Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

"Γιάννη έχε το νου σου για πραξικόπημα" - Όταν ο Παπανδρέου είχε ΥΕΘΑ τον Χαραλαμπόπουλο



Η σχέση του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν κάτι παραπάνω από σχέση εμπιστοσύνης. Και ο Παπανδρέου δεν ήταν απ΄ αυτούς που εμπιστευόταν εύκολα ανθρώπους. Δεν ήταν τυχαίο ότι τον Χαραλαμπόπουλο επέλξε για να παραδώσει το ΥΠΕΘΑ ,το οποίο μετά την εκλογική νίκη του 1981 είχε αναλάβει ο ίδιος ο Παπανδρέου.

Άλλες εποχές που ο “φόβος” για πραξικόπημα ήταν ακόμη νωπός! Θα πείτε εδώ ακόμη και σήμερα κάποιοι το …αναμασούν το σενάριο.

Πάντως στις 7 Μαϊου του 1987 ο Παπανδρέου έστειλε ένα ιδιόχειρο σημείωμα στον ΥΕΘΑ του Γιάννη Χαραλαμπόπουλο με το οποίο τον καλούσε να ΄χει “το νου του” γιατί -πάλι- υπήρχαν πληροφορίες για πραξικόπημα. 

Έγραφε ο Ανδρέας:

“Γιάννη, ο Μιχάλης (σ.σ εννοεί το Ζιάγκα) θα σου δώσει λεπτομέρειες. Για μένα από τις πληροφορίες που έχω ,ΘΑ ΓΙΝΕΙ (και πριν από τις 15).Θέλω να προχωρήσεις αμέσως σε όλα τα μέτρα ,όποιες και αν είναι οι εντυπώσεις στο κοινό.Έχουμε τεράστια ευθύνη.Πιστεύω ότι πρέπει να αναθέσεις τον συντονισμό στον Νίκο (σ.σ Κουρής Α/ΓΕΕΘΑ τότε),κάτω από την εποπτεία σου”.

Πραξικόπημα δεν έγινε φυσικά. Ο Γ.Χαραλαμπόπουλος στη συνέντευξή του στο Βήμα όπου δημοσιεύεται και το σημείωμα λέει ότι όταν μετά από καιρό τον ρώτησε για το θέμα του είχε απαντήσει ότι είχε τη πληροφορία από αξιόπιστη πηγή του εξωτερικού.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε ένας άνθρωπος σεμνός ,πολιτικός που δεν έκανε “δημόσιες σχέσεις” και την προσωπική του προβολή. Η επιλογή του να είναι πάντα εξαιρετικά λιγομίλητος ήταν εντυπωσιακή και στα πρώτα χρόνια της “Αλλαγής” αποτελούσε και αντικείμενο σάτιρας στις επιθεωρήσεις της εποχής. Δεν προκάλεσε ποτέ . Ήταν από την “ράτσα” των πολιτικών που μάλλον είναι είδος προς εξαφάνιση.



Πηγή : onalert.gr







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου