Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

«Λουκέτο» στους δήμους για τον προϋπολογισμό



Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι δήμαρχοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των ΟΤΑ που οδηγούνται -όπως υποστήριξαν- με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέλευση, δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθεί το σύνολο των ΚΑΠ στους ΟΤΑ -περίπου 320 εκατ. ευρώ- μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2016.

Οι εκπρόσωποι των δήμων, στο πλαίσιο των άμεσων κινητοποιήσεων, αποφάσισαν συμβολικό κλείσιμο όλων των δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας αιρετών και εργαζομένων στους δήμους προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων και ενημέρωση βουλευτών και πολιτικών αρχηγών, καθώς και των ευρωπαϊκών οργάνων για την κατάσταση στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί την καταβολή του 30% των κεντρικών αυτοτελών πόρων που έχει καθυστερήσει και οδηγεί τους δήμους σε δυσκολία για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεών τους σε συνδυασμό με την αφαίρεση πόρων, όπως ο φόρος βοσκήσιμων περιοχών που μεταφέρθηκε στις περιφέρειες.
Οι δήμαρχοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων, να αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία και να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ για την Αυτοδιοίκηση.
Προειδοποίηση

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δήμων, θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, στις οποίες θα περιληφθούν πιο δυναμικές δράσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, μιλώντας στην έκτακτη συνέλευση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού, σημείωσε ότι «ήδη υπάρχουν δήμοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ σύντομα ακολουθούν και άλλοι. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2016, αφού στον προϋπολογισμό προβλέπεται και νέα μείωση των πόρων των δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να δημιουργήσουν και πάλι πλεονάσματα, όταν το υπόλοιπο κράτος θα εξακολουθήσει να δημιουργεί ελλείμματα. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η Αυτοδιοίκηση θα σηκώσει το γάντι απέναντι στην κεντρική εξουσία. Προειδοποιούμε ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια με την Αυτοδιοίκηση και εύχομαι ο διάλογος να δώσει λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.


ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου