Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Και εγένετο το κόμμα Παπανδρέου


Με τη λέξη-σύνθημα ΠΑΜΕ, ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Θα γράψουμε ιστορία, πρόσθεσε, εν μέσω επευφημιών, από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ξεπέρασαν, σε αριθμό, κάθε προσδοκία, όπως έλεγαν οι διοργανωτές.

Το αμφιθέατρο στο Μουσείο Μπενάκη ήταν ασφυκτικά γεμάτο για την ίδρυση του νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου.  Ο κόσμος είχε γεμίσει και στεκόταν όρθιος στην αίθουσα με τη γιγαντοοθόνη, στην αίθουσα πάνω από το αμφιθέατρο, στις σκάλες,  στον δρόμο έξω από το Μουσείο. Μέσα στο αμφιθέατρο είχαν μπει κάποιοι νέοι, ο μέσος όρος ηλικίας των παρευρισκόμενων όμως ήταν άνω των 70. Η γενιά του ΠΑΚ έδωσε το παρόν με σημαίες του Ανδρέα Παπανδρέου, ακουστικά στα αυτιά, μπαστούνια στο χέρι και μια συγκινητική πίστη στην παπανδρεϊκή κληρονομιά.

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.

Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.
Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.

Το κόμμα Παπανδρέου διχάζει το ΠαΣοΚ. Όσο κι αν διατηρούνται χαμηλοί τόνοι από τον πρώην πρωθυπουργό και από τον κ. Βενιζέλο το κλίμα είναι  εμφυλίου πολέμου. Είναι ενδεικτική η σκιαμαχία για την υποτιθέμενη παρουσία του Βασίλη Οικονόμου στο Μπενάκη την ώρα που εκείνος έτρωγε στην οδό Σκουφά με την παρέα του και δηλώνει απερίφραστα σε όποιον τον ρωτάει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει.   Στο Μουσείο Μπενάκη όμως παρευρέθηκαν τα αδέλφια του κ. Παπανδρέου Νίκος καιΑντρίκος. Η Αγγέλα Κοκκόλα, η Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο Νίκος Αθανασάκης, ο ΠαύλοςΓερουλάνος, ο Δημήτρης Δρούτσας.

Επίσης, οι: Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Ρέππας,  Βασίλης Διαμαντίδης, Γρηγόρης Νιώτης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Ροδούλα Ζήση, Χρήστος Μαγκούφης,   Ανδρέας Μακρυπίδης, Φίλλιπος Πετσάλνικος, Ανδρέας Φούρας, Γιάννης Πανάρετος. Μαριλένα Κοππά, Σωκράτης Ξυνίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Κατερίνα Διαμαντοπούλου.

Παρόντες ήταν και: Ο Θάνος Μωραίτης που επιστρατεύθηκε από τον κ. Παπανδρέου για να δώσει τη μάχη στη Β’ Αθήνας και όχι στην Αιτωλοακαρνανία, απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Ο  Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος κατεβαίνει στην ίδια Περιφέρεια, ο Χρήστος Αηδόνης, που δεν έχει αποφασίσει ακόμα μεταξύ Α Αθήνας και υπόλοιπου Αττικής. Ακόμα ο Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια), ο Φίλλιπος Σαχινίδης (Λάρισα), ο  Άγγελος Τόλκας (Ημαθία).    

Οι περιφερειάρχες Σταύρος Αρναουτάκης και Απόστολος Κατσιφάρας. Και η πρώην βουλευής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου η οποία έχει ενταχθεί το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου