Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Καταγγέλουν φωτογραφικά ρουσφέτια με μετατάξεις καθηγητών σε ΑΕΙ



Με βαριές κατηγορίες για "φωτογραφικές διατάξεις" και αιχμές από την πλευρά της αντιπολίτευσης για "ρουσφέτια" και "εξυπηρετήσεις" εισάγεται, την Πέμπτη, για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας "Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις".

Εκτός από τα "φωτογραφικά ρουσφέτια", έντονες αντιδράσεις προκάλεσε εκ μέρους βουλευτών της αντιπολίτευσης το γεγονός πως η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος, αφού όπως είπαν πολλοί στην κατ'άρθρων συζήτηση, πέρα από 1-2 διατάξεις δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό. 

Η επίμαχη διάταξη που χαρακτηρίστηκε ως φωτογραφικό ρουσφέτι είναι η παράγραφος 2 του Άρθρου 20 του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία κάποιο μέλος ΕΤΕΠ των ΑΕΙ που έχει εκλεγεί το 2008 και η πράξη διορισμού έχει βγει το 2016, μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία του ΕΔΙΠ (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό). 

Για την εν λόγω διάταξη, μάλιστα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κοντογιώργης υπογράμμισε ότι "ο πρώτος στόχος, είναι ότι ικανοποιείτε το μεγάλο αφεντικό και μέσα από προσωπικές ρυθμίσεις που πιθανόν δεν είχαν ρυθμιστεί από προηγούμενα νομοθετήματα και σας παραπέμπω στο άρθρο 20 παρ. 4α’ και η δεύτερη σκοπιμότητά σας είναι, ότι μάλλον έχετε διαβλέψει ότι η οργή του λαού και των συμπολιτών μας μεγαλώνει, γίνεται ποτάμι και θα σας παρασύρει πολύ σύντομα και μάλιστα, θα σας αποσύρει από την εξουσία και για αυτό λοιπόν αποφασίσατε να κάνετε όλες αυτές τις εξυπηρετήσεις".

Ενώ η εισηγήτρια της ΝΔ, κ. Νίκη Κεραμέως, στην κατ’ άρθρων τοποθέτηση είπε χαρακτηριστικά: "Παράγραφος 2. Άρθρο 20 Μίλησα και χθες δυστυχώς γι' αυτό. Είναι ένα παράδειγμα ρύθμισης που φτάνει στα όρια φωτογραφικής διευθέτησης. Παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη ΕΤΕΠ των Α.Ε.Ι. που έχουν εκλεγεί στα οικεία Α.Ε.Ι. το έτος 2008 και η πράξη διορισμού τους έχει βγει συγκεκριμένα το έτος 2016. Για τα μέλη αυτά τα συγκεκριμένα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΔΙΠ υπό προϋποθέσεις". 

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής Θανάσης Μιχελής, όσο και ο Γιώργος Ακριώτης, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα με τον πρώτο να μιλάει για "αστήρικτα σχόλια για εύνοια κάποιων" και τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι "υπάρχει μια αδικαιολόγητη επιθετικότητα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου, αδικαιολόγητη με την άποψη ότι εκφράστηκαν με ρουσφετολογικό χαρακτήρα διατάξεις, με διευθετήσεις κλπ. όπως τα ανέφερε και σήμερα η συνάδελφος και τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά". 

Μάλιστα, ο κ. Ακριώτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα περισσότερα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα τα ψηφίσει η Αντιπολίτευση "άρα, προς τι όλη αυτή η ιστορία; Τι ρυθμίζονται; Καθηγητές και δάσκαλοι με αυξημένα προσόντα μπορούν να μεταταχθούν σε θέση ΕΔΙΠ. Κατά κύριο λόγο αυτοί οι οποίοι θα μεταταγούν είναι άνθρωποι οι οποίοι και σήμερα αποσπώνται και καλύπτουν ανάγκες των Πανεπιστημίων". 

Αρκετά αιχμηρή ήταν και η πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και του Ποταμιού με τη Χαρά Κεφαλίδου να τοποθετείται λέγοντας ότι "δεν μπορείτε να με πείσετε κύριοι συνάδελφοι ότι η δυνατότητα που δίνουμε στους μόνιμους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να μετατάσσονται σε θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, βοηθάει την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για το οποίο τόσος αγώνας γίνεται, τόσα λέγονται. Θεωρώ ότι αποψιλώνετε το δημόσιο σχολείο και θέλω πραγματικά να μου πείτε με βάση ποια μελέτη προχωράτε και επιμένετε σε αυτή τη ρύθμιση, γιατί όντως επιμένετε σε αυτή τη ρύθμιση και τι γίνεται με τα κενά που δημιουργούνται και πως αυτές οι μετατάξεις τελικά θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο;" . Ενώ καταπέλτης ήταν και ο Β. Κεγκέρογλου που υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ανεξάρτητα από υπουργούς, συνεχίζεται η φαύλη πολιτική της κυβέρνησης με ρυθμίσεις πελατειακού χαρακτήρα που αναβιώνουν και τις πιο "γκρίζες" εποχές.  Νομοθετούν μια σειρά ρουσφετολογικών πράξεων όπως η μαζική μετονομασία καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης σε "καθηγητές" Πανεπιστημίου".

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού, ενώ η κα. Κεραμέως αναφέρθηκε και σε άλλη διάταξη, η οποία μάλιστα είπε ότι αφορά δύο συγκεκριμένα πρόσωπα. Η εισηγήτρια της ΝΔ υπογράμμισε ότι στην παρ. 8 του ίδιου άρθρου σημειώνω ότι ο ν. 4386 που τροποποιείται δεν είναι του έτους 2013, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, αλλά είναι του έτους 2016 και πάλι νομοσχέδιο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Η παρ. 9 του ίδιου άρθρου είναι μια από εκείνες τις διατάξεις που αγγίζουν τα όρια των φωτογραφικών για τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικής εκπαίδευσης που τοποθετούνται σε θέσεις ειδικών συμβούλων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ότι ο χρόνος απασχόλησης λογίζεται ως εκπαιδευτική άδεια χωρίς χρονικό περιορισμό. Μαθαίνουμε ότι πρόκειται για δυο συγκεκριμένα πρόσωπα και θα ζητούσαμε από το Υπουργείο να το ξαναδεί. 




Πηγή : capital.gr.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου