Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Εξάψαλμος δικαστών κατά Αθανασίου για τα αναδρομικά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε μαζί εκπροσώπους των δικαστικών στη γιορτή για τον προστάτη του Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη.

Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση από τους δικαστές γιατί δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.

Αιχμή του δόρατος είναι η άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει, μεταξύ άλλων δικαστικών αποφάσεων που απαξιώνει, και  τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που αφορούν και στις δικές τους αποδοχές.

Και συγκεκριμένα τις αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι μισθοί  των

δικαστών θα πρέπει να επανέλθουν  στο ύψος που είχαν προ των μνημονιακών περικοπών.

Τις ομαδικές βολές συνδικαλιστικών εκπροσώπων των δικαστών και εισαγγελέων  δέχτηκε  ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στη σημερινή εκδήλωση για την 28 επέτειο καθιερώσεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου πολιούχου των Αθηνών και προστάτη των δικαστών.

Χαρακτηριστικό είναι το αίτημα που απηύθυνε στον κύριο Αθανασίου η  πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου : «Κύριε υπουργέ να μεταφέρετε στην κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια μας για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου. Περιμένουμε άμεση λύση»

Απ΄ την πλευρά της η Μαργαρίτα Στενιώτη,  Πρόεδρος Πρωτοδικών και  γενική γραμματέας της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε επίσης πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και όχι στο κριτήριο αν οι αποφάσεις αυτές είναι αρεστές ή όχι στη κυβέρνηση. Και ότι η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι πλήρης και όχι εν μέρει.

Ενώ η Ειρήνη Γιανναδάκη,  πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών η οποία μίλησε εκ μέρους όλων των Ενώσεων, αναρωτἠθηκε:

 «Ποιος καταστρέφει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς; Ο δικαστής που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και τις πέρα και έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου εκτροπές του κρατικού μηχανισμού της εκτελεστικής λειτουργίας; Ή ο πολιτικός που αμφισβητώντας συνειδητά το θεσμικό ρόλο της δικαιοσύνης αρνείται παραβιάζοντας το σύνταγμα και τους νόμους να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις επειδή παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής; ».

Ακόμη η ίδια επέκρινε την παρακμιακή πορεία του κράτους δικαίου, την ακατάσχετη μνημονιακή πολυνομία, τον τρόπο νομοθέτησης την ποιότητα και τον τρόπο εφαρμογής των νόμων και τις συνεχείς επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης με επιλεκτική κριτική των δικαστικών αποφάσεων και με αμφισβήτηση του θεσμικό ρόλου της που είναι αδιανόητη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Απ' την πλευρά του ο κύριος Αθανασίου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού ,υπεραμύνθηκε  της ανεξαρτησίας της ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρετών των ελλήνων δικαστών

«Όσο και αν η χώρα μας δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την κρίση, όσο και αν οι θεσμοί μας πέρασαν δύσκολες μέρες η δικαιοσύνη, παρά τα τόσα προβλήματα, άντεξε. Και άντεξε χάρη στη φιλοτιμία όλων των λειτουργών της, των δικαστών, των δικηγόρων και των εργαζόμενων στις δικαστικές αρχές»τόνισε.

 Ο υπουργός ζήτησε από τους δικαστές «να επιταχύνουν τους ρυθμούς και να παράσχουν ακόμα μεγαλύτερο δίκτυο προστασίας στον αδύναμο πολίτη».

« Παρακαλώ, όταν φύγετε από δω, πείτε στα παιδιά σας, στους φίλους σας, ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία λειτουργεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ούτε φοβάται, ούτε χειραγωγείται», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η ηγεσία του Αρείου Πάγου ,οι Γενικοί Γραμματείς του Υπ. Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας και Νικόλας Κανελλόπουλος, εκπρόσωποι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, δικαστές και εισαγγελείς αλλά και εκπρόσωποι του ΔΣΑ  και άλλων δικηγορικών συλλόγων της χώρας.



της Κατερίνας Κατή

thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου