Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Forbes: Η Ιαπωνία μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή της Β. Κορέας, καλύτερα από τις ΗΠΑ




Του Ralph Jennings 

Μπορεί μέχρι σήμερα να έχετε ήδη αποκτήσει "ανοσία” στα νέα που σχετίζονται με τις δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Την Τρίτη, όμως, ένας πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο βόρειο νησί Hokkaido. Αυτό ακούγεται τρομακτικό για όσους ζουν στην Ιαπωνία και οδήγησε το Τόκιο μαζί με τον ισχυρό υποστηρικτή της, την Ουάσινγκτον, να αποφύγουν οποιαδήποτε διαβούλευση τώρα με την Πιονγιάνγκ, προτιμώντας να της ασκήσουν ακόμα περισσότερη πίεση. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το απολυταρχικό ολοκληρωτικό κράτος δεν επιθυμεί να "χτυπήσει” κάποια χώρα, αλλά να βελτιώσει την άμυνα σε περίπτωση που κάποια της επιτεθεί. Ωστόσο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un είναι θυμωμένος και τα στρατιωτικά "ατυχήματα” δεν είναι ποτέ εκτός ραντάρ.

Έτσι χώρες εχθρικές προς την Πιονγιάνγκ ή όσες είναι γεωγραφικά κοντά της έχουν προετοιμαστεί για μια επίθεση. Κάποιες είναι πιο έτοιμες από άλλες. Η Ιαπωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την απειλή.

Η νησιωτική χώρα, που βρίσκεται 1.045 χιλιόμετρα μακριά από τη Βόρεια Κορέα, διατηρεί σύστημα πυραυλικής άμυνας που περιλαμβάνει ένα δοκιμασμένο σύστημα αντι-βαλλιστικών πυραύλων Aegis σε ειδικά πολεμικά πλοία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και αυτές σύστημα πυραυλικής άμυνας, λέει ο Alexander Huang, καθηγητής στρατηγικών μελετών στο πανεπιστήμιο Tamkang της Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, βοήθησαν στο να αναπτύξει η Ιαπωνία το δικό της σύστημα. Ωστόσο, η Ιαπωνία μετά την αιματηρή εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέχει τις εγκαιρότερες προειδοποιήσεις ασφαλείας σε σχέση με άλλες χώρες, στρατιωτική εκπαίδευση και ασκήσεις πολέμου σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποια επίθεση, λέει ο Huang. "Η Ιαπωνία ήταν η μόνη χώρα που έχει πληγεί από ατομική βόμβα και έχει το καλύτερο σύστημα για να ανταποκριθεί σε μια πιθανή αεροπορική επιδρομή", σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Ιαπωνία θα πρέπει επίσης να ενημερώνει τα διαστημικά δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιεί σύγχρονα αντιπυραυλικά μέσα, λέει ο Joshua Pollack, συντάκτης της "Επιθεώρησης για τη μη διάδοση όπλων" στην Ουάσινγκτον. "Η Ιαπωνία εξοπλίζεται με ένα νέο σύστημα ραντάρ, το οποίο τροφοδοτεί το σύστημα J-Alert και συμπληρώνει το σύστημα άμυνας της χώρας", πρόσθεσε ο Pollack.

Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει 21 πυραύλους φέτος μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης την Τρίτη, του πυραύλου που πέταξε περίπου για 2.700 χιλιόμετρα. Άλλοι δυνητικοί στόχοι θα μπορούσαν να είναι η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία, αν και είναι κάπως απίθανο, βρίσκεται στη λίστα των πιθανών "θυμάτων" της Πιονγιάνγκ, καθώς βρίσκεται στα βορειοκορεατικά σύνορα και μπορεί να χτυπηθεί τυχαία. Η Κίνα μοιράζεται επίσης σύνορα με την Κορέα.

Η Νότια Κορέα, που χαρακτηρίζεται ως το πιο πιθανό σημείο επίθεσης με έναν πυραύλο εξαιτίας τόσο της εγγύτητας, όσο και των δεκαετιών εχθρότητας με το βορρά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων. Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις αυτό το μήνα και είναι πιθανό να προχωρήσουν σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου. Η Σεούλ συμφώνησε πέρυσι να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για την εγκατάσταση συστημάτων τερματικού υπεράσπιου χώρου (THAAD), αλλά ο πρόεδρος της χώρας που ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο ανέστειλε την ανάπτυξη του συστήματος.


Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου