Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Δέν θα αφήσει σύνταξη για σύνταξη η κυβέρνηση : «Μαύρος» Σεπτέμβρης για τους συνταξιούχους



Διαβάζουμε στο  sofokleousin.gr


Έρχεται «τσουνάμι» περικοπών σε επικουρικές αλλά και κύριες συντάξεις , που… συνοδεύεται από «πετσόκομμα» του εφάπαξ

Ενώπιον νέων περικοπών στο εισόδημά τους θα βρεθούν οι συνταξιούχοι τον Σεπτέμβριο, ερχόμενοι αντιμέτωποι με σαρωτικές μειώσεις και μεγαλύτερες κρατήσεις.  Μειώσεις και περικοπές που σχετίζονται κυρίως με τις επικουρικές συντάξεις, αλλά αγγίζουν και τις κύριες συντάξεις.

Αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει το δεύτερο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, όπου την μερίδα του… λέοντος θα έχουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, οι εμποροϋπάλληλοι και οι τραπεζοϋπάλληλοι. Επιπρόσθετα θα ενεργοποιηθεί και η σχετική διάταξη του νέου Ασφαλιστικού Κατρούγκαλου για τις κύριες συντάξεις και περικοπές σε εκείνες που υπερβαίνουν το νέο χαμηλό πλαφόν που πλέον οριοθετείται στα 2.000 ευρώ μεικτά-1.820 ευρώ καθαρά. Προ… Κατρούγκαλου το πλαφόν ήταν στα 2.773 μεικτά.

Αυτή δεν είναι η μόνη έστω και έμμεση μείωση στις κύριες συντάξεις. Με εγκύκλιο του το υπουργείο Εργασίας , η οποία αναφέρεται σε όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία κύρια σύνταξη,  ορίζει ότι η παρακράτηση 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ, θα παρακρατείται από όλες τις συντάξεις και όχι από μία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Από την εφαρμογή αυτή της εγκυκλίου, θα υπάρχου μειώσεις στους συγκεκριμένους συνταξιούχους . Μάλιστα η εφαρμογή της εγκυκλίου θα γίνει μάλιστα αναδρομικά από 1η Ιουλίου και θα παρακρατηθεί τους επόμενους μήνες.

Τα… βάσανα για τους συνταξιούχους δεν σταματούν εδώ, καθώς από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του χρόνου θα βρίσκονται σε ισχύ αναδρομικές περικοπές για τους μερισματούχους του δημοσίου και όσους λάμβαναν ΕΚΑΣ. Επίσης σημαντικό «πετσόκομμα» θα υποστούν και τα εφάπαξ των νέων συνταξιούχων, που σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν και το 50%.

 Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις των σωματείων των συνταξιούχων, στις νέες περικοπές. Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα, κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά τριών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις, ενώ εισάγεται περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων, εφόσον μετά τον επανυπολογισμό τους το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου