Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Δεύτερο «όχι» του ΟΑΕΔ στην αρπαγή των διαθεσίμων του


Συνεχίζεται ο σάλος

Η μόνη λύση για την κυβέρνηση είναι να καλέσει τους επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ,ΕΣΕΕ) και να τους πείσει για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος - Τι θα κάνουν τα άλλα ταμεία

Με δεύτερο «όχι» απαντά το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ στην πίεση της κυβέρνησης, για επένδυση διαθεσίμων αξίας 130 - 150 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος την ώρα που πέφτουν βροχή οι ερωτήσεις στη βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υφαρπαγή των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.


Ο σάλος που προκλήθηκε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων ύψους 200- 300 εκ ευρώ του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω στην Τράπεζα της Ελλάδας συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση καθώς η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση ότι θα ακολουθήσει το ίδιο «μοντέλο» αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων για τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν τα κόμματα έχει προγραμματιστεί να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 500 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ και 100 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία για τη διασφάλιση ρευστότητας 2 δισ. Ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την καταβολή των δόσεων του ΔΝΤ που ξεκινούν από την Παρασκευή 6 Μαρτίου.

Πάντως στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων και των εργοδοτών που χρηματοδοτούν τον οργανισμό μέσω των ασφαλιστικών εισφορών επέμειναν στην αρχική τους άρνηση όσον αφορά στην επένδυση μέρους των διαθέσιμων. Η μόνη λύση για την κυβέρνηση είναι να καλέσει τους επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ,ΕΣΕΕ) και να τους πείσει για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις δέχθηκαν τα πυρά της αντιπολίτευσης . Τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού ( Αντιγόνη Λυμπεράκη, Χάρης Θεοχάρης, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας) κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή, σημειώνοντας ότι τα αποθέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υπολοίπων αγροτικών οργανισμών (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΓΑ κ.α.) προορίζονται για πληρωμές των κοινοτικών προγραμμάτων προς τους δικαιούχους αγρότες και το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη «ρευστότητα» του αγροτικού κόσμου.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε άμεσα μέσω tweet και ανακοινώσεων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «χέρι στα διαθέσιμα των Οργανισμών που αφορούν Αγρότες, Ασφαλισμένους και Ανέργους, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους». Λίγο αργότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας και Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη , ζητώντας να απαντήσει αν υπάρχουν διαθέσιμα ή είναι άδεια τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και πως θα καλυφθούν οι ζημιές σε περίπτωση που η επένδυση στους Οργανισμούς αποβεί ζημιογόνος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι «η “εθνικά υπερήφανη” πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται κατά γράμμα».

Λίγες ώρες αργότερα δεκαέξι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση με την οποία εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης για την «πρωτόγνωρη «υφαρπαγή» των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αν και η κυβέρνηση διέψευσε ότι δόθηκε εντολή για περικοπές στα νοσοκομεία και αξιοποίηση των αποθεματικών 40 δήμων προς όφελος της ταμειακής ρευστότητας επικρατεί έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Τα περισσότερα ταμεία, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ, ως δημόσιοι φορείς φαίνεται ότι θα «υποταχθούν» στην κυβερνητική εντολή με εξαίρεση αυτά που δεν έχουν διαθέσιμα όπως ο ΟΑΕΕ και το ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ).

Το ΙΚΑ ( τα διαθέσιμά του ανέρχονται σε 350 εκ. ευρώ) στο διοικητικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να πάρει απόφαση για αγορά repos με εγγύηση τα ομόλογά του και εσωτερικό δανεισμό για να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας, προκειμένου να πληρώσει στο τέλος του μηνός τις συντάξεις του Απριλίου.

Ειδικότερα θα προσφύγει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ (με μορφή repos με την εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το ΙΚΑ) καθώς και σε έντοκο εσωτερικό δανεισμό 110 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι «κάθε μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια , οι συντάξεις πληρώνονται με τα ίδια εργαλεία .Αγοράζουμε ρέπος για 2-10 μέρες προκειμένου να αντλήσουμε ρευστότητα και στη συνέχεια παίρνουμε πάλι πίσω τα ομόλογά μας. Είναι ένα εργαλείο που μας είχαν συστήσει οι κύριοι Χριστοδούλου και Ταμβακάκης και αποδείχθηκε ευεργετικό για το ΙΚΑ. Δε συνέβη κάτι εξαιρετικό αυτό το μήνα».

Τα έσοδα του ΙΚΑ τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 860 εκ ευρώ από τρέχουσες εισφορές και 80 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες ενώ τον Φεβρουάριο ανήλθαν σε 890 εκ ευρώ από τρέχουσες και σε 65 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες. Αν και τα έσοδα κρίθηκαν ικανοποιητικά (έξτρα έσοδα από το δώρο Χριστουγέννων) ήταν μειωμένα κατά 70 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στην κοινή υπουργική απόφαση Μάρδα-Λαφαζάνη για τις επιδοτήσεις των αγροτών, το δημόσιο μπορεί να υποχρεώσει τους κρατικούς φορείς να βάζουν σε λογαριασμό της ΤτΕ κάθε ευρώ που περισσεύει μετά τις πληρωμές υποχρεώσεων σε δικαιούχους (συνταξιούχους, επιδοτούμενους κλπ), ενώ αν χρειαστούν ξανά τα λεφτά αυτά, μπορούν να τα ανακτούν (κατά ένα μέρος τουλάχιστον ή εν όλω) μέσα σε 2 μέρες από τη στιγμή που θα το ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου