Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ψηφιακή απιστία: Μήπως είμαστε ένοχοι;


Οι πιο ρομαντικοί της εποχής πρέπει κάποια στιγμή να δούμε την πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάμουτρα. Ίσως κάποτε το φλερτ και η προσέγγιση της νεαρής κορασίδας να αποτελούσε άθλο του Ηρακλή για τον εκάστοτε άνδρα.

Τότε δεν υπήρχαν online ραντεβού, και η ανταλλαγή των ερωτικών μηνυμάτων γινόταν με την γλώσσα του σώματος και με το πετάρισμα των βλεφαρίδων. Τώρα, οι εποχές άλλαξαν και για να μην είμαστε άδικοι και σκληροί κριτές της εποχής μας, οι ανάγκες διαμορφώνονται και δημιουργούνται μόνο από εμάς.

Ένα δημιούργημα λοιπόν της εποχής μας, που ξεσκίζει και ποδοπατά τον έρωτα είναι μία καινούρια μορφή απιστίας η οποία ονομάζεται ψηφιακή. Ο χορός δηλαδή των flirty μηνυμάτων μεταξύ αγνώστων, που δίνει και παίρνει στον διαδικτυακό χώρο.

Άνθρωποι γένους θηλυκού και αρσενικού, ενώ διατηρούν ερωτικές σχέσεις με υπαρκτά πρόσωπα, στρέφονται στα κοινωνικά δίκτυα και δημιουργούν σχέσεις με άλλους ανθρώπους με σκοπό το φλερτ και την ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων, ενώ δεν αποκλείουν το γεγονός κάποια στιγμή να συνδεθούν ερωτικά με τα άτομα που επικοινωνούν διαδικτυακά.

Τα αποδεικτικά στοιχεία

Μία νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα διαπίστωσε ότι οι χρήστες του Facebook ενώ έχουν πραγματικές σχέσεις, χρησιμοποιούν συχνά το κοινωνικό δίκτυο για να συνδεθούν “ρομαντικά” με άλλους χρήστες.

Το ανδρικό φύλο, μάλιστα, παίρνει την πρωτιά σε αυτή την αναμέτρηση, καθώς σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου, οι άνδρες χρήστες φαίνεται να αγαπάνε την “ψηφιακή απιστία”. Τα ποσοστά τους ήταν τα διπλάσια από αυτά των γυναικών, χωρίς αυτό βέβαια να τους καθιστά τους μοναδικούς ενόχους.
Γυναίκες και άνδρες της εποχής γοητεύονται από το παιχνίδι του διαδικτυακού φλερτ, και χωρίς ενδοιασμούς ενδίδουν σε αυτό που ονομάζεται ψηφιακή απιστία. Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες δεν διατηρούν μόνο μία διαδικτυακή σχέση, αλλά δύο, κατά τις οποίες γίνεται ανταλλαγή σεξουαλικών και ρομαντικών μηνυμάτων.

Οι σύμβουλοι σεξουαλικής υγείας θεωρούν πως η εξ αποστάσεως απιστία, στην ουσία, είναι μία συναισθηματική εξαπάτηση η οποία γίνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, και πλέον αποτελεί έγκυρο θέμα για περαιτέρω έρευνα.

Μπορεί ο όρος ψηφιακή απιστία να θεωρείται από πολλούς μια παλιά ιδέα, ντυμένη με μοντέρνα ρούχα. Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, επισημαίνουν πως η ψηφιακή εξαπάτηση, μπορεί να γίνει καταστροφική για μία σχέση.
Μία σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων βασίζεται σε έννοιες όπως η εμπιστοσύνη. Όταν αυτή προδίδεται, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο τότε ναι μία σχέση μπορεί να καταστραφεί.

Στην ουσία, η αποστολή αλλά και η λήψη ερωτικών μηνυμάτων σε τι διαφέρει από αυτό που λαϊκά ονομάζουμε “κέρατο”; Η επένδυση συναισθημάτων και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια και γίνεται με το ίδιο πάθος. Η σωματική επαφή σε πολλές των περιπτώσεων, απλά αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα.

Μπορεί τα social media, να μας δίνουν τη δυνατότητα να κρατάμε σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δύναμη να τις γκρεμίζουμε. Το πιο δυσάρεστο ωστόσο είναι ότι ο άνθρωπος φαίνεται να αγκαλιάζει το απρόσωπο και το μακρινό και να απορρίπτει το αληθινό, αυτό που μπορεί να αισθανθεί και να αγγίξει.

Αν όντως αυτό το παιχνίδι του φλερτ θεωρείται απιστία, τότε μάλλον στον τομέα συντροφικότητα καθοδηγούμαστε από δύο θανατηφόρες αμαρτίες: την απληστία και την μοιχεία. Εν τέλει, ένας άνθρωπος μπορεί να παραδοθεί σε έναν άλλον ή ψάχνει συνεχώς καινούριους εταίρους; Ο καθένας απαντά για τον εαυτό του.


Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου