Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Θρίλερ στον Περσικό: Το Ιράν κατέλαβε δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ




Τα δέκα μέλη πληρώματος - εννέα άντρες και μία γυναίκα που επέβαιναν στα πλοία τα οποία κατελήφθησαν από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις- θα επιστρέψουν νωρίς σήμερα την Τετάρτη σε αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Η μεταφορά τους θα γίνει υπό το φως της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας. Οπως συμφώνησαν οι δυο πλευρές, η παράδοση του υπό κράτηση προσωπικού θα γίνει σε διεθνή ύδατα. 

Εκεί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα παραληφθεί από αμερικάνικο πλοίο που θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν».

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνουν τα δύο σκάφη που επίσης κρατά το Ιράν και στα οποία επέβαιναν τα δέκα μέλη του πληρώματος. 

Το Ιράν έχει διαβεβαιώσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι όλοι τους τυγχάνουν καλής μεταχείρισης και δεν υπάρχουν τραυματισμοί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τα δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών που έπλεαν στον Περσικό Κόλπο κατελήφθησαν από το Ιράν την Τρίτη.

Τηλεφωνική συνομιλία Κέρι-Ζαρίφ

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ότι έχασε την επαφή με τα δύο πλοία, αλλά έλαβε διαβεβαιώσεις από το Ιράν ότι τουλάχιστον το πλήρωμα (εννέα άντρες και μια γυναίκα) θα επιστραφεί άμεσα χωρίς να διατρέξει κίνδυνο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι, τουλάχιστον, το πλήρωμα των δυο σκαφών θα απελευθερωθεί. 

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ δήλωσε στο Associated Press ότι τα σκάφη κινούνταν μεταξύ Κουβέιτ και Μπαχρέιν, όταν οι ΗΠΑ έχασαν την επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα πλοία «παρασύρθηκαν» προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν ενώ στο ένα από αυτά είχε σημειωθεί μηχανική βλάβη.

«Εχουμε έρθει σε επαφή με το Ιράν και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι το πλήρωμα και τα σκάφη θα επιστραφούν αμέσως» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ενήμερος για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για την επίλυσή του και είναι αισιόδοξη για αυτό.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου