Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το εκλογικό δίλημμα προετοιμάζει η κυβέρνηση


Η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σε κομματικά στελέχη να ετοιμάζονται καλού κακού για εκλογές το 2015 προκάλεσε ερωτηματικά στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε να εννοηθεί ότι είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η προεδρική πλειοψηφία και είναι πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές. Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας τους δικού του κόμματος εκτιμάται και η κριτική που άσκησε για χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου που κατά την άποψή του τραυματίζουν την εικόνα της κυβέρνησης, όπως ο ΕΝΦΙΑ και η παραίτηση του πρέσβη στο Βερολίνο. Στο ίδιο πλαίσιο προετοιμασίας, σε άλλη σύσκεψη με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τους ζήτησε να προβάλουν τις πρωτοβουλίες και τη συμβολή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο κ. Βενιζέλος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ απέφυγε να κάνει δηλώσεις αν και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η διαδικασία στη Βουλή σε συνδυασμό με τις εξελίξεις με την Τρόικα που προδιαγράφουν και το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να σχολιάσει τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ωστόσο κυβερνητικά στελέχη λένε ότι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού δεν αλλάζει και επικεντρώνεται στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος και εξασφάλιση των 180 ψήφων προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές. Βεβαίως οι κινήσεις του πρωθυπουργού εάν αποδώσουν τα προσδοκώμενα θα διαμορφώσουν και καλύτερες προυποθέσεις για την εκλογική αναμέτρηση.
Ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε την Τρίτη κατευθύνσεις στους κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Στουρνάρα που θα έχουν επαφές στην Ουάσινγκτον με την κυρία Λαγκάρντ να θέσουν το θέμα της συναινετικής αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Άλλωστε τη συζήτηση αυτή είχε ο πρωθυπουργός και με την κυρία Μέρκελ στο Βερολίνο αλλά και με τον κ. Γιούνκερ κατά την πρόσφατη ανεπίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε χθες το βράδυ μετά τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο σχεδιασμός ξεκίνησε από το Παρίσι, συνεχίστηκε στο Βερολίνο και το ιδανικό θα είναι να κλείσουν όλες οι συζητήσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ο ίδιος συνεργάτης έλεγε ότι οι συζητήσεις με την Τρόικα που είναι καθοριστικές πηγαίνουν καλά, δεν υπάρχουν αδιέξοδα και εκτιμούσε ότι η τελική αξιολόγηση θα είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά. Σημείωνε δε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα stres tests των ελληνικών τραπεζών που οι ανάγκες κεφαλαιοποίησής τους επηρεάζουν τα διαθέσιμα ποσά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015.
Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο η συζήτηση για το χρέος να κλείσει μέσα στο 2015. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται. Η κυβέρνηση θέλει τον Ιανουάριο του 2015 να έχει το περίγραμμα μίας συνολικής λύσης και να βάλει το δίλημμα στους βουλευτές, είτε να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση να συνεχίσει στην τελική συμφωνία, είτε να καταψηφίσουν και με το ίδιο δίλημμα να πάει σε εκλογές. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμάται ότι έχει εκτιναχθεί πάνω από τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αλλά το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το κλίμα θα έχει αναστραφεί και ότι το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια» τελικώς θα αποδώσει.
Προς την κατεύθυνση αυτή πάντως δε συνάδουν οι εξελίξεις από τις συζητήσεις με την Τρόικα. Η κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει την απαραίτητη θετική αξιολόγηση αποφεύγει οποιαδήποτε προστριβή. Έτσι απέσυρε το αίτημα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και συμπεριέλαβε στο προσχέδιο προυπολογισμού του 2015 πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%. Για να πετύχει τους οικονομικούς δείκτες που είναι απαραίτητοι για να πεισθούν οι εταίροι να δεχθούν την αποχώρηση του ΔΝΤ και την βιωσιμότητα του χρέους η κυβέρνηση παρατείνει την πολιτική λιτότητας κατά τρόπο που αναιρεί τις πολιτικές προυποθέσεις για την υπέρβαση της προεδρικής εκλογής. Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις με την Τρόικα πηγαίνουν καλύτερα από ποτέ το οικονομικό επιτελείο παρατείνει για το 2015 τη βαριά φορολογία και αναζητά νέες πηγές επιβάρυνσης των πολιτών, όπως η φορολογία στις απολαβές σε είδος των εργαζομένων.

Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου