης 13, Σλούκας 15 (1/6 τρίπ.), Λαρεντζάκης, Παπαγιάννης 4, Πρίντεζης 7 (6 ριμπ.), Παπανικολάου 8 (1), Μάντζαρης 6 (1), Αγραβάνης, Παπαπέτρου 2, Αντετοκούνμπο Θ. 2.

ΣΕΡΒΙΑ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 3, Μπογκντάνοβιτς 11 (3 τρίπ., 8 ασ.), Μιλοσάβλιεβιτς 17, Μπίρσεβιτς 5 (1), Στίματς, Λάζιτς 7 (1), Μίσιτς 2, Γκούντουριτς 6 (2), Κούζμιτς 9 (6 ριμπ.), Μαριάνοβιτς 9 (5 ριμπ.).

Ανακοίνωσε 12άδα για το Ευρωμπάσκετ ο Μίσσας

Ο νεαροί Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Κωνσταντίνος Μήτογλου είναι οι δύο παίκτες που δεν θα φτιάξουν βαλίτσες για Ελσίνκι, όπου στις 31 Αυγούστου η εθνική αντιμετωπίζει την Ισλανδία, στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της για το Ευρωμπάσκετ 2017. 

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Μίσσας ενημέρωσε τους δύο παίκτες για την απόφασή τους, τους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην προετοιμασία της «γαλανόλευκης» και εν συνεχεία ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στο ΟΑΚΑ (μετά τη λήξη του αγώνα με τη Σερβία) την επιλογή του. 

Ο Νίκος Παππάς θα είναι στη δωδεκάδα, αν και λόγω τραυματισμού στη μέση δεν αγωνίστηκε στα δύο τελευταία φιλικά της εθνικής, με Σερβία (25/8) και Ιταλία (24/8). Αυτό μάλιστα θα είναι το ντεμπούτο του σε επίσημη διοργάνωση με την εθνική ανδρών, όπως και του Γιώργου Παπαγιάννη. 

Οι δώδεκα παίκτες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ 2017 είναι οι εξής:

ΠΟΙΝΤ ΓΚΑΡΝΤ: Νικ Καλάθης, Βαγγέλης Μάντζαρης

ΣΟΥΤΙΝΓΚ ΓΚΑΡΝΤ: Κώστας Σλούκας, Νίκος Παππάς

ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ: Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Θανάσης Αντετοκούνμπο

ΠΑΟΥΕΡ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ: Γιώργος Πρίντεζης, Δημήτρης Αγραβάνης

ΣΕΝΤΕΡ : Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Παπαγιάννης, Γιώργος Μπόγρης


Πηγή : in.gr


ΠΑΣΟΚ: Παραίτηση Ζουράρι μετά τις δηλώσεις περί «αποικίας χρέους»




«Αποδέχθηκε την αποτυχία του ίδιου, ως υφυπουργού, των ΑΝΕΛ και την κυβέρνησης. Απορίας άξιον πώς παραμένει στη θέση του»

«Είναι απορίας άξιο πως ένας υφυπουργός που λέει όσα ο κ. Ζουράρις παραμένει στη θέση του», σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Αποδέχθηκε την αποτυχία του ίδιου, ως υφυπουργού, των ΑΝΕΛ και την κυβέρνησης. Αλλά εδώ ο κ. Δ. Καμμένος μίλησε για κόμπλεξ του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση ναζισμού/κομμουνισμού και δεν άνοιξε μύτη. Η καρέκλα ενώνει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», καταλήγει ο κ. Χρηστίδης.

Στη συνέντευξή του, ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Συγκεκριμένα, επεσήμανε: «Είμαστε υπό χρεοκοπία, και είμαστε αποικία χρέους, μια νικημένη χώρα, και μια νικημένη χώρα υφίσταται τα πάντα» απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τη «μεγάλη έξοδο» πτυχιούχων στο εξωτερικό. Πρόσθεσε δε: «Είμαστε λίγο χειρότερα από την Ινδία, και αυτοί το ίδιο πρόβλημα είχαν».


Πηγή : news.gr


Αδίστακτοι στην ξεφτίλα οι Συριζαίοι! Ρήγας: Έχει αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών



Δεν τους προλαβαίνουμε τους Συριζαίους συναγωνίζονται στην ξεφτίλα και μάλιστα όλοι τους με μεγάλες αξιώσεις.

Είπε ο απίθανος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας εχθές στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984  πως το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και δεν ντράπηκε που το είπε.

Φάνηκε μάλιστα ότι το έλεγε σοβαρά και το πίστευε όταν ρωτήθηκε για το εάν εκτιμά ότι το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών έχει αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια:

Τι είπε ο απίστευτος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι, βεβαίως, βεβαίως. Αυτό σαν στοιχείο μου το έδωσαν πολλοί θεσμικοί παράγοντες του τουρισμού», είπε.

Ο ίδιος ακολούθως υποστήριξε πως η χώρα έχει εισέλθει σε μια κανονικότητα. 

Καμία ντροπή κανένας τους